Нели Нешева: Настоящото правителство реши парите за здраве да отиват за здраве
Нели Нешева: Настоящото правителство реши парите за здраве да отиват за здраве / снимка: Sofia Photo Agency
Нели Нешева: Настоящото правителство реши парите за здраве да отиват за здраве
34695
Нели Нешева: Настоящото правителство реши парите за здраве да отиват за здраве
  • Нели Нешева: Настоящото правителство реши парите за здраве да отиват за здраве

Нели Нешева, директор на Националната здравноосигурителна каса, в „Седмицата” на Дарик.

Как е навън? Много ли е затворена София?

Ами, нормално.

Едва стигнахте 40 минути по-късно. Значи, общо взето, всички да си правят сметката и 1 час по-рано да тръгват за някъде.

Не, може би който знае по-рано къде са проходите, може да стигне и по-бързо. Но аз просто ги разбрах в последния момент.

Добре. Да говорим за бюджета, който тази седмица обсъждаше парламентът, бюджета на здравноосигурителната каса. Последно, ще се използват ли пари от здравните вноски на осигурени хора, за да се плаща за здраве на неосигурени?

Аз искам да кажа преди това, че за първи път, за първи път се използват толкова много средства във функция здравеопазване. За първи път бюджетът на функция здравеопазване, подчертавам, функция здравеопазване, защото това са парите, които Националната здравноосигурителна каса заедно с Министерство на здравеопазване ще използва в идващата година, за първи път тези пари са над 3 милиарда, подчертавам, над 3 милиарда. Така че това е добрата новина.

Лошата новина обаче изглежда според мнозина, че хора, които почтено са си внасяли парите, за да се осигуряват, сега ще научат, че техните пари ще отидат за някакви работи за здравето на хора, които не са се осигурявали.

Аз искам да подчертая, че в България трябва да се спазва законността, както и във всяка друга държава. По законови изисквания всеки български гражданин трябва да бъде здравноосигурен, трябва добросъвестно да плаща здравноосигурителните си вноски. Така че по-скоро ако ние говорим за хора, които не плащат здравните си вноски, това е вече нарушение на законите на републиката…

Ще получи ли спешна помощ човек, който не си е внасял здравните вноски, нарушил е законите на България, и ще бъде ли платена тази спешна помощ чрез пари, прехвърлени от касата, която вие управлявате, в Министерството на здравеопазването, т.е. хора, дето са си платили, да платят за този, дето не си е платил?

Да, спешна помощ ще получи всеки, който се нуждае, както това е известно и досега. Не, няма да бъде платена от парите на Националната здравноосигурителна каса.

Какво ще се плати с тези 340 млн. лева, които ще бъдат прехвърлени от Националната здравноосигурителна каса в Министерство на здравеопазването?

Предвижда се трансфер към бюджета на Министерство на здравеопазването в размер на 340 млн. лева за финансиране на дейности от обхвата на здравното осигуряване. Предвидените средства за трансфер имат характер на разходи за здравноосигурителни плащания, които ще бъдат осъществени чрез МЗ, а след създаване на необходимите административно-организационни предпоставки ще се заплащат директно от НЗОК. Това е стъпка към подобряване на системата за финансиране чрез разширяване обхвата на здравното осигуряване, за което се внасят здравноосигурителни вноски, и ще се плащат дейности, ще се плащат също и медикаменти, които…

Какви дейности…

…които на този етап са заплащани от Министерство на здравеопазването, но ще бъдат впоследствие по средата на годината… до края на 2011 г. впоследствие, след като се променят нормативните уредби и законовите промени, тогава изцяло ще започнат да се изплащат от НЗОК и трансферът ще отпадне. Така че…

Кои дейности?

Да, ще ви кажа и кои дейности. Но когато се обсъждаше бюджетът в Народното събрание, бюджетът на касата в средата на седмицата, възникна въпросът дали, когато се плащат в началото на месеца, на месец януари… имаше там хора, които направиха определените финансови разчети, от опозицията, и казаха - да, ето, сега толкова много пари ще трябва да се дадат в началото на януари, но се пак те са от здравноосигурителни вноски, не се знае каква ще бъде събираемостта в началото на януари и това вече може да е проблем. Затова аз държа да кажа. В началото на януари до края на годината по начина, по който е разпределена частта от вноската, от трансфера 340 на касата към министерството… не е необходимо да се внасят изведнъж всичките пари в министерството. Това са дейности, които са в месеците, всеки един месец последователно, и както и досега министерството си е изпълнявало задълженията в последователните месеци, така трансферът ще бъде на касата не наведнъж, разбира се… във времето, в което е необходимо да се изпълнят тези финансови плащания от министерството към съответните фирми или диспансери. Така че няма да има проблем. Няма януари да е необходимо от здравноосигурителни плащания изведнъж да настъпи един огромен трансфер, който… Това беше притеснението на опозицията.

Хайде кажете дейностите.

Сега, дейностите, това са онкологични медикаменти, които и досега по принцип са плащани от Министерство на здравеопазването. Но след промяна съответна в наредбите, в зависимост от това дали ще се плащат за домашно лечение или ще се плащат за болнично лечение, се изисква само промяна в наредбата и промяна в устройството на дейностите в касата, така че да бъдат възможни поемането на тези дейности и отново ще преминат към Националната здравноосигурителна каса.

Добре, само да уточним…

Значи, това са хемодиализирани и онкоболни…

Само да уточним…

…медикаменти и дейности, свързани с хемодиализирани и онкоболни.

Когато, когато се върне, когато отиде в касата плащането на тези дейности, човек, който не се е осигурявал, в нарушение на всички закони, но му се наложи да има хемодиализа, ще му бъде ли платена тази хемодиализа с вноските на всички, които са се осигурявали?

Нека да се върнем към законността. Всички трябва да бъдат здравноосигурени. Може би…

Ако някой не се е осигурил обаче, ще бъде ли наказан?

Може би, може би това е дисциплиниращ момент хората да се замислят върху спазването на законността, връщането към законността и плащането на здравноосигурителни вноски, колкото и малки да са те. Защото… говоря за тези пациенти бъдещи, да кажем, които не са на работа, за които задължение има да плаща държавата, които са социално слаби, въпреки всичко всички те подлежат под някаква форма на здравно осигуряване.

Не, аз не говоря за тях. Един човек работи, изкарва и лъже, не внася, въпреки законността, за която вие говорите, когато здравната каса започне да плаща за онкологични заболявания медикаменти, лекарства, и хемодиализа, той ще получи ли такова лечение с парите на всички други, които не са лъгали като него?

Вие знаете, че ние се придържаме строго към солидарния модел на здравно осигуряване. Солидарният модел на здравно осигуряване…

Е, всички да плащат. И само които плащат, те да взимат.

Е, всички да плащат и, които се нуждаят, да получават.

Но само ако са плащали - това е солидарността на всички такъв тип фондове по света.

Ако сега, в момента, не се осъществяваше това говорене около обратния трансфер на пари от касата към Министерство на здравеопазването… аз бих ви попитала - нима всички, които минават през болничните заведения, за които плаща здравната каса, са здравноосигурени?

Така трябва да бъде, поне според справките. Аз като ходя на лекар ме проверяват в компютъра дали три месеца назад съм си внасял осигуровките.

А знаете ли, че…

Значи, не мога да повярвам, че няма контрол върху това нещо.

Контрол има. Но знаете ли, че този момент на дефицит, който настъпва в здравните заведения, който предизвиква обществен смут напоследък, донякъде, някакъв процент, се дължи и на това, че болничните директори, съответно, дори и хора, които се занимават с финансиране в здравеопазването, твърдят същото нещо, са принудени, така да се каже, да завоалират тези болни, които постъпват при тях и не са здравноосигурени, като се вписват в общата сума, която накрая болницата трябва да получи.

Не, всъщност България досега беше приела модел, при който има определени заболявания - онкологичните, хемодиализата, свързаните с епидемии, заради които се нуждаят от ваксини, при които, независимо дали си осигурен или не си осигурен, е сигурно, че ти ще получиш помощ от държавата, когато се разболееш от такава болест. Вие сега ще промените този модел и парите вместо да идват през данъците, през Министерство на здравеопазването, вече ще идват от осигуровките на хората, като по този начин се обърква обаче идеята за осигуряването. Който се осигурява, той ползва от фондовете, в които се осигурява…

Смея да твърдя, че не е съвсем точно това, което се наслагва в мисленето на хората. Касата и в настоящия момент заплаща за профилактика, диспансерно наблюдение и болнично лечение по клинични пътеки на пациенти със злокачествени онкологични и нефрологини заболявания.

Ако са осигурени. Ако не са осигурени, плаща ли…

Всичките…

Сега ще направите голяма новина. Ако кажете, че касата досега е плащала на хора, които не са осигурявани, и го е правила съзнателно, това ще обезсмисли съществуването на осигурителния модел.

Касата плаща само на здравноосигурени. Но аз пак ви казвам, че в дефицита, който настъпва при финансирането на болниците, някакъв процент, макар и малък, се дължи на точно тези неосигурени пациенти, които… Има ли досега върнат пациент? Някой от вас, медиите, да е съобщил, че лицето Иван Стоянов, който и да е, е върнат от еди-коя си болница, защото не е здравноосигурен?

Ами, вие платили ли сте за лечението на такъв човек?

Аз такъв случай досега не съм прочела и видяла никъде.

Касата платила ли е за лечението на такъв човек, знаейки, че той не е бил осигурен?

Касата не е платила, защото такъв човек не е отчетен, а той е лекуван. Не е отчетен, но е лекуван, защото в България няма момент на връщане.

Т.е. лекарите пишат фалшиви имена ли?

Аз само ви казвам какви са фактите. Не мога да твърдя какво пишат лекарите.

Не, става дума как стигате до този факт? Значи, нали, като отидеш да те прегледат и ти пишат имената, ти си или осигурен, или не си осигурен, и това име идва при вас…

До факта стигам от следната друга фактология. Ние знаем по фактически данни от НАП, че неосигурените в България са 1 милион живеещи в България. И около милион и шест до осемстотин, като се включват и тези, които не живеят, но пребивават от време на време в България и се ползват от здравни грижи, когато се върнат тук. Така че всичките тези граждани по някакъв начин не може да не са обслужвани в здравните заведения.

Те, за да се обслужат, трябва да им пише името.

И никой, и никой…

Това име нали идва в касата, вие виждате, че той не е осигурен и вие не трябва да платите за него.

Аз пак твърдя - ние не плащаме за неосигурените. Но системата, информационната, не дава онлайн във време, в което е приет пациентът… в същото време да дава информация. Отчетите пристигат при нас, в зависимост от това дали са в доболнична или болнична, пристигат при нас забавено до една седмица или след един месец.

Добре, ама той като не е бил осигурен…

Така се осъществява и контролът. И по повод контрола бих искала да кажа - в болничната сфера контролът, както и в доболничната, се извършва като последващ контрол. Много е важно от началото на 2011 г. това, което много искам да наложа, от началото на 2011 г. контролът да не бъде само документален и субективен, а контролът да бъде чрез информационната система онлайн, от една страна, и от втора страна - нека да погледнем добрите практики, които се осъществяват в Европейския съюз, в развитите европейски държави. Там се осъществява контрол по резултат. Контрол по резултат не може да стане след месец или след два. Трябва да се уточни в кое лечебно заведение е бил пациентът, какво след 3, 6 или една година се е случило с този пациент, дали той е получил адекватното лечение, дали той е стигнал до процент излекуване 50 или 100 процента, дали ли е стигнал до процент инвалидизация и какво това коства оттук нататък на данъкоплатеца и на държавата. Така че контрол по резултат трябва да се наложи от здравната каса, за да можем ние да контролираме по този начин как извършват изпълнителите на медицински дейности, респективно директорите на здравните заведения… как следят този процес.

Вероятно аз не внимавам, обаче аз наистина не мога да разбера. Вие казвате, че 2,5 млн. българи по статистика, това изглежда коректно, на практика не се осигуряват…

Не, напротив, толкова са плащащите. Вие някъде сте прочел тази цифра. Аз казах един милион не се осигуряват, но…

И един и половина извън България.

Не, до 1,6 или 1,8 милиона стигат…

А, да, извинявам се.

…когато дойдат, да кажем, пребивават временно или пътуват…

Хубаво, милион и половина българи. Един от тези отива в болница, те го лекуват, пишат му имената, ЕГН-тата, всички индивидуализиращи го белези, дават ви отчет…

Да ви кажа ли на практика какво се получава сега?

Дават ви отчет…

Да ви кажа ли на практика какво се получава сега?

Вие покривате ли на болницата, ако той не е бил осигурен?

Ето, аз ви казвам какво се получава на практика. Отива здравнонеосигурен, на който трябва да се правят определени манипулации, интервенции…

И някаква операция за…

…което е доста скъпо. Разбира впоследствие той или семейството му, че това ще струва доста пари и се осигурява, по доскорошен механизъм, само за три месеца. Значи, може да не е плащал 10 години, осигурява се за три месеца и какво прави - ползва парите на здравноосигурените, както вие казвате. Така че проблемът с трансфера не е чак такъв голям. Проблемът е по-скоро в…

Проблемът е в принципа обаче.

Проблемът е в принципа, проблемът е в спазването на законността, проблемът е в това да можем да успеем да накараме всички наши съграждани да мислят, че трябва да спазват законността, че трябва да бъдат здравноосигурени, за да могат след това да претендират и да искат. Нека да спазваме законността, за да можем да искаме.

Как да го накараме обаче, когато той знае, че парите, с които се е осигурявал, от началото на следващата година ще отидат пари в Министерството на здравеопазването и ще бъде платена хемодиализата на човек, който никога не се е осигурявал, смятайки че няма да му дойде това до главата?

Много малко са процентите на хемодиализирани, защото те веднага преминават в една друга графа, преминават през определяне на процент нетрудоспособност, а всички те вече са здравноосигурени от държавата. Така че този момент е помислен. Затова ние трансферираме само за хемодиализирани, онкоболни… за дейности, които и досега, аз ви казах, касата се грижи тогава, когато, разбира се, се докаже, че е здравноосигурен.

Те са много малко, казвате, тези…

Много малко.

Колко пари? Защото 340 млн. изглеждат много пари. Значи вие, ако казвате, че са малко парите, значи…

Не, аз казвам, че много малко процентно са нуждаещите се от хемодиализа или онкоболните, които не са здравноосигурени. Хората са много малко, които не са здравноосигурени, които ще получават такъв тип финансиране през министерството. И пак подчертавам, това е много временно. Нека да забележим положителния момент. Защо трябва да насаждаме точно отрицателния момент? Положителният момент е следният. Ще се прехвърли обратно трансферът от Министерството на здравеопазването към касата тогава, когато това технологично е възможно, тогава, когато са готови законовите уредби и подзаконовите. И нека да гледаме винаги, народопсихологията в България е странна, нека да гледаме винаги от положително

Не, аз народопсихологията, която…

…парите за здраве отиват, парите за здраве отиват за здраве.

…западните общества. Западно общество никога няма да се съгласи да си застрахова колата и с неговата застраховка да се плаща за удар на друга кола, която не е застрахована…

Западното общество никога няма да си позволи да не бъде здравноосигурено в такъв голям процент. Ако ще се сравняваме със западните общества, нека да се върнем към законността и да накараме хората да мислят по този начин. Когато търсят медицински услуги, те трябва да знаят, че най-напред трябва да помислят дали са здравноосигурени…

Но с трансфера на пари…

…независимо какъв е процентът на здравното осигуряване, което те са внесли, независимо дали държавата отговаря за тях или те сами са го внесли. Но нека да се върнем към законността и спазването на закона.

С трансфера на пари обаче вие не насърчавате хората, които плащат.

С трансфера на пари ние постигаме 3,25 млрд…

Вие казвате - и да плащаш, и да не плащаш ти ще получаваш здравна помощ.

За първи път толкова много пари във функция здравеопазване, за първи път, 3,25 млрд. във функция здравеопазване. Това е важното.

Другият голям въпрос - трябва ли касата да има резерви? Това не е ли тип фонд, в който парите, които влизат, трябва да излизат за тази дейност, а не да се трупат някъде и едновременно с това хората за получават откази от лечение, а би могло да получат много по-добре лечение? Например с този милиард и половина лева резерв много българи могат, които са се осигурявали, могат да бъдат изпратени в рамките на Европейския съюз, за да се лекуват, нали?

Много ви благодаря за въпроса. Ще ви кажа защо. Да, тъй като не трябва да има такъв резерв, за първи път правителството, което управлява в момента, прие всичките пари за здраве да бъдат изразходвани за здраве, което ще промени изцяло приетия през 2008 г. закон за устройството на бюджета на държавата, в който закон за устройството на бюджета на държавата е записано, че се формира резерв от здравноосигурителните вноски, който става част от фискалния резерв на държавата. Тогава, 2008 г., това е записано, това е спазвано. И ето, че ние правим някаква нова стъпка и нова крачка и наистина, както вие попитахте, по този начин парите за здраве отиват единствено и само за здраве и не се формира резерв.

Включително този милиард и половина, който тъй и тъй го има, ще бъде ли даден сега за получаване на по-добро лечение от всички тези хора, дето са събрали тези пари, например да отидат да се лекуват в западни клиники, където има по-добри апаратури, последни решения в медицината?

Вие знаете в какъв икономически момент…

Милиард и половина са…

…се намира държавата в момента, и не само държавата, в какъв икономически момент, в каква икономическа криза...

Те хората не са ги дали за държавата, те са ги дали за здравето си…

Вижте, ние всичките…

…и има милиард и половина.

Ние всичките сме част от държавата и трябва отговорно да мислим за това как следва да се разпределя…

Всички да, ама, отделният човек е болен.

…да се разпределят основните финанси на държавата. Така че, ако някой някога в предишните правителства е решил, че така трябва да се действа с резерва, а то… и вие искате да търсите виновния, то трябва да се търси там и от хората, които са решили. Ние сега, това правителство, настоящото правителство реши най-правилното нещо, най-справедливия момент, а това е парите за здраве да отиват за здраве.

Къде ще отидат тези милиард и половина, за здраве ли ще отидат?

По закона за устройство на държавния бюджет от 2008 г., аз пак ви казвам, те са в. . . поддържат фискалната политика.

Вадете ги.

Във фискалния резерв. Нали не очаквате от мен да мога  да ви дам такъв отговор в момент, в който се намираме в икономическа криза.

Колко дължи касата на болници в момента?

Касата се издължава постепенно.

Колко дължите към края на миналия месец?

Мога да ви кажа, че за месец… до 5 октомври бяха преведени на болниците 65 млн. лева, с тези средства беше доплатена дейност от месеците март, април и май. Други 67, 611 млн. бяха изплатени в средата на месеца за дейност, извършена през месец август. Така че остават едни до 60 млн. лева, които са за дейност юни и юли, които ще бъдат изплатени в началото на януари…

А септември?

…иначе касата плаща изключително в график. Аз бях при вас на гости, не си спомням преди колко месеца, тогава ние изоставахме един месец с плащането към болниците. Тогава аз обещах на слушателите в ефир, че ще се постарая до края на септември да бъдат изплатени, случи се не до края на септември, но до края на октомври ние успяхме да наваксаме този месец, така че сега сме абсолютно в график. Остават…

С изключение на тези два месеца за 60-те милиона.

И те не са основните пари, те са парите, които са били над дейността, която ние сме били фиксирали като делегирана дейност.

И пак вече въпросът - като имаш милиард и половина в плюс, защо да имаш 60 милиона в минус.

Този милиард и половина в плюс е във фискалния резерв. Той…

Ама, хората не са дали парите си във фискалния резерв, те са ги дали за здраве.

Ама, пак ви казвам, много би било добре тези въпроси да бяхте ги задавали 2008 г., тогава, когато се оформи този резерв, и към правителството…

Ама, тогава си плащаха на болниците.

…и към правителството, което реши да го направи по този начин. Точно това е проблемът, защото точно тези правителства, които преди нас са решили да плащат да болниците по механизъм, по който колкото се извърши и, в кавички, отчете да се изплаща, се стигна до момента, в който са неконтролируеми едва ли не относителните тегла по болници и по области. Така че в зависимост от това…

Ама, те плащаха обаче тогава и затова се трупаше резерв.

Така че… Вие смятате ли, че това е дисциплина, финансова дисциплина и че по такъв начин трябва да съществува едно общество? Всеки, който…

Всички лекари са против делегираните бюджети, пациентите също, защото пък каква е тази логика, ако в една болница ходят много хора да се лекуват, как може да се фиксира колко пари ще се дават. Какво значи делегиран бюджет?

Аз да разбирам ли от вашия въпрос, че едва ли не вие пледирате не само за болниците, в случая говорите за болниците, но ако разчитаме, че това е начин на мислене за всяка финансова политика, то това значи, че без законово, без да се спазва законът за бюджета на касата и изобщо да се спазват финансовите параметри и закони в държавата, за всяка една дейност, независимо тя дали е свързана със здравеопазване или някакъв друг тип дейност, просто ей така, колкото се извърши тази дейност, толкова трябва да се плати. А по-скоро…

Ами, ако много болни имат нужда да се лекуват и има милиард и половина…

Не, това е несериозно твърдение…

…резерв.

Не, това е несериозно твърдение. Няма такава държава в Европа и в света, която би могла да си позволи, без да спазва определени законови рамки и без да се съобразява как да ги сътвори тези законови рамки, да плаща, ей така, просто на всеки преминал болен.

А има ли друга държава с милиард и половина резерв и едновременно с това с дългове към болниците?

Пак ви казах, въпросът не ви е уместен, не би трябвало да го задавате на нашето правителство.

Ще отпаднат ли делегираните бюджети за болниците?

В условия на финансова криза, когато в целия свят се стремят към ограничаване на финансирането във всички сфери, не би могло да се ангажираме с такъв тип отговор. Делегираните бюджети под тази форма може да не съществуват, но ще се знае прогнозно с какви средства разполагат болниците за цялата година, съответно първо РЗОК-та ще знаят с какви средства разполагат, след това болниците, може би ще предвиждаме тримесечно разпределение, прогнозен бюджет, който ще може да позволи на директорите на болничните заведения да направят листи на чакащи в следващия и по-следващия месец като знаят с какъв разчет на бюджета разполагат.

И как обясняваме на един човек, който е болен, че ще чака три месеца едновременно с това, че има милиард и половина в резервите от парите, събрани от вноските? Нали разбирате, че е много трудно да обясниш…

Милиард и половина…

…на хората да ходят да се осигуряват, при положение че са давали пари за осигурените, а ти им казваш, че след три месеца ще се лекуват.

Нека, нека по този начин не се отнасяме към финансите на държавата. Пак ви казвам, този милиард и половина стои във фискалния резерв…

Ама защо да стои, като си болен?

Как ще обясним на българския гражданин, че ние сме използвали този милиард и половина и затова сме нарушили дисциплината финансова, и затова сме на огромен дефицит, и затова…

… да не се наруши… да умреш, но да не се нарушиш финансовата дисциплина.

…и затова… Никой… българските граждани, българските пациенти са в най-отворена система на приемане сравнено с целия европейски свят. Грешно е насаждането на мисленето, че са ограничени, че е ограничен достъпът на българските пациенти.

Защото са събрали резерв… милиард и половина.

Напротив, напротив, най-отворена е системата, най-малка е дисциплината, а също и дисциплината законовата, която трябва всеки български гражданин да спазва. Нека да се плащат здравните осигуровки от всеки български гражданин.

Готово ли е новото остойностяване на медицинските дейности?

Остойностяването се извършва в Министерството на финансите, ще имаме среща следващата седмица, министър Константинов, мисля, че също говори по този въпрос, така че… Искам нещо тревожно да ви кажа. Тревожното е… в края на месец август ние изпратихме покана до Българския лекарски съюз за участие в преговори по НРД, до… получиха се писма до нас, които потвърждаваха, отказваха тяхното участие, но чак в четвъртък следобед, на 11.11 съм получила писмо от Българския лекарски съюз, което, с което те желаят да подновим преговорите по НРД, ние ги започваме по тяхно желание на 18 ноември. Единственото ми притеснение е, че закъсняхме в периода и не знам как ще успеем в такъв кратък срок ние да се договорим и да подпишем НРД. Има и друго…

Но договарянето ще е по старата система с клинични пътеки, а диагностично свързани групи планирате от по-следващата година…

Да, да, по старата система, и единственото притеснение е това, че има и нови стандарти, които трябва да бъдат синхронизирани и времето е много късо. Трябваше да започнем по-рано, но сега чак лекарският съюз реши, че могат да участват, и дано да успеем.

А кога ще се въведе повсеместното плащане за специалист, става дума всеки да си плаща, както обяви здравният министър? Неговата идея беше тоя проблем с направленията да се реши с това, че който иска да ходи на специалист, да плаща нещо, независимо дали отива в началото, в края на месеца…

Аз предполагам, че вие сте разговаряли с д-р Константинов или пак ще разговаряте. Идеята все още точно, в срокове не мога да ви я кажа, може би министър Константинов в най-скоро време ще я каже.

Така. А подкрепяте ли таван за доплащане за избор на екип - 950 лева? Каква е вашата гледна точка от гледна точка на касата?

Ние работим заедно, не можем да се делим на наша и ваша гледна точка. Ние сме функция здравеопазване, както ви казвам. Както прецени политиката на министерството, така бихме се съгласили и ние.

Днес в „Стандарт” проф. Генчо Начев казва, че евтиният доктор ще върне рушвета. Той казва - ние правим страшно скъпи навсякъде по света сърдечни операции. Вариант А - тия хора, дето ги правят, ще ходят да ги правят другаде, където ще получават наистина хиляди, вместо 950 лева. Вариант Б - ако искаш да ти я направя, значи 950 доплащане и после още 5000 на мен, рушвета, както казва той.

Това е твърдение на висок професионален опит, който има проф. Начев. Не съм разговаряла с него, не съм се замисляла, възможно е да е вярно.

Според Мая Манолова впрочем парите за болниците догодина щели да бъдат 60 млн. лева по-малко. Това вярно ли е, в този дебат тая седмица в парламента, тя твърдеше, това е и под глава в „Дума” тая седмица.

Това не е вярно. Парите, които са вложени в изплащане на болнични дейности за тази година, са два… казвам за тази година, за 2010, с актуализациите са 1,063 милиард, а за догодина, когато се предвижда да бъде вложен и оперативният резерв, който е 260, парите ще бъдат около 1,25 млрд. 220, така че…

Колко от тях обаче са за плащане на лечение, което се е случило тая година?

Само 60. Тези, които дължим за юни и юли над делегирания бюджет, само 60, това, което казах преди около два-три въпроса.

Т.е. само, само 60 от тия милиард двеста и…

Само 60 отиват за болниците и 40 за доплащане на лекарства за домашно лечение, така че 100 са в разчета на бюджет 2011, те са показани в разчета на бюджет 2011 и повече няма да бъдат необходими за 2010.

От догодина ли пенсионерите започват да плащат по 2,40 вече, а не по лев, както е в момента, за преглед при джипито.

От момента на промяната в законовата уредба те ще започнат да плащат, това е решение на Министерство на здравеопазването, но е необходима промяна.

Решихте ли въпроса с разходите за лекарства, имаше недостиг и вие казахте, че ще пренасочите…

Да, въпросът за… много е резонен. Недостигът ще бъде финансиран в началото, до края на януари с тези 40 милиона, за които ви съобщих, от 100 милиона 60 са за болници и 40 са за този недостиг в лекарствата за домашно лечение.

А от догодина ли вече една агенция, мегаагенция, както я нарича в пресата, ще поеме лекарствената политика в държавата?

През цялото време ми задавате един въпрос, свързан с касата и един въпрос, свързан с политика в здравеопазването. Все пак аз съм институцията, която отговаря за финансирането, но за политиката на този етап и за в бъдеще ще отговаря Министерството на здравеопазването, така че по-резонен е въпросът към министерството.

За финал - вързахте сметките за догодина, това искате да кажете с всичко, което изприказвахте. Въпреки всички спорове дали сте бюджет на парламента, в който сметките са вързани - колкото ще влязат, толкова ще излязат пари за здраве.

За финал - парите за здраве отиват за здраве за първи път. За финал - парите за здраве са 3,25 милиарда, което досега не се е случвало.