Не прецизирали достатъчно коректно промените в закона за ел. съобщенията
Не прецизирали достатъчно коректно промените в закона за ел. съобщенията / снимка: Sofia Photo Agency

Полицията ще може да използва разпечатки от телефон и да следи електронните ни пощи, само ако има съмнение за тежко престъпление, решиха депутатите. Това стана факт с приемането на промените в закона за електронните съобщения. Текстът, който даваше възможност за следене по преценка на МВР, отпадна. Реакцията на вътрешното министерство не закъсня. Според разпространената позицията решението на депутатите ще попречи сериозно на работата на полицаите. Въпросът е защо и как? Темата коментира генералният комисар на МВР Павлин Димитров:

 

Как на практика ще пречат на полицаите промените в този закон, които вече не ви дават право да следите телефони и имейли по ваша преценка? Аз, така, като прочетох вашата позиция, според нея направо ще я блокират работата на МВР или не?

  

Ами аз мисля, че нашата позиция е много ясна и, бих казал, тя не подлежи на каквото и да е съмнение от гледна точка на нашите професионални интереси. В какво се състои проблемът, най-вече по процедурите на работа. Вие разбрахте, и съгласно волята на законодателя промените в закона, и най-вече в ал. 4 на чл. 251, данните, които можем да използваме, съгласно, разбира се, условията на закона за СРС и НПК, това означава един режим, който на практика няма как да може да бъде реализиран. Ще ви дам пример. При необходимост да се поиска такава информация от съответния оператор, искането трябва да се докладва на съответно окръжен съдия. Тоест той трябва да утвърди това наше искане. След това министърът на вътрешните работи или председателят на ДАНС трябва да разпореди. След това служителят, който е натоварен с тази задача, трябва да отиде в офиса на оператора. Като техника, като времетраене, да, това усложнява проблема, но не говорим за работния цикъл, работим през цялото денонощие от седмицата, събота, неделя, тъмната част. Вие знаете, че голяма част от тежките престъпления стават в извън работно време. Това определено ще затрудни нашата работа, особено работата по горещи следи с цел разкриване на особено тежки престъпления, отвличания, убийства, бомбените. . . тежки грабежи, наркотрафик, наркоразпространение. Още повече законодателят увеличава възможността да ползваме тази информация за другата категория, по смисъла на закона леки престъпления, наказуеми до 5 години, но те са значими за обществото. Аз бих посочил един елементарен пример. Представете си едно дете с мобилния си телефон се загубва в големия град. МВР няма да може с часове да поиска тази информация, да локализира мястото, да установи детето. Един голям процент крадени мобилни телефони се разкриват по този начин, чрез тези способи и чрез тази информация. Така че законодателят явно не е преценил достатъчно коректно и, надявам се, че има механизми, в които този текст трябва да се коригира, то е в интерес на обществото. Общественият интерес за мен е по-важен в случая.

 

Добре, какво ще правите сега, ако нещата останат на това ниво, на което днес ги наредиха депутатите, ще бъде ли блокирана вашата работа, защото и сега, като ви слушам, още повече оставам с това убеждение, че всъщност това се опитвате да кажете със своята позиция днес следобед?

   

Ами, определено, вие знаете, че нашето министерство, така или иначе, има трудности, трудности и противодействия, и на организирана престъпност, и на масовата престъпност. Това ще бъде още един бонус, в кавички, в посока на това да не можем да отговорим на потребностите на хората и на интересите на гражданите на България. Определено смятам, че този текст ще доведе до дисбаланс на интересите и възможностите за един по-активен подход от страна на МВР. Още повече и в нашата декларация днеска ние ясно казваме, многократно законодателят декларира своята воля за по-ефективно противодействие на престъпността, мисля, че един такъв законодателен акт ще пречи на тази воля и на тази реализация.

 

Всъщност вие колко често и при разследването на какви престъпления се налага използването на такива данни от разпечатки и от интернет? От днешната ви позиция става ясно, че МВР е следило телефоните на наркобосовете например.

  

Значи, не става дума за следене, става дума да ползваме съществуващата информация в съответните оператори. Тука не става дума за следене, но тази информация е много ценна, защото при едно тежко престъпление, без да се опитвам да влизам в механизма на разследването, в условията до час-два тази информация следва да бъде в оперативните звена, те да организират своите издирвателни мероприятия. В противен случай, първо, че се губи време, заличават се следи, създава се алиби и това допринася до неефективно противодействие на всякакъв вид престъпност. Аз неслучайно казах, че с този текст се ограничават възможностите да ползваме тази информация и за други, леки престъпления, които са значими за обществото. Даже бих споменал някои от тях. Приготовление и подбуждане към убийство. Причиняване на смърт по непредпазливост. Престъпление против националното и расово равенство. Принуда на държавен орган. Бягство на затворници. Обида и клевета. Много, така, в кавички, модерните телефонни измами. Значи един от важните подходи е своевременно ние да засечем и да установим комуникатора, от който се извършва тази измама. Склоняване към проституция. Разпространяване на порнографски материали, в т. ч. и по интернет. Просто няма да имаме практическа възможност да ползваме тази информация. Аз мисля, че това не е справедливо и не е в интерес на обществото.

 

Добре, но този текст ви дава право да правите тези неща, ако докажете всъщност какво е тежко престъпление, т. е. наркотрафик и отвличанията на хора не може ли да...

   

О, не, значи по този въпрос... не трябва да го коментираме. В наказателния закон е ясно дефинирано кое е тежко престъпление. Всяко престъпление, което законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода над 5 години.

   

Тоест не е ли лесно доказуемо, че наркотрафик и отвличания например е тежко престъпление? Тук ще бъде ли затруднена работата?

  

Ами определено, определено. Цялото общество, и в модерния свят способите, оперативните способи, СРС, са един от методите, които се ползват за събиране на доказателства и в крайна сметка проследяване на много неща, свързани с конкретна престъпна дейност.

   

Сега, едно от най-известните отвличания особено напоследък в България стана нашумелият случай с Ангел Бончев. Тука не може ли лесно да се докаже, че това отвличане е тежко престъпление и всъщност вие бързо да получите достъп до тези материали, които са ви нужни?

   

Да, разбира се, това е тежко престъпление и първият ангажимент на полицейските органи, на екипа, който започва да работи по даден подобен казус, е да получи тази информация, да почне да анализира, да оценява ситуацията и да планира своите бъдещи издирвателни мероприятия.

   

Тоест твърдо казвате, че тази промяна ще наруши способността на полицията да следи процесите в ъндърграунда у нас, така ли?

  

Определено, определено, категоричен съм. Съжалявам, че съм така краен, но това не е само мое убеждение, това е убеждение на цялото професионално ръководство и на политическото ръководство.

   

Като заговорихме за криминалния свят в България, кажете откъде идва напрежението там и мислите ли, че можем да говорим за открита война между отделни престъпни групировки и хора?

   

Не бих казал, че става дума за открита война на групировки и хора. Но вие знаете, че когато успеем, и това го правим, да разобличим, да ограничим престъпната дейност на определена категория хора и групировки, на пазара, престъпния, се явяват нови, които искат да завземат територии, да станат лидери. За съжаление това е нещо, което се случва не само в България, това е и световна практика. И ние винаги правим оценка и на риска, винаги предвиждаме, че това ще се случи и трябва да противодействаме на това явление.

   

Добре, но очевидно няма как да отречете, че напрежение има. Кое провокира обаче това напрежение - арестът на Баретата, изчезването на хора като Таки от столицата, или просто има един голям нов играч на сцената?

   

Ами, не е един. Значи, опити за много да се наложат на сцената и да станат лидери.

   

Колко големи играчи се опитват в момента да стъпят на центъра на сцената?

   

Това е трудно да го декларирам гласно и да дам подобна информация. Разбира се, на различни територии в големите населени места този състав е различен. Но, разбира се, София е столичният град, София е най-интересният град, най-интересен и за престъпния свят.

   

И колко са в София?

   

Не, трудно ще бъде... каквато и цифра да кажа, няма да бъда точен.

   

Все пак следите тези процеси и няма как да не знаете, че примерно на мястото на Баретата се опитва да стъпи някой друг, тоест на мястото на кой друг се опитва да стъпи трети?

   

Не, значи... темата на нашия разговор беше най-вече промените в закона. Бих говорил на тази тема в друга среща с вас. Но за мен по-важно е случилото се днес в българския парламент.

   

Все по-често в криминалните хроники от последните дни влизат имена на непознати хора, повечето от които дори са без регистрации в полицията. Как си обяснявате това? Това нови играчи ли са, за което говорихме преди малко, или?

   

Ами, аз днес го споделих на анализа на столична дирекция, на пресконференция. Да, има такава тенденция - нови играчи, неизвестни, непопулярни, които просто влизат в този престъпен бизнес.

   

Може ли да кажете по какви версии работи МВР за взрива вчера в бара на Николай Методиев - Пилето? За разчистване на сметки ли става дума, за сплашване, за какво?

   

Значи, версиите не са догма, версиите се извеждат,

проверяват, създават се нови версии до установяване на истината. Дай, боже, да стигнем до нея. Разбира се, каквото и да кажа, при всички случаи знайте едно - става дума за пари, става дума за финансови интереси.

   

Тоест работите по колко на брой версии, хайде да не ви питам какви са те, защото съм сигурна, че няма да ми кажете. . .

   

Няколко на брой версии, няма как да ви ги кажа колко са на брой версиите и какви лица подозираме, защото е нормално и това да ми зададете като въпрос, аз няма как да отговоря. Работим по тези версии, които ние сме оценили като възможни.

   

Но кой каквото и да ми говори, да си знам, че става дума за пари. Кажете...

   

Определено.

   

Кажете за случая Пламен Куцаров, къде сбърка полицията там? Ще проверите ли информациите, които се тиражират, че Куцаров и застреляният в "Люлин" преди време Йордан Цонков – Джиджи са били в една и съща банда за отвличания?

   

Значи, това е предмет... смъртта на Куцаров е предмет на разследване, вие това добре го знаете. Аз споделих в може би няколко медии след смъртта на Куцаров, че действително ние разполагаме с информация, че те са общували, познавали са се, но нямаме категорични данни, че те са част от една престъпна група.

 

Имате ли информация, че снощи е избухнал взрив пред дома на Веселин Жеков, сочен за един от наркобосовете във Варна?

   

Да, разбира се, имам информация. Надявам се, че вече в медийното пространство нашето съобщение трябва да е пуснато. Има такъв случай, използван е гранатомет. Най-вероятно за сплашване, това е категоричната оценка на колегите във Варна, и отново става дума за пари, за преразпределение на пазари, финансови и престъпни интереси.

   

Самият Веселин Жеков пострадал ли е?

   

Не, не, няма пострадали хора.

   

А какви са пораженията?

   

Съвсем незначителни, просто това е една демонстрация на хора, които са искали да сплашат Жеков.

   

Всъщност този човек не е ли под домашен арест?

   

Да, разбира се, това е особена ситуация във връзка с воденото досъдебно производство.

   

А имало ли е хора, които наблюдават дали той си е вкъщи, тоест това означава ли, че те не са видели?

   

Нека да не коментираме нещата. Не съм запознат с детайлите по случая. Разбира се, каквото е необходимо и каквото можем, ще го оповестим допълнително.