Няма данни да са започнали преговори за кораба „Маласпина Касъл
Няма данни да са започнали преговори за кораба „Маласпина Касъл / снимкa: БГНЕС

В понеделник сутринта в Аденския залив световноизвестната напаст, позната повече като сомалийски пирати, похитиха кораба "Маласпина касъл" на борда, на който, знаете добре, има и 16 български моряци. Вече трети ден като че ли новините не са нито добри, нито лоши. Днес, разтревожени, депутатите поканиха заместник-министъра на външните работи Любомир Кючуков да даде повече информация за действията на българската държава по освобождаването на нашите сънародници. И може би независимият депутат Мария Капон е права, че след казуса с медиците ни в Либия, държавата ни винаги трябва да има едно наум. Заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков коментира случая в предаването "Денят" на Дарик.

 

В този случай вие имате ли едно наум?

 

Естествено, че когато става дума за български граждани, българската държава трябва да има готовност да се намеси за тяхната защита, независимо от конкретния казус и независимо къде и как това се случва.

 

Съобщихте ли добри новини на членовете на парламентарната комисия по външна политика, които днес ви изслушаха?

 

Тук не става дума за добри или лоши новини, става дума за информиране за конкретната ситуация, за фактите такива, каквито са, от една страна, и от друга страна, пълна информация за това какви действия са предприети от страна на българската държава с цел освобождаването на българските граждани.

 

И какви са фактите дотук, това, което можете да кажете по медиите?

 

Фактите практически в тяхната цялост са известни на българската общественост. Известно е, че корабът беше похитен, известно кога и как това се случва. Също така е известно, че там има 16 български моряци, наред със също така руснаци, украинци и филипинци. И това, което също така би следвало да се знае, е, че местоположението и движението на кораба в момента също са ясни.

 

Тоест те в момента се намират на кораба или вече са свалени на сушата? Каква е последната информация?

 

Последната информация, която имаме, е, че продължава движението на кораба, тоест той още не е достигнал до сушата.

 

Още не е достигнал брега.

 

Да.

 

Разполагате ли с надеждна, подчертавам, надеждна информация, че сънародниците ни на борда и целият екипаж на "Маласпина касъл" са в добро здраве, доколкото това е възможно, и са невредими?

 

Естествено, че такава информация до степен на пълна надеждност не може да има, но разполагаме с достатъчно данни от различни източници, които показват, че българските граждани там са живи и здрави.

 

Имате ли всъщност някаква, разбира се, опосредствана връзка с тях? Успяха ли дипломатите ни, които са в Етиопия, в Египет, в Йемен, да направят такъв канал за връзка?

 

Практиката, международната практика в такива случаи, потвърдена за съжаление на база многобройните подобни случаи, знаете, че те не са един и два, а са десетки през последните години, е похитителите да преговарят със съответните

корабопритежатели, с компаниите, които са собственици на кораби. Държавите не водят преговори с похитителите. Това е механизмът, който ще се използва и сега. Разбира се, българската държава от своя страна прави всичко възможно да поддържа постоянен контакт, първо, с всички страни, които. . . чиито граждани са на този кораб. Второ, със страните, които в момента координират усилията на международната общност за борба с пиратството, там става дума за мисиите на НАТО и на Европейския съюз, командвани респективно от Съединените щати и Испания. Знаете, че лично президентът Първанов се срещна с президента на Щатите и с премиера Сапатеро и говори по този въпрос. Трето, с международната морска организация, която координира международните усилия за сигурност в Аденския залив. И, четвърто, с фирмата корабопритежател. Така че този контакт се поддържа постоянно. От друга страна, този наш щаб, който е създаден, поддържа контакти на територията на България с т.нар. манинг агент, тоест фирмата, която е наемала българските моряци, и също така е осигурена възможност за постоянен контакт със семействата.

  

И на базата на всички тези многобройни контакти, които изброихте, можете ли и сега да потвърдите, че информацията, че похитителите вече са предявили своите искания, че става въпрос за откуп между един милион и половина и два милиона долара?

 

Не, ние нямаме постъпила засега такава информация.

 

Нямате постъпила такава информация, че преговорите са започнали?

 

Да.

 

Прогноза на базата на практиката, на това, което през годините вършат сомалийските пирати, можете ли да кажете колко време биха продължили едни такива преговори между фирмата и похитителите?

 

Трудно е да се правят каквито и да било прогнози, но практиката показва, че те са най-често достатъчно дълготрайни във времето, от една страна, и от друга страна, това, което би могло все пак да бъде успокояващо, е фактът, че нямаме поне засега случай, когато да е било застрашено физическото здраве на похитените.

 

Какво всъщност означава дълготрайно?

 

Дълготрайно означава в редица случаи до месеци. И сега има кораби похитени през миналата година, които не са освободени, на други държави става дума.

 

А сетих се, че идната, не тази, идната неделя е Великден и щях да ви питам дали и за Великден могат да се приберат, обаче очевидно отговорът ще е по-скоро негативен, ако ви го задам?

 

Не бих правил никакви прогнози, тъй като, както вече стана дума, за да има каквито и да било преговори, трябва да се осъществи този първоначален контакт между фирмата и похитителите, но практиката показва, че те най-често са доста по-дълги, по-дълготрайни във времето.

 

Попитах вчера вашия колега Милен Керемедчиев, който и председател, и ръководител на този кризисен щаб, за който и вие споменахте, ще попитам и вас. Вие лично убеден ли сте, господин Кючуков, в хепиенда на тази история, която за мнозина може би звучи просто любопитно, просто дори малко жълто - пирати отвличат някъде на другия край на света някакви хора, но всъщност звучи и доста сериозно, като се замислим?

 

За съжаление това е един много сериозен проблем, с който международната общност засега не успява да се справи. Известно е, че бяха предприети мерки в тази насока. В края на миналата година беше създадена правната рамка, която позволява на международната общност да действа в такива случаи в териториални води, включително и на територията на Сомалия с оглед борба с пиратството. От друга страна, знаете, че там се изпратиха мисии и на. . . военни мисии и на НАТО, и на Европейския съюз, има кораби и на други държави, включително Русия, Китай и т.н., но трябва да си даваме сметка, че тази територия, която

представлява опасност, е доста по-голяма примерно от едно Черно море, а с тези 17 кораба, които международната общност има там, се оказва, че борбата е много трудна.

   

Колко кораба всъщност, знае ли се колко кораба са необходими, за да се направят тези води по-сигурни?

 

Вижте, има изчисления, които казват, че необходимото количество военни съдове, наистина за да стане безопасна тази територия, е от порядъка на 400. Сами разбирате, че това е един много сериозен ангажимент.

 

Засега съотношението е 17 към 400. Междувпрочем, като споменахте протегнатата ръка на Обама и Сапатеро специално по този казус, по спасяването на тези 16 български моряци, това просто дипломатическа куртоазия ли е или вече са направени определени стъпки за помощ?

 

Не, няма никаква куртоазия, това са съвсем реални действия по изясняване на ситуацията, по координиране на действията, по взаимно информиране, за да може да се направи всичко възможно за освобождаването на българските моряци. Пак искам да кажа, това като механизъм за съжаление е вече достатъчно отработено в международен план, защото има много кораби, които са в същата съдба.

 

Поддържате ли постоянна връзка с близките на похитените моряци?

 

Да, има телефони на външно министерство, които са дадени на близките, и те постоянно получават информация, доколкото такава има, постъпва при нас като нова информация.

 

Много ли са притеснени тези хора?

 

Естествено, че са много притеснени и това е съвсем нормално.

 

Като заместник-министър на външните работи ще отправите ли от ефира на "Дарик" радио предупреждение или, ако щете, съвет към тези от българските моряци, които очевидно заради по-добрите пари, по-доброто заплащане решават да участват и в по-рисковани плавания, като това, за което говорим?

 

Естествено, че това, което следва да се прави, и това се отнася не само за българските моряци, е да се спазват всички правила за сигурност и да се използват всички възможности, които международната общност, ангажирана с този проблем, предоставя за момента, т.е., ако говорим за конкретния случай, става дума да се използват възможностите за осигуряване на охрана и пътуване с конвой.