Резултатите от преброяването – ясни в края на септември
Резултатите от преброяването – ясни в края на септември / БГНЕС

Председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева в „Седмицата" на Дарик:

Във вторник приключи пробното преброяване, нали?

Да, точно така, на 14 септември.

Стара Загора, Плевен и Търново за две седмици.

Да.

И са броени 35 хиляди души в тези три области.

Точно така, да.

Вече имате ли някакви данни?

В момента се въвеждат данните, защото знаете, че имахме два канала за пробното преброяване на събиране на информация, единият - този, който вие казахте, чрез хартиена карта в тези три области, които в момента се въвеждат, и по интернет - каквото сме събрали като тестване на системата, също се обработва в момента, така че в края на септември или началото на октомври ние ще излезем с резултатите от пробното преброяване.

Тогава ли ще знаете дали толкова нашумелите самоопределяния като българин мохамеданин, българин гагауз са били използвани от възможностите, които бяха дадени в преброителните карти?

Да, като част от всички резултати, точно така.

Какво мислите да направите обаче за основното преброяване, ще изтриете тези опции, които породиха толкова възмущения, така ли?

Да, аз още веднъж искам да обясня това, което се опитвах да обяснявам през последните седмици, че основният инструментариум за пробното преброяване, който е одобрен от ръководството на Националния статистически институт и от целия екип, е този, който се използва в хартиената карта. Тоест там има три основни групи - българска, ромска и турска, и има този ред "други", където всеки може да на ръка да запише това, което счита, че е, т.е. така, както се самоопределя, ако не принадлежи към другите три основни групи. А това, което се разрази като скандал в електронната карта, беше превишаването на правата на демографите от Националния статистически институт и без знанието на ръководството добавяне на... фактически там, където е "други", имаше падащо меню, в което бяха записани 36 допълнителни възможности за отговор. Така че в този смисъл ние нямаме промяна, защото официалната позиция на НСИ, която е била, не е тази, която е в електронния формуляр.

Добре де, и сега ще махнете възможността човек да избира от "други", но той ще може примерно сам да си напише, или няма да може?

Да, просто ще има възможност друга, това е ...(техн. прекъсване - бел.ред.)... може ръчно да изпише, дали на компютър или на ръка, зависи как се преброява, това, което счита, че е. Но искам също да уточня, че окончателният инструментариум се одобрява от Централната преброителна комисия, така че имаме спокойно време да обсъдим всичко, не само тези въпроси, а и цялата преброителна карта и ще се вземе решение.

Сега, малко странни обаче обяснения дойдоха, че в този електронен вариант вие не сте знаели, ръководството на института не сте знаели, че има такова нещо, и затова уволнихте още трима души тази седмица. Не е ли редно да знаете тая карта... честно да ви кажа, аз, ако работя това нещо и отговарям за преброяването, бих седнал да разгледам тая карта последно, нали, кой какво ще попълва.

Ами, точно така, картата, която е разгледана и е одобрена, е картата, в която просто имате възможност "други", където трябва, е оставена възможност да се самоопределите.

А, и тези, дето ги уволнявате, те после са решили да улеснят народа и са вкарали...

Да, това беше техният мотив, но всеки служител на Националния статистически институт и ръководството не може да взима самостоятелни решения при утвърден инструментариум, още повече когато става въпрос за решения с такова национално значение. Така че всъщност уволненията, които са след проверка на инспектората и заседание на дисциплинарен съвет, тоест не са и мое, така, лично становище, въпреки че аз напълно го подкрепям, е отстраняването на служителите, които са си превишили правата.

Така, кога ще е готова... сега, вследствие на това пробно преброяване вие сте видели къде какви проблеми изскачат...

Точно така, това е целта.

...и нещо ще смените в картата за броенето, която ще се попълва, окончателната, така ли?

Да, имаше много конструктивни предложения през тези две седмици както за електронния формуляр, така и за хартиения. Те трябва да бъдат, разбира се, еднакви, но например имаше, какво да ви дам като пример, конкретни препоръки, че не е много ясна дефиницията за семейство, каква е разликата с домакинство. Имаше някои коментари, че не се разбират добре въпросите, които са зададени, примерно преселвало ли се е лицето, какво означава да се е преселвало. За източниците на доходите имаше коментари как точно са формулирани. Така че много, много полезни коментари има, които ще бъдат взети предвид. Това е и целта на пробното преброяване.

Кога ще дойде проверката на Евростат, която да каже дали вярно работи българската статистика? Тя трябваше да дойде напролет.

Проверката на Евростат беше в четвъртък и в петък миналата седмица. Това е стандартната техническа проверка, която като техническа проверка не се... това е официална политика на Европейската комисия, не се отразява медийно, не се коментират резултати. Ще излезе Евростат с писмен доклад, но нашите впечатления, каквито бяха и предварителните ни очаквания, че всичко е наред, и всъщност вие сами можете да проверите на страницата на Евростат, има списък на държавите, в които има такива технически мисии, и ще видите, че тази година списъкът на държавите е този същият, какъвто е бил през 2008 г., т.е. на всеки две години се правят такива проверки. И България тази година заедно с Финландия, Унгария, това са държавите, които се сещам, мисля, че Чехия, Холандия, са държавите, които подлежат на такава рутинна проверка.

Очаквате ли Оли Рен, еврокомисарят, да ви се извини за това, че през пролетта каза, че българската статистика дава неверни данни?

Е, чак нямам претенции за такова нещо. За мен е важно да се разбере... и знаете ли, всъщност ние, българите, крайно време е да приемем, че когато идва проверка от Европейската комисия или се прави някакъв оценъчен доклад, това не се прави, защото има някакъв проблем, а това е стандартна практика на Европейския съюз. Както виждате, в Евростат на всеки две години се правят такива проверки, т.е. трябва да свикнем, че, бъдейки в този клуб на европейските държави, трябва да спазваме правилата и механизмите на взаимен контрол, мониторинг и проверки.