Общините могат да печелят, да правят туризъм и даже да се топлят с минерална вода
Общините могат да печелят, да правят туризъм и даже да се топлят с минерална вода / снимка: sxc.hu
Общините могат да печелят, да правят туризъм и даже да се топлят с минерална вода
28409
Общините могат да печелят, да правят туризъм и даже да се топлят с минерална вода
  • Общините могат да печелят, да правят туризъм и даже да се топлят с минерална вода

Между 65 и 72 са минералните извори в България, които ще бъдат отдадени на общините за ползване за срок от 25 години. Сред тях са около 10 находища в София и още десетина в Бургаска област. Това съобщи в интервю за Дарик радио директорът на Дирекция „Управление на водите" към екоминистерството Асен Личев. Очаква се в сряда правителството да даде зелена светлина на тази идея, като одобри проекта за промени в Закона за водите. Предвижда се местната власт да получи правото на ползване на минералните извори от началото на 2011-та година, като идеята е общините сами да преценяват дали да отдават находищата на концесия за бутилиране, дали да развиват балнеология или спа-туризъм. Какви са тарифите за ползването на минералната вода, как общините ще могат да ползват минералните извори и от кой столичен извор може да бъде направен най-големия спа и лечебен комплекс в България? Eто какво каза Личев:

Ако има отдадена концесия от находището, то не може да бъде предоставено на общините. Ако водата от находището се ползва за питейно водоснабдяване на повече от една община, то също не може да бъде предоставено. Ако са предоставени от държавата повече от 51 процента от ресурсите на находището, то също не може да бъде предоставено. Към този момент по този критерий остават около 65-70 процента от 102-те находища в момента, които да могат да бъдат предоставени на общината. Ежегодно на 31 декември министърът на околната среда и водите ще публикува списък на находищата, които могат да бъдат предоставени за управление от общините за 25-годишен срок и то ще става по тяхно искане. Как ще става това? Кметът на общината може да поиска находището до 31 януари следващата година. Министърът на околната среда и водите в седемдневен срок с решение предоставя водата на съответната община. И сега тук има два диференцирани подхода. В случаите, в които е предоставено находище на общината, за което няма издадени разрешителни от държавните органи, общинският съвет ще определя формата на предоставяне за ползването на минералната вода възмездно или безвъзмездно. Те сами ще определят тарифите и ще събират таксите за водовземане. В останалите случаи минералната вода ще се предоставя само възмездно при условията на тарифата, приета от Министерския съвет, като таксите ще постъпват пак в съответната община.

Стряскащо прозвуча признанието, че само 40 процента от минералната вода в България се усвоява. Наистина ли толкова ресурс изтича неусвоен?

Оказва се, че на практика това е така. Всъщност ние и разполагаме с достатъчно голямо количество минерална вода, но в момента бих казал, че държавната политика за перспективното развитие на страната изглежда, че не можа да кристализира последните 20 години и с този акт, който е инициатива на нашия министър, ние предполагаме, че ще подпомогнем населените места и общините. Без да съм самохвален мисля, че това е един от малкото, даже на пръсти ще се броят, закони, при които природните ресурси на България, които съгласно Конституцията са изключително държавна собственост, се предоставят директно за развитието на конкретна община по нейно усмотрение. Първоначално рефлексът на кметовете и на сдружението на общините беше по-скоро отрицателен, защото те мислеха, че по този начин държавата насила ще им даде един обект изключително държавна собственост, с която тя не може да се справи, а те ще търпят от това правни и финансови негативи. Но държавата просто иска да им помогне те да усвоят ресурса за сметка на развитието на населеното място и за сметка на придобивки, включително и финансови.

Какъв тип са тези находища. В кои части на страната са най-вече тези минерални извори, които ще давате на общините?

Тези находища в момента са между 65 и 72. Например Югоизточна България, Бургаска област, там са десетина, десетина - в Столична община, около 50 находища остават равномерно разпределени на територията на цялата страна. Във Велинград, където има значителни ресурси на минерални води, там има три находища и точно находището, което е в центъра на града, отговаря на критериите да бъде предоставено на общината например. В същото време и на Столична община ще бъдат предадени значителен брой находища, които в момента не се използват. В центъра минералната вода не се използва за нищо друго , освен за наливане от населението, но това е една незначителна част от ресурсите и е много характерно това, че София, която е толкова богата на минерални води, няма нито едно заведение, което да отговаря на изискванията на европейското развитие за спа център, както и за балнеолечение. Минералната вода в центъра и така наречената Баталова воденица, която се намира в Зона Б-5, беше предоставена безвъзмездно от държавата за ползване от Столична община още през 2000 година. На Баталова воденица трябваше да се направи най-големият развлекателен център за отдих и спорт с използване на минерална вода в София. Още друг въпрос, защо всички отбягват този въпрос: ами Овча купел? Значи в Овча купел е едно находище, което самото му име показва, че това е най-силно лечебната минерална вода в България. Тя в момента седи абсолютно неизползвана. Има такъв капацитет, че може да се направи най-големият спа и балнеолечебен център в България в момента.

Капацитет като количество и качество на водата.

Да... Ами тя според балнеолечебната оценка, дето се казва, не знам само от какво не лекува. С изненада разбрах, че лекува кръвно налягане, холестерол, болестите по кожата, много други вътрешни органи. Но ето така...Тези неща държавата не може да ги реши. Затова е по-добре самата община да се справи с това. Идеята далеч не е да се дава минералната вода само за бутилиране. Това е една малка част от използването на минералната вода. Тя по-скоро трябва да служи за развитието на местния туризъм, за развитието на спа и уелнес туризма, за развитието на социалните завадения в отделните общини. Защото и в момента имаме примери, когато минералната вода се ползва за отопление за училища, детски градини, здравни заведения, които са общинска собственост, при които общините и в момента нямат как да заплащат такси за водоползване по тарифата и са големи длъжници на държавата. Ние стимулираме максималното ползване на ресурса по усмотрение на общината.

Индивидуално е за всяка община, но се опитвам да видя каква би била финансовата полза на местната власт.

Всичко е в техни ръце. Ако има инвеститор, който да си предложи проект - било то за геотермална енергия, за спа и уелнес туризъм, за отдих и спорт, за балнеолечение, самият общински съвет да определи за каква стойност да му бъде предоставен този ресурс, дори включително и безвъзмездно да му го предостави, ако комплексните ползи за община са много по-големи.

Какви са тарифите за ползване на минерална вода?

Сумата за ползване на минерална вода с изключение на тези за питейно-битово водоснабдяване, което обхваща района само на Североизточна България, Добруджа, където тя е без алтернатива, се движи между 50 ст. и 1,50 лв. за кубически метър. Съгласно закона за водите обаче се изисква тази цена да бъде съобразена само с количеството и температурата на водата, да влезе нейната термална компонента, така че всеки един, като я вземе, да си плати за затоплянето на водата, пък както иска да я ползва. Тя ще си остане според мен в рамките на 50 ст. до 1,50 лв. за най-топлите води, в България най-топлата вода е в Сапарева баня - 104 градуса, в тези рамки е, което въпреки всичко си представете какво е в сравнение с енергията, която получаваме от ТЕЦ, и водата, която получаваме от ВиК.

Колко печели държавата годишно от отдадените до момента минерални находища, които се усвояват и са дадени на концесия?

Две различни групи са. Една е отдаването на концесия. До момента държавата средно печелеше около 2,4-2,6 млн. лв. годишно, от които 30 процента се отчисляваха за съответните общини, където се намира изворът. След преобразуването на всички концесионни договори в края на миналата година прогнозното минимално концесионно възнаграждение за тази година е 3,2 млн. лв. Докато по разрешителните за минерална вода някъде се събират такси между 2 и 3,5 млн. лв. годишно.