Расмусен: България трябва да подкрепи решението за ПРО
Расмусен: България трябва да подкрепи решението за ПРО / снимкa: Sofia Photo Agency
Расмусен: България трябва да подкрепи решението за ПРО
29340
Расмусен: България трябва да подкрепи решението за ПРО
  • Расмусен: България трябва да подкрепи решението за ПРО

Генералният секретар на НАТО Андерс Фо Расмусен, който беше на посещение в България, потвърди пред Дарик участието на страната в бъдещата система на алианса за противоракетна отбрана. Все още не е ясно, или поне не се обявява публично, какви ще бъдат ангажиментите на отделните държави. За ракетния щит, талибаните и Русия Андерс Фог Расмусес говори пред Дарик:

България е бедна държава и няма пари. Как точно може да участва в системата за противоракетна отбрана? 

Всъщност няма да бъде толкова скъпо да се участва в системата за ракетна защита. Ние сме сметнали цената и ще бъде по-малко от двеста милиона евро за десет години, разпределени между 28-те съюзника. Това е много умерена цена. На тази ниска цена можем да получим ефективна защитна ракетна система, която покрива и защитава цялото население в 28-те съюзници - 900 милиона души.

Но какво точно може да направи България?

Първо трябва да вземем решение. Ще обсъждаме това до срещата на върха на НАТО в Лисабон през ноември. Това, което очаквам сега е подкрепа от България на решението, че системата за противоракетна отбрана е мисия на алианса и тя трябва да се развива в рамките на НАТО, свързвайки европейската и американската отбранителни системи.

Преди време руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин каза пред Дарик, че участието на България в системата за противоракетна отбрана е един вид колонизация от страна на САЩ. При това отношение на Русия как смятате да я привлечете да участва в системата? 

Всъщност ние вече започнахме разговорите с руснаците. Преди няколко дни беше първата среща за това в Съвета НАТО - Русия. Планирали сме и бъдещи преговори. Разбира се, все още не сме стигнали до решение. Но искаме много прозрачен процес, искаме диалог с Русия. В крайна сметка Русия ще реши дали иска да сътрудничи с нас. Но мога да ви уверя, че ще продължим с плановете, защото знаем, че сме изправени пред истинска заплаха и искаме истинска защита от тази заплаха. Заради това имаме нужда от защитна система, но много искаме да си сътрудничим с Русия.

Възможно ли е в бъдеще да видим Русия в НАТО?

Не мисля, че е реалистично, защото Русия няма да кандидатства за членство в НАТО, но по принцип вратата ни е отворена за нови европейски, страни, които изпълняват необходимите критерии. Но никога не съм чул руснаците да изразяват каквото и да е желание да станат член на НАТО. Заради това, говорейки реалистично, смятам, че най-добрата стратегия ще бъде да развием истинско стратегическо партньорство между Русия и НАТО.

Пакистанският генерал Хамид Гюл, който е смятан за създателя на талибаните, каза в интервю за Дарик, че в Афганистан ще победят талибаните, а не НАТО. Съгласен ли сте с него?

Не, въобще не. Ние ще надвием. Първо и най-вече, защото афганистанският народ не иска връщането на власт на талибаните. Мисля, че от едно социологическо проучване става ясно, че само пет процента от афганистанските искат да видят талибаните отново да управляват. Огромното мнозинство иска международната коалиция да победи. Те знаят, че нашето присъствие в Афганистан е необходимо за настъпването на свобода и прогрес. Сега започнахме нова стратегия, която искаме да координираме нашите военни операции с гражданското развитие с цел да осигурим на афганистанския народ по-добра алтернатива на живот.

Значи смятате, че НАТО има голяма подкрепа в Афганистан?

Да, наистина. Разбира се, има много проблеми със сигурността, но като цяло хората знаят, че нашето присъствие е необходимо за постигането на напредък. И всъщност ние забелязване напредъка там в ежедневните новини. Много често този напредък не е видим. Но всъщност виждаме значителен напредък. Да вземем за пример образованието. Построихме 3500 училища, седем милиона деца и младежи ходят на училище, една трета от тях са момичета. Преди това те дори не можеха да имат достъп до образование. Днес 85 процента от афганистанският народ има достъп до основно здравеопазване, защото построихме клиники. Значително намаля детската смъртност. Построихме 13 хиляди километра пътища, което е критично важна инфраструктура за стимулиране на икономическия растеж. Икономиката в Афганистан нарастна откакто там започна международната операция. Националният продукт на страната се увеличи повече от два пъти през последните осем години. Така че наблюдаваме голям напредък.