МВнР ще търси граждански специалисти за Афганистан
МВнР ще търси граждански специалисти за Афганистан / DarikNews
МВнР ще търси граждански специалисти за Афганистан
18749
МВнР ще търси граждански специалисти за Афганистан
  • МВнР ще търси граждански специалисти за Афганистан

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в студиото на "Седмицата":

 

Какви са последните новини от Сомалия?

 

Ако имате предвид кораба с български моряци, засега няма нищо ново. Корабособственикът се опитва да влезе във връзка с похитителите.

 

Имате предвид това е британската компания, под чийто флаг...

   

Не, това е италианската.

  

...или италианската, която е...

   

Е, това е в морското плаване, това е, корабът, всъщност корабът е на британска компания, плава под панамски флаг, а го е наела в момента италианска компания, която е наела и българския екипаж. Така че италианската...

 

Тоест италианците наричаме корабособственик, т.е. корабонаематели.

   

Да, това са тези, които в момента...

   

Те ли водят преговорите?

  

...изпълняват курса. Те са тези, които биха могли, с които биха влезли в контакт похитителите.

 

Защото заглавията през седмицата, вие бяхте в Щатите, са най-разнопосочни. "Монитор" пишат, че щаб в Италия преговаря за отвлечените българи, в "Експрес", че бразилци преговарят за свободата на 16-те наши моряци.

 

Не, бразилци не. Разбира се, след като това нещо се случи, ние се свързахме с всички наши партньори, които също имат отвлечени моряци на същия кораб. Общо взето, търсим съдействие и от партньори, които са имали същите случки, включително и Съединените щати, един ден след нашия кораб беше отвлечен американски кораб.

   

Да, но какво правят повече американците от това, което прави България в тази ситуация?

 

Американският кораб за щастие тяхно имаше добра ситуация, тъй като моряците успяха да си възвърнат контрол върху кораба и всъщност пиратите плениха само капитана и го качиха на такава, надуваема лодка. Разбира се, Съединените щати имат на място кораб, хеликоптер, изпратиха ги също и общо взето, очакването...

 

Ние нямаме какво да пратим и няма и кого да помолим.

   

Е, ние трябва да... Не, ние има кого да помолим. Сега, ако погледнем какъв е случаят, това, което може да се случи, е корабите да пътуват в конвой през тези води. За съжаление корабът е изтървал конвоя с няколко часа и не е изчакал следващия.

 

"Телеграф" впрочем пише, че българските моряци паднали в капан от бързане, за да стигнат по-скоро, не изчакали новия екскорт от ООН.

   

Точно така. Значи там има няколко мисии, има на Европейския съюз, на НАТО, има отделно руска мисия, китайска мисия и се организира конвой с кораби. Нашият кораб не е изчакал или нашият екипаж не е изчакал следващия конвой, нямам представа поради какви причини те са бързали, и така са попаднали в ръцете на пиратите. За съжаление между другото това стана въпрос и на срещата ми с госпожа Клинтън, проблемът е правен, не е толкова възможността на страните да се намесят, проблемът е в това, че на корабите не се позволява да се носи оръжие даже са самозащита, докато пиратите са въоръжени. Няма...

 

Тоест нашите моряци нямат право да имат автомат, оръдия да турят като в старо време?

 

Не, оръдия, даже не говорим... Това са пирати, които ходят, плават с леки лодки, леки кораби, но са тежко въоръжени. Докато на корабите екипажите, включително и нашият, нямат оръжия, даже нямат право на оръжие за самозащита, нещо, което трябва да се промени решително. Освен това...

   

Тоест Хилари Клинтън ви каза, че Щатите смятат, че това е проблемът, и евентуално ще се търси международно правно решение?

  

Ако търсим дългосрочното решение, това е първо да се даде право на корабите сами да се защитават и на екипажите, второ, трябва да се въведат някои промени в международното право, които да дадат право да се арестуват пирати в открито море, тъй като в момента няма възможност и това да се случи. Имаше, един път арестуваха няколко души пирати и ги пуснаха след това, защото няма правно основание, на което да ги съдят. А от трета страна, корабите, които експлоатират, нямат право да влизат в териториални води на Сомалия, чужди военни кораби. Така че международното право действително в момента не дава възможност да се проведе една мащабна операция. При тези условия единственият начин е с конвой, което се и прави.

 

Мисли ли България да изпрати свои представители в района - временни, постоянни?

   

Какво значи представители? Ние имаме една фрегата, която бихме могли да изпратим, сега дойдоха и още, съвсем наскоро още две от Белгия, но това е единствената ни фрегата. Ако решим, ние почти нямаме кораби под български флаг, които да плават през тези води, просто държавата действително няма възможност да отдели още един кораб, който да отиде там.

Не, аз имах предвид например дипломати.

   

Вие бяхте всъщност първият български държавник от времето на Живков, който посети тези райони преди два месеца някъде.

 

Основното, което може да се направи, е в превенцията. Тогава, когато нещо се случи, включително и когато бях в Кения и водих разговори за отвлечената наша сънародничка в Сомалия, това са вече много усилия, включително дипломатически, които са, след като е станала белята. Това е много по-трудно да се постигне. Много по-важно е действително превенцията да се направи. За превенция това, което бихме могли да изпратим, са военни кораби. Ние нямаме такава възможност, това е...

  

А добре, а България да прати хора?

  

...а освен това е, трябва да кажа, и доста скъпо упражнение, тъй като...

 

Не, на чужд кораб. Въпросът е, че някак си, оказа се, че целият свят стои и гледа сеира на 20 американски кораба на военноморските сили, които са пратени там, руснаците имат пет, още няколко държави също са инвестирали в това, а по-малки държави като нашата какво може да направят, за да покажат наистина, че участват и те, а не чакат друг да плати цялата сметка?

 

Няма, няма някакво задължение към нас да участваме. Пак казвам, това е въпрос на средства. Ако България реши, че това е най-приоритетното от бюджетните средства, примерно да си купим още един кораб или да издържаме един кораб в тези води...

   

Не, става дума не кораб да пратим, може да пратим двама доктори да участват в мисията...

 

Ама къде да ги сложим тези доктори?

   

На чужд кораб, за да покажем...

   

Но нямат нужда, няма такова искане.

   

Не иска, никой не иска?

   

Не, няма. Когато има такива операции, ако има такова искане, се обръщат към нас. Корабът си върви с екипажа. Ако имаме възможност, това е единственият начин, бихме изпратили...

 

Трябва да купим кораб, нищо друго не може да се направи?

   

Трябва да изпратим кораб и да го издържаме там. Но в момента има организация международна действително за ескортиране и за осигуряване на сравнителна сигурност на корабите.

 

Тоест призивът трябва да бъде - всички българи, които участват в такива екипажи, когато особено пък са командвани тия кораби от българи, да спазват елементарните правила, които спазват другите.

 

Призивът трябва да бъде действително да се взимат мерки предварително. Някой път не се обръща внимание на това, което пуска външно министерство, предупреждаваме - граждани, не посещавайте тази страна, не посещавайте друга страна, посещавайте трета в краен случай. Обикновено се подценява рискът и след това действително е много по-трудно да се поправят щетите.

 

Колко искат за откуп?

 

Българската държава не преговаря и няма да преговаря за откупа. В момента, в което това стане, ние няма да може да спрем фиаското по цял свят.

 

Ще почнат да отличат само българи, защото ще се намери една държава да им плаща.

   

Не само българи, това е принцип въобще в международната практика. Няма държава, която да преговаря за откуп. Това е пряко насърчаване на следващи отвличания.

   

Според "Стандарт" 2 милиона долара били искали. Вашият заместник Керемедчиев отрече сумата да е такава.

   

Контактите биха се извършили, и то доколкото разбирам, практиката на пиратите е непреки контакти с компанията, която оперира кораба.

  

Вярно ли е, че пиратите били изпуснали и втори кораб наш, много версии се появиха в пресата, имате ли такава информация?

   

Е, сега не знам дали са изпускали втори кораб, минават кораби с български моряци на бордовете. Оттам засега това е първият случай, в който са отвлечени.

   

Как, чрез кого всъщност външно министерство поддържа връзка и получавате информация? Вие се свързвате с фирмата наемател...

   

Имаме, имаме връзка с абсолютно всички, които имат някакво отношение към този случай, като се започне от фирмата наемател, фирмата корабособственик, Центърът за управление на морски транспорт в Лондон, операцията на Европейския съюз чрез Брюксел, операцията на НАТО също чрез Брюксел...

   

Но чрез Африка ние реално нямаме в този район откъде да получаваме информация?

   

Значи, ангажирали сме посолството и също така с други посолства работим - в Йемен, в Сана, защото голяма част от отвличанията, включително и това стана в Аденския...

  

То това не е в Африка, от другата страна на...

   

...в Аденския залив. Но пак казвам, оттам не трябва да очакваме, от Йемен много трудно може да се помогне на отвлечения кораб, който вече е на бреговете на Сомалия.

   

Още един пиратски случай. Вчера от Русе, от Параходство българско речно плаване се оплакват от пореден ограбен от речни разбойници при сръбския град Смедерово плавателен съд по Дунав, български. Било унищожено много оборудване. Наистина ли е практика това и какво прави България за... Това е някакъв абсурд - да те ограбват в Европа.

  

Това не е отвличане, това е просто грабеж, което... не трябва да се подценяват и щетите, разбира се. Не е и първи такъв случай според Българско речно плаване. В момента, в който Българско речно плаване освен медиите ангажира и държавните институции, Министерство на външните работи ще обърне внимание на сръбските власти...

  

Тоест те досега изобщо не са ви казали, че има такъв проблем?

  

Аз поне нямам информация, може и да са казвали, но не са, не е стигнала до мен тази информация. Сега по този случай също в медиите го прочетох.

   

Като говорим за това каква солидарност трябва да проявят всички държави, за да се справят с проблем като пиратството, не трябва да отминем и голямото земетресение в Италия в началото на седмицата. Как България изрази солидарността си, каква помощ предложи, ще прати ли някой? Не че велика държава като Италия ще опре до примерно две български кучета, ама въпрос, че търсят...

 

Много е важно действително в такива случаи да има солидарност, както в хората, които са на място в държавата, така и в общото семейство, което е европейското семейство. Ние предложихме освен съболезнованията, които изпратих и на моя колега Франко Фратини, предложихме съдействие именно с кучета, с хора, които да работят. Беше ни отговорено, че имат достатъчно сили, но ни благодариха действително за готовността да участваме в тези операции.

 

Ще помага ли България на българите от района на земетресението в Абруцо по някакъв начин? Там, става дума, живеели 50 българи, поне това беше информацията от едно дружество, което се оказва, че те имат.

   

Консулската служба в посолството следи случая. Засега няма подадени сигнали от българи, че имат нужда от консулска защита.

 

А освен от консулска по някакъв друг начин, материален начин, материални средства, придвижване до България? Сигурно, след като си оставят всичките пари в срутена сграда...

   

То именно това е един от консулските случаи. Тогава обикновено се заявява в консулството...

   

Но никой не е предявил такова?

 

...и казват, че имат трудности в страната. Не, до този момент не е потърсена помощ в консулската служба.

   

Защо ходихте в Съединените щати?

 

Защото след това, което направихме последните четири години с предишната администрация, на много високо равнище са ни отношенията във всички области, включително и в икономическата, което ни беше специална грижа през последните години, за мен беше важно да поставим, да продължим това и с новата администрация - да поставим българските въпроси, да поставим българския интерес и да отворим вратата за ново сътрудничество.

 

И кой е първият въпрос, който поставихте на Хилари Клинтън като най-голям български интерес?

   

Аз мисля, че достатъчно се постарахме и от наша страна, и от американска страна отношенията ни да не зависят от политическата конюнктура. Така че се надявам и след изборите в България те да продължат така добре да се развиват. Въпросите, които обсъждахме от двустранен характер са, разбира се, въпросът, който е свързан с визите, въпросите, свързани със съвместни военни участия, участието ни в Афганистан не е просто така, то е добре премислено и съобразено с нуждите, и там имаше доста въпроси, които също трябваше да обсъдим. На трето място, обсъждахме въпроси, свързани със Западните Балкани, с региона около нас. Доста внимание отделихме на въпроси свързани с енергетиката, с енергийни проекти, с конференцията, която подготвяме през месец април, и Съединените щати имат силен интерес към това, което ще се случи в България. Това бяха основните въпроси, по които говорихме.

 

Добре, дайте да започнем наред. Какво каза Хилари за визите? Перспективата според публикациите в България за отпадането им се отдалечавала, тъй като през лятото България нямало да влезе в програмата за безвизов режим, понеже срокът изтичал тогава, а все още имало проблеми, а тези проблеми са, че вместо да намалява, процентът на отказите под 10 процента от подадените искания за визи, вече бил стигнал 15 и се увеличава.

 

Та даже и повече. Ще ви припомня какво се случи. Преди две години конгресът прие законодателство със силния ангажимент на тогавашната американска, на предишната американска администрация да се облекчат условията за съюзници на Съединените щати от Европа, които да могат да влязат в тази програма. Апропо, тази програма не означава свободно пътуване задължително и свободна работа в Съединените щати, тя не позволява примерно наемане на работа. Тя позволява туристически пътувания, бизнеспътувания и т.н. без визи. Едното от изискванията, което беше, което ние не можахме да изпълним, беше да се намалят под 10 процента отказите или просрочените визи на българи в Съединените щати. За съжаление бяхме стигнали до сравнително нисък процент - някъде около 13 процента откази, след което се увеличиха и сега са значително, даже последните години са за...

 

Колко са сега?

  

...около 17-18 процента откази.

   

Е, добре, ама човек пък може да си каже - дали нарочно пък да го правят американците.

   

Не, това не го правят. Само и само да не ни пуснат, в момента те решават, могат да кажат и 50 процента. Не, в Съединените щати има една система, която е максимално обективна, и там надали се гледат Иванчо и Драганчо какви са му точно изискванията. Има критерии, по които се дава или не се дава виза. Проблемът е по-скоро друг и това също, ние непрекъснато търсим начини с консулската служба на посолството в София да облекчаваме този проблем. Тогава, когато има български граждани с отказана виза, те се появяват следващия месец, като разчитат, че ще имат някакъв друг отговор. Няма друг отговор. Отново получават отказ за виза.

 

Е, така вдигат процента. Значи искате да кажете, че като хора са, примерно, два-три процента се отказва, а пък излиза 20, защото ходят по десет пъти.

 

Е, сега, може би са повече от два-три процента, но сигурно очакват, че като мине известно време и някак си системата ще ги забрави. Не е така и много често има някакви обективни критерии. Системата, общо взето, предпазва Съединените щати от имиграция. Това, което тя разчита като потенциален имигрант, не позволява влизането в Съединените щати. По този начин работи, разбира се, изключвам криминалните случаи, които също имат ограничение. Според консулската служба голяма част от отказите се дължат на повторно, потретно и т.н. искане на визи от български граждани. Освен това се увеличават просрочията на визи. Получава примерно студентът виза за работа през лятото, отива за три месеца, забравя да се върне пет месеца или шест месеца, това също влиза в този процент.

 

Добре, ама няма ли начин да убедим американците? Това първото е просто абсурдно, ако сега един кандидатства десет пъти и те ни го броят за десет отказа, то очевидно е, че е един.

 

Ами той кандидатства десет пъти.

   

Да, те, няма начин те да сменят системата и да броят хората, т.е. от сто души на колко са отказали, а не от сто отказа, от които 30 са ходили по три пъти.

  

Сега системата няма как в България да я сменят. Тя е обща и точно затова поставих въпроса и във Вашингтон. Имах разговори в департамента със заместник-секретар по вътрешна сигурност точно по този въпрос също. Това, което трябва да направим сега, е действително да потърсим ангажимент на новата администрация и да потърсим в конгреса и сената нещо, което бяхме успели да направим - отново облекчаване на този срок. В този прозорец, който беше за облекчаване на срока, голяма част от европейските страни от Централна и Източна Европа успяха да се включат. Останахме...

 

Вие искате по-дълго от лятото да се реши...

   

Станахме... Не, не, очевидно, че преди 1 юни надали ще се вземе това решение, но чакаме наново да се вземе подобно решение.

  

Което пак да удължи...

   

Става въпрос за три страни - България, Полша и Румъния, които не можаха да се включат точно поради тази причина в този прозорец. Освен това Гърция и Кипър, но много вероятно е Гърция и Кипър да успеят до юни месец все пак да получат безвизов режим.

 

Тоест от членовете на Европейския съюз ще останат само три държави...

   

България, Полша и Румъния, да.

  

...които ще са с визи.

   

Въпросът се поставя принципно от Европейския съюз, поставя се от нашите страни двустранно, поставя се и заедно, както и досега заедно работихме със страните от Централна и Източна Европа.

 

Тоест ние какво искаме - да си променят правилото, защото ние явно този Иванчо или Драганчо, за който вие говорите, той ще продължи да ходи по три пъти или по десет пъти и ние вечно ще сме си на 18 процента откази.

   

Сега, надявам се поне, ако се запази по-дълго това изискване за десет процента...

   

Освен да сложите край посолството ни бариери, дето да ги проверяват колко пъти ходят и да не се пуснати...

   

Ние действително да влезем, няма как българската държава да спре някой да си подаде документи за виза където и да било. Това много отдавна не се случва, така че българските граждани са свободни да го правят. Това, което можем да дадем като съвет, е действително един път, след като са получили отказ, да не отиват веднага да получават следващия. Като получат виза, да не я просрочват, защото така пречат на останалите наши съграждани.

   

"Труд" пише, че очакваме Хилари, преди срещата ви, да ни пита за Гуантанамо, дали сме били готови да приемем освободени затворници. Пита ли ви за това?

 

Не, не е поставила този въпрос. Този въпрос е и принципен.

   

А ние защо пък го очаквахме тогава?

   

Защото Съединените щати се обърнаха към доста партньори в Европейския съюз, доколкото Европа настояваше за затварянето на Гуантанамо. Съединените щати казаха - добре, но ще поемете ли тези стотина и нещо души, които са останали още там? В България няма просто правна възможност това нещо да се случи и така че мисля, че това нещо се разбира и от Съединените щати.

 

Ще продължи ли САЩ да инвестира в базите на Безмер и Ново село? Пак "Труд" пише за 60 милиона долара, които трябвало да влязат в тези бази.

 

Е, това е инвестицията, която трябва да се направи. Тя все още не е започнала така, както трябва. Мисля, че и финансовата криза в Съединените щати има своето отражение.

  

Ще ви цитирам политолога Огнян Минчев в интервю пред "Медиапул". Казва, че в първоначалните проектоспоразумения за разполагането на военни бази на българска територия, които да се ползват съвместно, бе планирано участие на български подизпълнители в реализиране на съоръженията, снабдяването им с храна и всички други логистични детайли за тяхното функциониране. Това обаче не се случва на практика, и то именно поради ниската степен на доверие, което нашите партньори от САЩ имат към действията на това правителство.

 

Господин Минчев показва пълна некомпетентност и очевидно желание да прави фокуси с думи, които нищо да не казват. Действително в споразумението стои възможност български фирми да участват в изграждането на базите. Това го поставяме нееднократно на Съединените щати на политическо равнище и на политическо равнище нямаме никакъв проблем. Освен това съвместно с Американската търговска палата в България се организираха много семинари и курсове, идваха американски специалисти, които обясняваха какво точно трябва да направят българските фирми, за да кандидатстват по американските правила.

 

Тоест вие твърдите, че проблемът е, че нашите фирми не се държат по американски и затова не взимат американските пари.

   

Не, просто американската страна има свои правила за отпускане на тези техни бюджетни, на данъкоплатците, средства. И за да се получат от български фирми, те трябва да се съобразят с тези правила. Имаше достатъчно обучение и мисля, че българските фирми, имаше висок интерес от страна на българските фирми. Тези, които са преценили, че на тях им е изгодно, те са кандидатствали и продължават да кандидатстват. Според мен съвсем не е ясно още, докато не започне изграждането...

   

Въпросът е дали вие правите тази оценка, че нашият бизнес има проблем със спазването на правила, каквито задава Америка при тези поръчки.

  

Няма проблем, но това са особености. Въпрос е на всяка...

   

Или ги мързи да пишат и спазват тия правила, и не им се занимава.

   

Въпросът е на всяка една фирма, тъй като това изисква допълнителни регистрации и така нататък, въпросът е, всяка една фирма преценява дали да мине по този път или не. Но това е преценка вече на фирмите, така че на господин Минчев алабалистиките, предизборните, са абсолютно, така, в грешна посока.

 

Поиска ли Хилари Клинтън още български войници в Афганистан?

   
Оценява се много високо участието на България в Афганистан. Това беше тема, която подробно се обсъждаше и на срещата на върха на НАТО. Ние в момента сме представени достатъчно добре като численост войски зад граница. Това, което имаме възможност да предоставим в бъдеще, и това, от което има нужда, това са военни специалисти за обучение на Афганистанската национална армия. Ние сега изпратихме един тим, който е смесен с американски военни. До края на годината и следващата година ще подготвим наши екипи, които ще могат да поемат обучението на отделни части. Другото искане, което бихме могли да удовлетворим, това е да консолидираме, ние в момента имаме 5 медицински екипа, да консолидираме медицинското си участие в една така наречената... малка болница с 30 души персонал, която имаме възможност също да поддържаме.

Това ще го направи България?

   

Това имаме възможност да го направим. Така че тук не става въпрос за увеличаване като бройки толкова много. Това не са големи бройки, а става въпрос вече за специалисти, които действително да помогнат в отделни сектори.

  

Според съобщения в пресата от седмицата въпреки финансовата криза...

Между другото, господин Вълчев, ако може да използвам и вашия ефир, това, което ще се опитаме да направим, е да осигурим и граждански специалисти. Изключително много трябват и България е една от страните, които няма нито един човек.

 

Да пратим учители там.

   

Които имат граждански възможности.

   

Инженери.

   

В Афганистан, колкото е военна задачата, толкова и гражданска. Това, което има нужда, е специалисти от различни области, включително земеделие, включително борба с наркотици, включително инженерни проекти и т.н., които да подпомагат афганистанските институции да подготвят проекти, да изготвят програми и т.н. Понеже няма начин, по който да може да ангажираме граждански специалисти, ние сега ще обявим наново възможности. Европейският съюз е отделил бюджет за това. Заплащанията не са лоши. Разбира се, всеки сам по желание преценява и рисковете.

   

Тоест с европари ще се плати.

   

Точно така.

   

България обаче няма да плаща.

   

Но България, ето тука...

   

А България плаща обаче за военните.

  

Ето тук е странно, защото много малко са страните като нас, в които не могат да се намерят граждански специалисти, които да отидат в Афганистан.

 

Не е ли всесилна войната на Чарли Уилсън точно за Афганистан? Там Щатите дадоха огромни суми, за да спечелят войната за афганистанците срещу Съветския съюз и след това същият този сенатор ходеше да се моли за 1 милион долара, за да открият училища в Афганистан. Излиза сега, че България сме готови като държава да инвестираме големи за нашите мащаби суми, за да поддържаме военни подразделения и военни болници там, но България няма да отдели примерно за 10 инженера пари, които България да ги плати.

  

Няма проблем с парите за тях. Те са, действително има европейски фонд, който доколкото България участва в Европейския съюз, те са...

 

Пари... няма желаещи.

 

...и наши пари. Няма желаещи.

 

Има желаещи да се бият, няма желаещи да строят.

   

При военните е по-различно. Въпреки че засега все още пожелание са контингентите ни в чужбина, но те все пак са военни хора. И там добиват умения, които са уникални. При гражданските специалности е по-различно. Човек трябва да прецени рисковете, които не са малки. Заплащането също е добро, но и каузата да се подпомогне на местни администрации да изградят капацитет също не е за подценяване.

 

Тоест призовавате българи да заминат на работа в Афганистан.

   

Това, което казвам, е, че ние ще се опитаме максимално кратко да представим още един път чрез Министерство на външните работи публична информация какви са необходимостите от граждански специалисти и какви са финансовите условия за участие. Разбира се, ще сме изцяло на разположение и за обсъждане на рисковете, които са в Афганистан, включително съответните региони, включително съответните администрации. Имаме достатъчно добра информация за това.

 

Въпреки финансовата криза Америка е обещала американски инвестиции в българската енергетика. Това е станало на среща с първия вицепрезидент на "Ексим банк" Линда Коли.

   

През последните години американските инвестиции имат много силен растеж в България. Това е нещо, което ни липсваше в двустранните отношения. Част от програмата ми на посещението във Вашингтон беше да видя доколко в тази ситуация можем да разчитаме на продължаване на тази интензивна икономическа дейност, която имаме. Имах среща със секретаря по търговията Гари Локи, която беше първата му всъщност среща с чуждестранен представител. Той е от една седмица и половина.

 

Тоест секретарят по търговията се среща първо с българския министър.

   

Да, това е министърът по търговията в американската администрация. Видях се и с първата вицепрезидентка на "Ексим банк". Какво се уточнихме? Има интерес към България, особено когато е свързано с технологии, и говорихме за тези области, в които така или иначе ще продължи финансирането, въпреки, и то особено в рамките на финансовата криза. Това е инфраструктура, това са нови технологии, това е и европейската политика. Ще има и европейски фондове, и национални фондове. Нови технологии, става въпрос във възобновяеми източници енергийни, екологии, прочистване на води и т.н. Има интерес от американски фирми, има технологии, има възможност и за финансиране от "Ексим банк". Там разбрах, че включително дават кредити до 15-годишен матуритет, което е нещо уникално.

 

Ама на кой? На американски фирми, които да инвестират в България?

 

Които... да. Така че когато говорим за подобни проекти, свързани с енергетика, възобновяеми източници, екологична инфраструктура, има средства, които идват по линия на Европейския съюз, има съфинансиране от България. Ако има и допълнителни средства, които идват с изпълнители от Съединените щати, то ние бихме могли да направим доста повече.

   

Добре де, и защо не идват като има пари?

  

Ами идват, идват, господин Вълчев. Ако погледнете статистиката, през последните 3-4 години има много американски компании, които дойдоха, и то включително големи. Да не говорим за голямата инвестиция на "Ей и Ес", която е най-голямата в енергетика.

 

"Марица Изток".

   

"Марица Изток". Тя е за милиард и 600 милиона долара. Имаме големи компании, "Хюлет Пакард" имат тук много голямо представителство. С "Ай Би Ем" започнахме една дейност, включително с решение на правителството създадохме съвместна компания за нанотехнологии, които ще разработваме с Ай Би Ем тук. "Хъниуел", която е друга голяма фирма във високите технологии, също идва тук. Имаме големи строителни фирми, които участват в България. Вече ги има на българския пазар, и то значителни, солидни американски фирми.

 

На какво ниво ще участват Съединените щати в енергийната среща?

   

Проявяват значителен интерес към нея. Темата и моментът и по тяхна оценка са много добре избрани. Очакваме високо представителство. Най-вероятно ще бъде представителят на президента по въпросите на енергетиката за Европа и Азия.

  

Понеже малко на карък тръгна с това местене от Пловдив в София, някак си България, вие знам, че сте от тези, дето твърдят, че изобщо не трябва грандомански да се говори за тази среща, но България кандидатства да прави някакви форуми, много мащабни, и се оказва, че нямаме хотели дето ще спят тези хора извън София.

  

Това е и проблемът, г-н Вълчев. Ако сте били по такива, а вие сте били, примерно курорти като Шарм ел шейх, той е основно курорт, но там има изградени няколко конферентни центъра. Така че примерно, когато няма сезон за туристите, същата тази хотелска база може да се използва за провеждане на...

   

Могат да направят една световна енергийна среща.

  

Може да се прави за провеждане на конференции. У нас, за съжаление...

  

В Пловдив два хотела на кръст, а само в единия имало апартамент за президента.

   

В Пловдив проблемът е с малкото хотели, иначе на панаира има много добри условия за конференция.

   

В София пък няма панаир, но има хотели.

   

Ако отидем на морето, където има много добри курорти с много добри хотели, там пък няма зала, подходяща, която може да се използва и зали за подобна конференция. Така че върнахме на варианта в София.

 

Е, да, но тогава какво оправдава това напъване на България? Нали, някак си, тези хора, дето ще дойдат тук, те ни виждат, нали първо ние пратихме ли им покана за Пловдив? Не се ли излагаме, сега - ела в Пловдив, пък след един месец - ела в София.

   

Не подценявайте това, което се прави в МВнР. Ние бяхме изпратили предварителна...

   

Не, то вие не сте виновни, че няма хотели в Пловдив.

  

...информация за срещата, включително с дати, което след това беше уточнено къде е точно. Така че не сме ги разхождали из страната.

   

Тоест не им бяхме пратили - ела в Пловдив, после другаде. Само дати им бяхте... Вие хитро сте постъпили.

   

Няма разходки из страната.

   

Казаха ли ви защо САЩ не подкрепиха България за златен медал за НАТО, а само за сребърен? Нали Соломон Паси така каза, че сребърен медал е спечелен.

   

Е, да, така каза г-н Паси. Мисля, че въпросът вече е приключен. Генералният секретар на НАТО е един много уважаван европейски политик, много опитен. Така че мисля, че всички трябва да го подкрепим него в по-нататъшната му работа. Тя няма да е лесна.

 

Какво не му стигна на Паси? Което примерно се надяваме, че ще стигне на Бокова, защото тя е следващият кандидат за голям пост в международен мащаб?

   

Сега, доколкото действително процедурата за избиране на генерален секретар на НАТО е такава, че там няма едни критерии, които да стоят на таблото отпред и да казват - който е най-добрият по тези критерии, той ще стане генерален секретар. Тук се преплитат много интереси на много страни. Но основното е, че ние сме от групата най-нови страни - членки на НАТО, страна, която сравнително малък принос има все още в общите операции и това е съвсем разбираемо. Страна, която все още върви в усилията си за възприемане на всички стандарти и по отношение на превъоръжаване, и по отношение на модерна техника, и на възможности за разполагане на войски? Така че, ако погледнем реално, България има още доста неща, които да прави, за да имаме същия принос в НАТО, какъвто имат старите страни членки.

  

Поглед към Русия. През седмицата "РИА Новости" цитира Владимир Кожин, началник на стопанския отдел в администрацията на руския президент, че Русия има намерение да си върне редица обекти в чужбина, които навремето са били собственост на бившия Съветски съюз, и между тях е компанията "Булгартабак". Руска ли е "Булгартабак"?

   

Това е един спор, който е от доста време. Не е руска, това е българска компания. Ние имаме нашите аргументи, че въпросът е изчистен. Действително след Втората световна война тя е била давана като репарация на Русия. България е била, да припомня, победена, губеща страна във Втората световна война, Русия е страна победител. След това обаче имаме и документи достатъчно, че компанията е изцяло българска и няма никакви основания. Така че това е един правен спор, който се води с Русия, по който ние имаме много ясно мнение.

  

Интересно защо го повдигат този момент пак? Това някаква връзка с другите преговори, които води България?

   

Те си го повдигат периодично и ние...

   

Не виждате някаква форма на натиск от руснаците по повод например, ние нали преговаряме за газа с тях или за "Белене"?

   

Не, не, това са съвсем различни въпроси.

   

Връзка не виждате.

   

Още повече не виждам как чрез "Булгартабак" ще оказват натиск. За нас въпросът от правна гледна точка е съвършено ясен.

 

Лидерите на десницата Мартин Димитров и Иван Костов внесоха проект за решение в Народното събрание за мораториум върху всички действия на правителството на Станишев, които ще задължат финансово следващото управление на страната и всъщност поводът са действията за договаряне с Москва на кредит за строеж на АЕЦ "Белене" и ново споразумение с "Газпром". Склонни ли сте да се спрете два или три месеца до съставянето на ново правителство, и то да поеме тези дългосрочни ангажименти?

 

Това според мен е една идея, която и изключително деструктивна, което не е за първи път в идеите на г-н Костов. Съжалявам, че и Мартин Димитров влезе в тази клопка.

  

Дано не ми изневерява паметта, г-н Калфин, но си спомням, че БСП пък, когато е била в опозиция, също е казала, че не трябва да се поемат последните два месеца дългосрочни ангажименти.

   

Не мое и не е редно, и не е нормално да се спре работата на държавата за това, че идват избори. Още повече спомняме си, че след предишните избори имаше, ако не се лъжа, 3 месеца на неяснота кое ще е следващото правителство. Ако си представим, че три месеца преди това и три месеца след това държавата няма да работи в условията на изключително тежка ситуация около България от икономическа гледна точка, то това означава ние сами да скочим в проблемите, което сигурно му харесва на някого в ДСБ или в СДС, но това не е, което ще направи правителството. Г-н Костов много отдавна казва - ние трябва да спрем строежа на "Белене". Той тогава, когато беше на власт, каквото можеше, спираше и затваряше. Не знам нещо да е отворил. Това, което трябва да прави България, е да изгражда именно в кризата, и това правят всички европейски страни, да изгражда капацитет, така че след кризата тя да бъде по-конкурентоспособна и да има повече възможности. А не да спре да прави каквото и да било, и да чакаме, какво да чакаме да се случи? Това е абсолютно сбъркана от икономическа гледна точка политика и сбъркано от политическа гледна точка предложение.

   

Докато сме в района на някогашно руско влияние, да хвърлим поглед към Молдова. Ние за кого сме при този избор - за съюзника ни в ЕС Румъния или за молдовците?

 

Няма такъв сблъсък. Ние сме за това изборите в Молдова да минат достатъчно добре и приемаме оценката на ОССЕ, които са организацията, която най-добре...

 

Те казаха, че са честни.

   

Да, те казаха, че са достатъчно добре организирани и проведени. Това е мнението и на ЕС. Така че това, което трябва да се случи според мен, е да се спазват процедурите на закона и на демокрацията във всяка една страна. Това, че на някого не му харесват резултатите от изборите, има възможност да протестира. Това става във всяка една страна. Разбира се, ексцесиите и чупенето на сгради, и нападането на сгради, надали се вписват в тези законни рамки. Нека все пак действително да се научим да уважаваме резултата от изборите, включително и в България, включително и в други страни.

   

На другия край на Азия - в Корея, светът в началото на седмицата видя голяма заплаха. Споделя ли България оценката, че изстрелването на севернокорейска балистична ракета, тя според корейците разпръсквала в ефира песни за Ким Чен Ир и баща му, е голяма заплаха?

 

Не сме ги доловили тези песни. Заплаха голяма е и България изключително остро се присъедини към тези, които изключително остро осъдиха този опит. Северна Корея твърди, че това било сателит.

 

Тя обаче се разби, нали, в Тихия океан?

   

Да, само че можеше да направи маса бели. Добре, че се разби в...

 

Можеше да се разбие в Япония примерно?

   

Точно така, добре, че се разби в океана. Мисля, че Северна Корея направи няколко положителни крачки по отношение на ядрената си програма и на военните разработки. Получиха изключително щедър пакет от международната общност, тя е страна със сериозни икономически проблеми, и връщането обратно към военната програма е нещо, което абсолютно не е приемливо.

 

Ангажирано ли е вашето министерство в търсенето на бизнесмена Киров, понеже имаше съобщения, че той бил отвлечен в Гърция?

   

Не, няма как Министерство на външните работи да се занимава с това нещо. Има канали на полицейско сътрудничество. Българската полиция има начин...

   

Тоест вие нямате никакъв ангажимент, дори да е в Гърция, външно не се...

  

Няма как да стане, това не са каналите, по които се работи.

   

Има ли на света някой, който да иска "Кремиковци"?

   

Това трябва да питате министър Димитров, защото той се занимава с това нещо.

 

Не е ли във вашия ресор пък цялата икономика?

  

Е, това не значи, че аз управлявам икономиката, по-скоро се опитвам да решавам там, където има остри проблеми.

 

Да, ама ако другата седмица "Кремиковци" спре, тогава със сигурност ще трябва да отговаряте цялото правителство на много тежки въпроси.

 

Това, което се случва в "Кремиковци", е натрупване на много години безхаберие в "Кремиковци" и злоупотреби с "Кремиковци". "Кремиковци" е частна компания. И ще напомня, че тя беше частна компания, включително със силните ръкопляскания на работниците. Същият този г-н Костов, ще ви припомня, я продаде, т.е. я подари за без пари на един бизнесмен, който сега разбирам, че пак при определени условия би бил готов да влезе в "Кремиковци". Тогава беше силен натискът - нека да бъдат частните инвеститори. Включително синдикатите държаха да участват в процедурите и да казват - искаме този да ни е собственик, а този не искаме да ни е собственик.

 

Да, ама западните ви колеги купуват в момента фирми, които фалират. Тоест може ли да тръгне България... които са с огромно стратегическо значение, може ли България да тръгне по този път?

   

Няма западна страна, която в момента да купува закъсали фирми. Няма такова нещо. Има пакети, с които се подпомага действието на различни компании, ако говорим за автомобилна промишленост в Европа, това са действително структороопределящи отрасли, и там не се купуват, а се правят пакети, в които би могло да се получи допълнително финансиране за дейността. Само че това означава, че трябва да има ясен собственик. Аз не познавам компания в Европа, в която собственикът да си търси неуспешно купувач някъде и държавата да изкупува предприятието, няма такъв случай.

 

Две правителствени решения от седмицата, за които вие заради посещението си в Щатите не сте гласувал, но е интересно да чуем позицията ви. Според вас наложително ли беше да се обявява кризисно положение за боклука в София точно сега, при положение, че нищо особено не се е променило спрямо години назад, когато и Столична община припомни, че са искали това от правителството, но тогава правителството отговаряло, че няма как да стане, защото не можело по не знам какви закони.

   

Значи, при различни обстоятелства са искали подкрепа. В момента София е изключително мръсен град, не е решен въпросът с почистването и на много места се натрупват огромни количества боклук. Това е може би най-зле изглеждащият град не само в Европа, ами и доста по-широко от Европа.

   

Това защо не го направихте при един месец, пита кметът Борисов, когато щяхте наистина да помогнете например в спора с "Новера", защото при едно кризисно положение тези от "Новера" нямаше да могат да имат претенциите, които имат към общината. То тогава беше още по-мръсно, нали, преди месец.

   

Преди месец не се сещам кметът Борисов да беше потърсил правителството. Той каза - сега ще се оправя, говореше за някакви вълци, зайци и такива хора.

  

Той и сега не ви е търсил.

 

Това е така, но виждаме, че има проблем Софийска община, и то сериозен проблем, който отнася до здравето на много българи. Тук става въпрос за подкрепа действително. Ако Столична община мисли, че сама може да се справи с този проблем и той да не се задълбочава, той се задълбочава, включително през тези четири или колко години управлява същият състав на кметството. Очевидно е, че някъде другаде е решението.

   

Друго решение от седмицата. Правителството одобри сделка с издателско-полиграфичния комплекс "Родина" АД, в него има участие бившата шефка на тотото Ирена Кръстева. Сгради за 83 милиона лева на данъчните да бъдат заменени срещу нова за Националната агенция по приходите. Две гледни точки има. Едната е от... добре предадена в "Монитор", който впрочем самата Кръстева издава - все пак НАП ще има нова сграда в изгодно за държавата партньорство. На другия полюс е заглавието в "Сега" - кабинетът одобри все по-нагъл бартер за НАП с обръча на ДПС. Вие "за" ли сте това решение или "против"?

 

Проблемът е, че всеки вестник в България си има издател, вие добре го знаете, знаете кой стои зад "Монитор", знаете кой стои зад "Сега", така че...

   

Да, де...

   

Така че няма да се учудя на тези двете. Това, което представи и на предното заседание се обсъждаше и имаше искания за допълнителна информация от гледна точка на оценките, това, което представи министър Орешарски, е, че поредният търг, който не знам вече кой е на брой, за възстановяване на онази счупена сграда на Цариградско шосе, която я знаем, се е провалил, тъй като са искали огромни суми фирмите участнички, за да я възстановят. Това, което той предлага, е сгради за 11 хиляди квадратни метра, държавата да получи 50 хиляди квадратни метра, и то модерно, клас "А" строителство, най-високи стандарти, които се спазват, и чак след като това се случи, след като се случи новата сграда, тогава ще бъдат прехвърлени старите. Не мога да коментирам самото предложение, имам доверие в колегата си, така че мисля, че.. Всъщност проблемът в България е по-глобален при такива публично-частни партньорства, спомнете си колко вие критикувахте преди сделката за "Тракия", която също беше станала без търг. Според вас трябва ли да се тръгне към регламент, при който всички условия да бъдат обявявани в този вид сега? Даваме три сгради срещу една нова, която да построите, и да може да кандидатства всеки или както твърдеше и царят на НДСВ при предходното правителство, че държавата трябва да бъде свободна и да преговаря с който решат управляващите. Значи, не може да се прави никакъв паралел с магистрала "Тракия" - защо? Защото там държавата беше намерила един чужд инвеститор, на когото му беше гарантирала гарантиран паричен поток всяка година. Което значи, ако са ти по-малко пари от приходите, държавата ще ти доплати. Самата Европейска комисия каза, че това е неприемлива сделка, която предполага държавна помощ. Тя по самия си характер е сбъркана, освен че не е полезна за...

   

Въпреки че вие опитахте да я продължите.

   

Ние опитахме да я продължим, за да спестим време, което се оказа не спестяване, а продължаване на времето. Ние предоговорихме условията с португалската фирма. Вече са съгласни...

   

И никой не даде пари за обаче вече за...

  

...и тогава вече португалската фирма си загуби интереса, защото и аз искам да инвестирам нещо, срещу което да имам 100 процента гаранция на държавата. Що се отнася до...

 

Трябва ли да бъдат приети правила, четох сериозни коментари извън съмненията... за да има правила за публично-частно партньорство.

   

Само да ви кажа, понеже и това беше обсъждано в... Трябва да има правила, въпреки че ако има закон, той трябва да препише части от сегашни закони, и сега има достатъчно регламентация на тези възможности. Случаят с, защо каза финансовия министър, че няма търг за тази специфична сделка, е, че става въпрос за съсобственост. На практика се прави съвместна фирма със съсобственика върху терена, на който е счупената синя сграда.

   

А той, теренът, е на ИПК "Родина".

   

Той е съвместна собственост на държавата и ИПК "Родина". Така че...

   

Тия неща трябва да ги обясняват отпреди.

   

Така че когато се дава на съдружник, няма как да се обяви търг за трети участник.

   

Накрая два въпроса за изборите. Ще има ли мажоритарни кандидати?

   

Ами, всеки ден и аз чета, виждам, че парламентът за петък е решил да има, т.е. комисията...

   

Четвъртък беше решил да няма.

   

Четвъртък беше решил да няма. Сега, като влезе в пленарна зала, тя какво ще реши.

   

Ако има вие ще се кандидатирате ли като мажоритарен кандидат?

 

Нямам проблеми да се кандидатирам във всякакво качество. Мисля, че има какво да кажа на избирателите и какво да покажа какво съм свършил.

   

А "за" или "против" сте за вдигането на прага за коалиции на 8 процента, което се тълкува за опит да бъдат ударени в момента десните?

   

По принцип мисля, че всички ние едни промени в, това си го говорим от 20 години, всяка една промяна в последния момент, съобразена с конюнктурата, политическата, не е добре. Това, което ще стане, ако се вдигне бариерата на 8 процента, е ще се префасонират коалициите и ще отидат под шапката на една партия. Не виждам смисъл от това нещо.