Румяна Желева: Трябва време, за да заработят системите
Румяна Желева: Трябва време, за да заработят системите / снимкa: Sofia Photo Agency

Какъв е прочитът на поредния доклад на Еврокомисията за реформите в правосъдието и вътрешните работи на страната ни - попитахме евродепутата от Европейската народна партия  Румяна Желева, в предаването Денят" на Дарик.

Всъщност вие имате, как да кажа, привилегията може би да коментирате доклада на Европейската комисия и в качеството си на бъдещ външен министър, нали така? 

Нека да изчакаме до утре. Тази привилегия да съобщи членовете на бъдещия кабинет се пада на лидера на партия ГЕРБ г-н Бойко Борисов, бъдещият премиер на България. Нека да не му отнемаме тази радост, тази отговорност, не е редно друг освен бъдещият премиер да съобщава имената на кабинета.   

Няма да му отнемаме в никакъв случай радостта. Кажете вие радвате ли се?

За доклада ли ме питате дали се радвам? 

Не, не, радвате ли се, че ще бъдете новият външен министър на страната?

В момента съм евродепутат на България, вицепрезидент на Европейската народна партия, най-голямата парламентарна група, след убедителната победа на европейската десница междувпрочем на последните евроизбори, и съм много щастлива в това качество, защото не само българската делегация в Европейската народна партия е много силна и успяхме да вземем наистина много добро разпределение в комисии, в които се чувстваме силни, в които можем да направим много неща за България в Европейския парламент, а и защото нашите европейски партньори се радват изключително много за избора на нас, българските граждани, който направихме на 5 юли - да променим статуквото. 

Добре, няма да ви мъча, само ще ви кажа, че разбирам от колегите, които са акредитирани в Брюксел, че вече сте предприела стъпки пред Европейския парламент за освобождаването ви като евродепутат. Къде отивате, ви питам?

Не съм предприемала такива стъпки, това е. .. Някой ви е подвел, защото това става автоматично. В случай, че бъда член на кабинета на премиера, автоматично се прекратява мандатът. Така че неправилно сте информирана или просто хората са заблудени, но не това е важно. 

Добре, кажете сега какъв е прочитът ви на доклада на Европейската комисия. Преди малко в ефира на "Дарик" радио Ивайло Калфин казва, че има тенденция към подобрение. Съзирате ли вие тази същата тенденция към подобрение? 

Да ви призная честно, в годините, в които бях представител на България в Европейския парламент, ми се искаше подобрението да идва много по-рано и да настъпи по-бързо, защото и в този доклад за съжаление четем отново същите препоръки, които четяхме в предишните доклади на Европейската комисия, свързани с правосъдие и вътрешен ред. А и за съжаление в някои от другите доклади, на други европейски институции. По-лошото е обаче, че ние отдавна знаем, че липсват конкретни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност - ние, както и българските граждани. Защото това е важното - какво ние усещаме, какво виждаме и какво ние изпитваме като проблеми в ежедневието си. А то е дефицит на справедливост, липса на увереност, че върховенството на закона е принцип, който важи за всички. И ако нещо . ..  аз никога не съм разглеждала никой от докладите на Европейската комисия като положителен, по-малко положителен, повече положителен, защото това е грешно. Във всеки доклад на Европейската комисия се съдържат конкретни препоръки и е жалко, че много от тези препоръки непрекъснато се поставят. Като например необходимостта да се предприемат законодателни промени по отношение на Наказателно-процесуалния кодекс, по отношение прилагането на Закона за конфликт на интереси, по отношение на това, че в администрацията хора, които са свързани с корупция и с, така. .. (не се разбира - бел.ред.) средства, трябва да бъде, да се намери начин те да бъдат, да получат заслуженото, за да могат другите да продължат да работят професионално и мотивирано. И в крайна сметка това е, което искат от нас европейските ни партньори. Но бих казала, че то с нищо не се различава от това, което искаме ние като граждани на България. 

Г-жо Желева, в доклада, в неговото начало има една констатация, която прави впечатление - че у нас няма политически консенсус за това, че борбата с корупцията и организираната престъпност са основен приоритет на страната ни. Кажете какви са гаранциите, че при управлението на ГЕРБ, при новото управление, това ще се промени, че ще има политически консенсус, че именно това са двата приоритета на нашата държава?

Много ви благодаря, че ми задавате този въпрос, защото ми давате възможност да кажа нещо, което е много важно. През юли. .. на изборите на 5 юли изключително много политически формации декларираха, че е техен основен приоритет, приоритет на техните политически програми и, така, визии за развитието на страната е борбата с корупцията и организираната престъпност. Затова. ..  това не беше само ГЕРБ, а много други политически формации правеха това. Сега, когато ГЕРБ е на път да състави по волята на българските избиратели правителство, което следващата седмица да бъде представено на българския парламент и да започне своята работа, аз се надявам силно, че партиите, които наистина в предизборните си платформи декларираха тази готовност да работят срещу корупцията, срещу организираната престъпност, използваха тази антикорупционна реторика, ще подкрепят и ще подкрепят правителството на ГЕРБ в усилията и в мерките, които то полага. Това е много важно, точно когато се говори за изработването на този консенсус. Защото в този доклад се отчита, че въпреки многократните повтаряните мерки, посочваните мерки, всъщност това, което липсва за справяме е липсата на политическа политическа воля. Сега тази политическа воля е ясно декларирана от страна на ГЕРБ, от страна на политическия лидер и аз се надявам, че наистина тази воля ще намери подкрепа сред политическите формации, които, пак повтарям, много ясно декларираха пред българските избиратели на 5 юли готовността си да вървят в тази посока.. . 

Добре, друго важно нещо да ви питам. Пред Дарик вашият колега от Партията на европейските социалисти Ивайло Калфин казва, че този механизъм за сътрудничество и контрол от страна на Еврокомисията не може да продължи безкрайно дълго време. И една препоръка негова - че новото българско правителство трябва да започне незабавно разговор с новата Европейска комисия през септември, т.е. през късната есен, през октомври, за излизането на страната ни от този механизъм. За слагането на край, на хоризонт на този механизъм. Съгласна ли сте с тази препоръка на Ивайло Калфин? 

Първо, нека да сме наясно с едно - този доклад отчита наистина, или как да кажа, по-скоро поставя на вниманието на българските граждани и на европейските ни партньори препоръки, които трябваше да бъдат отдавна изпълнени и с които ние, няма как да не се съгласите, ние сме до болка запознати, защото те са. . . не е за първи път в доклад на Европейската комисия. Нещата, които споменах, бяха посочвани и преди, в предишния доклад, и в по-предишния доклад. Лесно е сега да се каже - хайде да спрем механизма. Много е тежко това наследство, което получаваме. Пак казвам, трябват конкретни резултати. Липсваше ангажимент и политическа воля на правителството на тройната коалиция да наказва тези, които са корумпирани, да наказва тези, които са злоупотребили с европейски средства, да наказва тези, които са част от организирани престъпни групи. И това неведнъж е казвано. И докато това не се случи, ние не можем да си мислим, че толкова лесно ще възстановим доверието. Но искам да кажа и още нещо. За тези 4 години, през които управляваше тройната коалиция, ние освен тези две проблематични области - правосъдие и вътрешен ред, с които влязохме в ЕС и заради които проблематични области имаме този механизъм за наблюдение и контрол, и проблемите с европейските средства. Блокираха ни средства, спряха ни средства, сега очакваме през есента допълнителен доклад, който е в областта управление и администриране на европейските средства. Много е лесно да се дават препоръки. Аз благодаря на господин Калфин за препоръката, аз от 2 години, и моите колеги в Европейската народна партия се опитваме да кажем, че този механизъм е наистина унизителен не просто и само за нас, но той в много голяма степен, така, беше развиван във времето, беше изпълван със съдържание, защото от самото начало той е механизъм, който е измислен специално за нас, за България и за Румъния. И аз съм съгласна, че той, неговото действие трябва да бъде час по скоро преустановено, но докато няма реални, конкретни резултати и при това наследство, което ние получаваме, имам предвид от тройната коалиция, на разрушено доверие, ние тепърва трябва да започнем да го градим. Слава богу, слава богу ГЕРБ се ползва с голямо доверие в Европейската народна партия, което си спечелихме през двете години, в които бяхме опозиция, с много работа.. . с наистина добро изработване на програмни документи, на управленска програма, на пълно сътрудничество с нашите партньори. Искам да ви кажа, че докато системите бъдат накарани да заработят, трябва наистина време. Но е лесно да се дават препоръки. Аз просто мисля, че три години, първите три години на членството бяха достатъчно време поне да не се допуска от предишното правителство добавяне на нови проблемни области и области на дефицит, както те направиха, вместо да се дават сега много лесно препоръки какво да се направи още през есента.