Петър Димитров: България е подготвена при нова газова криза
Петър Димитров: България е подготвена при нова газова криза / DarikNews

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров в ефира на "Седмицата" пряко по телефона по енергийните теми.

 

Газова криза няма да има, Киев плати на Москва. Отменя се тревогата, нали?

 

Категорично. Поне за този месец.

 

Добре, и докога, г-н Димитров, ще живеем в това непрекъснато очакване, защото те всеки месец плащат, нали, т.е. ние всеки месец ще стоим на нокти ще платят ли, няма ли да платят, защото нямаме алтернатива?

 

Не сме в такава ситуация и аз се шегувам: веднъж да се окажем подготвени за нещо и то да не се случи, но слава богу, че не се случи. Знаете, че имаме договорка с Гърция за 2 милиона и половина, договорка с Турция за половин милион газ ежедневно. Правим...

 

Това ще става с обръщане на потока, така ли?

 

Да, да.

 

Ама, това става ли за един ден?

 

...когато няма транзит към нашите съседи, тръбите стават реверсивни и ще получаваме от съседите си. Разбира се, цената ще е по-висока, тъй като от Гърция специално това е втечнен газ през терминала край Ревитуса. Там цените са по-високи, но искам да кажа, че не е тази ситуация, която беше от 6 януари.

 

Тоест вече има, бързо ще става, за един ден ли ще става това обръщане на тръбите?

 

В общи линии. То зависи, разбира се, и от другата страна, но има инерционност в системите, знаете, че трябва все пак да падне налягането, за да може да се подава в обратна посока, но може да се направи за часове буквално и примерно, ако кризата е през по-топлите месеци, когато няма, не работят топлофикациите, на практика няма да усетят потребителите, че е спряно подаването на газ, което е много важно за... 

 

А какво става с връзките с Гърция и Румъния, които беше обещано, че ще бъдат финансирани от Европейския съюз, кога ще са готови?

 

По тези връзки вървят техническите разговори между газовите компании на нашите страни. Там за съжаление няма проектна готовност, така че трябва да се мине през проектиране и изграждане на връзките. Така че работи се всъщност по тези връзки. Знаете, че парите от Европейския съюз трябва да бъдат усвоени до 2010 г. Няма нереалистичен поглед към тези неща. Те не могат да станат за седмици или за месец.

 

Какво става с компенсациите от предишната газова криза? Има ли някакво развитие по разговорите с Русия, какво налага сега да обявявате, мисля, че вчера, че се проучват възможности за искове и към Киев? Въобще ще получили България компенсации?

 

Договорите, които са с фирмите доставчици на газ, предвиждат, че ако не са доставени определени количества, те могат да бъдат доставени в рамките на тримесечието. От тези договори докато не е изтекло тримесечието, на практика не може да се счита, че процесът е завършил. Така че ще трябва да завърши тримесечният период, да видим какъв е балансът, тогава ще видим каква е реакцията на трите фирми доставчици, но ие

знаете, че при посещението на Медведев, Медведев от "Газпром", да не го объркаме, аз му връчих официално нашето искане, което е за около 500 милиона лева...

 

Няма отговор.

 

Официално, да.

 

А има ли официален отговор?

 

Не, няма, няма отговор. Той е безспорно свързан и със ситуацията с доставчиците. Явно, че това са скачени съдове. Знаете, че се планира посещение на премиера през април в Москва. Аз вероятно ще отида в скоро време до Москва. Интензивно вървят разговорите на ниво експерти по най-важните енергийни проекти. По предоговарянето на газовите договори знаете, че...

 

Там докъде са нещата? Изпратен ли е български проект?

 

Двамата президенти имат принципна договорка, че договорите ще бъдат без посредници, но преразглеждането на договорите също не може да стане толкова бързо и не е в общ интерес. Така че вървят техническите преговори, а на политическо ниво вече при контактите ще има резултат.

 

Ще има ли допълнителни компенсации за трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", в какъв размер, кога ще бъде пратено писмото за рестарта на единия от двата блока?

 

Ако трябва да съм честен, почти формален ангажимент за допълнително финансиране, поет от Европейската комисия още през 2005 година... и е оставена възможността при преразглеждането на следващия финансов период до 2013 г. през 2009 г. да се реши този въпрос.

   

 За колко пари става дума?

 

Ние смятаме, че сме ощетени.

 

За колко пари става дума?

 

Ами, става въпрос за... повече в общи линии искаме, отколкото са ни отпуснати досега.

 

Е, колко повече?

 

Знаете, че досега са отпуснати 550 милиона, ние смятаме, че значително повече трябва...

 

Петстотин и петдесет милиона евро.

 

Евро, да.

 

Да. А от руснаците за газа чакахме 500 милиона лева.

 

Ами, това е документираната загуба. Тя мина... с подкрепата на стопанските камари беше събрана информацията. Това е претенцията, която е предявена от фирмите за загубите, които са понесли. Те са както преки, така и косвени.

 

То не е много хубаво да имаш да взимаш, особено по време на криза, като няма кой да ти даде. Защото си от...        

 

Аз си мисля, че не е въпросът само за това дали ще ги вземем тези пари или няма да ги вземем. Разбира се, че ако този казус остане така, остане без последствия, той може да бъде повтарян не всяка година...

 

Всеки месец.

 

...а всяко тримесечие.

 

Това е за газовия, говорите, ама то същият...

 

Да.

 

...въпрос може да се отнесе и на Запад пък към Брюксел за компенсациите за "Козлодуй".

 

Всички знаем, че след затварянето на блоковете цената на електроенергията в региона на Балканите скочи почти два пъти. Тоест, ако смятаме компенсациите през тази нова цена, то само по този метод загубите за България са огромни. Но по-важно е другото. Регионът на Балканите се развива изключително интензивно. Няма по-бързо развиващ се регион на Европейския съюз от региона на Балканите. А развитие без енергия, просто не може да се случи. От тази гледна точка като част от Европейския съюз трети и четвърти блок са потенциал за развитие, особено в условията на криза.

 

Е кога България ще изпрати най-сетне официално писмо за рестарт на единия от блоковете, след като ви го възложи парламентът?

 

Аз на няколко пъти го казвам, ще го повторя отново, не е въпросът да поискаш нещо, на което ще получиш отказ. Сам разбирате, че в  междудържавните отношения, отношенията в Европейския съюз искай тогава, когато знаеш, че ще ти кажат "да". Напомням случая със Словакия. Знаете, че те почти бяха заявили, че ще рестартират блока, получиха категорично "не". Аз присъствах на едно от тези не-та, когато се бяха събрали енергийните министри и когато примерно Австрия заяви, че това означава денонсиране на договора на Словакия с Европейския съюз. Та по-важна е подготовката за този процес, предварителните разговори. Ще бъде неразумно и в общи линии против българския интерес да получим нещо, знаейки, че ще ни бъде отказано.

 

Да поговорим малко за електроенергията и нейните цени. Вие неколкократно се изказвате срещу поскъпване, заглавия, включително  "Стандарт" в сряда - "Петър Димитров: Скъпият ток е ненормален", "Не мина номерът със скъпия ток", "Цената няма да скочи с 10 процента", включително и вашите изказвания. Не е ли цената на тока резултат от една формула. Как може политически да се казва колко ще струва токът?

 

Ето, вие сам отивате до същността на въпроса. За съжаление по отношение на монополите цената е формула. По отношение на цената на газа е формула, по отношение на цената на тока е формула. И затова виждате как тези цени непрекъснато растат. Няма конкуренция. Има монополизъм. Ако имаше конкуренция, ако имаше пазар нямаше да бъде така, ще има и нагоре, ще има и надолу. Не може в условията на криза, когато нефтът падна със 70 процента, въглищата паднаха драстично също, в някои отношения са паднали с пъти, енергията в световен мащаб поевтиня, в тази ситуация монополистите да не се съобразяват с кризата, с пазарните условия, да не вкарат в анализа си кризисната ставка. Искат по същата формула, по която са искали миналата година. Това е същността. Значи, не може цял свят да затяга колана, а монополистите да настояват "ние трябва да се развиваме по схемата, по която сме вървели досега". Това е същността. Трябва да направят антикризисни програми монополистите в България, да се съобразят. Аз не съм сигурен, че ръстът на заплатите и в техните дружества през тази година ще бъде такъв, какъвто е бил досега. Те ще ползват инструментите, които са типични за криза и кризата трябва да бъде за всички.

 

Тоест вие сте против всякакво увеличение, даже искате намаляване на цената на тока.

 

Ами, трябва да се направят пазарни анализи да видим как вървят цените и върху тези реалистични цени да се правят исканията. Обратното е просто волунтаризъм и монополизъм в действие.

 

Докъде стигна  идеята ви един блок - една сметка, става дума за парното?

 

Тя не е моя идея. Аз никога не съм бил тесен специалист в тази област. Наложи ми се да навляза през последните две години в тази проблематика. Но от гледна точка на живеещите в блока те са заинтересовани да наемат фирма топлинен счетоводител или както искате я наричайте, човек, който ще се занимава с това, който да отчита и да разпределя между тях. Тъй като блокът плаща на "Топлофикация" по показанията на топломера на входа. И ако някой краде във входа, откраднатото от него се реразпределя между другите. И разбирате... че един път годишно идва някой да ви провери топломерите. Това е до такава степен недоказуем процес, точно какво е видял, как го е видял, защо го е видял така. И сметките на онези, които крадат, се лепят върху коректните платци. Това, това е ненормалното. И затова в 26 европейски държави хората си плащат по показанията на общия топломер, но те си наемат топлинен счетоводител, този топлинен счетоводител проверява какви са показанията и те решават как да се разпределя енергията между съответните потребители.

 

Докъде обаче е идеята на практика? Ще внесете ли проект за промяна в законодателството?

 

Не, аз заявих, че смятам, че това е доброто решение. Съмнявам се, че в навечерието на изборите парламентът ще има воля да направи такива качествени промени. Но е по-важно другото - ако ние не получим подкрепата на хората, няма смисъл да го правим. Просто няма смисъл. Но по-добре е да си свършим другата работа и да го поискат хората, а не да изглежда като насилие на законодателя над... над хората. Аз разбирам този ужас, как ще се разправям аз със съседа. В същото време и вие вероятно сте имали такива случаи, аз лично съм имал случай, когато мой съсед ме кани да ми даде акъл как се краде топлинна енергия. На него през ума не му минава, че той ми показва как краде от мен. Той не краде от "Топлофикация". И в това направление е изключително важно хората да променят отношението си и да го искат този нов механизъм, а да не бъде като насилие.

 

Накрая коментарът ви по спора от седмицата между Централна и Източна Европа и западните икономисти, които твърдят, че за Източна Европа се задава страшна криза? Впрочем имаше веднага реакция, не само от България, а и от Румъния, Полша, Словакия, Чехия. Централните банкери даже излязоха с нарочна декларация срещу такива твърдения. Но нека си спомним как само преди месеци ние твърдяхме, че кризата нас няма да ни засегне, докато и сега българското правителство предприема редица стъпки, за да я посреща, независимо от ония твърдения преди няколко месеца. Да не излязат прави тия икономисти и след шест месеца да кажем, че нещата наистина са станали зле?

 

Аз, първо, не си спомням за такива изявления... Това, което твърдяхме категорично, е, че във финансовата сфера няма основания за криза, но че в реалния сектор влиянието върху България е неизбежно. Не можеш по-голяма част от брутния ти вътрешен продукт да минава през външната търговия и да очакваш, че няма да те засегне кризата в реалния сектор. Което е и факт. Факт е и това, че, погледнати в сравнение с всички други държави на Европейския съюз, ние в момента сме най-малко засегнати. Можем да го обясняваме с по-малка развитост, но огромният проблем, който се появява от такъв тип изказвания, те са насочени срещу инвеститорите, в това число и в България, т.е. създава се страх в инвеститорите "не инвестирайте в тия държави, тъй като утре там ще стане страшно". Имаше друг директен призив, примерно Франция призова френските инвеститори да си изтеглят инвестициите и да си ги правят във Франция. Или сме Европейски съюз, или сме едно цяло, и тогава инвестицията в България е инвестиция в Европейския съюз и е добра за Европейския съюз, или отново ще се развихрят центробежни сили, вие знаете за някои желания "дайте да се разделим отново на Централна и на Източна Европа, едните да ги обявим за бедстващи, пък другите обратното, за не толкова бедстващи". Това е опасното за България. Някой да създаде имидж на страната като рисково място и да прогони инвеститорите. Вижда се, че това просто не е така. Ние за... за миналата година след корекциите инвестициите вероятно ще бъдат на нивото от 6 милиарда евро. Малко по-малко са от 2007 г., но сумата е изключително впечатляваща. Вместо да извеждаме тази сума на преден план, извеждаме една картина апокалиптична, която просто няма основание да се случи. А ако с такава антиреклама действително и създадем рискови представи за България, инвеститорите ще почнат да се плашат.