Проверките в магазините ще станат перманентни
Проверките в магазините ще станат перманентни / снимкa: DarikNews

За продължаващите вече втори ден проверки на ветеринарите из хипермаркетите в страната и за качеството на храните, които слагаме на трапезата, министърът на земеделието и храните Валери Цветанов в предаването "Денят" на Дарик.

 

Кажете сега, какво показват тези проверки? Сигурно е още доста рано за заключения, но поне какво констатират ветеринарите - поставени ли са храните на отделни щандове? Какви са вашите очаквания, препокриват ли се с това, което виждат ветеринарите?

 

От вчера в цялата страна започнаха проверки на инспекторите от ДВСК за обозначаване на млечните продукти, които съдържат растителни мазнини. Проверките стартираха от хипермаркетите и специализираните магазини за търговия с храни от животински произход. От края на месец февруари беше. . . до края на месец февруари беше срокът, в който търговците трябваше да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини, от останалите продукти, и те да бъдат много ясно и категорично обозначени. Проверките текат и в момента. До момента се установи, че са изпълнени препоръките за редене на храните на отделни щандове. Това се извършва на базата на заповедта на генералния директор на НВМС д-р Йордан Войнов. На търговците са издавани предписания за редене и обозначаване на продуктите с растителни мазнини. При неспазване на предписанията Законът за ветеринарномедицинската дейност предвижда санкции в размер от 1000 до 3000 лева за юридически лица и еднолични търговци. На търговеца се издава предписание за отстраняване на нередностите. При повторно нарушение санкциите са в размер до 10 000 лева, между 3000 и 10 000 лева. Най-строгата мярка, предвидена в закона, е прекратяване дейността на обекта до изпълнение на предписанието. Досега резултатите показват според мен. . . показват ясна позитивна тенденция. И според мен целта за защита на здравето на потребителя и качеството на българските продукти, що се касае до млечните продукти, е позитивна. Аз смятам, че вървим в правилна посока.

 

Докога ще продължат тези проверки и всъщност ще стигнат ли контролните органи до онези малки магазинчета, които ние наричаме бакалии, които често се намират дори между блоковете в кварталите? Казахте, че сте започнали от хипермаркетите, но докъде ще стигнете?

 

Значи, проверките ще продължат, те се извършват поетапно. В никакъв случай това, което се прави в момента, има кампаниен характер, напротив - то ще има регулярен, перманентен характер. И трябва органите на ДВСК да стигнат до всички магазини.

 

Тоест тези, които вече сте проверили и сте установили, че са спазили изискванията, или пък не са и съответно им е съставено предписание, може да очакват на по-късен етап и втори проверки, така ли?

 

О, разбира се, разбира се. Това просто ще стане рутинна практика от дейността на Националната ветеринарномедицинска служба.

 

Сега, нещо много любопитно, според мен. И днес вестниците показват в снимки как един килограм сирене в един магазин се продава срещу 2 лева и 89 стотинки, обаче се твърди, че в продукта няма растителни мазнини. Това възможно ли е? Възможно ли е килограм сирене да струва 2 лева и 89 стотинки и да е чисто сирене?

 

Значи, в случая имайте предвид, че става въпрос за промоция. Сега, искам да ви кажа още нещо - че в една технология, която не е технология за производство на бяло саламурено сирене тип "Фета", което е типично за българското традиционно сирене, се използва един процес на термична преципитация, пресичане на белтъка, в който едновременно се ловят казеините, дългите белтъчни вериги, и албумините, примерно от типа на сирене, типа, както е при т.нар. тип "Дунавия", при който обаче задържането на късите албумини става във връзка с микрофилтрация. Другият. . . това, за което говорим, е пресичане с температура и тогава вече може да се получи така, че от примерно четири или пет литра мляко да се произведе сирене, което да бъде по същество сирене само от мляко. Но искам много ясно да кажа - значи, това сирене не е произведено по технологията на класическото бяло саламурено сирене тип "Фета". И това трябва да бъде показано ясно и категорично на етикета.

 

Всъщност колко според вас е реалната цена на килограм бяло саламурено сирене?

 

Ами, значи, при изкупна цена на млякото в рамките на примерно 50 стотинки, 60 стотинки за литър и при рандеман някъде от порядъка на 6, 7, 8 литра за килограм краве мляко, значи, реалната цена, заедно с там съхранение, хладилници, работа, ФРЗ и т. н., би трябвало да бъде в рамките на 5-6 лева.

 

Пет-шест лева, говорим без палмово масло, растителни мазнини и всякакви други.

 

Да, да, да, пак искам да повторя, значи, пропорциите, съотношението, рандемана. При рандеман примерно 7 литра за килограм мляко и изкупна цена на млякото 50-60 стотинки за литър, плюс разходите за ФРЗ, със съхранение, хладилници, транспорт и т. н., би трябвало да бъде в тези, така, ценови параметри. Имайте предвид, че стандартното сирене трябва да отлежи при плюсови температурни хладилници някъде 45-50 дена.

 

Тоест всичко, което е под 5-6 лева, със сигурно има някакви примеси.

 

Нещо има там, нали, но, пак ви казвам, значи, има, ако е нормално мляко, само от нормално сирене само от мляко, тогава е на тая технология, която е топлинната преципитация, пресичането на белтъците с температура. Тогава обаче това трябва да бъде показано точно и ясно върху етикета.

 

Сега нещо друго, което, сигурна съм, хората си задават като въпрос. Ветеринарните власти ще проверяват дали млечните продукти, за които се претендира, че не съдържат растителни мазнини, всъщност съдържат такива. Възможно ли е да има подвеждащи етикети от производителя, които обаче не отговарят на съдържанието, на един етикет да пише, че продуктът не съдържа палмово масло и всякакви други растителни мазнини, а всъщност той да съдържа. Такива проверки дали ще правите?

 

Вижте, тези проверки трябва да продължат. Въпросът е, че използването на растителните мазнини по принцип не е забранено.

 

Да, да.

 

Фирмените производители, които използват растителни мазнини при производството, обаче трябва да са изписали изрични това на своята технологична документация и на етикета. Естествено, че ще продължат да се правят такива анализи вече на продукта със специфичните, така, референтни лаборатории, които ще посочат дали има допуснати грешки и подвеждащи етикети.

 

Какви ще бъдат тогава наказанията, ако установите, че има допуснати такива нарушения, подвеждащи етикети?

 

Значи, това е обект на съвместни проверки заедно с прокуратурата и съответно ще се търсят съответните юридически наказания на допусналите такива нарушения.

 

Допускате ли, че би могло да има и такива нарушения? Всичко е възможно в тази държава.

 

Всичко е възможно, да, съвсем откровено ви казвам, че допускам и това. Но преди да бъде документирано и анализирано, не мога да го коментирам.

 

Според вас трябва ли маркировката, която оказва съдържание на растителни мазнини, да е идентична във всички магазини, за да се ориентират по-лесно потребителите? Аз например ще ви кажа, днес във вестниците виждам една снимка, на която е оказано "млечни продукти с растителни мазнини", обаче етикетчето, надписът е зелено. В моя хипермаркет, в който аз пазарувам в "Младост", това се случва на един бял фон с едни оранжеви букви. Тоест не трябва ли тези надписи да са еднакви за всички магазини или това предварително не беше зададено?

 

Не, това просто не е зададено като технологично изискване. Има логика във въпроса, така, както го поставяте, но в този момент не сме искали в разпоредбите към ветеринарните власти да изискват някакъв унифициран цветен, така, признак, който да улесни купувача. В същото време обаче ми се струва, че, доколкото разбрах от работната група, те ще предложат такъв знак за качество, който да бъде унифициран за всички и който ще бъде гаранция за по-лесно разпознаване и улесняване на консуматора.

 

Мислите в тази посока. Дали със сигурност продуктите, които съдържат растителни мазнини, трябва да са на отделни щандове от тези, които не съдържат такива?

 

Аз смятам, че трябва да бъдат определено на такива и да си бъде указано ясно и категорично.

 

Защото мисля, че в момента на един щанд от едната страна има надпис "продукти с растителни мазнини" и след това следват други. . .

 

Трябва да има рязко разграничаване между двата щанда, за да се улесни, пак ви казвам, консуматорът.

 

Министър Цветанов, наскоро признахте, че се притеснявате от сиренето и колбасите, които вие консумирате. Още ли е така?

 

Внимавам много добре това, което купувам, и се стремя да кажа и на семейството ми, и на приятелите, и на колегите ми да внимават и да четат кои са фирмите, какво става. Трябва да има някакъв граждански контрол върху това какво става, как се консумира. Обществото трябва също да вземе отношение към тия неща и аз като член на това общество внимавам точно какво купувам.

 

В началото на февруари Националната ветеринарномедицинска служба започна едни съвместни проверки с прокуратурата в месо- и млекопреработвателните предприятия. Резултатите трябваше да бъдат оповестени в началото на този месец. Какви са те, ясни ли са вече, може ли да ги кажете?

 

Не, в момента все още нещата се извършват, съвместните проверки, и очаквам в най-скоро време да излязат данните, които веднага ще бъдат оповестени.

 

Няма как да не ви попитам и за един медиен скандал, който се завихря. Един от най-тиражните вестници в България, "Труд", той в момента е пред мен, излиза с чело - "Забраниха на министър да пътува в чужбина". Непосредствено до това заглавие е вашата снимка. Очевидно се визира... вас като министър. Става дума за една командировка в Монголия и благодарение на нея вчера не сте могъл да присъстватена заседанието на Министерския съвет. Сега, наистина ли Станишев ви забрани да пътувате?

   

Вижте, аз съм заминал на командировка в Монголия със заповед на министър-председателя, подписана още на 23 февруари т.г. Тази, това посещение беше от доста голямо значение по отношение на съвместната работа на Монголия и България в областта на земеделието. То беше много широко отразено в медиите на Монголия. По време на визитата аз се срещнах с моя колега министъра на храните, селското стопанство и леката промишленост на Монголия Бадамжунай. Ние подписахме протокол за съвместно сътрудничество в областта на земеделието, което се основава на дългогодишни традиции, които има между съвместната работа в областта на земеделието между България и Монголия, по отношение на създадените оранжерии, оранжерийни пръстен около Улан Батор.

 

Т.е. няма такова нещо, така ли, отричате напълно тази информация, че премиерът. . .

 

Не, вижте, това малко звучи обидно да отричам или да не потвърждавам. Значи при посещението аз се срещнах и с премиера на Монголия Санжийн Баяр, бяха договорени посещенията между търговските връзки между двете страни, бяха дискутирани изключително важни въпроси от стратегическо значение на икономиката на двете страни, включително разширяване сътрудничеството в областта на информационните технологии, производството на енергия, атомна енергия и т.н., неща, които са от много голямо значение. И всичко това е отразено във всички средства за масово осведомяване в Монголия, и коментирано в електронните медии на четири-пет езика.

 

Ако ми позволите, в същата тази информация се твърди, че вие е трябвало да представите на премиера доклад с отчет как се изпълнява споразумението, подписано между вас и Асоциацията на зърнопроизводителите, и тъй като не е имало такъв отчет, може би на тази хипотеза се изгражда и цялата информация, не знам.

 

Значи, извинявайте, само искам да посоча няколко конкретни цифри в тази връзка. Значи, що се касае до националните доплащания и зърнопроизводителите и използването на. . . изпълняването на споразумението, необходимо е да бъдат. . . широката общественост трябва да знае, че до 20 декември миналата година от предвидената сума са изплатени 276 милиона лева на 41 хиляди производители. До 22-ри са изплатени още 116

милиона лева на още 12 хиляди производители. Предстои изплащане между... срок между 9 и 13 март 2009 г. на още 25 милиона лева на 10 хиляди производители. По същество става въпрос за изплащане в изключително кратки срокове на средствата, от националните доплащания. . . от европейския бюджет на близо 63-65 хиляди земеделски производители и е една такава сума, която цитирах преди малко. Имайте предвид, че срокът за плащането на тези пари започва от 1 декември и приключва на 1 юли. Значи, въобще не може и да става дума за закъснение на изплащанията на зърнопроизводителите. Остават някъде около 20, около 19 процента от общата заявена сума. Това са около 100 милиона лева. Тези пари ще бъдат изплатени след конкретна проверка на място на дребните земеделски производители, които имат много малки парчета земя и всичко трябва да бъде коригирано и проверено на място. Не може да се допусне по никакъв начин да бъдат изплащани пари от националния и от европейския бюджет без стриктен, подробен и точен контрол на практическата реализация и изобщо всичко това, което става с тези финансови средства. Аз стриктно и педантично ще държа на това нещо. Пак ви казвам, значи, към 9 до 13 март ще бъдат изплатени над 75 процента от предвидените суми.