Николай Ненков: Бюджетът е много зле по отношение на приходната част
Николай Ненков: Бюджетът е много зле по отношение на приходната част / Sofia Photo Agency,Юлиана Николова

Никакви данъци няма да се увеличават до края на годината - това беше акцентът от днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. За това гарантира, и то с поста си, финансовият министър Симеон Дянков. Какво още реши Съветът за тристранно сътрудничество - събеседник в „Денят" на Дарик Николай Ненков, вицепрезидентът на КНСБ.

Г-н Ненков, кажете ни, понеже разбрахме, че премиерът Бойко Борисов не е успял да дойде на това заседание, вицепремиерът Симеон Дянков какво ви предложи като антикризисни мерки?

Искам да кажа в началото, че нямаше решение на националния съвет, а по-скоро това беше консултация на представителите на правителството по някои техни предложения, които всъщност дори не бяха между 59-те консенсусни антикризисни мерки. Започна се с една хубава новина, че може и да не се вдига данък добавена стойност. Знаете, че в последно време се говореше за 3%, за 4%. Хубавото е, че не можеше да бъде с повече от 5%, тъй като съгласно директива на Европейския съюз той не може да бъде, данък добавена стойност, над 25%. И това действително беше една хубава новина, тъй като знаете, че този вид данък удря абсолютно по всички - както върху производители, така и върху потребители, а и съответно би довел до ръст на инфлацията, тъй като голяма част от нашите търговци и производители биха могли спекулативно да увеличат цената повече, отколкото би трябвало да я увеличат в резултат на такова нарастване на данък добавена стойност. Същевременно обаче се оказа, по информация от правителството, че бюджетът е много зле по отношение на приходната част и антикризисните мерки, които приехме и разчитахме много на тях, една част от тях не могат да влязат в сила веднага, т.е. приходите от тях ще се очакват, но в по-късни периоди. Представителите на правителството казаха, че ще търсят 900 млн. лева, за да... страната да излезе на края на годината с един относително нисък бюджетен дефицит, който би ни позволил по-нататъшното кандидатстване за валутната зона, за еврозоната. Така да се каже, гвоздеят на предложенията беше по-нататъшно намаляване на бюджетните разходи, в това число намаляване на текущата... разходите за текуща издръжка на министерства и ведомства, което... Знаете, че бяхме постигнали едно компромисно решение за 10% намаление на текущите разходи, като това да не засяга т.нар. изпълнителни администрации, които се занимават със събиране, разбирайте Националната агенция за приходите, разбирайте "Митници", а както и да не засяга структурите, които са към Министерство на труда, които се занимава със социални цели, значими в условия на криза, това е Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда, която следи за трудовото законодателство, Агенцията за социално подпомагане. И прибавяме тези дейности - т.нар. делегирани дейности и дейности, които работят по единни разходни нормативни стандарти. И с още едно изключение - това да не важи за администрациите, където вече са направени миналата година необходимите 15-процентни съкращения.

Това съкращение на разходите означава ли, че ще има съкращение на служители? И изобщо завъртяха ли се някакви цифри какъв процент ще бъде това намаляване на разходите?

Завъртяха се цифри, но с уговорката, че те са ориентировъчни цифри. На което ние веднага казваме, че каквито и да са цифрите, те не могат механично да се налагат, защото всяка администрация има своята специфика. И аз преди малко казах какви изключения бяхме договорили, когато ставаше въпрос за 10%. Това не са точно съкращения на работници. Това са 10% съкращения на текущи разходи, а оттам нататък от текущите разходи дали това ще е повече за сметка на работници, дали ще е повече за сметка на намаляване на средства за работна заплата или за вещева издръжка примерно на тези институции, това си е вече решение на съответните администрации. Но пак казвам, какъвто и да бъде процентът, той естествено не може да бъде прекалено висок, при всички положения не може да се налага еднакво, механично... еднакво върху всички институции, а трябва да се преценя...

Този процент ще бъде над 10%, така ли да разбираме?

Те и сега са 10%. Но пак ви казах, ние държим на тези изключения, които споменах, изпълнителните администрации, делегираните дейности, дейностите с единни разходни стандарти и институциите, където вече са извършени съкращения. Там такова нещо не би трябвало да има, защото едните вършат работа в момента и се потят по 12 часа на ден, за да увеличават събираемостта... (не се разбира - бел. ред.)... спазване на трудовото законодателство и за неувеличаването на безработица, а другите вече са извършили т.нар. оптимизация на своите служители.

И по другата, така, доста гореща тема - новата схема за изплащане на болничните. Тя беше ли сред обсъжданите теми по време на заседанието и какво решихте?

По тази тема нищо не сме решили, защото нямаше оферта по-различна от известните четири оферти, да не ги повтарям, много пъти сме ги казвали. Това, което е ясно и което министърът на труда казва, е, че желанието е НОИ да поема от четвъртия ден обезщетенията при временна нетрудоспособност, а за първите три дни да се договорят работодателите и синдикатите. Това, което на този етап е все пак стъпка напред, е, че правителството се отказа да приложи тази непопулярна мярка за срок до края на 2011 г. ... и намали този срок до края на 2010 г. Т.е., ако тя задейства, ще действа от 1 юли до края на тази година шест месеца. Твърде възможно е да има още една стъпка напред, защото, може би ще завърша с това, разбрахме се представители на всички организации, които са членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество, да се срещнат с премиера непосредствено преди заседанието на Министерския съвет в сряда. И твърде възможно е тогава да имаме новини.

Кажете ми само бизнесът за какъв процент от дневното възнаграждение, който може да поеме, настоява и вие, синдикатите, за какъв процент бихте отстъпили?

Последната оферта на бизнесът е три дни по 60%, т.е. да няма нулев ден, но да е по 60%. За нас това все още е ниска оферта. Нека да видим следващата стъпка и тогава ще можем да ви кажем. Просто да не сугестираме още отсега.