„На върха тоалетна НЯМА
„На върха тоалетна НЯМА / DarikNews.bg, архив
„На върха тоалетна НЯМА"
32985
„На върха тоалетна НЯМА"
  • „На върха тоалетна НЯМА"

В световния ден на туризма планинари се оплакаха, че на Черни връх на Витоша няма тоалетна. След около 2 часа път пеша от хижа „Алеко" до върха, няма къде да се облекчиш, освен зад някой камък, разказват туристи. От природен парк „Витоша" обясниха пред Дарик, че няма връх в страната ни, на който да има публична тоалетна, но уточниха, че обмислят варианта да се построи изгребна тоалетна на Черни връх. Не е ясно, обаче кога и как ще стане това.

"На върха тоалетна НЯМА!" - надпис, който сами ще видите на влизане в чайната на Черни връх, разказва в блога си Ивайло Недков - любител планинар:

На самия връх липсват обичайните неща като в гората - дървета, храсти и т.н. и е абсолютно невъзможно да се намери такова място. Единствените места са камъните наоколо или самият връх. Просто няма тоалетна.

Според вас възможно ли е да се направи тоалетна на толкова високо място?

Абсолютно възможно е, специално там има път, има транспорт до там, може да се поддържа ежедневно, дори химическа тоалетна да се сложи. Въобще не струва скъпо, още повече някъде преди около месец, ако не се лъжа, започна кампанията по рекламирането туризма в България, където бяха отделени доста пари. Не е толкова до липсата на пари, просто няма кой да се заеме с проблема.

В световния ден на туризма към състоянието на тоалетните в родните планини позитивно настроена е Виолета Инева - водач на групи туристи:

Има развитие в отношението на хижарите към тоалетната като място, където туристите волю-неволю пребивават. И това отношение е положително. Тоест някои хижи, които преди имаха само външни тоалетни, вече имат и вътрешни, като вътрешните тоалетни почти напомнят хотелски условия. Но наистина по самите маршрути, по върховете като такива дестинации, където ходят големи групи хора, няма или поне аз не съм виждала, освен на някои места към връх Ботев, такива тоалетни, да ги наречем химически, които да посрещнат туриста и той да може там да извърши онова, което се налага. А знаем, че това, което човекът произвежда като продукт на края на хранителната верига, е токсично, тъй че по пътя между две хижи волю-неволю трябва някъде да оскверни родната природа, било край рекичка, било край клекче или в смърчова гора, зависи къде ще намери това за удобно или зад някой камък. По върховете няма такива места. Няма къде да отидеш - на Мальовица, например, Черни връх също. Черни връх дори има място, откъдето да си купиш храна и бира и това до голяма степен да те призове към такава нужда. Там трябва да се сложи тоалетна, в която туристът да отиде като бял човек, а не да ниша из.... то няма и храсти там, по камънаци да кляка, да го крият негови приятели с якета, с дъждобрани. Това са смешни пози, които не действат добре върху естетическото чувство на онзи, който гледа, или който участва в цялото това събитие. Не трябва бъде унижен човекът по този начин, защото все пак всички сме хора и знаем, че това са неща, от които не можем да избягаме. Това е природа.

Не, че не е мислено за тоалетна на Черни връх, дори химическа, но имало други спънки, разказва шефът на парк Витоша Тома Белев:

Проблемът там е специфичен от гледна точка, че от всички страни на Черни връх са санитарно-охранителни зони, откъдето столичани пият вода без пречистване и наличието на тоалетна не е просто така да решиш да направиш тоалетна. Тя може да бъде два вида - или изгребна, която да се почиства чрез съответната техника или с много специфична пречиствателна станция, която да работи на тази надморска височина. И тъй като пречиствателна станция на тази надморска височина е много трудно да функционира качествено, така че да почиства водите до качество, с което е допустимо да се пускат в една санитарно-охранителна зона, се коментира вече изграждането на някакви тоалетни, които да са изгребни и да са непопвини, да не попиват в околния терен. Тоест с изгребна тоалетна е напълно възможно да стане, но тогава идват вече следващи въпроси - кой ще стопанисва съответната тоалетна. Паркът „Витоша" като паркова администрация няма ангажимента да стопанисва тоалетни, но дори и да се включим и да намерим пари, ние нямаме персонал за стопанисването на публична тоалетна, та била тя и на Черни връх. Та въпросът е кой да я стопанисва и по какъв начин.

Казвате, няма мераклии за стопани на една такава публична тоалетна.

Няма мераклии, защото една тоалетна, в която се изпомпва, тоест тя е изгребна, изисква първо вода, второ - възможността техника да достига до тази висока част на Витоша, най-високата точка на планината. Там има един горски път, който може да се използва, но въпросът е, че не можем да намерим и потенциалните изпълнители на изпомпването на вече готовите отпадъци.

А с химическа тоалетна не би ли могло?

С химическа тоалетна би могло, естествено, да стане. Въпросът е кой плаща разходите и отново въпросът как се извозват тези химически тоалетни. За съжаление, все още нямаме вертолет, който да позволява пренасянето им. В момента умуваме някакъв вариант, в който да се построи една изгребна тоалетна с малко по-голям обем, който да се изпомпва по-рядко, имам предвид през топлия сезон, защото през зимния сезон там е абсолютно невъзможен достъпът.

Кога виждате този вариант реализиран?

В момента се опитваме да дискутираме и с туристическото дружество „Черни връх" и с БТС каква е възможността изобщо някой да се занимава със стопанисването, защото една публична тоалетна, която не се стопанисва, няма шанса да просъществува достатъчно дълго време.

Тоест препоръчвате на „Алеко" да се прави, каквото се прави?

Да, ако имате нужда, добре е в център „Алеко" да се свърши.

Ивайло Недков:

„Алеко" е на около час и половина от върха. Колкото и да е, три часа, са си три часа в двете посоки. Трябва и време за почивка и стават малко над три часа, например. Още повече, качват се родители с деца понякога, на децата им е малко трудно да стискат. Гледката е страхотна, но миризмата е страховита.