Позиции и коментари за МВР след ареста в ГДБОП
Позиции и коментари за МВР след ареста в ГДБОП / netinfo

Дебатът на седмицата - МВР след ареста на втория човек в борбата срещу организираната престъпност. В студиото са Минчо Спасов - НДСВ, той е председател на вътрешната комисия в парламента, Младен Червеняков - БСП, Атанас Атанасов - ДСБ, Волен Сидеров - "Атака", Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Водещ: Какъв е анализът на вашите партии за разкритията за връзките на втория човек в борбата срещу организираната престъпност със самата организирана престъпност, който провалял разработки на службата си като давал информация за тях на разследваните? Господин Червеняков, какъв е анализът, който правите в БСП?

Младен Червеняков: Аз не знам какъв официален анализ е правен, защото не съм член на бюрото, но това, което говорим с колегите в парламента, е, че никой не може да бъде доволен от това, което се случва в държавата. Защото от това страда и самата структура на МВР, страда и обществото, а предполагам, че и опозицията не е чак толкова щастлива от това, което се случва. Тогава, когато бивши генерали, напускащи системата, започват да се държат, меко казано, некоректно, а някои да казват и откровени лъжи за това, което се е случвало, тогава, когато има подозрения или пък. . . на бивши служители в системата, какво искаме от ония обикновени хорица, които работят в системата? Които не стига, че получават и малко, не стига, че им липсват и условия за работа, как да отидат те и да изпълняват своите служебни задължения, как да се борят с престъпността?!

Водещ: Кое им пречи да си ги изпълняват? Не ви разбрах тезата, това, че се задържат шефовете им, които се обаждат на организираната престъпност да им кажат какво са хванали тия обикновени служители.

Младен Червеняков: Тези скандали, които се случват. Безспорно е, че тези разкрития, които се случват, и не само в МВР. И това, което се случи и миналата година, и разкриването на престъпни групи, вече и осъдителни присъди и т.н. е добре за цялото общество. Колкото повече разкрития, някой трябва да сложи пръст в раната, някой трябва да възстанови държавността, толкова погазвана през тези години на преход. И това е положителното, което се случва. Даже и тази реакция на ДАНС, надявам се това да не е епизодичен случай, на прокуратурата в изнесения сигнал от господин Атанасов показва, че вече не е възможно да се прикриват онези деяния, както се правеше навремето.

Водещ: Да разбирам, че благодарите на господин Атанасов за това, че ви помогна да разкриете сътрудник на организираната престъпност в службата, която се бори с нея?

Младен Червеняков: Всеки сигнал за корупция, за нарушение на служебните задължения, за използване на служебното положение е добре дошъл. Естествено, че не може да благодарим за всичко онова, което стана около този случай. Защото не може един висш генерал откровено да говори, че ще обърне мнението на комисията, че ще представи доказателствата, да дойде в комисията и да не представя нищо.

Водещ: Това не говорите за този генерал...

Младен Червеняков: Не за този генерал.

Водещ: Атанасов, говорите за другия генерал.

Младен Червеняков: Говоря за Ваньо Танов.

Водещ: За Ваньо Танов. Анализът на генерала от запаса, който подаде сигнала - Атанас Атанасов, Демократи за силна България.

Атанас Атанасов: Аз смятам, че ние трябва да говорим тук за политика. Да не отиваме надолу. Аз казах още от самото начало. Мен не ме интересува този служител Иван Иванов. Прокуратурата там реагира. Въпросът е в друго - че реакцията на прокуратурата и на ДАНС, разбира се, показва, че подаденият сигнал е автентичен. Оттук нататък обаче питам и този въпрос го отправям през вашето студио към министър-председателя: защо по това разследване се върви надолу, а не се върви нагоре? Аз отидох при главния прокурор да представя доказателствата и заявих още тогава пред медиите - отивам при главния прокурор, защото в този сигнал се сочи, че вътрешният министър или тогавашният директор на полицията, един от двамата, е прикривал цялата тази схема. Посочено е в самия сигнал, има данни. Един час беше необходим според мен, за да се провери дали това е истина или не. Но на този етап виждаме, че, така, може би се търси пиар ефект, нали, разследване. Снощи гледам по телевизията заседанието по мярката. Проблемът е в главата. За това, което се случва в системата на МВР, отговорност носи вътрешният министър, а за неговото поведение отговорност носи министър-председателят. И аз много се надявам, имам такива индикации, че при предстоящите промени в кабинета този министър ще си отиде. Това трябва да, по този начин трябва да завършат нещайд. Амая този дошъл, казал нещо, било вярно, ама не било вярно. Обществото е убедено. Аз чета много внимателно какво става във форумите. Обществото е убедено, че този министър е капо ди тути капи и трябва да си ходи.

Водещ: Реплика на господин Червеняков и да чуем НДСВ.

Младен Червеняков: Да, само една реплика. Не знам кой търси пиар ефект в цялата тази история, но след като имаме заявление на главния прокурор, че вътрешният министър и главният секретар не са знаели нищо по този случай, очевидно е, че само със съмнения не може да се иска отстраняването. Да, работа е на опозицията да иска оставката на вътрешния министър. Но това може да стане тогава, когато има данни.

Атанас Атанасов: Едно изречение. Голям гаф на господин главния прокурор. В началото на разследването да дава индулгенции. Казах го и продължавам да натъртвам на това. Не му е работа да слага чадъри върху вътрешния министър.

Водещ: Чакайте да чуем председателя на вътрешната комисия.

Младен Червеняков: Не, само една реплика още. Не може главният прокурор в един момент да се хвали, че образува предварително производство. В друг момент, когато казва нещо друго, което не изнася на опозицията, да казват, че не го харесват.

Водещ: Минчо Спасов, НДСВ. Вие имате ли индикациите, за които говори господин Атанасов, че вътрешният министър ще бъде сменен?

Минчо Спасов: Аз искам първо да благодаря на господин Атанасов за това, че той откликна на моята молба и депозира този материал във вътрешната комисия. Въз основа на депозирания материал подготвих писмо до самия министър, отговорът на което очаквам до вторник.

Водещ: Какво питате министъра?

Минчо Спасов: Питам пет кратки и ясни неща. Първо, въпросът, който преди малко се дискутираше - дали той е знаел за това, че господин Иванов, Иван Иванов, е поддържал тези контакти. Бил ли е уведомяван по някакъв начин за това и дали е реагирал. Вторият въпрос беше кой прокурор е наблюдавал тази преписка, по която е извършвано подслушването. На трето място, колко вътрешни проверки са правени в системата на МВР 2006-2007 и какви са резултатите от тях, защото очевидно е, че борбата с този тип престъпност трябва да става и на вътрешно ниво, не само от външните правоохранителни органи, прокуратура, ДАНС. И другите бяха по-технически въпроси.

Искам да кажа, че в НДСВ веднага дискутирахме в нашия специализиран съвет по вътрешен ред въпроса. Ясно е, не искам да повтарям казаното от господин Червеняков, че въпросът е много сериозен. На практика една държавна система, която е предназначена да пази хората от престъпниците, се оказва, че работи с престъпниците. Тоест стадото, вместо да бъде пазено от овчарските кучета, самите овчарски кучета предават овце на вълците. И това е скандално и недопустимо.

Водещ: Вие изненадан ли сте след толкова години вече във властта на НДСВ?

Минчо Спасов: Както, слава богу, знаете НДСВ не е допускало такива скандали и затова съм изненадан, че успяхме...

Водещ: Тоест твърдите, че по времето на НДСВ, когато беше министър-председател лидерът на НДСВ, от ГДБОП някой зам.-шеф не е водил такива разговори - купи компютър на дъщерята, купи на мене пушка, пък аз ще ти кажа каква информация е събрана за тебе.

Минчо Спасов: Не бих могъл, разбира се, да бъда категоричен по този въпрос, тъй като в края на краищата нито министър-председателят има контрол върху отделни престъпници и никой не е застрахован, че ще се появят престъпници.

Водещ: Какъв е анализът на НДСВ, дали това е наследен проблем, за което намекна господин Червеняков, в годините назад, включително и в годините на вашето управление, или е новопоявил се проблем по време на идването на власт в МВР на БСП?

Минчо Спасов: Съгласен съм, че това е един проблем с доста дълга история.

Водещ: Тоест и при НДСВ са водили такива разговори според вас?

Минчо Спасов: Нищо чудно да са се водили, но надявам се да не са били в този мащаб, защото поне аз съм сигурен, че в нашето политическо ръководство не сме били сезирани за подобни случаи.

Водещ: Анализът на "Атака". Волен Сидеров.

Волен Сидеров: Какво има да се сезира. По времето на НДСВ се правеха някакви снимки на яхти. Министри, не шефове или зам.-шефове на ГДБОП. Министър Милен Велчев, Мирослав Севлиевски на яхта с босове на контрабандата, Амигоса и други такива. Какво повече доказателство да искаме, че това е приемственост. Това не е от сегашното правителство. Това е приемственост, това е отпреди много години и тази връзка, тази зловеща връзка между шефове, висше ръководство на МВР и политици с подземния свят, тя просто определя живота в България. Тя определя потока на черните пари.

Минчо Спасов: Вижте, тази връзка не можа да се установи. Една снимка с някого в крайна сметка не може да бъде някаква...

Волен Сидеров: Това клише - дайте данни, установете точно... Знаете, че това става много трудно. Защото има чадър.

Минчо Спасов: Не бива да говорим само с изрезки от вестниците.

Волен Сидеров: Има чадър от страна на прокуратурата. Главният прокурор се държи като протектор на тези, които трябва да уличава. Той трябва да отстрани вътрешния министър от работа в момента. Трябва да отстрани заместниците му, защото това разследване срещу Иван Иванов е свързано с разследване не само срещу него. Аз, без да съм от резерва и човек не е нужно да е работил в тази система, за да знае, че целият наркотрафик в България не е възможен, ако няма протекция на полицията. Всички знаят в София местата, където се продават наркотици. Всички знаят нощните заведения, където се продават наркотици. Всеки ъгъл, където стоят наркодилърите и полицаите, които ги пазят. Които ги пазят и им паркират колите, след което си получават лептата. Това го знае всяко дете, както има едно предаване. За какво говорим въобще? Значи, това е една толкова гнила система, която трябва да започне...

Водещ: Вие ги знаете тези всичките места, и вие, лично ги знаете.

Волен Сидеров: Ако си направи труда, всеки разследващ журналист, всеки криминален репортер ги знае. Всеки криминален репортер знае много добре къде стоят местата, дилърите...

Водещ: Защо не направите като генерал Атнасов? Я ги обобщете в една справка в "Атака", пък ги дайте на вътрешния министър?

Волен Сидеров: Веднага ще кажа, ето тук се сблъска, ето тук буквализмът - да, обаче няма доказателства, че тези лица еди-какво си. Доказателствата са това, че тровят хората. Доказателствата са, че над 250 000 семейства в България са засегнати от наркопроблемите и че точно през този парламент беше направена една много позорна поправка в НК, ако не се лъжа, 354 член беше, с която се намали наказанието на наркотрафикантите. Забележете, в България се намаляват наказанията. В Европа се увеличават, тук се намаляват. Те си хвърляха шапките тогава, някой лобира и в парламента за наркотрафикантите.

Водещ: Анализът на ГЕРБ? Лидерът Цветан Цветанов, или председателят, хайде да не ви бъркаме с Бойко Борисов.

Цветан Цветанов: Първо, проблемът е изключително сериозен. Виждаме, че обикновените служители, това, което г-н Младен Червеняков снощи го казваше, че се обиждат от изказванията на бивши генерали, аз мога да кажа, че това, което изнесоха като информация и това, което казват бившите генерали е с голяма болка за това, което се случва в министерството, където са дали целия си професионален живот, откакто са работили някъде.

Младен Червеняков: Не се учудвам от такава позиция на ГЕРБ.

Цветан Цветанов: И моето уважение, но не би трябвало да се говори по този начин към редовите и честните полицаи, защото те са демотивирани от това, което вие говорите. И нека да се върнем години назад, в генезиса на проблемите, които стоят в МВР през всички тези години. Тук вече е проблемът връзката между политиците и определените кръгове и олигарси в България, които успяха да натрупат сериозни капитали и чрез политиците правят кадрова политика в професионални гилдии, каквито са МВР и Министерство на отбраната. И всъщност принципът на професионализъм там почти не играе. И мога да ви кажа, че тези, които имат смелостта да работят, елегантно се отстраняват или се преназначават.

Атанас Атанасов: Е, не много елегантно. Изритват ги.

Цветан Цветанов: Това е крайният вариант. Но примерно един Тони Странджев, който работеше много активно...

Волен Сидеров: Кой е Тони Странджев?

Цветан Цветанов: Тони Странджев е бившият заместник-директор на НСБОП.

Младен Червеняков: ГДБОП.

Цветан Цветанов: Да, ГДБОП. Защо беше преназначен за заместник-директор в жандармерията? Защото нямаше основания да бъде изритан, както каза генерал Атанасов, а просто елегантно беше преназначен на сходна длъжност, която му позволява закона. И проблемът в МВР е, че всяка година или във всеки един мандат, когато идват дадени политически партии в управление, започват да се правят законодателни промени на Закона за МВР. В момента това, което се направи 2005 г., се създаде реалният проблем, който в момента стои в министерството. Защото се изпразни от съдържание една длъжност, каквото беше главният секретар. Прехвърли се цялата концентрирана координираща роля в генералния директор на полицията. Сега, в момента, със създаването на ДАНС отново се връщат функциите на главния секретар да координира. Но в момента висшето професионално ръководство и политическото ръководство са загубили обществената подкрепа и общественото доверие. А отделно вече, да не говорим за редовите служители и полицаи, защото как си представяте един катаджия или един КПП-ец, който постоянно казваме, че това е генерирането на корупцията и се борим срещу тях, в един момент редовите служители виждат за какви неща става въпрос. Това, което четат във вестниците от вчера в "24 часа".

Водещ: Младен Червеняков иска да отговори.

Младен Червеняков: Аз благодаря на г-н Цветанов за това, че ясно заяви в ефир кой стои зад тези двама генерали, които си позволиха редица реплики, граничещи с откровени лъжи. Но, хайде да помислим малко.

Водещ: Кои двама? Ваньо Танов, кой е вторият?

Младен Червеняков: И Илия Илиев, за двама говорихте, г-н Цветанов.

Цветан Цветанов: Аз казах бивши генерали.

Младен Червеняков: Други бивши генерали поне аз не познавам, които да говорят...

Атанас Атанасов: БСП са разбрали къде им е проблемът, разбирате ли?

Младен Червеняков: Но нека да помислим, кой е по-виновен? Този ли, който експулсира един наркотрафикант? Този ли, който организира акцията по неговото залавяне с 60 кг хероин? Или този, който работи в продължение на 7-8 месеца с него и няма никаква реализация? Кой от тях двамата е по-виновен, когато говорим за конкретни вини и за конкретна отговорност.

Водещ: Сега, хайде малко по-конкретно наистина да говорим. Вие какво разбрахте от репликата на...

Цветан Цветанов: Нека да кажа нещо по-конкретно. Това, което за един ваш съпартиец вчера в сутрешния блок каза за количеството бандероли 2004 г., количеството бандероли 2006 г. и виждате какъв рязък спад има в количествата бандероли, което...

Водещ: Българинът пие по-малко, г-н Цветанов.

Цветан Цветанов: Означава, че отчитаме по-малко количество изпит алкохол, но не забравяйте, че това означава, че са внесени по-малко акцизи в републиканския ни бюджет. Това как си го обяснявате вие логически, освен с възможни чадъри. И това, което четем се виждат и се наслагват хронологично нещата и събитията, и фактите.

Водещ: Как си го обяснявате, г-н Спасов, като председател вие на вътрешната комисия?

Минчо Спасов: Не е ли по-добре да излезем от взаимните обвинения между двата лагера. Очевидно има два лагера в МВР…

Волен Сидеров: Не това, най-добре е да кажем, че няма проблеми и...

Минчо Спасов: Проблемът е много по-сериозен. Много по-сериозен от личните дрязги между някои от служителите. Очевидно има такива лични дрязги. Но истинският проблем е, че има проблеми в конструкцията и във философията, има проблеми в морала изобщо. И конструкцията на МВР, ако щете.

Цветан Цветанов: Е, нали вие приемате законите? Вие ги внесохте.

Минчо Спасов: Един момент. Аз ще ви дам думата. Когато стана думата за управлението на НДСВ и корупцията, какъвто беше предишният въпрос, по-правилно е на вас да дам думата като участник в управлението на МВР тогава. Мисълта ми е друга. Нека да погледнем напред и какво трябва да направим. Аз също се солидаризирам с думите на г-н Цветанов и на г-н Червеняков, нека да погледнем обикновените хора в МВР, които са смачкани от този скандал. Като председател на вътрешната комисия аз искам да им кажа, че не бива да се страхуват и ако знаят за още подобни скандални прояви на техни началници или колеги...

Водещ: Да ви се обадят. Къде да ви намерят?

Минчо Спасов: …да ги депозират или в прокуратурата, или в комисията, ако щете.

Водещ: Те откъде да знаят, че като ги занесат в прокуратурата, този прокурор няма да се обади веднага и той по телефона, както се е обадил заместник-началникът на...

Минчо Спасов: Аз лично им давам гаранция, че, ако дойдат до мен тези сигнали, аз няма да позволя да изтече информация.

Волен Сидеров: Как да не се страхуват, като това е една военизирана система. Той знае, че не само ще изхвърчи, ами ще бъде смачкан.

Очаквайте пълния текст на дебатите от „Седмицата” на Дарик!