Проди: Може да отворим глава Енергетика заради Козлодуй!
Проди: Може да отворим глава Енергетика заради Козлодуй! / netinfo

Може да има партньорска проверка на „Козлодуй”, не изключвам дори да отворим отново глава „Енергетика” за предоговаряне, въпреки че е малко вероятно това да се случи. Това каза в интервю за Дарик депутатът в Европейския парламент Виторио Проди.

Той е брат на италианския премиер Романо Проди и член на комисията по околна среда и обществено здраве в Страсбург.

Бихте ли ни казали повече за енергийните си проекти?

Смятам, че проблемът с глобалното затопляне трябва да се реши възможно най-бързо и е много сериозен. Затова най-голям приоритет трябва да бъде даден точно на тази тема. Това, разбира се, означава, че трябва да се прибегне до използването на обновяема енергия, за да минимализираме освобождаването на въглероден диоксид в атмосферата. Обновяемите енергийни източници са тези, които директно или индиректно могат да работят със слънчева енергия - за един час слънцето ни осигурява енергията, която цялото човечество произвежда в рамките на една година. Разполагаме с голямо количество енергия от слънцето и трябва да се научим да я използваме. Интересувам се най-вече от възобновяемите енергийни източници и в частност от биомасите, които могат да покрият значителна част от енергийните нужди. Почти една трета от енергийните ни нужди могат да се покрият от биомасата.

Как точно смятате да приложите проектите, които създадохте?

В Италия изучаваме много внимателно тези възможности. Вече съществуват няколко инициативи за планове за превръщане на биомасата в газ. С помощта на водорода можем да генерираме електричество и да го правим в малки мащаби, и да използваме повече от 90 % от енергийното съдържание на водорода.

Като енергиен експерт смятате ли, че атомните електроцентрали са приемливо решение като производител на енергия?

Те могат да отговорят само на малка част от търсенето. Безопасността на производството на атомната енергия може да бъде гарантирана. Държави като Франция произвеждат атомна енергия, и по тази причина са напълно независими. Италия гласува срещу атомната енергия в референдум от 1987 година.

Запознат ли сте с казуса по затварянето на блокове 3 и 4 на българската АЕЦ „Козлодуй”? Смятате ли, че е възможно те отново да бъдат отворени и да произвеждат електроенергия?

Знам за нея. Посетих я през 1970 година. Тези реактори, ако си спомням добре, бяха от семейството на Чернобилските. Тяхната безопасност не е сравнима с тази на реакторите PWR и BWR - затова смятам, че освен ако не бъде открит начин тези реактори да бъдат използвани по много безопасен начин, ще трябва да бъдат заменени с други, по-безопасни.

Ако например партньорска проверка на ЕС установи, че реакторите са достатъчно безопасни, за да могат да бъдат пуснати отново в експлоатация, смятате ли, че това е възможно да се случи? Смятате ли, че глава „Енергетика” от преговорните с ЕС може да бъде отворена отново?

Доколкото знам, наистина затварянето на два от реакторите на АЕЦ „Козлодуй” е било част от споразумението с България. Технически погледнато обаче, може да прибегнем до намаляване на границите на мощността или други допълнителни механизми, с които да постигнем сравнителна безопасност. Не бих имал нищо против, разбира се.

Очаквате ли да бъде сформирана група експерти, които да дойдат на партньорска проверка, за да се запознаят със ситуацията по отношение на безопасността на АЕЦ „Козлодуй”?

Не съм добре запознат с всичко това , но смятам, че трябва да разгледаме рамките на договора за присъединяване на България към ЕС, след което, разбира се, да се направи изключително подробен оглед на централата, възможностите и критериите за безопасност, които могат да са в сила за нея.

Тоест смятате, че е възможно тази глава да бъде отворена отново и част от условията в нея да бъдат преразгледани?

Смятам, че е много малко вероятно. Но не мога да го изключа като възможност.

Много малко вероятно, защото не смятате , че реакторите са достатъчно безопасни, или защото няма подобни прецеденти?

Реакторите Ар Би Ем Кей не са безопасни, в смисъл, че когато водата излиза от реактора, критичноста нараства. Така че доколкото си спомням, този реактор принципно не е безопасен. Затова би било много трудно да се контролира. Или поне не е сравним с останалите реактори, които имат резервоар под налягане, който е много ефективна бариера за изтичането на радиоактивни вещества.

Да обобщим: не изключвате възможността в България да бъде изпратена група за партньорска проверка на безопасността на реакторите и при проверката да се окаже, че те са достатъчно безопасни, и следователно, глава "Енергетика" от преговорните с ЕС да бъде отворена отново и реактори 3 и 4 да може отново да бъдат пуснати в експлоатация?

Не мога да изключа тази възможност. Но смятам, че е много малко вероятна. Колкото до партньорска проверка, това би могло да се направи. Смятаме, че теоретично е възможно да се преразгледа евентуален нов аспект на сигурността по отношение на реакторите в "Козлодуй". Мисля, че обсъждането и обмислянето на този казус беше много обстойно по време на преговорите. На теория всичко, за което говорите, може да се направи.