Проф. Борисова: Тежкият проблем в България е с лекарите
Проф. Борисова: Тежкият проблем в България е с лекарите / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Професор Анна-Мария Борисова - министър на здравеопазването.

Разбирам, че излизате в отпуска сега. След лятната...

От понеделник.

От понеделник. Четох, че имало своеобразно турне. Обикаляне на всички общински болници...

Области. Ще ви коригирам. Само областните. А там се представиха общинските и обсъждахме във всяка област състоянието на здравеопазването за всяка една от областите. Само че трябва да ви информирам и вас, и зрителите, че това пак ще се прави, когато започне имплементацията, въвеждането на здравната карта, която междупрочем в момента на базата на...

Кога ще се нарисува тази здравна карта?

...информацията, която ние събрахме при тази обиколка, тя ще бъде създадена. Разбира се, с помощта на областните комисии. Те ще я направят, а след това всички заедно ще я обединим, ще я обсъдим, разбира се.

Защото сигурно вече имате някаква яснота каква е картината и как си рисувате тази здравна карта, къде ще има високотехнологични болници, така наречените суперболници. Във всеки областен град ли или не?

Стратегията на България, националната стратегия на България е да се занимава с раковите заболявания. Това и ние представихме на Европейската комисия, от която очакваме много значителна помощ, с която да можем да успеем да обзаведем, ще ви кажа сега, около 12-13 болници.

Тия, високотехнологичните?

Високотехнологични, с високотехнологична техника, за да можем да се справим с раковите заболявания, което е национален проблем. Проблем е, защото ние късно слагаме диагнозата, защото имаме дефицит на апаратури...

Не само това, понякога и лекарствата не отиват при хората заради обществените поръчки.

...и освен това... Не, за лекарствата доста пари се плащат. Ще стане дума и за това, но говорим сега за структура на здравеопазването и да не се отклоняваме в другата посока. И така, необходима ни е, първо, своевременна диагноза и затова ще направим високотехнологично оборудване в 9 центъра или 10 центъра на нашата страна.

Ако ви дадат пари, които вие нямате, но ще кандидатстваме...

Ние ще спечелим.

Ще спечелим? Сигурна  сте?

Да. Да, сигурна съм.

Защо сте сигурна?

Защото вече имаме одобрение от Европа. Тях ги вдъхнови твърде много тази тема. Между другото, когато разговарях по този въпрос и лансирах тази национална стратегия, ме попитаха онколог ли съм. Аз казах „не, не съм онколог, и заместник-министърът не е онколог, но това е национален проблем и нашите лични виждания не могат да имат място там". Тук има национална визия, която ние трябва да защитим. Ние трябва да се справим с тези заболявания. Ние трябва да сложим навреме диагноза, защото за разлика от европейските страни времето от слагане на диагноза до края на наблюдението на един човек е по-късо, отколкото в Европа. Там слагат рано диагнозата. Но как? С достатъчно апаратура. И точно затова ние заявяваме пред Европа необходимостта държавата ни да бъде обзаведена.

Ще ви дадат парите. Колко са те?

Доста са. Около 140 милиона. Но не съм завършила. Ние имаме нужда още и от големи терапевтични центрове. И това ще го направим.

Пак с европейски пари? Защото нямате в джоба ваши.

Да. Така е. Ще направим два или три центъра за лъчелечение. Защото знаете ли, че в момента нашата техника е много остаряла. Често аварира и когато един пациент започне лечение и техниката аварира... ракът не чака, докато се ремонтира тази техника.

Точно така.

Точно затова ние трябва да имаме отлично оборудване, за да се грижим адекватно...

И достъп обаче до него, а не както е сега да се чака с месеци за ядрено-магнитен резонанс.

Достъп ще има, след като направим това оборудване с тази група от болници. Става дума за около 12-13 до 14 болници. Зависи и от парите. Но наистина, наистина системата ни е болна. И това междувпрочем се радвам, че го чувам. Това е цитат от мен, аз съм го казвала, че нашето здравеопазване е тежко болно, че трябва да се намери лечение и трябва да лекуваме този тежък болник. И всъщност тази канонада от въпроси, която ние чухме току-що, показа безкрайно многото проблеми, които има в здравеопазването и които имат нужда от решаване. Да се спрем на правата на пациента. Аз бих се спряла обаче и на задълженията на пациента.

Ама хайде първо за правата.

Пациентът също има задължения и те са дадени. Например да съдейства на лекуващите лекари и на останалия персонал за своевременно провеждане на изследванията и на лечението. Да се спрем само върху това.

Че пациентите да не би да не оказват?

Да се спрем само на това. Ами ние сме свидетели например на отказ от лечение на пациента.

Например?

Диализата. Той си отива вкъщи и когато той се влоши и вижда, че нещата са много сериозни и се утежни неговото състояние, той се връща обратно в диализата, където скоро преди това е бил отказал лечението, но вече в далеч по-тежко състояние, от което много по-трудно, много...

Това сигурно е някакво изключение човек да се откаже от лечение, от диализа да се откаже.

Не е изключение. Не е изключение.

Къде го видяхте този човек?

И например това са примери от ежедневието, от практиката, ние работим, г-н Николаев. Ние знаем какво се случва всеки ден. Дори неговите близки могат да го доведат в кома и това се е случвало. Това са нещата от живота и не бива да се забравят.

Но не можем да обобщаваме, че тези, които се нуждаят от хемодиализа, отказват лечение.

Аз само казвам: правата... разбира се, че пациентите имат права, и тук ви нося една поредица от права на пациентите, които са написали моите колеги в различните клинични пътеки. Изключително се впечатлих от клиничната пътека „Хирургично лечение на сливиците". Четири страници права имат пациентите, включително те са информирани относно местна упойка, обща упойка, какви усложнения...

Това с информирането не се прави на място реално, а формално, поне такова впечатление имам, но...

Сега, кой как го прави не зная. Важното е, че съществува и че са взети мерки. Как се лекува, какво представлява операцията, какви усложнения могат да настъпят след операцията и т.н. Това е видно и всеки може да направи справка, те са в интернет.

Имаше въпрос точно за диализни машини за болниците. И призиви, но да не говорим за десетте милиона, които са от правителството на Станишев. Какво се случва с десетте милиона, гласувани от кабинета на Борисов за общинските болници?

Така, значи, имаме смяна на апаратурата в областните болници. Сега предстои смяна на апаратурата в общинските болници. Това е един предстоящ търг, който ще се случи до края на годината, да.

Като стана дума за лекарствата преди малко, ви казах, че има ситуации, в които дори срещнах болни от СПИН, нямат възможност да се лекуват. Това миналия месец е било като казус, не знам дали е придвижен и решен, заради забавяне на обществените поръчки. Трябва ли да се мине по друг начин на осигуряване на медикаменти без обществени поръчки, защото хората имат нужда от лекарства?

Преди две или три седмици бях гост в „Панорама" и там възникна точно този въпрос. И там именно аз бях тази, която заяви, че методиката на обществените поръчки по някакъв начин трябва да се промени, когато касае лекарствата. Защото, откакто заех поста, вече минаха няколко търга с обществени поръчки и бих казала, че на 90 процента те се провалиха по различни технически причини.

И хората чакат съответното си лекарство.

А по въпроса, за който вие конкретно... Да. И това е скандално. Ние стоим като държава с парите си, готови да платим, а поради някакви клаузи там...

И какво предлагате? Вие констатирате.

Смяна на закона.

Как?

То предстои да се смени. Това е констатация на Европейския съюз, който иска да се промени Законът за обществените поръчки и това е предстоящо да се направи и е възложено...

Дори има решение на съда, че нямате право да бавите повече лекарства.

...и е възложено в следващите три месеца това да се случи в тази държава. И това обезателно...

Как ще се избира фирмата?

...ще трябва... Аз не зная. То си има юристи. Те ще решат как ще бъдат клаузите, но във всеки случай ние ще предявим нашите претенции така да бъде, да се състои търгът, че нашите пациенти да не страдат от това, че някоя клауза или по причина, да кажем, на администрация, на юридически постановки, на фирма или нещо друго да не можем ние да си купим лекарствата, за да снабдим нашите пациенти.

Но не знаете как ще стане, юристите ще изработят решението.

Юристите ще изработят, това е техен проблем, разбира се.

Лекарските грешки, друг голям проблем. Знам, че се създаде инспекторат, как беше?

Имаме медицински одит.

Медицински одит. Обаче не знам дали, сигурно проверяват сигнали, мен ме впечатли друг проблем. Жена чакала няколко часа „Бърза помощ" и умира заради липса на линейка в квартал „Кулата". Това някъде Врачанско беше. С доста заболявания... идват на първото повикване, казват „ако ви стане по-зле, обадете се отново", обажда се семейството, чакат от 10 до 12.30, жената умира, имала проблеми по принцип, здравословни. Екипът казва „имаме четири линейки, всички бяха на адрес".

В цялата страна има 198 центъра за спешна медицинска помощ. Смятам, че от организационен характер това е добре. Но кой колко е натоварен и особено в по-големите градове... Това, което цитирате в град Враца ли се е случило?

Мисля, че да. Сега ще го намеря. Защото се закриват, нали, болница, болнички и долечение, а пък...

Няма значение. Къде са закрити болници, аз не знам да има затворени болници. Аз поне не зная.

Ами няма да има нито една, но ще ги правите нещо като чакални - 10 легла и ще...

Как така чакални? Болница с 10 легла си е болница с 10 легла. То има болници с 20, с 30, с 40, със 100, с 900.

Какво ще има - лекар един с 10 легла?

Не, не би могло да се случи с един лекар, защото на лекаря, той е  също човек, може да му стане лошо и във всички случаи екипът е минимум...

И да няма линейка и за него.

...минимум от двама, минимум от двама. Линейки има. Линейки има, лекари няма, г-н Николаев. Проблемът с лекарите, това е тежкият проблем в България. Лекарите напускат страната ни, защото не се чувстват удовлетворени в работата си тук, защото не се чувстват достатъчно уважени от обществото, а ако позволите да вметна - и от журналистите.

Така ли? Защо?

Да, така. Защото, казва се така - за мъртвите нищо или хубаво, а за лекарите - нищо или лошо, така, общо взето, вървят нещата у нас. Трябва да се проявява...

Едва ли журналистите са виновни, мисля, че заплатите...

Трябва да се проявява по-голямо уважение към лекарското съсловие...

...мисля, че заплатите са основното, което ги изкарва навън.

...и трябва да намирате и хубавото в тяхната работа. Защо никъде не казвате за постиженията, които имат лекарите, а те са много. Колко много животи са спасили тези лекари. Защо никога не говорите за това?

Да кажем за лекарите в Берковица, които искат да си запазят отделението по хирургия. Да чуем д-р Флоресков, ако не греша. Моля ви, съвсем накратко да кажете това, което искате да запазите, защо не можете да го направите. Не отговаряте на критерия ли?

Ив. Флоресков: Поради критерия хиляда операции годишно, който бе въведен
като задължителен, този критерий...

Това не означава ли, че просто нямате пациенти?

Ив.Фл.: Има пациенти. Има пациенти, за 2009 г. са направени над 700 операции. Този критерий означава, че всеки ден...

Не са толкова, казва проф. Борисова.

Ив.Фл.:Всеки ден д-р Дойков и неговият екип трябва да правят по три операции, за да отговорят на критерия. А практически това означава, че всички хора от двете общини - Берковица и Вършец, трябва да бъдат оперирани. Е кому е необходимо това?

Какво отговаряте?

Бих казала следното нещо, в нашата страна има много градчета малки, както е Берковица, там няма достатъчно население. Това, което направих справка, е, че в град Берковица, в тяхната общинска болница използваемостта на леглата е около 50 процента, което означава, че няма просто население достатъчно. Действително колегите не биха могли да намерят толкова пациенти, че да има необходимия брой операции.

Т.е. хирурзите ще напуснат.

Необходимо е, необходимо е около 150 операции на хирург годишно да се паднат, за да се счита, че този хирург поддържа своята квалификация, и ние да бъдем спокойни, че той без грешка ще оперира всичките свои пациенти. Един хирург...

Тези хирурзи сега няма ли да отидат в чужбина не заради медиите, а заради липсата...

Един хирург, който не упражнява всеки ден своята професия, той се деквалифицира. И всъщност това е нашата дилема - къде е границата на квалифициран хирург и деквалифициран хирург. Ние трябва да въведем някаква граница. И хирургическото дружество...

Ама те ще отидат в чужбина, д-р Борисова.

...ми даде допълнително писмо, в което написа: всеки хирург трябва да има за една година 150 операции. Като приложим тази схема, ние ще отграничим онези от хирургиите, които не успяват да поддържат квалификацията на хирурзите си. Ще вметна още нещо. В момента във Франция върви много сериозна здравна реформа. Във Франция в момента са затворени над 60 хирургии. Хирургии, които имат по-малко от 1500 операции годишно, те ги затварят, защото считат, че хирурзите вътре не са достатъчно поддържали квалификацията си през това време. За нас е важно да осигурим на населението категорично ефикасна помощ, квалифицирана помощ.

Но няма да е там явно, на друго място, ако стигнат дотам. Сега за едни противоречия, които, без да съм се фиксирал да ги търся, вчера ги отрих просто прелиствайки статии за нашия разговор. Примери от вестника 26 юни, заглавие в „24 часа" - „Пъдят частни лаборатории от болниците". На 4 август заглавие в „Труд" - „Борисов върна частниците в държавните болници". И още един - „Борисова отказа Борисов от тавана върху лекарските заплати", това е от 23 април, 3 август - „Заплатите на шефовете на болници все пак ще имат таван". Има таван, няма таван, няма частници, има частници, виждате как в рамките на две-три седмици нещо, което е...

Моят коментар е следният. До края на годината във връзка с въвеждането на прочутата национална здравна карта, за която вече няколко пъти става дума и вие сам питате, а и всички останали граждани...

Но вие не казвате...

...необходимо е да се въведат, да се приемат още три закона. И ние сме на педали в момента и ги подготвяме. В рамките на тези закони в закона за здравето са точно тези въпроси, които току-що повдигнахте, и те ще намерят своето решение там. Освен закона за здравето, където ще бъдат и 14 или 20 члена, не съм абсолютно сигурна, касаещи правата на пациента, сетих се, че имаше и такъв въпрос от нашите тук колеги, там ще има около 15-20 члена, касаещи правата на пациентите най-подробно. Във връзка това с наистина е уместно пациентските сдружения...

Пациентите си плащат в крайна сметка...

...пациентските сдружения... да се видим с тях и да обсъдим това, което в момента е предложено в този закон и на който му предстои първо четене. Предстои му.

Ще ви дам пример за пациента обаче...

Освен този закон предстои законът за здравното осигуряване, предстои законът за лекарствените средства. Това са изключително...

Ще се вдига, нова здравна вноска ще има, чета в отчета за успехите...

Това ще се обсъди също, това ще се обсъди също. Така че, само да завърша със законите, без тези закони ние няма да можем да мръднем напред. Те са изключително важни за нас, както и сам, така, прочитате отделните информации, те ще внесат яснота върху тези въпроси.

Имам предвид, че сигналите са много разнопосочни, които излизат...

Именно, затова ни трябват законите, за да стъпим на една твърда база и да знаем как ще работим.

Да кажем една дума, притиска ни вече времето, за корупцията или за това, че винаги като ни се наложи да използваме, пак ще дам пример, магнитен резонанс, трябва да се чака с месеци от това направление, иначе... има много скенери. А иначе има предложение отиваш и си плащаш и става от сега за след малко. А уж сме...

Въпросът ви е?

Въпросът ми е всъщност осигурени ли сме или сме осигурени само така, на закони, на хартия, на теория, а на практика отиваме и си плащаме отново.

В момента ние имаме едно минимално осигуряване и във всички случаи на нас ни трябват и допълнителни осигурявания.

Нова здравна вноска, това ли казвате?  

На нас ни трябва втори стълб осигурителен, втори доброволен стълб осигурителен. Това е нещото, върху което се мисли, работи...

Чрез нова здравна вноска.

...и най-вероятно следващата година върху този въпрос много, така, напред ще...

Вие предлагате ли нова здравна вноска?

Значи, предлагам да има втори здравен стълб за осигуряване и той да бъде доброволен.

Т.е. то е вноска.

Доброволен.

Доброволно втора вноска.

Доброволен. Да.

Който иска, ще има шанс, който не иска...

Така е в цял свят.