Иван Костов хвърля оставка, ДСБ избира нов лидер на 23 юни
Иван Костов хвърля оставка, ДСБ избира нов лидер на 23 юни / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Иван Костов хвърля оставка, ДСБ избира нов лидер на 23 юни
63946
Иван Костов хвърля оставка, ДСБ избира нов лидер на 23 юни
  • Иван Костов хвърля оставка, ДСБ избира нов лидер на 23 юни

Демократи за силна България ще имат нов председател. Заради слабите изборни резултати на ДСБ, които не успяха да влязат в новия парламент, лидерът на партията Иван Костов и цялото ръководство подават оставка. Тя ще се гласува на 23 юни, когато ще има национално събрание на формацията.

От думите на Иван Костов стана известно, че той няма да се кандидатира отново за председател.

„Нов лидер означава нов лидер. Новото ръководство трябва да тръгне по нов път, какъв - то ще ви отговори” - с тези думи лидерът на ДСБ в оставка Иван Костов пое отговорност за слабия резултат на Демократи за силна България, които не можаха да прескочат бариерата за влизане в парламента от 4%.

Иван Костов заяви, че няма да оспорват изборните резултати, които ги определи като силно разочароващи. „Нашата коалиция няма основание да възразява срещу изборите. Благодарим с дълбока признателност на всички, които ни подкрепиха, съжаляваме за резултатите. Те са силно разочароващи. Призоваваме всичките си привърженици да останат сплотени зад нашите ценности и принципи. Всички ние - вашите неуспели кандидати, ще го направим. Няма да се разделим, ще бъдем заедно. Насрочваме национално събрание на демократи за силна България на 23 юни, когато нашето ръководство ще подаде оставка и ще изберем ново ръководство на партията”, заяви Костов.

Иван Костов отхвърли възможността ДСБ да участва в бъдещо програмно правителство и заяви, че партията му няма да участва в каквато и да било коалиция с БСП. „Резултатът от изборите не обещава излизане на България от кризата. Тези, които се правеха на способни да я изведат, очевидно за нас, нямат такъв потенциал. За каквато и да било коалиция с БСП не може и дума да става. Цялата тази отговорност, тя е концентрирана върху четири партии, народът им даде доверие, те са длъжни да го изведат от кризата”, заяви още лидерът на ДСБ.

Иван Костов бе премиер от 1997 до 2001. Той бе лидер на СДС от 1994 до 2001 г., а от 2004 - на Демократи за силна България. Той бе депутат в 7-то Велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото обикновено Народно събрание.