Столичани стават все по-коректни платци
Столичани стават все по-коректни платци / netinfo

Интервю на Миглена Георгиева с директора на дирекция „Местни данъци и такси” в Столична община Иван Генчев

Получиха ли вече всички хора, живеещи в София, съобщения за това какви данъци дължат?

Фирмата, която е отпечатала и разпратила съобщенията, е започнала този вид изпращане след 1 март и би трябвало вече всички да се получили. Може някъде да има малки изключения. То е пратено официално до всички и се обръщам към читателите и гражданите на София да не се притесняват от това, че не са получили съобщения. Ако желаят, да отидат всяка една служба, където се намира имотът, ще им бъде разпечатано съобщението.

Те могат ли до го получат и в пощата, където ще отидат да платят?

Не, пощата няма тази възможност, тя може само да събира парите.

В „Общинска банка” може да се провери и при тях.

В „Общинска банка” може, но пощата няма тази възможност за тази година.

Може ли да се плати дължимият данък и през интернет?

Може, но засега това е само за фирмите, които разполагат с БУЛСТАТ и с електронен подпис. Гражданите нямат тази възможност все още.

Нещо за стойността на данъка през тази година. Знаем, че през миналата парламентът вдигна данъчната оценка. Това рефлектира и върху самия дължим данък. С колко процента се увеличи данъкът в София?

В София се увеличи тази година с 20 процента.

Да дадем и някакви примери. Например колко е данъкът за „Люлин”, за един двустаен апартамент и какъв е той да речем за центъра, за „Лозенец”?

По принцип данъкът не е точно увеличен. Увеличена е данъчната оценка. Защо го казвам това? Защото има много хора, които ползват преференцията основно жилище, при която се намалява с 50 процента, а при инвалидите, които са първа и втора група, се намалява още с 25 процента. Така че има хора, при които евентуално може да не е увеличен данъкът.

По принцип един двустаен апартамент в „Люлин”, на който данъчната оценка е 30000 лева, е станала 36000 лева и автоматично промил и половина, това означава, че данъкът е 54 лева.

Съответно, да речем, за по-престижен квартал, в „Лозенец”, да речем?

В по-престижните квартали данъкът може да се увеличи в пъти. Там данъчните оценки са много високи и за един такъв апартамент с данъчна оценка от 50000 – 60000 лева данъкът стига до 100 лева, в най-скъпите квартали като „Лозенец”, „Витоша” – един от най-скъпите даже не само в София, а и в България, и идеалния център.

Това, че данъците тази година са малко по-високи от миналата година, уплаши ли хората, те предпочетоха ли плащането с пет процента отстъпка, за да се намалят в някаква степен повишението?

До този момент даже са се увеличили хората, които са предпочели тази отстъпка. Увеличението за 31 март е 60 процента от плащането в сравнение с миналата година. До този момент са събрани около 58 милиона лева само в София само от местни данъци и такса „Битови отпадъци”.

Тези, които предпочетат да платят само една четвърт от данъка до края на април, те не могат да ползват преференцията от пет процента. Следващите срокове за погасяване какви са?

Второ тримесечие – 30 юни, трето тримесечие – 30 септември и четвърто тримесечие – 30 ноември.

Ако някой, който не е имал възможността да се плати данъка или съзнателно е отказал неговото плащане, на тази първа една четвърт до края на април, започва да тече лихва върху цялата сума или върху едната четвърт от данъка?

Лихвата започва да тече върху едната четвърт. След 30 юни започва върху половината и така се увеличава до края на годината.

Каква е лихвата?

Основният лихвен процент плюс десет пункта увеличение.

Ако се пропусне плащането на първата вноска и започне да тече лихвата, при плащането на втората вноска ще трябва де се плати дължимата лихва, начислена върху една четвърт от сумата на данъка. Как може да стане изчислението, ако се плати по банков път? Предварително в общината ли трябва да се обади човек, за да разбере колко му е лихвата?

Има два варианта: или да се обади наистина в съответната служба по телефона или на место да отиде, а банковите служители знаят как се изчислява лихвата и не е проблем да подскажат на човека.

Тъй като говорим за местни данъци, освен имотните, местен данък е и данъкът за автомобила. Там се разрешава плащането на две вноски.Първият срок изтича също до края на април. За тях не се ползват никакви отстъпки, в смисъл, ако се плати цялата сума за автомобила.

Не, по член 54 от Закона за местните данъци и такси няма никакви отстъпи за превозните средства.

Хората могат да платят данъка си за автомобила по същия начин, по който за недвижимия имот?

Да, в касите на службите или в пощата и банката – „Общинска банка” засега.