Миков: Бизнесът с отвличания става интересен, МВР не може да въздейства адекватно
Миков: Бизнесът с отвличания става интересен, МВР не може да въздейства адекватно / снимкa: DarikNews
Миков: Бизнесът с отвличания става интересен, МВР не може да въздейства адекватно
19178
Миков: Бизнесът с отвличания става интересен, МВР не може да въздейства адекватно
  • Миков: Бизнесът с отвличания става интересен, МВР не може да въздейства адекватно

Министърът на вътрешните работи Михаил Миков в предаването "Седмицата" на Дарик.

 

 

Няма да наричаме това отчет, участието ви сега в Дарик, макар че точно преди една година станахте министър на вътрешните работи, нали?

 

Да, на 24 април миналата година влязох в министерството след избора от Народното събрание.

 

Да започнем с актуалните въпроси. Аз разбирам напълно призива ви да няма любопитство по актуалните в момента отвличания и разследванията, които водите. От друга страна, вие би трябвало да разбирате пък медиите, че няма начин да не задават въпроси. Може ли да кажете нещо ново за Вене Сотиров? Поискан ли е откуп?

 

Не бих искал да влизам в детайли. Истината е, че денонощно хората от МВР работят по този случай. Полагат се изключително много усилия и трябва да бъдем оптимисти - да вярваме, че държавата е по-силна.

 

Знаете ли, най-странното в този случай е, че са отвлекли човек, който живее в панелен блок. Досега българите при другите отвличания, ако ти си собственик на една фирма с огромни обороти, представител на световни фирми и търгуваш с тяхната продукция, българите, които живеят нормално с един нормален доход, дори тия, които имат собствен бизнес или управляват нещо, си казваха "аз не съм между тия, които биха били отвлечени". Изведнъж човек, който живее в "Сухата река", който е беден квартал на София, го отвличат. И тогава всеки почва да си мисли "ами, значи могат да отвлекат и мен".

 

Наистина може да се случи на всеки по една или друга причина. Такъв тип престъпления в миналото също е имало по едни или други мотиви. Но наистина в последно време тези два случая и миналата година случаят с Ангел Бончев показаха, че този престъпен бизнес става интересен и по причина, че все още не сме успели да противодействаме ефикасно.

 

Още малко конкретни въпроси. Даде ли ви тази седмица Яне Янев наистина имена на предполагаеми похитители?

 

Да, той ни даде имена. Друг е въпросът, че поне две от тези имена са на покойници. Единият е покойният Джиджи, за когото и вестниците доста изписаха, за съпричастността му към такъв тип престъпления, а другото лице е, доколкото ми казаха от полицията, се е разделило със земния свят преди 2 години. Така че нищо ново.

 

А той нали шест бил дал, т.е. четири трябва да са живи.

 

Нищо ново като версии, като възможности да се използва тази информация. Мисля си, че ще е добре, когато някой хвърля в публичното пространство, да отвори и другата страница. Надявам се, че г-н Янев ще бъде така любезен в конкретен разговор да даде показания пред полицията, за да може наистина, ако иска сериозно да помогне - да помогне. Става въпрос за това, че медиите са пълни с имена и версии, и много е лесно някой да каже ето тези са. В същото време много е трудно да се съберат същински доказателства, които да издържат в съда, които да обосноват едно обвинение от прокуратурата.

 

Друг въпрос от седмицата е за арестуваните с маски и оръжия на магистрала "Тракия", които после се оказаха шегаджии. Това също в общественото пространство предизвиква проблем за хората. Тъкмо въздъхваш и казваш най-сетне ги хванаха, защото едни ако хванете, другите ще се откажат да го правят или ще си помислят дали ще го правят отново. И изведнъж на другия ден - било шега.

 

МВР не е подало информация, че тези хора са съпричастни към конкретно престъпление от последните отвличания. По-скоро става въпрос за лица с криминални регистрации, криминално проявени лица, подсъдими, лица с арогантно поведение, по отношение на които е действано в рамките на закона.

 

От друга страна, вие казвате да не се пита всичко това, дето ви питам. Примерно сега ще ви питам открит ли е опожарен джипът, с който е отвлечен Киро Киров, и вие сега, ако ми отговорите, аз отлично си давам сметка, че това ще го чуят тия, дето са използвали тоя джип, и ще разберат вие дали знаете, че това е техният джип или знаете, че не е техният, и затова няма да ви питам за джипа. Но от друга страна, вие сами си казвате, правораздавателните органи - имаме защитен свидетел от групата за отвличане.

 

Аз нито мога да потвърдя, нито мога да опровергая информацията, която беше подадена от прокуратурата по отношение на защитения свидетел. Щом го казва прокуратурата, трябва да вярваме на такива изявления.

 

Бил ли е отвлечен Киро Киров? Какво ще отговорите на съпартиеца си Цвятко Цветков, впрочем бивш главен секретар на МВР, който днес в един от вестниците се съмнява в това? 

 

Вижте, много версии има в медиите, не подхожда на вътрешния министър нито да ги разпалва, нито да лансира нови версии, нито пък да опровергава която и да било от тях. Всеки случай във всяко от тези престъпления има винаги някакви елементи, които внасят смущения във версиите, някакви контакти, връзки в миналото, които променят най-правдоподобните версии.

 

Т.е. в случая с Киров вие казвате, че има такива елементи.

 

Възможно е да има такива съмнения, нищо повече.

 

Няма да кажете за какви връзки, какво ви кара да правите тази констатация.

 

Не, категорично не. Знаете, че не е приключило делото, продължава това разследване. За полицията и прокуратурата работата продължава далеч след общественото приключване на един случай в търсене на доказателствата, които да изправят извършителите пред съда. За обществото някак си, когато отвлеченото лице се върне, случаят е приключил. За прокуратурата и най-вече за полицията, която трябва да разкрие престъплението, продължават безсънните нощи, продължава изчистването на версии, търсене на алибита, доказателства. Това продължава много месеци.

 

Добре, има ли напредък по Бончев, чието отвличане беше сравнително отдавна?

 

Мисля, че там нещата са спрели в статуса, в който бяха известни на обществото. Няма нови данни.

 

А по някое от другите отвличания?

 

Да, по някои от другите, от по-старите отвличания има напредък, включително има случаи, в които извършителите за полицията са ясни, но няма достатъчно доказателства. Твърде умели вече са извършителите на тези престъпления по отношение на прикриване на следите от престъпление, които могат да служат за доказателства.

 

Една ли е групата или става дума за организация, строга и йерархична, и както в много други престъпни бизнеси, групите, които отвличат, се отчитат на някой нагоре и всичко това има връх?

 

Не, не бих строил такава версия, без да имам достатъчно доказателства. Става въпрос включително и за отделни единични случаи, в които няма степен на организация. Миналата седмица примерно беше разкрито едно отвличане в Стара Загора или в Сливен, по-скоро в Сливен.

 

В Сливен.

   

Да, в Сливен. То някак си не попадна в. . .

   

По-миналата, не, попадна, даже ние го коментирахме с вас.

 

Да, има и такива случаи, в които полицията действа ефикасно. Разбира се, те не са толкова важни за обществото, по-важни са случаите, които не успяваме да се справим и в които срещаме сериозни затруднения.

 

Имат ли похитителите къртици в МВР?

 

Проблемът с изтичане на информация от МВР стои както при тези престъпления, така и при друг вид престъпления. Постоянно вътрешната сигурност и инспекторатът се натъква на случаи на изтичане на информация. Ако имаме информация за хора, които изнасят отвътре факти, данни информация, то предприемаме съответните мерки - мерки за защита на информацията, разместване на служители, контрол върху достъпа. Включително фактът, че голяма част от разследванията излизат в публичното пространство и в медиите показва ясно, че изтича информация. Дали тази информация изтича директно към похитителите или тя през медиите става тяхно достояние.

 

То даже е по-безопасно през медиите нищо не може да се каже на тоя полицай, който издава на журналистите.

 

Да, това няма особено значение. Не, всеки полицай, който изнася информация, станала му известна по служба, независимо дали за медиите или за извършители на престъпления, или просто в приятелска компания, носи своята отговорност.

 

Такъв случай с отговорност имате ли?

 

Има, има. Десетки случаи за последните месеци на лица, които са отстранени, уволнени, отнет им е достъпът до класифицирана информация и преместени.

 

Защото от това, като пият една ракия, да разкажат на другарите до това да се похвалят, за да станат известни, пред медиите, издават служебни тайни, затова ги отстранявате?

 

И за това. Примерно само за 2008 г. са потвърдени данни за корупционно поведение на 58 служители, уволнени са 13. Различни мерки са предприети по Закона за защита на класифицираната информация, преместени са лица, за да бъдат извадени от средата и за съжаление тази практика все още не се прекратява въпреки активните действия, които предприемат органите на МВР.

 

Всъщност голямата тема е какво да направи България, за да спре отвличанията, за да не се разраснат те до драматична степен, например както е в Мексико. Когато аз бях там преди известно време, бях много удивен да разбера, че тази страна няма почти нищо общо с романтичната представа за маите и ацтеките. Там ти казват, че ако в Мексико сити вземеш такси и си чужденец при това, шансът да те отвлекат е огромен и няма да искат 1 млн. евро за тебе. Ще искат толкова, колкото преценят, че наистина могат да бъдат събрани за теб. Как България да не заприлича на Мексико или на Колумбия?

 

Слава богу, България е далеч от тази образна действителност. Иначе такъв тип престъпления се случват не само в България. Знаете, миналата година имаше тежък такъв случай в Гърция. Случват се и в съседните страни. Но тези няколко случая

напоследък наистина изискват няколко вида мерки - мерки организационни, мерки технически и, разбира се, мерки законодателни, макар че веднага откъм парламента ще се чуе "на вас все законодателството ви пречи". Смятам, че трябва да има една особена реактивност в законодателния орган, когато се вижда, че не може да се постига ефикасна борба с едно или друго престъпление без съответните законодателни проблеми. Трябва малко повече бързина на реакцията. Не знам дали до края на този парламент, но съм убеден, че в следващия ще бъдат предприети и законодателните мерки.

 

Дотогава ще отвличат.

 

Не, дотогава ще работим в тези законодателни условия, с тези организационни възможности, с тези технически възможности и, разбира се, с този човешки фактор, който в момента е наличен в МВР.

 

Дайте да обсъдим различни идеи. Едната е да се криминализира даването на откуп. Това дори се разширява още повече като предложение, впрочем, за което и вие говорихте, но това се разширява до и даване на заем за даване на откуп да бъде

криминализирано. Веднага възраженията са тия хора не стига, че им е отвлечен бащата, ами и държавата да ги накаже да лежат в затвор.

 

Морално-етичен въпрос, който не може да бъде решен от един или друг политик. Той може да бъде предмет на политическа дискусия, в която всеки политик поема ясна отговорност. Защото много е лесно да се казва стреляйте по тях, когато вземат откупа. В същото време да се казва: върнете човека жив. Това е един от големите проблеми на действията на полицията. Ние действаме в рамките на закона. Тези, които са срещу нас, не спазват правилата нито на Закона за СРС, използвайки различни технически средства, нито на Наказателно-процесуалния кодекс. Не спазват тези правила, които са длъжни да спазват служителите на МВР, и това всъщност е разликата. Разликата между служителя на МВР и престъпника е тази, че в битката този, който воюва срещу реда в държавата е по-силен, има повече средства.

 

Добре, вие за криминализиране ли сте или не? Нали казвате всеки да каже за какво е.

 

Аз казах, че трябва да има такава дискусия. Тази дискусия обаче трябва да се проведе спокойно - когато няма горещ случай, защото тогава обществото се люшка между едното и другото. Тази дискусия трябва да сложи на везните обществената сигурност и конкретния живот на човека.

   

 

За какво сте - да стреля ли полицията по тези, които взимат откупа или да не стреля?

 

Да. Смятам, че трябва да се действа в тази ситуация остро. Трябва да се действа остро, за да може да предотвратим все по-укрепващата мощ на престъпниците откъм финанси.

 

Тоест, с риск за живота на този, който е похитен.

 

Трябва да се поемат такива рискове.

 

Впрочем нещо такова казва и градският прокурор в едно интервю тази седмица. Той казва - обществото трябва да поеме много тежък избор и да рискува живота на хора, които са отвлечени, за да бъде пресечено това да не се разрасне.

 

Не само той. Да, аз смятам, че тази отговорност трябва да я поемем като политици, като общество. Знам, че ще има винаги хора, които ще използват особено предизборната ситуация, за да направят от това своя политика.

 

По-безболезнено изглежда замразяване на сметките и имуществото на роднините.

 

Е, то е същото.

 

И на самия отвлечен.

 

Е, то е горе-долу същото.

 

Не, не е същото, защото едно е да им кажеш - ще лежиш в затвора пет години, ако дадеш откупа. Друго е да им кажеш - ти няма да имаш парите да го направиш и бандитите ще знаят, че този няма парите да го направи и не може да събере и заеми, защото ще бъдат наказани тия, които ще дадат заема.

 

Да, наистина това е по-мекият вариант, междинният вариант, но пак се излага на опасност животът на лицето, което е отвлечено.

 

Да се дава награда. Това звучи пък толкова. . .

 

Също.

 

То е измислено от много години.

 

Ами, ето аз сега мога да кажа, че ние имаме възможност да дадем награда, ако получим информация.

 

А, я да кажем - България като държава ще даде награда, пари. . .

 

Да, ще дадем награда.

 

Колко пари? Така правят американците - казват едни пари.

 

Нека да не ги определям сега. В зависимост от информацията, която бъде получена, защото в такива ситуации винаги започват да. . .

 

Ама, ако ви донесат главата като в Дивия Запад едно време, защото те тия, дето отвличат,  могат да бъдат сравнени с ония бандити отпреди 150 години.

 

Глави не искаме. Искаме информация.

 

Ако ви кажат къде стои ето този, който ръководи бандата, и той наистина се окаже там, колко пари ще вземе този човек?

 

Няма да заявя ясна сума, но имаме възможност за възнаграждаване богато на този, който даде ценна информация.

 

Гледах един филм преди време, американски беше. Там бащата на отвлечено дете даде тия пари, които му искаха, ги обяви за национална награда за главата на този, който е отвлякъл детето му. Най-накрая, разбира се, по холивудски филмът завърши щастливо.

 

Не, мисля, че точно. . .

 

А да се направи така например как гледате? Ако те искат 1 млн. евро българската държава дава 1 млн. евро на този, който доведе човека, образно казано, в полицията, похитителя?

 

Българската държава има възможности, и то законни възможности, да плаща за ценна информация.

 

Друга идея - да се направи специално звено за противодействие и това се обсъжда. Това звучи абсурдно. Защо се обсъжда? То не трябва ли да го има?

 

Не знам. То такива звена има. Не такова звено, такива звена има и те работят. Друг е въпросът за резултатите.

 

SIM картите. Наистина ли операторите на мобилни услуги не разбират драматичността на този проблем? Какви милиони печелят баш от тия SIM карти, та да не може от утре да не се продават. Какъв е проблемът?

 

Вие знаете, че от 10-15 години тази дискусия върви. Чак тази пролет се взе решение, и то от края на годината. Настоявам и ще продължа да настоявам за скъсяване на този срок и апелирам за разбиране. . .

 

Какво трябва точно да се направи. Какво точно трябва да стане практически?

 

Фактически практически тези карти трябва да бъдат. . . .

 

Ами, махат ги сами.

 

Не. Или да бъдат описани, така както са в магазинната мрежа, така както са в съответните оператори, и да се получават по съответния ред - име, ЕГН.

   

А съществуващите, които не са се изчерпали, стари карти?   

 

Аз това казвам, да се опишат в държавата. . .

 

Тоест изключват ти и ако ти си имаш такава SIM карта, не можеш да говориш, докато не идеш да се регистрираш.

 

Да, точно така. Изключват се анонимните карти. . .

 

Това става за един месец.

 

Много бързо може да стане.

 

Какъв е аргументът, който чувате насреща, на фона на човешките животи.

 

Трудно било, трябва да се намерят технически решения, които изискват време. Тези аргументи са споделени с мен от мобилните оператори, но ще продължа да бъда настойчив в това отношение - да скъсим срока. Още един въпрос, свързан с техническите възможности - има един регламент на съюза, който въвежда от 2012

година възможността за триангулиране, т.е. за установяване съвсем точно къде се намира даден мобилен потребител. Това нещо така или иначе 2012 година ще стане факт като действащо европейско законодателство.

 

А в България в момента можете ли да го направите?

 

Не. Няма и технически възможности, няма и такова задължение към мобилните оператори все още въведено. Има абстрактно задължение във времето, т.е. там също трябва да търсим едно по-скорошно въвеждане. Европа и европейското законодателство въвеждат това най-вече свързано с бедствията и авариите, когато подадеш сигнал на телефон 112, да може да се установи. . .

 

Че си затрупан от лавина, да може да те намерят.

 

И си затрупан от лавина, да може със сравнително висока точност да се установи къде се намира лицето. Това би било изключително полезно и по отношение на всичките престъпни действия, които се вършат с мобилни комуникации.

 

Ако мобилните оператори казват, че това струва пари и те ги нямат, защо България не плати за въвеждането на тази система? В края на краищата интересът е огромен и той не може да бъде отлаган до 2012, защото може да изброим всички, които могат да отвлекат, включително някои от мобилния бизнес.

 

Вижте, навсякъде в Европа този ангажимент се възлага чрез закона върху мобилните оператори, а те обратно - го калкулират в цената на услугата. Вие знаете, че нашите мобилни оператори са доста печеливши организации.

 

Друга идея, тя изглежда ваша - медиите да мълчат. И веднага коментарът в "Сега" - защо министър Миков не се ядоса на бандитите, а на медиите?

 

Не. Ами вижте, как да се ядосаш на бандитите? Няма място за ядосване. Аз също не се ядосвам и на медиите. Мисля, че в "Сега" грешно са прочели моето послание. Молбата ми беше да не бъдат толкова настойчиви за използването на вътрешна информация. Вярно е, че тя понякога е противоречива, вярно е, че понякога и медиите са наши съюзници в посланията, които стигат и излизат извън Министерство на вътрешните работи, но в същото време е вярно, че медиите охотно ползват недобросъвестни служители за пикантна информация, която много често затруднява и разследването, но затруднява и доказването. И давам този пример от миналата седмица - излъчването на записа от камерите пред заведението.

 

Имате предвид другия случай - с убитите две момчета.

 

Да, с двойното убийство. Не знам дали някой си даде сметка, че това по определен начин се отразява на наказателния процес, на въпроса с разпознаването. Не знам, това е въпрос все пак на споделена отговорност.

 

Имате предвид, че сега адвокатите на евентуално отричащия убиец започват да казват, когато се явят свидетелите и го разпознаят измежду десет други, те започват да казват - е, как няма да го познае, това нали го гледа вечерта по телевизията.

 

Да. И много такива случаи.

 

Това означава ли, че имате проблем с този конкретен случай?

 

Не, не. Значи, там ние не можем да имаме проблем, ние сме разкрили това престъпление, но става въпрос за процеса.

 

Той си призна, нали?

 

Да.

 

Призна си, макар че самопризнанието не е достатъчно.

 

Само по себе си не е достатъчно. Става въпрос за обвинителния акт, става въпрос за доказването в съда. Това са все неща, които може би си струва да бъдат, пак казвам, споделена отговорност между правоохранителни, правораздавателни органи и медии.

 

Като отворихте дума за този случай, после ще се върнем още на отвличанията, но да отговорите защо няма полицаи край дискотеките, а има в малките улички нощем да дебнат за пияни шофьори? Въпрос, който се задаваше и в коментари в пресата. Значи, те са някакъв краен брой тези заведения и със сигурност не са много по-голям брой от малките улички, в които с огромно удоволствие полицаите стоят и чакат да те хванат с малко повече промили от разрешеното, за да те рекетират.

   

Ако има сигнали за рекет, нека хората се обръщат към инспектората и вътрешната сигурност. А това, че в малките улички не трябва да се кара пил, както в големите улички, това също е безспорно. Не можем да поставим във всяка и пред всяка дискотека полицаи, не можем. . . Обществото не е готово да плати такава

цена за всеки. . . да натъпчем с полиция всяко криминогенно място.

 

Но знаете ли, прави впечатление периметърът, вие познавате също отлично София, този периметър, в който се развива цялото това действие, доста дългото пространство, което се придвижва въпросният убиец, качва се на такси на централната улица, тя нали ни е символ тази улица - "Витошка", на града, и там няма един полицай. Това прави впечатление, не знам как ще изглежда в друга западноевропейска столица централната улица, символ на града, в този час, посред нощ. . . Ама според мен по "Шанз-е-лизе" примерно има полицаи, те са видими, денонощно.

 

Не са толкова видими. В една Франция или в други страни от Средиземноморието не са толкова видими полицаите, въобще ние се люшкаме между две тези. Едната - защо има толкова много полиция, и другата - защо няма навсякъде полиция.

 

Е, сега по-скоро въпросът е, като има толкова много полиция, защо я няма?

 

Ако беше така, че можеше с полиция да се изкорени престъпността, то престъпността щеше да е изчезнала в световен мащаб. Това е големият въпрос, който стои пред нас - с оптимум разумен, допустим за обществото и като цена, да влияем върху престъпността в разумни граници, да се респектира престъпността.

 

Тоест вие не смятате, че трябва да се прегледат планове ли са, не знам как ги наричате в които да се види, абе, къде стоят тези полицаи.

 

Постоянно наблюдавам едни традиционни, рутинни действия, които не отговарят на криминогенната обстановка, и това е част от промените в Министерството на вътрешните работи.

 

Какво имате предвид, че го казахте много сложно?

 

Ами, примерно вземете и този случай с форума тези дни. Вчера гледам медиите, на всички страници се показва едно свръхприсъствие на полиция, едно свръхосигуряване и преосигуряване. И когато задавам въпроса защо това е така, ми се отговаря - винаги се прави така. Тоест сигурно това е някакъв подход, останал отпреди 15-20 години, когато част от полицейските сили са били и военнослужещи, когато този ресурс не е струвал особено скъпо на обществото. Това трябва да се ревизира, трябва да се отиде на запад, трябва да се види в Европа как се действа в такива ситуации, какви са схемите и разстановките. Има случаи, в които има и преосигуряване. Разбира се, аз тук не искам да обвинявам само служителите от полицията, това са схеми, които и Националната служба за охрана предлага, за да си върже гащите, така да се каже.

 

Сам отворихте темата за енергийния форум. Какво трябва да се направи, за да не се превръща всяка международна проява в София в терор за жителите, и то не само международна проява, ами, общо взето, президент на която и да било държава, като дойде в България, то вече се превръща в драма за трафика?

   

Значи, терор за жителите на София е неуреденият трафик в София. С тази теза сме наясно, на първо място е това. Оттам насетне, когато идват десетина-петнадесет държавни глави, председатели на министерски съвети, нормално е да има

затруднение в трафика, нормално е, и това се случва и във Вашингтон, това се случва и в Брюксел, навсякъде, когато има форуми от такъв тип. Но вторият и по-важен въпрос е да се опитаме да преразгледаме така разстановките, така схемите, включително с поемане на разумен риск, с поемане на разумен риск и отговорност, а не непременно с жива сила да преосигуряваме всяка една такава проява.

 

Още малко за отвличанията. Трябва ли да се наемат хора за разследванията от чужбина?

 

Работим и по предишните случаи. Имали сме консултанти, имали сме специалисти с партньори от различни страни, с много опит. Включително по предишни случаи тук са идвали хора, които са участвали в освобождаването на Бетанкур, знаете случая от Латинска Америка. Истината е, че чуждите специалисти смятат, че ние правим всичко, което се прави в такива случаи. Друг е въпросът как да се процедира. Има два типа доктрини. Едната е твърдата, военната доктрина, в която основната цел е да унищожиш, да унищожиш похитителите.

 

Това е пък американското разбиране, в Италия като че ли било така?

 

Не само американското. То почива на тезата "не се преговаря с терористи", точка. При нас нещата се движат по-скоро от европейската доктрина, в която основната цел е защита на живота на похитения. Но много интересно е в нашето общество какво внимание се отделя на този случай, а в същото време не бива да забравяме, че има 16 отвлечени българи от сомалийските пирати. Може би трябва да помислим как там можем да действаме и да процедираме.

 

То това е въпрос, който ние обсъждахме с външния министър, и интересното е, че България не дава абсолютно никакъв сигнал да проявява интерес към инвестиция в по-общата сигурност в една морска операция. Очевидно е, че нямаме кораб, дето да пратим, но някой да пратим, с нещо да участваме. Вие в МС този въпрос обсъждате ли го?

 

Не е обсъждан досега, не е обсъждан досега.

 

Защо трябва американците и още 13-14 държави да харчат средства и рискуват живота на свои хора, българите да стоят отстрани, след като имат 16 отвлечени?

 

Мисля си, че трябва и този въпрос да се решава много сериозно.

 

Но това е друга тема. Да се променят ли правилата за самозащита? Такива впрочем промени имаше през 1997 или 1998 г., ако не се лъжа, и те бяха отменени от КС като противоконституционни, но там се даваше много по-голяма възможност да убиеш тоя, дето те напада.

 

Не смятам, че трябва да се променят тези правила, и не само защото аз съм писал текстовете и искането до КС.

 

Това не го бях проверил, вие сте значи.

 

Да. Не може никаква друга ценност като имущество да бъде по-ценно от човешкия живот.

   

Ама те отвличат да те убият, ако не ти съберат близките 1 милион евро.

 

Това не е неизбежна отбрана.

 

И ти, ако имаш пистолет, защо пък да не ги гръмнеш?

 

Стига да знаеш кои са, това не е неизбежна отбрана, а това е предотвратяване, разкриване  извършване на престъпление. Всеки гражданин има това право, включително има право на действия по задържане на престъпниците.

 

Тоест, чакайте сега, вие казвате, че ако те нападат, за да те отвлекат с маски.

 

Да.

 

И ти имаш пистолет и го извадиш и ги застреляш, независимо че те не са насочили към теб пистолети, застрашават живота ти равностойно а само просто искат да те хванат и вържат.

 

Чист случай на неизбежна отбрана.

 

Тоест застрелвайте тия, които се опитват да ви отвлекат.

 

И Върховният съд в това отношение има свое решение, в което много ясно казва, че не е необходимо да има реципрочност на средствата, с които се отговаря на нападението.

 

Трябва ли хората да наемат масово телохранители? Според "Труд" колеж в Стара Загора правел курс за лична охрана.

 

Е, тази тема е доста модерна, това е бизнес. Мисля си, че и шумът, който се вдига около тази престъпност, налива средства в този бизнес.

 

Завръщат ли се мутрите, г-н министър?

 

Категорично не, точно обратното. Мисля си, че в последните месеци имаме доста добри резултати по отношение на тежката и организирана престъпност, и като общи статистически показатели една тенденция, която върви през последните няколко години, и то свързана и с икономическото и социално развитие на България. Но сега, в условията на финансова криза, в условията на свиване на пазара на труда, очакванията ни за обостряне на криминогенната обстановка трябва да бъдат посрещнати от структурите на МВР с повече усилия. В това отношение мисля, че се справяме. Справяме се и с такива знакови имена на българската престъпност, една част от които са в чужбина със заповеди за арест, друга част чакат внасянето на обвинителните актове тези дни.

   

А тия от чужбина няма напредък по връщането на някои от. . .

 

Ами, има заповеди, има заповеди за арест. Сами разбирате, че това е в юрисдикцията на нашите партньори.

 

Съдържа ли това упрек, понеже вчера на една конференция за еврофондовете сте оправдал, поне според "Медиапул", несправянето достатъчно с престъпленията с европейските фондове с това, че голяма част от документацията е примерно на английски език и така удачно го превеждат - английският език пречи на полицаите да се справят с престъпленията.

 

Не, значи това е едно внушение. Известна е добронамереността на "Медиапул". Става въпрос за друго нещо. Имах предвид, че съдебните поръчки специално по тези дела, свързани с европейските фондове, трябва да имат една приоритетност. Ако наистина всички в ЕС страни искаме приоритетно. . .

 

Но това го няма, казвате, при европейските партньори, дето ни критикуват.

 

Приоритетно, да, приоритетно да разследваме тези престъпления срещу средствата на европейските данъкоплатци, то нека всяка страна да приеме, че приоритетно такива съдебни поръчки се изпълняват, за да има бързина на процеса. Това съм казал, а какво е чула "Медиапул", това е друга работа.

 

Каква е информация на МВР за ролята на Бойко Борисов относно Сретен Йосич?

 

Комисията се занимава с този въпрос. Странно ми е да правиш политика от един такъв случай, първо, да се биеш юнашки в гърдите колко много си направил. Всъщност там става въпрос. . .

 

Ама, вие Бойко Борисов ли го упреквате, че прави политика?

 

Разбира се, разбира се, разбира се.

 

След като вие, имам предвид вашата партия и ДПС направиха цяла комисия по тоя случай.

 

Ама, вие си спомняте от години, че той този случай го разправя наляво и надясно. Спомняте си, че той самият този случай го разправя как го е задържал.

 

Ама добре, ама вие сте в МВР, вие може да прочетете нещата. Сега трябва наистина да се отговори на въпроса дали Бойко Борисов, оставете го, че сега ви е политически опонент, наистина е рискувал, защото това си е голям риск в живота -  да изпълниш наистина достойно служебните си задължения и да хванеш най-големия наркобандит на Балканите, и да го предадеш на Холандия. . .

 

Рискували са десетки и стотици хора полицаи, които са свършили тази работа.

 

Ама, тоест вие казвате, значи, всички, дето са правили това, наистина са рискували.

   

Разбира се, разбира се.

 

Включително Бойко Борисов. Е какво го разследвате в парламента?

 

Всеки случай, всеки случай, в който има задържане на престъпник, е риск. Такива случаи са стотици годишно в работата на служителите на МВР.

 

Понеже не е далече от акъла и да си помислиш, че пък Йосич, понеже е бесен, че са го хванали най-малкото, нали, сега вижда една възможност, като съсипва политическата кариера с всички тия дебати или помага да се пречи на политическата кариера на Бойко Борисов, да си отмъсти. И тогава вече се пита дали тия наоколо, които сте и сте в момента негови опоненти, няма да се поддадете да заиграете с Йосич. Разбира се, възможна е и другата хипотеза, но вие трябва да кажете коя.

 

Вижте, има въпроси, има въпроси от миналото на Бойко Борисов и в този случай, и в други случаи, които, без да бъдат изчистени, никога няма да спрат да бъдат задавани в неговото политическо бъдеще. Той също трябва да предприеме действия по отношение на старите си другарства, по отношение на стария си бизнес.

 

Кои другарства?

 

Ами с лица, за които той сам казва, че се познава с тях, и чиито имена бяха доста популярни в ъндърграунда на 90-те години. Всички ги знаят. Той самият казва, да, познавам тези хора. Това са въпроси, които, когато тръгваш към властта, трябва да изчистиш.

 

Редно ли беше вчера председателят на тази временна комисия в парламента да изнесе информация от СРС, че някой си бил казал преди ареста на Йосич "Бойко взе парите" с уговорката, че не е ясно кой Бойко?

 

Парламентът взе решение да бъде предоставен достъп до едно архивирано дело във връзка с издирването и задържането и очевидно това е информация, която е от това архивирано дело.

 

Наистина ще вземете ли допълнителни мерки за охраната на Борисов, като изключим, така, леката ирония във вашето изказване вчера, че щял да бъде пазен като национално съкровище?

 

Ами в момента той струва 10-12 хиляди лева на МВР месечно. Толкова са средствата, които се заделят за служителите, които са в неговата охрана. Отделно има охрана от НСО, осигуряване с коли. Ако трябва още - още. Толкова струва. Колко повече?

 

Трябва ли още?

 

Ами, след като твърдиш, че се готви атентат, идваш и казваш: "Хей, страхувам се тука, че има еди-какви си данни." Все пак той е човек, който претендира да познава полицаите и полицейската работа. Имам такава и такава информация, имам такива и такива опасения. Дайте ми още охрана. Като няма доверие в МВР, защото той казва. . . хем казва МВР вече не съществува, хем ползва охрана от МВР. Да отиде в НСО. Да си реши проблема с НСО. Но не можеш да разчиташ, че сериозно се възприемат изказванията, когато говориш за атентати и нищо конкретно не казваш. Като няма доверие в МВР, ами, нали има една охранителна фирма ИПОН, ами нека тя да го пази. Защо го пази МВР?

 

Защо пенсионирахте точно сега шефа на охранителна позиция Живко Живков и заместника му Томи Илиев - заради разпространението на козметика в полицейските управления или заради казармите в танковото поделение в Горна баня, без топла вода и едва с две тоалетни, в които бяха сложени полицаите, охраняващи енергийния форум в София?

 

Никога поводът не е само един. Имахме много тежък разговор с главния комисар Живков. Искам повече да се засилва контролната функция на различните равнища, особено на равнище Главна дирекция, контролната функция, функцията по управление и това ще бъде изискване не само на най-високите равнища, но и на по-ниските, на ниво областна дирекция, на ниво РПУ, по отношение на вида, в който изглеждат полицаите, униформените полицаи имам предвид. Това са задачи, които трябва да се решат. По отношение на реда с техническите средства по пътищата, използването им. Става въпрос за пропуски, които са натрупани в годините. Не само. . .

 

Тоест не е заради случая с козметичната фирма. Защото, ако се пошегуваме, той, човекът, в името на добре да ухаят полицаите е пуснал тази фирма да си продава. . .

 

Не, не бива да се шегуваме. На самия мен ми беше неприятно това, което се случва, но всеки, който е на такава позиция, трябва още по-усърдно да полага усилия полицията да бъде по-уважавана от обществото и с вида си, и с реда си, и с

поведението си, и с действията си.

 

Тоест нищо конкретно, натрупване, казвате.

 

Да.