Румен Овчаров: В региона има криза в електроснабдяването
Румен Овчаров: В региона има криза в електроснабдяването / netinfo

Министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, пряко по телефона от Брюксел в предаването „Денят” на Дарик, който говори за 3 и 4 блок на атомната ни централа пред Съвета на енергийните министри на страните от евросъюза.

С какви аргументи защитихте днес пред колегите си необходимостта животът на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" да бъде удължен?

Аз първо искам да кажа, че Съветът на енергийните министри съвсем не беше свикан и съвсем не беше 3 и 4 блок основната точка от дневния му ред.

Никой не си е помислил това.

Съветът обсъждаше новата енергийна политика на съюза след комуникацията на комисията от началото на месец януари. Бяха дискутирани важни въпроси от гледна точка на премахване на обвързването между собствениците на системни оператори и вертикално избираните компании в електроенергетиката и природния газ. Беше обсъждана също така целта за възобновяемите енергийни източници. Аз, разбира се, в своето изказване аргументирах и ситуацията в енергийния сектор на Югоизточна Европа. Първото, което трябва да кажа, е, че не знам по какви причини в Европейския съюз и комисарят Пиебалгс едва ли не очакват, че България утре ще въведе в експлоатация трети и четвърти блок, без да пита никого. Нещо, което беше много твърдо заявено от моя страна, че България е страна, която изпълнява поетите си ангажименти и няма намерение да прави каквото и да било в нарушение на тези ангажименти. Но че в една ситуация, в която в района на Югоизточна Европа въобще не може да става дума за наличие на пазар, да говорим за свободен пазар в сферата на електроенергетиката, да говорим за сигурност на доставките, да говорим за защита на интересите на потребителите е просто невъзможно. Описах им ситуацията в региона, как в някои от страните има режим на тока повече от 12 часа, как дефицитът е почти десет процента и ще надмине 20 милиарда киловатчаса през тази година, как цените растат драстично и са вече двойно по-високи, отколкото миналата година през този период, от 40-50 евро за мегаватчаса, са вече 80-100, в някои случаи до 150 евро за мегаватчас. Напомних им също така, че Европейската комисия има конкретни ангажименти по отношение на енергийната общност на Югоизточна Европа. Така че всичките тези аргументи бяха изложени, с оглед да се докаже, че е необходимо да бъдат взети определени мерки, да се дискутира не промяна на договора, а необходимите мерки в рамките на договора.

Като казвате, министър Овчаров - не промяна на договора ни, разбирам, че сте се позовали пред колегите си на член 36 от този договор, въз основа на който ние станахме членове на Европейския съюз. Само, така, да кажа две думи на нашите слушатели, защото те едва ли ходят с договора в джоба си. Той гласи, че ако до края на период не повече от три години след нашето присъединяване възникват някакви сериозни или трайни затруднения в който и да е сектор на икономиката, които могат да причинят някакво сериозно влошаване на икономическата ситуация в дадена област, нашата страна може да поиска разрешение да се предприемат защитни мерки. Питам ви откровено - това ли е ключът към спасяването на трети и четвърти блок?

Ами, това е единственият възможен ключ. Възможността да се предоговаря целият договор и условията на договора, при положение, че знаем много добре, че има държави, които по никой начин няма да приемат възобновяване на експлоатацията на трети и четвърти блок, те непрекъснато повтарят, че ядрената енергетика по принцип не е нещо, което от перспективна гледна точка може да бъде разглеждано, ми се вижда просто нереално. Затова това е единственият възможен вариант - да кажем, че в региона има криза от гледна точка на електроснабдяването. Нещо, което очевидно няма необходимост да доказваме, че ЕК и България имат определени ангажименти към общността, енергийната общност в Югоизточна Европа и трябва да се вземат съответните мерки. Това е възможността. Ако наистина успеем да го направим, имаме някакъв шанс. Разбира се, той не е голям, но ние сме длъжни да опитаме.

И по никакъв начин, да разбирам, не се притеснявате, че вашето изказване може да бъде изтълкувано като някакъв отказ за спазване на вече поетите към ЕС ангажименти, така ли?

Не, напротив, аз съвсем ясно и категорично заявих, че България е изпълнявала и България изпълнява ангажиментите си, и няма намерение да не ги изпълнява. После имах и разговор с комисаря Пиебалгс, в който тези неща бяха изяснени.

И като казахте всичко това пред вашите колеги, каква беше тяхната реакция, как реагираха енергийните министри на страните от Европейския съюз?

Е, вижте, ако трябва да приема, че мълчанието знак за съгласие, бих казал, че те са ни подкрепили.

Та, казвате - мълчанието е злато, ако те са замълчали, да считаме, че са ни подкрепили, но все пак...

Не, не, не, не...

...някакви първи реакции?

Не бива да считаме, точно това исках да кажа, че не бива да го разглеждаме толкова оптимистично, но ми се ще все пак да мисля, че те чуваха аргументите и ако успеем да предложим достатъчно сериозна аргументация не само от страна на България, но и от страна на страните от региона, бихме могли да имаме някаква надежда, макар и не много голяма.

Добре, ако казвате, че в днешния ден все още нямаме, така, и нямате вие реална, истинска процента за реакцията на Съвета на министрите, то кога да очакваме отговор от този съвет на това, което днес вие сте казали пред него?

Първо, ще трябва да се направим труда, както казах, да се опитаме да убедим съседите ни от региона. Второ, ще трябва да внесем съвсем официално подобно искане до комисията и едва тогава вече ще можем да очакваме и конкретен отговор.

Ето това е...

Това може да стане в рамките на близките няколко месеца.

Това, министър Овчаров, е много важно - кога България ще внесе подобно искане до Европейската комисия?

Не е важно да го внесе България. Ако го внесе само България, това означава, че ние се опитваме да говорим от името на други страни. Много е важно страните да говорят сами за себе си. Така че това е ключът за онова, което трябва да се опитаме да постигнем.

Таке е, но там, позовавайки се на този член 36, за който говорихме с вас, там България мисля, че трябва да внесе в ЕК подобно искане, като се позовава именно на този член от договора ни за членство.

Точно така. Аз не случайно обаче ви казах, че трябва да имаме предвид и договора за създаване на енергийната общност в Югоизточна Европа, който пък ни дава възможност вече да разширим периметъра на тази криза, не само до територията на България, но и до целия регион.

Кой е следващият форум на евросъюза, на който, така, висш форум, на който отново ще може да се повдигне този въпрос - за съживяването на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Ами, само след месец е Европейският съвет, на който участват министър-председателите.

В началото на март е той и там този въпрос може отново да бъде поставен с цялата му острота.

Мисля, че е възможно да бъде направено.

Добре, последно да ви попитам, казахте, че малки са шансовете, но не е обречена битката, така ли да разбираме?

Аз винаги съм бил оптимист. Друг е въпросът, че не бива да си създаваме прекалено големи илюзии, защото трудно е да се надяваме, че хора, които до преди месеци, буквално, твърдяха, че България трябва, просто за да изпълни ангажиментите си, да затваря блоковете и да не разсъждава въобще на тази тема, сега изведнъж лесно ще променят мнението си. Но трябва да опитаме.

Последно, наистина, за пари, за повече пари, за по-големи компенсации за затварянето на двата реактора говорихте ли днес пред колегите ви енергийни министри?

Не, днес не съм говорил за това, тъй като аргументацията ми беше главно от гледна точка на състоянието в региона, и да смесвам, нали, тежката криза, в която се намират някои държавите, с искания за пари, беше малко некоректно.

Но искането за по-високи компенсации е план Б, нали така?

Точно така.