Сидеров: Предлагаме по-генерална промяна - извън ЕС да няма гласуване
Сидеров: Предлагаме по-генерална промяна - извън ЕС да няма гласуване / Sofia Photo Agency

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров в "Седмицата" на Дарик.

Да продължим от там, където свършихме с г-н Местан, още ви цитира, като каза, че ДПС иска доказателствата, на базата на които ДАНС и нейният председател твърди, че в средно- и дългосрочен план има опасност от терористична заплаха, която ДПС превеждат като вътрешен екстремизъм.

Да, и то точно ислямски фундаментализъм. Аз се радвам, е г-н Йовчев най-после споделя тези опасения на агенцията, макар че наистина той още не ги е оформил формално и официално в докладите, с които агенцията се отчита редовно, а по-скоро те са опасения като на българин, като на гражданин. Но той е шеф на една агенция за национална сигурност. Това трябва да влезе и да бъде заложено вече официално в докладите на агенцията, за да стане ясно, че тези опасности не са само теми от общи политически разговори, а са реални опасности.

Тоест вие искате същото, което иска и ДПС - искате...

Не само...

...разписани доказателства за...

Не само че го искаме, ние това го говорим отдавна. Сега, ДПС си го знаят...

... етнически заплахи в България.

... по същия начин, както го знаят и в агенцията, само че се правят на разсеяни, защото не им отърва. Не им отърва да се каже, че в България има региони, които вече са откъснати от България. Това е факт. И аз, когато кажа, че Кърджали се е превърнало, и Кърджалийско се е превърнало в един анклав, достатъчно е човек да отиде там, да отиде на място, да поиска да си купи нещо от някой магазин и ако не знае турски да не му дадат, за да разбере, че не е в България. Това е факт и хората, които там живеят и които са българи, християни и говорят български, и казват на първо място съм българин и всичко останало е след това, те го потвърждават. Когато отида там, те ми се оплакват, те ми казват: тук е загубено вече. Разберете, че този край е загубен. Направете нещо, държавата трябва да направи нещо. Това са жалби, това са вопли, които чувам всеки път, когато отида, и не могат да ме убедят витиеватите, завързани на двоен моряшки възел изказвания на подобни политици като Лютви Местан, защото тяхната роля е да успиват публиката, а не да я събуждат.

Добре, да останем още на тази тема. Смятате ли, че България реагира адекватно на. .. какъв термин ще употребяват българските политици за връщането на роми от Франция, експулсиране?

По този повод нашият евродепутат Димитър Стоянов направи изказване в европарламента и каза, изрази много ясна позиция, позицията на "Атака", че в случая евросъюзът проявява двоен стандарт. Обаче когато ние тези неща ги говорихме в последните 4-5 години, че евросъюзът не трябва да се приема като лоно божие, където всичко е мед и масло, а че това е една концентрация, един възел на интереси и че там всяка нация и държава си защитава интереса, въпреки че е в общ съюз с другите, това се приемаше като евроскептицизъм, антиевропеизъм от наша страна. Сега го говорят всички. Сега го говорите и вие, само че...

Добре, проблемът е, че когато има гето без законни документи и хора без регистрации в България, френските правозащитни организации и държавни институции наричат дискриминация затварянето на това гето. Когато същото се случва във Франция, това е основание за експулсиране. Смятате ли, че управляващите, които вие подкрепяте, реагират адекватно?

Българските управляващи?

Да. Смятате ли, че позицията...

Да реагират за какво?

... на ГЕРБ да не реагират на Франция...

Те не могат да реагират на решение на френското правителство. Те не могат да противопоставят на решение на френското правителство решение на българското. Това не е възможно и не е във функциите на българското правителство.

Ами, румънците вдигнаха повече вой. Президентът им ходи до Париж...

Смятам, че...

... за да изразява румънската позиция...

Да. Като позиция смятам, че не достатъчно ясна позиция беше изказана от външно министерство. Там трябваше да се каже ясно: вие нарушавате единния стандарт, прилагате двоен стандарт. Вие не правите нищо, като цяло евросъюзът не прави нищо за тази интеграция. Защото за Франция, ако няколко десетки и няколко стотин роми са опасност, какво да каже България с много по-малка икономика, с много по-малки възможности за няколко стотин хиляди...

Това, което казвате, че трябва по-ярка реакция, пък се противопоставя, че така пък ще се ядосат французите и те имат механизми да ни прецакат, казано в кавички, за Шенген.

Ама ние, ако се съобразяваме всеки с какво ще се ядоса, просто трябва в колона по един да отидем в Черно море да се удавим тихо. Не може да се съобразяваме непрекъснато десетилетия, столетия наред кой ще се ядоса, кой комшия и кой по-далечен. Всеки си заявява интереса. Като кажем на Франция - извинете, обаче това е нашият интерес. Като кажем на Америка, на Русия, на който и да кажем, ще го разбере. Винаги съм пледирал за това и затова и бях нападан. Между другото мисля, че е крайно време голяма част от българските медии или тези, които се водят български, те са някои от тях чужди, да ми се извинят за това, че 4-5 години ме засипваха с хули и обвинения във фашизъм, екстремизъм и какви ли не глупости, а сега изразяват същите позиции, които аз от 2005 г. до ден-днешен не съм мръднал от тях. Това са и въпросите за интеграцията на циганите, това е и по въпроса за ислямския фундаментализъм, това е и по въпроса за лошия начин на приватизиране в България и за разваляне на сделките, за които предполагам ще кажем няколко думи. Всичко това са наши теми и аз съм влязъл в политиката с тия теми. Бях заклеймен заради тези теми. Сега чувам и виждам как всеки политически лидер си ги изважда отпред, само че не го заклеймява.

Кое е най-важното, което трябва да се свърши до Коледа в България според вас?

Законодателната част?

Коя е тема номер 1 на страната до Коледа?

Мисля, че избирателният кодекс е нещо, което се очаква от всички, защото той трябва да сложи правилата.

Ще подкрепите ли кодекс, в който е записано, че в Турция продължава да се гласува?

Основен въпрос е. Там смятам, че ГЕРБ трябва да бъдат по-смели, призовавам ги да бъдат по-смели, защото виждам при тях едно, парламентарната група на ГЕРБ имам предвид, едно съобразяване пак от същия характер.

Ще подкрепите ли на първо четене, когато ще се разисква философията? Вие може да блокирате кодекса, ако той не бъде подкрепен и от другите парламентарни групи, в който има гласуване в Турция, или да накарате ДПС да спаси тоя кодекс.

Не трябва да се прави компромис с този въпрос или той трябва да бъде поне сведен, направен така, че да няма възможност автобусите да идват. Това е голям порок за българския избирателен процес и всеки го знае. Ние предлагаме по-радикални неща, за да станат по... по-централизираният вариант да стане. Но при всички случаи ще се сложат някакви ограничения, така виждам, доколкото следя работата на работната комисия, ще се сложат някакви ограничения, премахват се тези хвърчащи бележки в деня на изборите, с които се гласуваше по няколко пъти, ограничава се броят на застъпниците, за които досега нямаше лимит, ти си кандидат, можеш да имаш 1000 застъпници, което е легален начин за купуване на гласове, защото може да му платиш на тоя застъпник и за гласовете, които той води. Така си купуваха гласове редица партии. Това нещо сега се ограничава. Уседналостта, ние предлагаме да бъде поне година и половина, година и 8 месеца, т. е. да има по-дълъг период, да не позволява пак номадството. А гласуването в Турция е въпрос на една по-генерална промяна, която също я предлагаме, извън евросъюза да няма гласуване.

Подкрепяте ли, друга голяма тема, пенсионната реформа или са прави синдикатите да протестират срещу нея? Ще гласува ли "Атака" за увеличаването на осигурителния стаж, който предлага правителството?

Синдикатите, преди да тръгнат да протестират, между другото чух, че щели да правят палатков лагер пред парламента. Ние, когато сме искали палатков лагер пред парламента, не са ни позволявали, зона за сигурност било. Сега, ако им позволят това, пак ще е двоен стандарт, но това в скоби. Синдикатите. .. имах възможност да разговарям с представителите на двата синдиката, с лидерите им, когато вървеше точно този... тези преговори за увеличаване години на пенсия, осигуровките и т. н. Те бяха на компромисен вариант тогава съгласни, т. е., че това увеличение може би трябва да се направи, но на етапи. Тоест бяха стигнали до някакво разбиране с правителството. Аз не мога да разбера какъв е новият момент и какво сега ги възбужда точно, освен ако КНСБ не е получило, така, един подмолен тласък от БСП, защото те са в кръвна връзка, и да са решили, че есенният сезон трябва да бъде съпроводен с някакви показни действия. Във всеки случай не мога да си представя Желязко Христов на палатка пред парламента, но, ако видя тази гледка, ще бъде един нов детайл в моите мемоари.

Тоест вие подкрепяте, "Атака" ще гласува за пенсионната реформа, така както я предлага правителството.

Пенсионната реформа има един голям проблем и това не са годините за пенсия. Това е, че след няколко години ние няма да имаме къде, откъде да пълним дупките за пенсии, за пари за пенсии и за здраве, защото тези пари бяха окрадени от, по време на голямата криминална приватизация на кабинета на Иван Костов. Това са, там са парите, окрадените пари, които... по тази тема ние сега работим. Някои от тези милиони могат да бъдат издирени и върнати от чужбина и смятаме, че... смятаме да предложим една постоянна комисия, която да се занимае с приватизацията, защото това не е минало. Това не е нещо, което трябва да затворим и да забравим. Това е нашият днешен живот. Днес няма пари за пенсии, защото просто ги ограбиха. Това е истината. Ние ще направим така, че всичко това да излезе на бял свят, да се види, да се разкаже и да се премахне давността върху приватизацията, мораториум върху тази давност, защото това са престъпления, които не трябва да имат давност. А колкото до пенсионната реформа, там, за да се решат нещата, моето виждане е следното - държавата трябва да се върне в определени области на икономиката. Ние не можем да събираме пари за пенсии само от данъци - плосък данък, и от все по-намаляващи данъци и трудно събираеми такси.

Кои области?

Ние трябва да се върнем... Държавата трябва да се върне в, примерно, в ЕРП-та. Трябва да се развали договорът с ЧЕЗ, това е чешка държавна фирма, няма никаква логика чешката държава да изтегля печалба от българското енерго и да пълни примерно чешки пенсионен фонд. Защо, откъде накъде? Много ги харесваме чехите...

Тоест вие предлагаме процес, обратен...

Да.

... на приватизацията...

Да заповядат.

...национализиране на определени сектори...

Да заповядат като туристи, приятни хора са, обаче не да ги храним. Да се върне държавата в определени области...

Освен енергия...

... и да генерира печалби, които да отидат в пенсии, здраве, просвета.

Освен електроразпределението и продажбата на...

Би могло да бъде в...

... енергия, къде другаде?

... комуникации, би могло да бъде в основни сфери, които са и национални... .

Ами, в комуникация. .. освен БТК това предлагате и "Мобилтел", и "Глобул"?

БТК е сделка, която трябва да се развали между другото.

Да. А говорите ли, че ако ще се национализира комуникационният сектор, тогава би трябвало и "Глобул" , и "Мобилтел" да се национализират.

Защо да не се разгледат и тези оператори, защото те бяха дадени за жълти стотинки. Това са гарантирани печалби. Това е гарантиран монопол, ако щеш.

Така, комуникации. Друг сектор, който виждате?

Комуникациите са...

Да кажем трети, нали.

... национална сигурност. Те не могат да бъдат в ръцете на гръцка или някоя чужда фирма, частна, която. .. или гръцка държавна, както е в единия случай, и ти да имаш всичките си комуникации, поднесени на друга държава. Това е абсурдно.

Ще прибавите ли към това и третата сфера?

Те може да са внесени форми на държавна плюс публично и частна собственост, обаче да бъдат контролирани от държавата и най-вече печалбата от тях или част от печалбата от тях да влиза в пенсионни фондове. Това беше между другото идеята, когато тръгна приватизацията, трябваше да има един т.нар. взаимен фонд и 20 процента от всяко държавно предприятие трябваше да влиза там. Е, имаме една голяма нула сега.

Друга сфера, която смятате, че държавата неоснователно е прехвърлила на частни компании?

По принцип общественият сектор винаги е с някакво държавно участие, обаче тези области, където бяхме силни - машиностроене и химия, ако щете високи технологии, електроника, защото ние имаме много талантливи хора, млади, но трябва да се създаде някакъв център за тяхното развитие.

Тоест вие виждате обратно взимане...

С държавни интереси.

... от държавата на химическата индустрия например?

На части, поне части, защото, пак ви казвам, иначе няма откъде да се генерират пари за все по-увеличаващите се нужди за пенсии и за здраве, и за... Винаги ще се пее тая песен, че няма пари.

Това може ли да го поставите като условие на ГЕРБ за подкрепата, която давате?

Сега, аз съм казал 100 пъти досега, че ако поставяш условия, това не е начинът, по който може да постигнеш ефективен резултат. Това е начин, с който да се скараш с някого, да развалиш. Аз не искам да се разваля това, по което е тръгнала България. Подкрепата ми за Борисов е ясна. Тя е много принципна, защото с всичките си различия помежду си нещата вървят в някаква добра посока. Не като условие, ще го поставим като тема, по която може да се разсъждава. Аз съм убеден, че ще има чуваемост.

Друга голяма тема е здравеопазването. Смятате ли, че трябва да се вземат пари от резервите на здравната каса и да се покрие недостигът на пари за болниците? Имате ли различия тук с управляващите от ГЕРБ?

Същият въпрос е, здравеопазването страда от липса на пари по същите причини. Там трябваше да влизат пари от приватизацията, те не влязоха. Сега от осигуровките на хората. Каквото и да правим с тях, и да ги увеличим - не може да се реши кардинално въпросът. Тук трябва да влизат пари от държавна индустрия, от печалба, от фондове, които са печеливши.

Не, но. .. а по тактическия въпрос на чия страна сте - на болниците и здравния сектор, лекарския съюз, които настояват... пациентите, които настояват да се извадят пари от резервите, за да могат да бъдат лекувани пълноценно хората до края на тази година, или на другата теза, че ГЕРБ е прав.

По тази тема е безспорно, че и да се извадят пари, трябва да се види къде отиват те. Тук в това отношение са прави от ГЕРБ да казват, че парите, които се вадят, те могат да се извадят, но гаранцията къде ще отидат трябва да бъде ясна, иначе потъват като вода в пясък.

Ще подкрепите ли данъчните промени, обявени тази седмица от ГЕРБ? Те не са много съществени, но някои от тях ще окажат голямо влияние, и то не най-обсъжданите толкова за туризма и акцизите, колкото например промяна в амортизациите на компютрите.

Да, ние подкрепихме това, което беше предложено за облагане на застрахователните компании, и там не мога, всъщност разбирам много ясно раздвоението на сините, които всъщност са чисти лобисти, това са сините, двете партии - "Синята коалиция", са всъщност точно тези, които са абсолютните виновници за ограбването и криминалната приватизация. Сега те се явяват лобисти на тези олигарси, които ограбиха тогава и които са на върховете на застрахователните компании, най-печелившия бизнес. Защо да не бъдат обложени? А банките, защо да не бъдат регулирани лихвите? Пак сините скочиха, защото те стоят в основата. Само един пример ще ви дам. "Булбанк" - приватизирана при Костов за жълти стотинки, за 100 милиона реално долара, още с влизането купувачът там заварва кеш 400 милиона. Ето ви я приватизацията, която ограби България. И днес знаете ли колко получава марионетката на Костов г-н Левон Хампарцумян като директор на тази банка - 200 хиляди лева месечно му е заплатата. Ето ви криминалната приватизация, заради която сега българският народ се гърчи и му се казва няма пари. И заради която сега бива атакуван днешният пример, който няма грам вина за тази работа.

Добър министър на финансите ли е Симеон Дянков според "Атака"?

Смятам, че там беше наслоен един много грешен образ. Снощи го гледах и в "Панорама". Абсолютно точен, абсолютно рефлективен - това е човек, който с месец след месец според мен задобрява като министър и нападките срещу него са може би 90 процента необосновани.

Има ли министър, който смятате, че не става?

Има, разбира се, министри, които могат да бъдат критикувани.

Кой смятате, че трябва да бъде сменен?

Сега, аз бих фокусирал вниманието на медиите, на коментаторите повече към министерството на икономиката, защото това е огромно министерство, и туризма, и енергетиката, където могат да се намерят доста кусури. И други министерства могат да се посочат, но...

А кусурите стигат ли дотам, че според вас трябва да се мисли за смяна на министъра?

Може да се помисли, да, но това е работа на премиера. Това е негов екип.

Добре, трябва да свършваме. Вас страх ли ви е от земетресение. Това е темата, за която си говорят всички тези дни.

Те земетресенията са такова нещо, че няма време да те хване страх.

Вярвате ли, че ако удари много силно земетресение, както казва министърът на регионалното развитие, България ще издържи до 9-та степен?

Вижте сега, по едно време, в предишни векове земетресенията са се приемали като знак, поличба божия, сега сме рационално време, знам, че повечето...

А, днес гледахте ли в "Стандарт", че понеже удряло близо до къщата на Пената, и природните сили искали Пената да стане треньор на националния отбор.

При всички случаи трябва да се замислим как вървят нещата, защото... може да го приемем и като предупреждение. Още две-три такива земетресения, ако зачестят и ударят по-силно...

Е, предупреждение за какво го виждате вие, да влезем във вашата обосновка специално.

За това, че трябва да... най-вече тия, които са натоварени с отговорност с властта и които преди са били, да се държат така, че да не мамят, да не грабят народа си, да правят всичко в негова полза.

Тоест предупреждение към Сергей Станишев, който е следващият събеседник, така го виждате вие.

Сергей Станишев има за какво да отговаря, има за какво да го разтърси земетресение. За предишните премиери също, и точно това ще е нашата амбиция, на "Атака", да направим една, тя няма да е бяла, тя ще е черна книга на българския преход, да разкажем грабежите от 1990 до ден-днешен, за да стане ясно поне кой с колко е ограбил България и кой трябва да отговаря, и кой не трябва повече да бъде избиран. Защото това е най-прякото наказание. Дали ще му се намери юридическа вина зависи от вас юристите, които сте много тогава изобретателни да намирате вратички, да не бъде осъден някой, но моралната вина поне народът да я посочи и да каже: този повече не трябва да бъде депутат.