/ БТА
2024 вече е във втората си половина. Филмовите компании се надпреварват в издаването интригуващи нови заглавия, като все по-ясно в тази битка се включват и платените платформи със свое собствено съдържание.

Филмовите критици на BBC Никълъс Барбър и Карин Джеймс посочиха кои са техните фаворити за годината досега, като сред тях има история за разкъсвана от война Америка, страхотен страховит хорър за монахиня и възмутителен криминален трилър на Кристен Стюарт.


1. The Beast

филми
БТА


През 2044 г. изкуственият интелект е заел повечето работни места в света, тъй като хората се смятат за „безполезни“ и неспособни да вземат решения поради емоциите си. Някои човеци са преминали през процес за пречистване на тяхната ДНК. Това става чрез навлизане в миналото, за да бъдат "отървани" от всякакви силни емоции и да могат да си намерят по-добра работа.

The Beast е научнофантастичен романтичен драматичен филм, режисиран и написан от Бертран Бонело по история, която той е написал съвместно с Гийом Брео и Бенджамин Шарбит. Той е базиран на новелата на Хенри Джеймс от 1903 г. „Звярът в джунглата“.




2. Immaculate

филми
БТА


Сестра Мери се промъква през нощта в спалнята на главната монахиня и открадва халка ключове, за да избяга през заключените порти на римокатолическия манастир. Тя е заловена и кракът й е счупен, преди да бъде повалена в безсъзнание от четири фигури с качулки. По-късно тя се събужда в ковчег и е погребана жива.

Immaculate е американски психологически филм на ужасите, режисиран от Майкъл Мохан по сценарий на Андрю Лобел. Звезда на лентата е младата Сидни Суини, която си партнира с Алваро Морте, Бенедета Поркароли, Дора Романо, Джорджо Коланджели и Симона Табаско.




3. Civil War

филми
БТА

Това е американски дистопичен филм от 2024 година на режисьора Алекс Гарланд. Филмът проследява група журналисти, пътуващи из САЩ по време на избухнала гражданска война.




4. Love Lies Bleeding

филми
БТА


Love Lies Bleeding е нео-ноар романтичен трилър от 2024 г., режисиран от Роуз Глас по сценарий, който тя е написала заедно с Вероника Тофилска, и с участието на Кристен Стюарт, Кейти О'Брайън, Джена Малоун, Анна Баришников, Дейв Франко и Ед Харис. През 1989 г. мениджърът на фитнес зала Луиз "Лу" Лангстън среща и се влюбва в млада жена - Жаклин "Джаки" Клийвър, която е културист, тренираща в нейната зала. Джаки, без да знае Лу, току-що си е намерила работа в стрелбище, собственост на отчуждения баща на Лу, Лу старши, след като е правила секс със зетя на Лу Джей Джей.





5. La Chimera

филми
БТА

La chimera е комедийно-драматичен филм, написан и режисиран от Алис Рорвахер. Филмът играе Джош О'Конър като британски археолог, който се забърква в международна мрежа от откраднати етруски артефакти през 80-те години на миналия век.


6. Robot Dreams

филми
БТА

Това е испанско-френски анимационен трагикомичен филм от 2023 г. по сценарий и режисура на Пабло Бергер. Той е базиран на едноименния комикс, написан от Сара Варон през 2007 г. В този филм се разказва за вдъхновеното приятелство между куче и робот, които живеят в Манхатън, Ню Йорк през 1984 г.




7. Io Capitano

филми
БТА

Лентата разказва историята на Сейду и Муса, двама сенегалски братовчеди тийнейджъри, които напускат родния си град Дакар, за да стигнат до Италия и да избягат от бедността. Те преминават през редица изпитания, които показват тежки път на нелегалните мигранти в търсенето на по-добър живот.



8. Perfect Days

филми
БТА


Филмът на знаменития режисьор Вим Вендерс проследява възрастният японец, Хираяма, работи като чистач в обществени тоалетни в Токио. Животът му изглежда чудовищно монотонен, повтарящ се ден след ден: по-ранно събуждане, сутрешна чаша кафе и безкрайни редици писоари и тоалетни, които трябва да бъдат старателно избърсани. Единственото забавление на Хираяма е американската музика от 70-те години и четенето на историите на Уилям Фокнър вечер. Изглежда, че в живота на Хираяма няма място за нищо ново, но в рамките на няколко дни в живота на чистача на тоалетни се случват поредица от събития, които го карат да погледне на живота по нов начин...





Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня