Миков: Въпросът за оставка на Гайдарски не стои пред БСП
Миков: Въпросът за оставка на Гайдарски не стои пред БСП / netinfo

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Михаил Миков коментира изхода на вота на недоверие в предаването "Денят" на Дарик

Сигурни ли сте в левицата, г-н Миков, че няма опасности от пропукването на мнозинството и изненади при гласуването на този наглед наистина безопасен вот? Успокоиха ли се вече страстите в трите групи, достатъчно успокоени ли са, за да сте спокойни и вие?

Политиката е емоционално занимание, така че въпросът за страстите едва ли може да бъде предмет на рационален политически коментар. Но смятам, че коалицията и пред това изпитание ще издържи успешно изпита в името на целите, заради които е създадена.

В крайна сметка даже днес виждам, че и Конституционният съд се произнесе по един въпрос, който е залегнал в мотивите на вота. И доста категорично премахна един от мотивите на вота, т.е. противоконституционността на финансирането на здравеопазването.

Но мен ми се ще да кажа няколко думи - че това беше една доста организирана, на пръв поглед разностранна кампания, от различни посоки. Няма друг министър, повече излаган на парламентарен контрол, няма друга сфера, в която протестите до такава степен да са ескалирали - включително финансирани с членския внос на членуващите задължително в лекарския съюз медицински работници.

Самото мнозинство обаче, ще признаете, също няма обща и единна позиция за това как да бъдат преодолени проблемите в здравеопазването.

Да, има дискусия. И в тази дискусия всяка от партиите проявява своя политически нюанс. Либералното разбиране, социалното разбиране, функцията здравеопазване като функция на частния сектор, функцията като задължение на държавата по конституция.

Така че е нормално да има спорове, да има дискусии, но както и по редица други въпроси, аз мисля, че коалицията се движи към намиране на оптимално решение, което да е в политическия контекст на социално-либералния модел като платформа, от една страна, и да е достатъчно възможен за това, което е модел на здравеопазването в България. Защото никой не може да отрече, че проблемите в здравеопазването не са дошли от това правителство.

Министър Гайдарски обаче е ваш, както се казва, в смисъл излъчен от левицата. Няма ли тъкмо вие в БСП да станете обект на критика - както от страна на опозицията, така и от своите, от партньорите ви от ДПС и НДСВ, които днес настояха за сериозен дебат по темата? В този смисъл ви питах очаквате ли изненади - пък и най-вече от НДСВ.

Има си хас дебатите по такава тема като вот на недоверие да бъдат несериозни. Но аз очаквам от нашите коалиционни партньори политическа зрелост и поведение, което те винаги са доказвали при такива на пръв поглед трусове, да ги наречем, в коалицията. И в крайна сметка резултатите от работата ни дотук са доказали, че заедно можем да преодоляваме проблемите, пред които се изправяме.

От друга страна, никой министър в този коалиционен кабинет и никоя тема в тази коалиция не може да бъде отговорност само на една от партиите в нея, независимо кой е излъчил в изпълнение на коалиционната формула водещата фигура - в случая министъра на здравеопазването. В същото министерство има хора и от ДПС, има хора и от НДСВ.

Даже си мисля, че това е едно от министерствата, в които най-оскъдно са правени някакви промени в администрацията и за съжаление тя носи със себе си някои антиреформаторски настроения поради уседналостта си дълго време на бюрата на това министерство.

Видно е, че имате намерение солидарно да носите отговорност за случващото се в здравеопазването, но вече се появиха въпросите. Не са ли мотивите на този вот една основателна причина да се помисли все пак за смяната на здравния министър.

Такъв въпрос не стои пред нас. Мисля си, че нито в коалицията, нито в партията такъв въпрос е коментиран. Коментирани са обаче тежките проблеми, които нямаме илюзията, че могат да се решат за ден или за два и да се преодолеят с едно или друго кадрово решение - на каквото и да е високо политическо равнище.

И именно вследствие на тези коментари, дискусии и спорове - вие виждате, че през последните месеци здравеопазването е една от сериозните теми на обсъждане в коалицията, се търсят и съответните решения, а мисля си, че можем да посочим и доста решения за последната година, година и половина в тая сфера, които показват волята за реформа и знанието как това да става.

Николай Камов коментира, че ще иска сериозна дискусия и в групата на левицата по този вот, по мотивите му, без на депутатите да се свеждат като задължителни решенията на съвета на коалицията. И между другото в понеделник ли ще се събере Съветът на тройната коалиция, защото все пак трябва да бъде обсъден този вот?

Искам да ви кажа, че дискусиите в нашата парламентарна група са винаги много сериозни, дори и тогава, когато г-н Камов отсъства от тях. Така че не е необходимо той да се смята за идеен, духовен или експертен носител на сериозните дискусии в нашата парламентарна група. Разбира се, ще изслушаме и неговите аргументи, ще ги обсъдим. Така че няма драма в това, нашата група въобще обсъжда всички въпроси много сериозно.

Съветът на коалицията последно се събира в понеделник.

Мисля си, че този въпрос все още е предмет на договаряне между тримата лидери. Не бих искал да го коментирам.

За да приключа с темата за този вот на недоверие, какво излиза, че като изключим загубеното в дебати време, което струва пари на данъкоплатците, май всички печелите. Опозицията ще живне, а вие в мнозинството ще стегнете редиците и ще се сплотите, от което определено имате нужда в този момент.

За мен дискусията е важна, аргументите са важни и различните виждани - включително и очертаване на визия за решаване на тежките проблеми, които наистина съществуват, пак казвам, не от днес и вчера пред здравеопазването.

Дано тази поредна дискусия обаче за здравеопазването доведе до някакви конкретни решения, защото на много дискусии за здравеопазването се наслушахме през последните години. Определено мога да ви кажа и честито, защото приехте с доста усилия окончателно Закона за избор на евродепутати.

Датата 30 юни, до която трябва да се проведат тези избори, обаче разби една от версиите, че вече левицата гласяла кабинет за наесен, когато едни казаха, че ще съберете местни и предсрочни избори, а защо не и за евродепутати?

Политическата митология много често измества политическите реалности и коментарите на наблюдателите вкарват българските граждани в една друга политическа реалност извън тази, която реално се развива между политическите сили. Така че нека така да коментирам този въпрос.

Евровотът си остава в рамките на планираното, а за другото наесен ще мислим, така ли?

Мисля, че всички политически сили, между които имаше много широк консенсус за едни избори в китната пролет, държат на думата си и парламентарно представените партии се движат в тази посока. Ще успеем да се справим с изискванията на закона, приемането на нужните книжа в срок.

Мисля, че имаме опит в провеждането на демократични избори и България като член на ЕС, освен че провежда избори за първи път за Европейски парламент, сега провежда избори и за пръв път като член на ЕС, пълноправен. Така че има си хас сега да изневерим на принципите на демокрацията и демократичните практики, които са установени от години в България.

Много спорни моменти имаше в този закон, г-н Миков. Но, да кажем, как последно ще се доказва, че един човек е живял постоянно в България поне 60 дни през последните три месеца и може ли да се окаже, че един българин - примерно с двойно гражданство, ще дойде от Турция, ще се регистрира с постоянен и настоящ адрес и после, излизайки или влизайки, да се върне за вота? Кой всъщност ще следи всичко това?

Може би тия въпроси трябва да ги задавате към онова мнозинство, което прие т. нар. ценз за отседналост. Защото ние предупреждавахме за големите проблеми, които ще възникнат. Някак си еуфорията на ограниченията не само за българските граждани, живеещи в Турция, но и тези, живеещи в Македония, в Сърбия, в Щатите, в Русия, в Молдова, в Украйна, да не изброявам, така убегна от експертното решение и това създава затруднения.

Аз и вчера в правната комисия казах, че всички партии се кълнат как искат да улеснят българските избиратели, за да има по-висока избирателна активност, а всъщност с тези декларации и процедури се създават затруднения пред хората, които искат да гласуват. Има един фундаментален въпрос. Никои избори не се печелят със закон.

В крайна сметка да не се получи така, че, искайки да ограничиш българските граждани, живеещи в Турция, си ограничил други български граждани и по този начин си повлиял негативно на избирателната активност. Но в крайна сметка това е решение, взето е и се върви нататък.

От думите ви разбирам, че и вие самият имате опасения относно конкретните стъпки, механизма, по който ще се следи т. нар. отседналост в България.

Най-вече имам опасение, че вместо да създаваме удобства за всички български граждани, независимо къде по света са, да участват в общите избори на България. Различна е позицията ни за местните избори, ние създаваме затруднения, страдайки от теснопартийни разбирания за влияние върху един или друг избор.

Казахте - различна е позицията ни за местните избори. Означава ли това да чакаме, че и левицата ще подкрепи вече заявеното намерение на НДСВ - принципа на отседналост да се въведе и за местния вот наесен?

Това намерение ние сме го заявили доста по-отдавна с разбирането, че при местните избори този въпрос вече може да се постави в контекста, че местните избори са свързани с някаква териториална общност. Докато връзката с държавата никога не е живеещите само на територията, особено в този глобален свят, особено когато има толкова български емигранти навсякъде по света.

Чакат ни интересни дебати по Закона за местните избори. Но на финала си позволявам един въпрос отначалото на тази седмица, понеже изслушахте министър Петканов във вторник във вашата група. Приемате ли офертата му наесен около 9 септември да се случи амнистията?

И ако все пак погледнем сериозно, левицата ще поеме ли отговорност за един такъв закон, който би ви донесъл доста негативи, защото мнозина са българите, които се притесняват от масовото освобождаване на затворници?

Приемам офертата на министъра за датата като несполучлива шега в отговор на сериозните въпроси, които бяха зададени на парламентарната група. Ние имаме редица резерви към този закон и в този вид ние не бихме могли да го приемем. Мисля си, че тепърва дискусията оттук насетне ще продължа.