Наръчник дава съвети за реакция при терористичен акт
Наръчник дава съвети за реакция при терористичен акт / Sofia Photo Agency
Наръчник дава съвети за реакция при терористичен акт
34842
Наръчник дава съвети за реакция при терористичен акт
  • Наръчник дава съвети за реакция при терористичен акт

Българското общество не е подготвено да реагира при евентуален терористичен акт. Това каза за Дарик председателят на международната асоциация по самозащита Томо Борисов по повод новия наръчник за превенция и информиране, който организацията е изготвила. По думите му целта на наръчника е хората да бъдат подготвени за това какво е тероризъм, как се действа при евентуален терористичен акт. Ето какво каза пред Дарик Борисов:

Показваме какво е тероризмът и какво атакува тероризмът, какви са целите на тероризма. Да атакува доверието в държавността и на тази база да създаде страх в обществото и да се убедят хората, че правителството е безсилно да се справи с предотвратяването на тероризма, както и търсене на публичност - това е една от целите на тероризма. Показваме начина, по който действат терористите. Това са нападения, убийства, отвличания, бомбени атентати, предупреждения за поставени бомби и, както виждаме, напоследък нещо по-актуално, което се използва - пощенските пратки, които са насочени към конкретни лица.

Как се организира един терористичен акт? Българското общество не е подготвено и не знае как да реагира в една такава конкретна обстановка. Какво е първото нещо?

Първото много важно нещо е човек да е наблюдателен. Показваме къде и как могат да действат терористи. Обикновено това са местата, които са оживени, има много хора - търговски центрове, метро и когато човек види изоставена вещ, изоставен багаж, най-важното е да не предприема мерки да ги мести, а веднага да сигнализира в полицията. Терористите оставят и автомобили пред сгради. Хората трябва да са наблюдателни и ако им направи впечатление, че пред офиса, в който работят има кола, която не е на колега или на някого, когото познават, ако видят такъв автомобил или кола, която е без номера, без стъкла, веднага да сигнализират. Също, ако им направи впечатление изоставен пакет или багаж в сградата, в която живеят или работят. При нас все още няма засилена проверка в моловете, каквато има другаде, където се проверява на влизане и на излизане и никой не роптае. Това трябва да се въведе и в някои институции, където има посещения на много хора.

Други конкретни съвети бихте ли дали?

Една от идеите на този наръчник е да учим хората как да действат. Защото при взрив в сграда например, ако човек е вкъщи, трябва да изключи инсталацията, газовата уредба, ако има. Ако реши да напусне сградата, което е желателно да стане, не трябва да ползва асансьор, защото може да има вторичен взрив, който да го блокира. Трябва да се движи по стълбите от страната на стените, където стълбите са по-устойчиви. При такъв взрив трябва да застане под маса или бюро, което да го предпази от взривната вълна. Ако е затрупан при такъв взрив например, не трябва да вика, а ако има възможност да се придвижи до тръби за отопление или водопроводи, да чука по тях и по този начин да направи контакт. Също така се дават съвети, ако човек е отвлечен или стане заложник. Тогава не трябва да се губи психическа и физическа устойчивост. В такава ситуация човек не трябва да се бунтува, като отказва храна, а да яде, не трябва да коментира политическата обстановка или да влиза в излишен контакт с похитителите, освен при здравословни проблеми. Похитителите не искат заложниците да умрат или да ги убият, а чрез тях да постигнат своите цели.

Къде може да бъде намерен наръчникът?

Може да се намери с обаждане на телефона за връзка с хората - 0898 77 20 76. от началото на декември смятаме не само да даваме наръчници, а и да проведем обучение за хората в нашата база.