Новото име на БНТ САТ
Новото име на БНТ САТ / БНТ

Екипът на БНТ САТ има два повода за празнуване. Пет години от старта на предаването "Рецепта за култура" е първият повод, а вторият - новото име на сателитната програма БНТ Свят. Даването на име никога не е случайно, човек дълго го избира, търси и иска това име да носи някакво послание, казва Екатерина Генова - шеф на БНТ САТ. И с БНТ Свят е така.

С нея разговаряхме не само за новото име, което ще бъде в ефир от 20 декември, а и за това кой днес спазва рецептите за култура. Именно Екатерина Генова е автор на едночасовото седмично токшоу "Рецепта за култура", което вече пет години се излъчва всяка събота от 10:00 по БНТ САТ, а съвсем скоро - и по БНТ Свят.

 

Илиана Найденова: Екипът на БНТ САТ има два повода за празнуване - пет години от старта на предаването "Рецепта за култура" и новото име на сателитната програма БНТ Свят. Да започнем с новото име.

Екатерина Генова: 0т 20 декември БНТ САТ се преименува на БНТ Свят. Като при всяко кръщене, събитието е заредено с положителни емоции. Даването на име никога не е случайно, човек дълго го избира, дълго го търси и иска това име да носи някакво послание. И при нас е така. Посланието, което искаме да отправим с новото име, е, че международната програма на БНТ се стреми да достигне целия свят като разпространение, от една страна. От друга страна - да достигне до всички зрители, не само до българите в чужбина. Светът е глобалиризан, Европа вече е една държава, всички в тази "държава" трябва да разбираме другите, да гледаме техните телевизии и предавания, за да се съпоставяме едни с други. Точно това е нашата цел - да достигнем не само до нашите сънародници в чужбина, каквато е била първоначалната идея на ТВ България, а да бъдем разбрани и интересни и за другите зрители по света.

Какви промени да очакват зрителите в програмната схема - вече в БНТ Свят?

Ние вече започнахме да променяме програмата си. От един месец всеки ден излъчваме на живо програма, която се прави от четирите регионални центъра и от София. Информационният блок "България днес" се излъчва от 16:00 до 18:00 всеки делничен ден по пет канала - БНТ САТ, БНТ Пирин, БНТ Север, БНТ Море и БНТ Пловдив. Предаването разчита изцяло на активността и присъствието в студиото на нашите зрители, отразява проблемите на регионите, проблемите на всеки един в мястото, където живее. Опитваме се чрез нашите репортери и тяхната настойчивост дори за един зрител да променим средата на живот, онова, което му пречи да работи и да живее по-добре. Засега успяваме. Това е голяма промяна в нашата програма, досега не бяхме излъчвали на живо по два часа.

Получава се кооперация на регионалните центрове, вкарване на регионалната тематика в световната, и обратно - световна възможност да бъде видян регионът.

Сливане на локално и глобално на екран?

Да, това се оказва доста работеща схема - показват го макар и не много точните рейтинги, които измерваме на БНТ САТ. Вчерашният рейтинг само по БНТ САТ например е много добър, а ако съберем рейтинга с този на регионалните програми, мисля, че успяваме да привлечем доста зрители.

Отзивите от чужбина също са интересни. Зрителите от чужбина са много активни и очевидно им е любопитно да видят какво се случва в различните краища на България.

Новото име на БНТ САТ
netinfo

Нека разкажем за втория повод за празник.

Пет години "Рецепта за култура" - това е предаване, за което имах опасения, когато правих първата концепция за ТВ България тогава. Когато решихме едно от предаванията да бъде едночасово, културно, информационно предаване, се питах: Дали ще има достатъчно културни събития, все пак е всяка седмица по един час, за да бъде пълноценна програмата. Слава богу, животът ме опроверга. Оказа се, че има толкова много културни факти и толкова много културни случки, че понякога не успяваме да покажем всичко.

"Рецепта за култура" има амбицията да гледа на културните факти по-нетрадиционно, да ги рецензира - нещо, което веднага след демократичните промени беше забравено; или пък съществуват само жълти рецензии. Т.е. реалната рецензия, която да отговаря на това, което мисли зрителят, почти я няма. Ние се стремим именно към такъв тип оценки на културните факти. Освен това намираме по-малки в смисъл на по-локални културни факти.

Като автор на предаването, любопитно е да кажете какво според вас се промени за тези пет години?

Идеята ни първоначално беше доста богата, ако така мога да кажа и не във всеки брой фигурират всички елементи на това, което сме замислили. Засега осъществяваме проекта, разбира се, мислим за промяна на формата, за по-динамично отразяване. В последните месеци заради финансовата криза се наложи повечето от предаванията да се правят изцяло навън, извън студиото, което се оказа доста печеливш ход. Така че ще работим в тази насока - ще оживим и музикалното присъствие на живо, което имахме допреди няколко месеца с тромпетиста Петър Димитров. Той обаче стана продуцент на музикална формация и сега търсим друг музикален рецензент в нашето предаване.

Като имаме предвид промените в БНТ САТ, която става БНТ Свят, каква е днешната рецепта за култура? И двата повода са знак за нещо.

Моето мнение е, че рецепта за култура съществува, всеки може да направи рецепта за култура на другите, въпросът е, че никой не ги спазва. Рецепти могат да се намерят, могат да се напишат, но никой не ги спазва. За съжаление, много по-видими са рецептите за антикултурни факти.

Какво си пожелавате вие като автор на предаването за следващите пет години с "Рецепта за култура"?

Пожелавам си това предаване да има още пет години живот най-малко. Да има достатъчно култура, която то да отразява. Иска ми се да стане предаване на живо, може би да пътува по света, да отиде при българите в чужбина. В днешно време това са смели мечти.

И на финала - едно пожелание за БНТ Свят от позицията на отговорния пост, който заемате.

Да успеем да реализираме това, което сме заложили в концепцията си. Т.е. следващата година да имаме регионален канал, общ за всички регионални центрове, да имаме софийски канал, БНТ Свят да се превърне в политематичен канал - със собствен облик, с възможност за превод на повечето от нашите програми поне на един чужд език, за да бъдем достъпни за чуждестранните зрители. Да имаме повече собствени програми, всичко е свързано с правенето на повече програми, което означава да имаме повече пари.