С какво Судан може да е полезна на България?
С какво Судан може да е полезна на България? / снимка: Reuters
С какво Судан може да е полезна на България?
28602
С какво Судан може да е полезна на България?
  • С какво Судан може да е полезна на България?

За първи път от 24 години в Судан имаше избори - едновременно за президент, парламент и местни избори. С 68 процента победител в президентските избори стана досегашният президент Омар ал Башир, въпреки че за него има издадена международна заповед за арест. Международният съд го издирва заради обвинения в геноцид - причиняване смъртта на триста хиляди човека в суданската област Дарфур. В полуавтономният Южен Судан победител е бившият бунтовнически лидер Салва Киир. Чуждестранни наблюдатели обявиха, че изборите не са били честни, но Централната избирателна комисия на страната е доволна от начина на провеждането им. Въпреки че Судан е най-голямата африканска държава, тя не е сред най-развитите туристически дестинации заради продължилата дълго време там гражданска война. Судан не е и сред най-големите български икономически партньори - търговията е с много малки измерения.

С какво тази африканска държава може да е полезна на България, как за първи път жените там имат право да бъдат избирани и как Африканската общност смята президентът за невинен - на тези въпроси отговори в интервю за Дарик изпълняващият длъжността посланик на Судан в България Мауада Елбадауи.

Изборите бяха доста сложни. За първи път президентът беше избран директно от суданския народ. Преди това, в миналото, президентът беше избиран от парламента. На тези избори хората гласуваха и за областни управители, за национален парламент, за местни парламенти, за състава на правителството на Южен Судан, за министър-председател на Южен Судан. На тези избори за първи път беше гарантираното правото на суданските жени да присъстват в парламентите - националния и местния. Най-малко 25 процента от депутатите трябва да бъдат жени.

Много наблюдатели казват, че изборите в Судан са били нечестни, на места с нарушения. Според вас има ли вероятност да се стигне до отмяна на резултатите на тези места?

Смятам, че докладите, които излязоха в началото, бяха прибързани. Те не отразяват съвременните условия в Судан като страна, която съвсем скоро е излязла от войната и където периферията се бунтува. В страната имаше повече от десет хиляди избирателни секции. Дори и в няколко от тях да е имало нередности, това не означава, че като цяло е имало нередности. Заради това Националната избирателна комисия отмени резултатите в няколко секции и удължи гласуването с два дни. Друг проблем е немалкият процент на неграмотност, както и липсата на опит при произвеждането на избори. Изборите бяха редовни и някои специалисти смятат, че начинът на провеждане може да се вземе за модел при произвеждане на избори в други африкански страни, с подобни условия като в Судан.

Тези, както разбираме - демократични избори, не си ли противоречат с международната заповед за арест на президента?

Судан не е държава-членка на Международния наказателен съд и не е подписала споразумението за създаването му. Виждате как една институция упражнява натиск над Судан, въпреки че той не членува в нея. Виждате как три от петте държави от Съвета за сигурност на ООН също не са членове на Международния наказателен съд. И ако той е напълно безпристрастен и аполитизиран, защо те не искат да членуват в него? Освен това в преамбюла на документа за създаването на съда пише, че той няма право да завежда дело, освен когато няма възможност или желание да бъде спазено международното право. Съдебната система в Судан е съвременна и още преди издаването на тази заповед съдът създаде комисия за спазване на човешките права в Судан. Тя работи там и не открива проблеми. Международната заповед за арест на президента е единствената срещу действащ държавен глава. Дори и да ви се струва странно, тази заповед увеличи популярността му и го превърна в символ на арабската и африканската идентичност. Тази заповед ще ограничи движението му извън страната, но тя не е проблем пред него за достигане на която и да е страна от Арабската лига или Африканския съюз.

Въпреки че Судан е голяма държава, търговията с България е много слаба. Да очакваме ли в бъдеще по-добри икономически отношения?

Да, тези връзки наистина са лишени от активност. Смятам, че има големи възможности за развитие на икономическите връзки, особено в земеделието. Судан има около сто милиона обработваема земя, а се използват 20 процента. Судан може да използва ресурсите си, а България използва техническия си опит можем да намерим допирна точка в земеделието и така до допринесем не само за нашите държави, но и за света. Според експертите след като приключи сегашната финансова криза, следващата ще бъде с изхранване на човечеството. ООН определи Судан като една от трите държави, които - заради природните си ресурси - могат да решат тази криза. А България сега участва в икономиката на Судан с български техници, които работят в селскостопанската авиация на Судан. Имаме голяма нужда от агроспециалисти, от инженери в областта на добива на природен газ. В България има много добре подготвени експерти в областта на енергетиката.

Видях снимки с чудесни места в Судан - красиви плажове, гъсти гори. Защо страната не е известно място за почивка?

Доста често забравям да напомням, че това също е от обещаващите области, където може да има сътрудничество между България и Судан. Туристическият сектор е сравнително нов, въпреки факта, че суданската цивилизация е доста древна. Сега страната е привлекателно средище за европейски туристи, особено в областта на историческия и културен туризъм. Имаме нужда от помощ да подобрим инфраструктурата на този туризъм. Суданската цивилизация датира от три хиляди години пр. Хр. В Судан са построени 35 пирамиди. Като размер са по-малки от тези в Египет, но историците смятат, че те са построени преди египетските. Също така морските и речните брегове на Судан са едни от най-чистите и най-екологичните в света. Има и природни резервати, където може да се прави сафари. Най-големият ни природен дар е река Нил. Имаме два Нила - Бели Нил и Сини Нил. Те се събират в столицата Хартум и тя е нещо уникално. Сега се полагат усилия за построяването на много съоръжения около Нил, които да са полезни за туризма.

Дарфур продължава ли да бъде източник на проблеми за Судан?

Площта на тази провинция е около половин милион квадратни километра - колкото са Франция, Великобритания и Ирландия заедно. Конфликтът започна на социална основа - между фермерите, занимаващи се със земеделие, и животновъдите. Това стана заради тежката вълна на засушаване в Судан през 80-те години. Конфликтът стана въоръжен заради влиянието на други конфликти в държави, граничещи със Судан. През 2003 година се появиха организираните местни бунтовнически движения. Тогава бяха две и се опитаха да представят проблема, че е породен заради маргинализиране на периферията от центъра. Срещу тази теза говори фактът, че първите проблеми, предизвикани от тези движения бяха удари срещу училища. Федералното правителство на Судан положи огромни усилия при преговорите и през 2006 успя да подпише мирно споразумение, но само с едната група. За съжаление след това тези две групировки започнаха да се роят и стигнаха 30. Въпреки че правителството се опитва да контактува с всички тях, отделните движения нямаха единни общи цели. Те не знаят какво искат, но правителството положи усилия за спазване на мирното споразумение. Държавата Катар и още един посредник успяха да подтикнат тези движения да подпишат мирно споразумение с правителството. Това стана през февруари и март тази година и показва, че вече има истинско спокойствие в Дарфур.