Николай Кокинов: Засега вървят добре нещата по проверките
Николай Кокинов: Засега вървят добре нещата по проверките / снимка: Sofia Photo Agency
Николай Кокинов: Засега вървят добре нещата по проверките
17914
Николай Кокинов: Засега вървят добре нещата по проверките
Николай Кокинов: Засега вървят добре нещата по проверките
  • Николай Кокинов: Засега вървят добре нещата по проверките
  • Николай Кокинов: Засега вървят добре нещата по проверките

Градският прокурор на София Николай Кокинов в интервю за "Седмицата" по Дарик:    

Имало ли е замени със задни дати след влизане в сила на закона за забраната им, замени с горски земи?
   
Още е рано да го твърдим с категоричност. Имахме такива данни. Обезпечихме доказателствен материал. Събрали сме документацията, събрали сме, каквото ни интересуваше от въпросните дневници, остава просто да ги анализираме, за да можем с категоричност да кажем да или не.

Въпросът е колко време трябва, затова защото нормално е обществото, като се забавя нещо, което изглежда не много трудно за проверка, да почва да си мисли, че нещо ще се скрие. Нали, то има дневници. . .

Не мога да преценя колко време трябва. По принцип в закона установеният срок е 60 дни и  смятам, че ще се вместим в много по-малък срок, но все пак трябва да дадете време на анализаторите спокойно да си свършат работата. За два дни е трудно да се каже с категоричност да или не, има ли престъпление, от кого е извършено. Просто мъничко търпение трябва да прояви обществото.

Вярно ли е, както пише "Труд", че е имало дупки със запазени номера в дневниците на Министерството на земеделието на цели 27 страници?

Все пак тая информация е служебна тайна и не бих искал да я оповестявам. Бих могъл да кажа, че имаме, така, първоначалните данни са, че е имало така наречените дупки.

Вие успяхте ли вече все пак да си отговорите на въпроса, който си задавате тази седмица, на кого е бил конят и на кого кокошката при замените, да не би пък кокошките да са били на държавата, а конете да са ги давали частните фирми, които са получавали?

Специално тази еквивалентност между конете и кокошките ще бъде гледана малко по-бавно, тъй като тук трябват експертни оценки на финансови специалисти и е малко трудно аз да преценявам коя земя дали е еквивалентна съответно на разменената.

Добре, но как се справяте с този доста фундаментален проблем за проверка на цените в едно пазарно общество, което масово лъже от години държавата за цените, на които прави сделките. Това го правят заради местните данъци и такси, и нотариалните такси.

Ами, има инстанции, които си имат установена методика. Тези експерти носят наказателна отговорност и ползват съответните научни методи.

Не, аз ви питам нещо друго. Когато целият народ, когато прави сделки за апартаменти, за земи, твърди, че ги прави на данъчната оценка, тези експерти, като отидат да правят анализите, за които вие говорите, те не могат да си измислят цените, те взимат цените от реалните сделки. А реалните сделки се правят на нереални цени масово. Целият български народ лъже, като прави сделки с недвижими имоти. Как преодолявате този проблем да видите колко действително струва един недвижим имот при това масово лъгане?

Ами най-простият начин е да се разпитат двете страни по сделката.
  
И разчитате едната да си признае?

Няма други начини. Вие, ако ми кажете някой друг начин, ще го изпробваме.

Въпросът е има ли, вие формулирате ли като проблем оценяването на действителната стойност например на заменяните имоти?
   
Вижте, ако някой не обявява истинските цени, той извършва друг тип престъпление, съответно невярно деклариране по отношение на данъчните органи, така че мисля, че нещата са урегулирани от тази гледна точка.
  
Колко случая разследвате? "Стандарт" пише за пет, "24 часа" - за 50.

Аз употребих думите "повече от пет".
   
Което може да е и 50?

Всичко може, 50 е повече от 5, без да уточняваме цифрата, просто са повече от 5.
   
Огромен ли е мащабът, господин Кокинов, на далаверите със замени на гори според това, което вие разследвате?
   
Не бих искал да употребявам думата далавери. Все пак аз съм прокурор и когато кажа нещо, трябва то да е подкрепено със съответните доказателства. Затова съм малко по-предпазлив и въздържан в исканията си, ако забелязвате. Вие сте журналист, вие може да си позволите може би повече да кажете, но това е информацията, която аз засега мога да предоставя на обществеността.

Добре, огромен ли е мащабът на съмненията ви?

Мащабът на съмненията е голям, да, не е малък, но все пак ще видим кое ще се потвърди и кое ще се отхвърли.

Били разпитани 15 чиновници, вярно ли е?

Повече от 15, но не мисля, че цифрата е от значение.

Разпитвани ли са заместници на Валери Цветанов и Стефан Юруков, министъра и ръководителя на Националната горска служба?

Вижте, тая информация е служебна и аз нямам намерение в края на всеки работен ден да оповестявам кого сме разпитали с имена, адреси и ЕГН. Просто пак ви казвам, има си срокове за разследване и трябва да се запази търпение, за да се приключат нормално нещата. Петима следователи от Национална следствена служба паралелно разпитват свидетелите, които ни интересуват, така че е осигурен технологично начинът за провеждане на разследването. Смятам, че засега вървят добре нещата, но просто не очаквайте чудеса от храброст за 72 часа.

И вие сте прав. От опозицията обаче твърдят, че се съмняват в политическа акция. Евдокия Манева от ДСБ казва, че може би пък една от целите е да махнат Стефан Юруков, защото дървената мафия искала да вдига цените на дървения материал, а той не давал.

Да ви кажа много не се вълнувам от това кой политик какво смята и какви, какви твърдения изказва в публичното пространство. Аз съм си прокурор, имам си срок поставен от държавата, трябва да се вместя в тоя срок. Пък който каквото ще да разправя.

Другото странно, пак според опозицията, било, че едва сега прокуратурата се заемала с този проблем. Имало изнесени данни за конкретни случаи на замени по-назад във времето. . .

Ами, все за някого моментът няма да бъде удобен. Кой момент, питам аз, би бил удобен?
   
Досега не сте работили обаче по такива случаи?
   
Не сме работили, смятам, да.

Това е първият. . .

На всяко нещо му идва времето, рано или късно му идва.
   
Това е първият. . . Вие от колко време впрочем ръководите Градска прокуратура?

От 20 декември 2006 г., около две.    

След две години стигнахте и до това?

Да, да, да.

Добре.
   
И до други неща ще стигнем, не се притеснявайте, ще започнем. . .
  
А, до кое ще кажете ли?
   
Няма да кажа, нямам този навик да си разсъждавам какво ще правя.