Средствата по САПАРД спрени заради разследване срещу бизнесмени
Средствата по САПАРД спрени заради разследване срещу бизнесмени / netinfo
Димитър Тадаръков, изпълнителeн директор на фонд "Земеделие" и неговият заместник Владимир Карамишев - в "Седмицата" на Дарик радио

Колко са точно парите?

Димитър Тадаръков: Това, с което искам да започна, ще ви кажа колко са спрените пари, това са последните думи, където спря посланикът на Европейската комисия тук, и разликата между ФАР и писмото на Жан-Люк Демарти, което днес е публикувано във вестник "Труд", едно към едно.

Това е писмото по вашия случай, по САПАРД.

Д. Тадаръков: По нашия случай. В този случай в това писмо ще видите, няма бележки, няма срок, няма нищо. Това писмо, цитирам: изпратил съм писмо до националния ръководител г-н Ивановски, с което го информирам за моето решение да прекратя плащанията по тази мярка, става въпрос две, докато положението по отношение на разследванията не се изясни. Кои разследвания, г-н Демарти? Разследванията на ОЛАФ, които са ваш проблем, разследванията на МВР, които са проблем на наше министерство, разследванията в прокуратурата, четвърта власт, решение на съда, друга институция, кои разследвания, г-н Демарти? Какво тук програма САПАРД и агенция САПАРД е сгрешила?

Е, добре, не можете ли да се ориентирате по това, че спират по втора мярка, това е подобряване на преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти, това е мярката. По това не можете ли да се ориентирате, г-н Тадаръков, за кое разследване става дума?

Д. Тадаръков: Не, ние много добре се ориентираме, но говорим, че когато се спират едни пари за нещо, това означава, че системата не работи, а системата САПАРД работи и ние продължаваме да плащаме. Ако системата не работи, ще дойдат европейските одитори, които идват и вече два пъти са дошли, които преди да спрат тези пари, трябваше да дойдат и да проверят, да кажат: системата не работи. Системата САПАРД работи. Става дума и по мярка две. Общо по мярка две са одобрени 341 проекта, 247 са платени за 239 милиона лева. 47 самият контрол на агенция САПАРД ги анулира в рамките на 58 милиона и не ги платихме. И става дума за това, което вие питахте, за 49 проекта за 81.4 милиона лева, които са в сфера вино, плодове, месо, мляко. Това, за което става дума, и ако става дума за 7-те проекта, които ОЛАФ от 2006 г. разследва, уважаеми господа, свържете се с нашите разследващи органи. Защо не спряхте парите по тази мярка 2006 г? Защо в момента атакувате агенция САПАРД? С какво тя е нарушила някои от регламентите и работата, с които ние работим? С нищо.

Сега, само значи да подредим нещата. Понеже пресата пише между 100 и 150 милиона евро са спрените пари по мярката, вие всъщност обяснихте, че става дума за 81 илиона евро.

Д. Тадаръков: Значи, аз не обяснявам. Аз казвам професионално, става дума за 49 договора за стойност 81 милиона 478 хиляди 668 лева, от които 61 милиона 109 хиляди 001 лев европейски субсидии и 20 милиона 369 хиляди 667 лева национални доплащания. Това е единствената цифра, която е вярна.

Така. Сега търсим защо са спрени. Казвате, има 7 разследвания на ОЛАФ.

Д. Тадаръков: Да, и те са от 2006 г. Какво се установи? ОЛАФ се бори с европейските производители на машини. Заедно с това нашите разследващи органи се борят тук, като една част от техните наказания с постановления за частично прекратяване на наказателно производство от 18 януари Софийска градска прокуратура прекратява, по други неща продължава, но това е извън агенция САПАРД.

Сега, само да изясним. Г-н Карамишев, вие бяхте в ръководството на фонда и преди да дойде г-н Тадаръков.

Владимир Карамишев: Да.

Да не би цялата история да е заради случай Стойков, да го наречем, онези 7 милиона и половина евро от САПАРД, които трябваше да бъдат дадени за машини, които пак по различни оценки вместо 7 и половина милиона евро всъщност стрували 5 хиляди евро и това е голямата измама. Това ли е според вас случаят, който провокира реакцията на Брюксел?

В. Карамишев: Фактът е, който каза и г-н Тадаръков, че в писмото на комисията ние нямаме информация за действия от наша страна, които трябва да предприемем, и срок, в които трябва да бъдат предприети. Излиза, че те не очакват от наша страна някакви действия по отношение на изясняване на ситуацията. В допълнение всяко едно от кандидатстващите лица, физическо или юридическо, попълва декларация за достоверност на подадените документи, в която декларация те гарантират и декларират, че предоставената информация, официални документи към настоящата дата удостоверяват действителното правно положение относно третираните факти и обстоятелства. И второ, представените от мен частни документи са автентични и носят подписа, това е буквалната декларация съгласно член 313 от Наказателния кодекс.

Т.е. вие казвате пред вас декларира, че ще внесе примерно нови месопреработвателни машини и вие няма. . .

В. Карамишев: Това е по проект.

Да, вие няма ли как да го проверите, че той е отишъл и е взел втора ръка?

В. Карамишев: Извършват се проверки. В конкретните случаи проверките се правят на две нива - проверки на място и проверки по документи. По документи, когато има неясноти или информация явна, че става дума за не нови машини, са отрязани. Това е и причината за тези над 47 проекта, които сме анулирали, за стойност от 58 милиона, установени такива факти. Така че системата, това, което спомена и г-н Тадаръков, работи, тя реже проектите и частично, и изцяло, които имат втора ръка машини или неизпълнение.

От всичко, което обяснявате, излиза, че България, че вас ви наказват заради това, че не се стига до правосъдие накрая.

Д. Тадаръков: Да, но ние сме извън тази система. Прочетете писмото. Аз отговарям само по това, което официално получавам. Това е писмото на Жан-Люк Демарти. Той ни казва. . .

Това е ръководителят на дирекцията.

Д. Тадаръков: Да, на дирекцията, на генералната. Той ни казва: докато положението по отношение на разследванията не се изясни, и аз за втори път питам, и във вторник заповядайте вие и всички медии, от 10.00 часа започва комитетът по наблюдение, където след това ще имаме пресконференция и където ще присъства г-н Мортенсен и г-н. . . .

Кои са тези господа?

Д. Тадаръков: Те са представители на Европейската комисия в комитета по наблюдение. Това е комитет, който. . .

Добре, какво знаете вие? Значи, излиза извън вашите компетенции. . .

Д. Тадаръков: Не, аз тях ги питам.

. . .извън фонда излиза, че вече започваме да разследваме примерно този случай, по който бяха задържани 4 души, после бяха пуснати от Софийския апелативен съд под гаранция, пернишкият бизнесмен Людмил Стойков, собственикът на ямболската птицекланица "Чубра" Иван Иванов, шефът на шуменската "Родопа" Марио Николов и Мариана Николова, която е съпруга на Марио Николов. Тя е управител на "Еврофриго". И срещу тях всъщност течеше точно разследване дали са купили новите машини или са излъгали фонда.

Д. Тадаръков: Ама защо, това е от 2006 г.? Защо не спряха до този момент други плащания?

Ами сигурно са се изнервили, че две години вече. . .

Д. Тадаръков: Ама не, то е техен проблем, той е извън фонда. Защо наказват фонда, неговата работа като агенция САПАРД и работата с бенефициентите? Ние това питаме.

Вие сега ми давате тук постановление за частично прекратяване на наказателното производство от 18 януари 2008 г. на Софийската градска прокуратура.

Д. Тадаръков: Ама това също е извън фонда, това също е извън фонда. Значи, ОЛАФ е достатъчно компетентна организация. Четвъртата власт в България е достатъчно на високо ниво.

Всъщност това, което давате, е, че изцяло е прекратено наказателното производство срещу обвиняемия Людмил Данаилов Стойков.

Д. Тадаръков: Не, аз ви давам да го прочетете. Значи, аз това го получавам и ви го давам да го прочетете.

Това е от прокуратурата?

Д. Тадаръков: Да, да.

Вие виждате, че е прекратено срещу Людмил Стойков и частично срещу останалите, една група обвиняеми, Марио Алексиев Николов, Марияна Стефанова Николова. . .

Д. Тадаръков: Но да седнат да намерят тези решения на друго място, не в агенция САПАРД. Ако имаха нещо спрямо агенция САПАРД, не знам как е по ФАР и по ИСПА, да бяха казали: виновен е изпълнителният директор, виновен е заместник изпълнителният директор, виновна е системата, която не работи, затова наказваме да не плащаме тези субсидии. Но някой виновен. Или правим ви следните бележки: едно, две, три, единайсет, четиринайсет, даваме ви срок 3 дни, 7 дни, 3 месеца, 30 дни, да знаем за какво става дума.

Добре, ама вие от това, което ми давате, вие лично сте обжалвал. . .

Д. Тадаръков: Не, това е. . . Да, разбира се, че ще обжалвам.

. . .по този случай прекратяването на наказателното преследване.

Д. Тадаръков: Разбира се, че ще обжалвам. Аз ще обжалвам и всичко, което е възможно да се направи, докато оглавявам тази агенция, парите да се вземат по лошите вземания и от фирми, които имат проблеми по източване на САПАРД, аз ще... Но решението е. . .

Добре, ама значи обаче връзката вече се нарежда. Значи, излиза, че нашите правораздавателни органи прекратяват наказателно преследване срещу хора, които в Европа считат, че са излъгали за техните пари, за европейските пари, и независимо от действията, които вие предприемате, всъщност те наказват България от Брюксел.

Д. Тадаръков: Ама, аз затова ги питам - защо наказват агенцията. Значи, ако искат да накажат нещо по глава "Правосъдие", някъде другаде, то е проблем извън нашите компетенции. Аз не съм политик. Аз съм професионалист. Аз говоря само професионално. Дори ще ви кажа нещо повече. По един от случаите на "Еврофриго", където става въпрос за 2 милиона 993 хиляди лева, ние вадим изпълнителен лист на ниво районен съд. На ниво градски съд през август месец, средата на август, обезсилва иска. Въз основа на това обезсилване на иска те вадят изпълнителен лист срещу агенцията. В един и същи ден взимат този изпълнителен лист срещу агенцията за 68 хиляди лева, блокират сметките на агенцията и ние платихме 68 хиляди лева на тази фирма, която е преследвана от ОЛАФ - "Еврофриго".

Ами то всичко се изясни бе, г-н Тадаръков, защо всъщност. . .

Д. Тадаръков: Не, не се изясни.

Защо всъщност. . .

Д. Тадаръков: Ще ви кажа още нещо по. . .

. . . Брюксел спира парите.

Д. Тадаръков: Ще ви кажа нещо по-интересно. Аз писах до главния прокурор писмо през декември месец по този случай, да се разследва и да се види има ли някои, които участват в тази съдебна или друга система, което е извън нашите компетенции. И на 20 декември получих отказ от Софийска градска прокуратура за образуване на досъдебно производство, ако има виновни лица.

Виждате ли връзка между всички тези действия в съдебната власт и спирането на парите?

Д. Тадаръков: Не виждам връзка. Ако има връзка, тя да си е политическа или някаква друга. На ниво професионализъм, на ниво агенция САПАРД декларирам, въпреки че тези всички проекти са сключени преди мен, изпълнявайки тази позиция, системата САПАРД работи. Системата САПАРД ако не работи, щеше да има европейски одитори и да дойдат да кажат - това, това, това, във вид на бележка, едно, седем, единадесет неща при вас не работят.

Г-н Карамишев, вие виждате ли връзка между този случай със седемте милиона и половина евро, които започнаха гръмко да бъдат разследвани, включително със задържане в България, и тихомълком приключването им в края на януари. . .

В. Карамишев: Доста версии. . .

. . . от прокуратурата?

В. Карамишев: Доста версии има в медиите, но ние работим само на база документацията и писмата, които получихме от Европейската комисия, в това число. . .

Ами, те ачик го пишат, че заради разследванията...

В. Карамишев: . . . се запознахме. . .

Д. Тадаръков: Кои?

В. Карамишев: Запознахме се и с второто писмо, което е към зам.-министър Ивановски, в него също няма информация, различна от тази, която е дадена при нас. Това е официалната информация и позиция на Европейската комисия. И ние работим във връзка с тази позиция.

Абе, тя цялата работа става безнадеждна обаче, защото вие не знаете сега какво да правите, за да пуснат пак парите.

Д. Тадаръков: Ние, напротив, напротив. . .

В. Карамишев: В понеделник. . .

Д. Тадаръков: Заблуждавате се. Работата е много надеждна и в понеделник на техническата среща с двамата господа от Брюксел и вторник на официалния комитет за наблюдение аз ще поставя еднолично въпроса, ако другите не искат да го поставят, зам.-министър Пейчев и зам.-министър Ивановски, те да ми дадат отговор защо спряха парите по САПАРД. И с какво. . .

Т.е. вие искате за кое дело, разследването, ги спират. . .

Д. Тадаръков: Не. Въобще, за какво е виновна агенция САПАРД, не говоря България. Ако е България, по някои други неща, да изпращат писма и визита на място.

Да налагат предпазни клаузи за правосъдие.

Д. Тадаръков: Каквото искат. Но не агенция САПАРД и нашите бенефициенти да страдат и да изпадат в една паника. Това поне още понеделник и вторник, става въпрос за 36-48 часа, където аз ще търся това официално решение.

Има ли опасност за програмата за развитие на селските райони?

Д. Тадаръков: Не, никаква опасност. Тя е съвсем различна. Там се работи вече като страна-членка на Европейския съюз. Ние се подготвяме за нея. Ние вече . . . може би сега през месец март ще бъдат одобрени окончателните наредби. Началото на април тя ще влезе и т.н. Но е много интересно нещо друго, искам което да ви кажа. Много емоционални депутати се изказаха последни дни в пресата и в медиите. Искам само да ги информирам, понеже много от тях имат много проекти при нас, случайно някои от техните проекти да не попаднат в тези, които в програма САПАРД са спрени по марка 2, само ги информирам. Второ, много. . .

Ама, значи, че има такива, така ли?

Д. Тадаръков: Да. . .

Има депутати с проекти.

Д. Тадаръков: Разбира се, да. Второ. . .

От опозицията?

Д. Тадаръков: Разбира се. Те са тези, които са по-емоционални.

Кажете. . .

Д. Тадаръков: Не, няма да ви кажа, ще дойде и това време. Нали знаете, че аз не се страхувам от нищо. Второ, много депутати, които се застъпват за плащанията на единица площ, което знаете, че България направи уникалния 28-дневен период, за който плати 430 милиона лева на... 74 хиляди земеделски производители си получиха тези пари за 28 дни. Част от тези депутати, които се жалват, че техни избраници или сигурно техни роднини не са си получили парите, на заседанието в четвъртък от 16.30 в Държавен фонд "Земеделие" каня медиите, където демонстративно ще ви покажа чрез перфектната система ИСАК как в техни роднински връзки или в роднински взаимоотношения са искали да излъжат Европа и да вземат повече пари от това, което им се полага.

От опозицията.

Д. Тадаръков: От опозицията.

Кажете. . .

Д. Тадаръков: Така че. . .

Кажете едно име?

Д. Тадаръков: Ами, ще ви кажа всичко в четвъртък. Изтрайте дотам.

В четвъртък всички роднински връзки на тези, дето кандидатстват при вас.

Д. Тадаръков: На част от тези, които. . .

Ама, покажете и на тези от управляващите. . .

Д. Тадаръков: Ама, разбира се. . .

. . . роднинските връзки.

Д. Тадаръков: Разбира се, на всички.

На всички ще покажете.

Д. Тадаръков: Разбира се.

На цялото Народно събрание, депутатите. . .

Д. Тадаръков: Значи. . .

. . . как кандидатстват.

Д. Тадаръков: В моя случай. . .

Каква система я казахте, ИСАК?

Д. Тадаръков: Да.

Ами, тя е много хубава системата. . .

Д. Тадаръков: Хубава и ще бъде хубава.

. . . дайте я и на Станишев, той сега търси роднинската връзка.

Д. Тадаръков: Да, ще бъде. . . Не, вижте, значи, това, което прави премиерът, аз го приветствам, разбира се, моето ниво е много ниско и много непретенциозно, но това, което аз направих на 17-ия ден от моето постъпване във фонда. . .

Дето казахте, че мъж и жена не могат да работят. . .

Д. Тадаръков: . . . на 30-ия ден. . .

. . . във фонда.

Д. Тадаръков: . . . никой от роднините не работи, без значение, че това бяха 20 български и 4 турски семейства. Аз не се съобразих с никой. А и действах професионално. Гледам, че тази нагласа седи и пред правителството, след седем месеца те ще поемат такъв път. . .

Така. Значи, в четвъртък обявявате на цялото Народно събрание. . .

Д. Тадаръков: Не. В четвъртък обявявам поначало, защото не сме подготвени толкова бързо, тези, които претендират, че има проблеми по неплащания към техни избиратели, за техни роднини какво реално са направили.

Ама това значи, че е само от опозицията.

Д. Тадаръков: Не, от всички, които седят и на които имаме тази възможност. . .

А, ще има и управляващи.

Д. Тадаръков: Разбира се, разбира се.

Това ще е много интересно в четвъртък. Жалко, че не носите сега тук справките. . .

Д. Тадаръков: Ами, не, вижте. . .

. . . да кажете някои интересни връзки.

Д. Тадаръков: Не. Значи, нищо не искам да кажа предварително.

Да има, да има съспенс до четвъртък.

Д. Тадаръков: Да, да. Искам. . .

Добре, напрежение.

Д. Тадаръков: Искам всичко, всичко това да бъде демонстрирано не от мен, разбирате ли, не от мен, а от системата. . .

Ама, те да не вземат съвсем да спрат парите, господин Тадаръков. . .

Д. Тадаръков: . . . от системата ИСАК. Не, парите не могат да спрат, защото ние 37. . .

Като видят връзките. . .

Д. Тадаръков: . . . тридесет и седем милиона лева не платихме, нали разбирате. Защо? Защото Европа наистина трябва да повярва, че Държавен фонд "Земеделие", агенция САПАРД и развитието на селски райони се ръководи от професионалисти, които няма да бъдат... няма да допуснат европейски пари да бъдат откраднати.

Сега, аз да ви кажа какво разбрах по конкретния казус. Спрени са малко над 81 милиона евро по. . .

Д. Тадаръков: Лева, лева.

Лева, лева по 49 проекта и ако може да бъде търсено някакво обяснение от това писмо, което сте получили, причината е в българското правораздаване и по-скоро разследване…

Д. Тадаръков: Причината е в разследванията. . .

В разследванията. . .

Д. Тадаръков: . . . там никъде не пишат българско или европейско. . .

. . . и вие поне от това, което или от това, което сега ми давате тук, на 21 януари 2008 Софийска градска прокуратура прекратява изцяло наказателното производство срещу Людмил Стойков и частично срещу други обвиняеми по оня случай за седем и половина милиона евро, стари машини, декларирани като нови. Вие обжалвате на 29 януари. . .

Д. Тадаръков: Разбира се.

Имате ли по тази жалба. . .

Д. Тадаръков: Нямаме още.

Нямате... 29 януари 2008 обжалва Димитър Тадаръков като изпълнителен директор на фонд "Земеделие" и месец по-късно, малко повече от месец по-късно Брюксел спира парите.

Д. Тадаръков: Не само, че Брюксел спира парите, трябва да ви кажа, че на 27-ми, ако не се лъжа, февруари бяха от ОЛАФ тук, на 27-ми февруари, преди това те са се срещали с представителите и на четвъртата власт, на съдебната система и прокуратурата, а може би и от МВР. След това посетиха нас. Взеха, допълнително изискаха три проекта, които ние им ги предоставихме - два са за птицевъдството, едното са за пазари. . .

Не за тези лица?

Д. Тадаръков: Не за тези, за нови други, при които... ние им ги дадохме и това са проекти, спрени от нас и субсидията не е платена. Тоест ние работим професионално. Но искам да разбера от представителите на Европа - за кои разследвания става дума - български, европейски, от кои органи. Това мен ще ме интересува. И второто, за което ще настоявам, какво трябва да изпълни агенция САПАРД, ако зависи от нея, да бъдат пуснати парите.