Вяра Анкова: Професионални критерии ще ограничат роднините в БНТ
Вяра Анкова: Професионални критерии ще ограничат роднините в БНТ / снимка: Sofia Photo Agency

Новият генерален  директор на Българската национална телевизия Вяра Анкова в предаването "Денят" на Дарик.

Достатъчно поздравления получихте днес със сигурност, със сигурност и няма да ви е лесно през следващите 3 години. Затова няма да ви честитя, а ще ви пожелая...

Да, аз това казах днес, че не знам дали е за честитене.

Ще ви пожелая след 3 години поне една малка част от вашата концепция да се е сбъднала и да може да се похвалите с това. Тази концепция, с която влязохте в битката за шефското място в БНТ, беше озаглавена "Телевизия на зрителя".

Така.

Ако се прави прочит на това заглавие, каква беше до момента държавната телевизия, ако не на зрителя?

Тя беше телевизия на зрителя по начин на финансиране, защото се финансира с негови средства. Но като човек, работещ в нея, и като зрител в същото време, мога да кажа, че не всеки зрител можеше да открие в нея своя интерес. Ние, така, отстъпихме сериозни позиции примерно от младежката аудитория, отстъпихме сериозни позиции от детските предавания, от образователните предавания. Така че, като казвам, че трябва да стане телевизия на зрителя, имам предвид в цялата мащабност на това понятие, а не в отделни програми, които ние представяме в момента.

Казахте не е защитен интересът на зрителите. Можеше ли да се види интерес на политици или на отделни институции?

Не, вижте, като казвам, че не е защитена... аз първо не съм казала, че не е защитен интересът на зрителя, а казвам, че просто зрителят трябва да открие своя интерес в различните, в многообразието на програмата. А интереси на политиците... мисля, че отдавна това е понятие, което е свързано с други времена. И също искам да подчертая, че може би най-чувствителното поле за интереса на политиците е Българската национална телевизия просто защото винаги е била обвинявана в цензура, винаги е била обвинявана в някакви връзки с властта поради това, че тя е държавна телевизия като начин на финансиране и зависи от бюджета. Затова искам да кажа, че бюджетът е най-рисковата форма на финансиране, защото, първо, се влияе от всяка една криза и се намалява и, второ, тези съмнения за връзка с политиците просто не могат да изчезнат. Затова беше хубаво БНТ да бъде финансирана от такси, изпуснахме и този момент. Но чувствителността на журналистите пък е гарантирана и аз смятам, че БНТ е последната медия, която би се поддала на някакъв натиск.

Получихте сериозна подкрепа от колегите си от БНТ, а пък в същото време обещахте, че ще помолите за оставките на хората на мениджърски позиции в телевизията. Какви ще са първите ви кадрови стъпки, когато встъпите в длъжност, де факто някъде в началото на август, мисля?

Аз, понеже съм журналист и говоря с факти. Получих сериозна подкрепа от професионалистите, от колегите ми, които са в БНТ, и от много хора, да, но не и от синдикатите. Така, че първата ми конкретна задача, която си поставям, е, да спечеля доверието и на тази част от хората, на която не получих доверието. Поисках оставките, защото смятам, че всеки един ръководител нов идва с нов екип. И това са очакванията на телевизията, това са очакванията и на зрителите. Не може да се промени визия, модел на работа в една телевизия, ако не се смени екипът на управлението.

Г-жо Анкова, колко души в момента работят на щат в БНТ?

Хиляда и шестстотин и няколко, към хиляда и седемстотин човека. Сега, ако влезем в тази риторика за бройката хора, защото предвиждам въпроса. Само искам да кажа, че навсякъде по света, ако направим едно сравнение между БНТ и всичките други обществени телевизии по света, в Европа най-вече, защото обществената телевизия е силна в Европа, навсякъде процентът на хората, които работят в телевизиите, варира между 1500 и 3000 човека. Просто защото всичките обществени телевизии са направени да функционират като един голям, мащабен механизъм, в който може да се затвори тяхната функционалност. Всяко отделно звено допринася за това самостоятелно функциониране. Принципът на частните телевизии е друг. Не че и там не работят като бройка толкова хора, ако сложим чертата накрая, просто те се обръщат към телевизионните продуценти, към независимия телевизионен пазар, който произвежда тяхната продукция. Ние не се обръщаме толкова, освен като закон за 12-те в момента процента, преди бяха 10 процента на независима продукция. Самата същност на обществената телевизия и предвид това, че тя е най-старата телевизия, от 50 години, така е организирано, едно време е била единствената телевизия, затова предполага и създаването на толкова много звена. Тук въпросът е как ще направим една такава реформа, в която тези звена да бъдат, така, поставени при условия, при които трябва да правят съвременна телевизия. Да видим звената, които не могат да правят съвременна телевизия, и тогава ще се обърнем към медийния пазар, за да ги осигури... да осигури тази част от дейността на телевизията. Но риториката спрямо хората, които работят в телевизията, не е поставена на много честна основа по простата причина, че БНТ произвежда по-голямата част от продукцията си сама.

А как оценявате баланса количество произведена продукция и качество, да речем?

Това беше основното в моята концепция. Смятам, че е в много, в много, така, зле за телевизията този баланс, и не го крия да го кажа. За мен не е важна бройката предавания, която телевизията прави. За мен е важно качеството. Дайте в началото да правим по-малко предавания, но такива, които зрителят ще забележи. Не е нужно отначало да имаме цели и обществен ангажимент като позиции и като отделни жанрови предавания, но да ги правим зле. И зрителят пак да не ги гледа. Значи, трябва да променим, аз затова казах и в защита на концепцията, визията на телевизията не е само да имаме предаванията, а да се каже, че това е една съвременно изглеждаща телевизия. Най-голямото обвинение към БНТ, в момента, което идва от фокус-групи, не говоря за някой казал някъде, нали, анализът на фокус-групите сочи, че ние сме смятани за една старомодна телевизия, за една консервативна телевизия, в не най-добрия смисъл на думата, защото аз смятам, че обществената телевизия трябва да бъде консервативна, но не в този, лошия смисъл на тази дума. Има какво да работи БНТ и смятам, че, така, поне ще се опитаме да го променим. 

Планирате ли съкращения на щатове?

Да, планирам съкращения и това е също в концепцията ми, казала съм оптимизиране на щата. И заявих обаче, че тези съкращения трябва да дойдат след един внимателен анализ - кои хора трябва да съкратим. Защото аз съм преживяла много съкращения в БНТ. Преживях съкращенията, когато режисьорите бяха съкратени от БНТ, вследствие на което трудно правим разкадровката на кадъра в момента. Преживяла съм осветителите, когато бяха махнати от БНТ, вследствие на което в момента имаме проблем с осветлението. Значи, не може да се махат така просто хора, за да намали щата, което знам, че много ще се хареса. Нали, ето, виж сега една реформа, 600 човека навънка. Остават там еди-колко си. Не искам да броим хора. Искам да броим качество на предаванията. Искам да броим професионалисти.

Къде има най-сериозна нужда от свиване на щата - репортери, технически екип?

Нека да го направим този анализ и ще кажа, защото сега аз мога да го кажа от мой собствен опит, разбира се, в телевизията, но няма да е много честно. Просто искам да се постави като обсъждане обемът на продукцията, който ще произвеждаме, с какви хора можем да го произведем, каква техника ще ни е необходима и каква техника трябва да имаме в резерв. Какъв ще бъде инвестиционният план, за да купим такава съвременна техника, че тя да не обуславя присъствието на 25, 35 и 50 човека на терен. Защото сега много често и аз чувам "абе, тука, дойдохте да правите пряко, запълнихте целия площад". Ами запълваме целия площад, защото работим с една техника, която, ако... можем някоя от тях примерно да кандидатства за "Гинес" по рекорд на още издръжливост на техниката. Но тази техника априори е направена така, създадена преди години, че тя се обслужва от 25 - 30 човека. Ние не можем да ги съкратим тези хора по простата причина, че няма кой да обслужва техниката. Значи, първото нещо, което БНТ трябва да направи, е да инвестира в съвременна техника, която обуславя присъствието на по-малко хора.

Какво да очаква зрителят пък от програмата? Ще има ли някакви сериозни промени в основни предавания, да речем? Или пък при филмите. Май само вие останахте без турски сериали?

Е, нали не очаквате в промяната на БНТ да е и там да гледате турски сериали? Не, ще има промяна на БНТ на програмата, разбира се, но ние искаме, понеже виждам, така, едни много завишени очаквания. Все едно от септември, понеже влиза нов екип и с магическа пръчка ще извадим нова програма, ще променим всичко. Не може да стане с магическа пръчка, защото за всякакъв тип програма, и вие знаете, трябват пари. Ще видим с какви финансови средства разполагаме и какви са първите предавания, които ще можем да финансираме. Естествено, че ще се постараем да въведем от есента поне едно или две, ако можем да си позволим, нови предавания, друг тип програмна схема, но не могат всичките неща, които са записани в концепцията, да се направят до септември или октомври, защото просто не е реално, а и концепция все пак се пише за мандат три години, а не за два месеца.

По отношение на новинарските емисии там сте определено в свои води. Имаше ли нещо, което до момента не можехте да направите, а пък сега като генерален директор вече да ви се отварят повече възможности?

Да, ще направя продуцентски принцип на работа. В момента ние работим на един остарял редакторски принцип и е много трудно да въведеш нови, съвременни изисквания, нов тип на работа по този един начин. Трябва да бъдат свързани звената, които да отговарят не само за текст, а и за визия на репортажа, защото виждате вече колко е променена визията на новините спрямо дори една година назад, две години назад. Съвсем нови форми за визуализация на репортажа се използват. Това всичко трябва БНТ да бъде лидер на медийния пазар, защото целта на една обществена телевизия е освен да информира, тя да е първата, която въвежда новите технологии. А като че ли този процес тук в... при нас поизостана.

Г-жо Анкова, поставихте ли си вече срок, в който да направите първоначалния анализ на ситуацията в БНТ и след него вече да запретнете ръкави и да се започне здрава работа?

Ами той днес, СЕМ, ми го постави този срок - 15 септември. Както се казва, наесен с песен. Трябва да имаме този един първоначален анализ, който да е и финансов анализ и структуриращ анализ. Оттам нататък ще почнем да го правим.

Често е имало упреци за роднински назначения в телевизията. Доста хора близки по кръвна линия работят в БНТ. С това как ще се борите?

Вижте, това също се предопределя от това, че БНТ е на 50 години. Тук има много заварени, така, отношения. За мен трябва... в смисъл то е ясно какво ще кажа - че не може да има една семейност в чиято и да е... в която и да е компания. Трябва да се поставят принципи на назначаване на работа, трябва да има критерии и смятам, че в момента, в който се въведат такива професионални изисквания, професионален критерий на работа, тези случаи ще бъдат ограничени.

Как оценявате отношенията власт - медии в момента при тези управляващи?

Ами, искам да ви кажа, това е същият въпрос, който преди малко дискутирахме, и аз пак казвам, че журналистите в БНТ, и това не е само мое мнение, са... абсолютно независимо си взимат решенията и самостоятелно си изграждат и редовете, и репортажите. Сигурно допускаме грешки, няма никой безгрешен, но те са грешки, наши, на нашата преценка, не са намеса на която и да е една власт.

Значи ли това, че не сте имала случай да се спре репортаж или някой да ви се обади, за да заръча да се пусне определен репортаж?

Категорично го заявявам, че репортаж на БНТ не е спиран, защото някой се е обаждал по телефона, и това може естествено да бъде потвърдено и от всички мои колеги. За да спра този репортаж, все пак трябва да кажа на някого да го спре. И пак казвам - аз не смятам, че в съвременните комуникации това може да бъде скрито. Все някой ще го сподели с някого, ще го напише във "Фейсбук" или не знам къде ще го каже. Такива неща в днешно време няма как да бъдат скрити.

По времето на Вяра Анкова БНТ ще сменя ли снимка на премиера при телефонно включване със същата скорост, с която го направи наскоро една частна телевизия?

Много се извинявам, но нещо пропадна звукът.

Да ви питам - наскоро една частна телевизия доста набързо смени снимката на премиера при едно негово пряко включване по телефона. По времето на Вяра Анкова в БНТ ще се случва ли такова нещо?

БНТ никога не си е сменяла снимките при обаждания и телефонни включвания. Смятам, че сме доказали, че сме професионалисти, че имаме обективни новини, че имаме обективна информация и ако вземете рейтинга на доверие на БНТ, той е най-висок.