Мартин Димитров: Ние сме опозиция на кризата
Мартин Димитров: Ние сме опозиция на кризата / Sofia Photo Agency

Съпредседателят на "Синята коалиция", лидер на СДС, Мартин Димитров по телефона в "Седмицата" по Дарик.

Подкрепяте ли управляващите, или сте опозиция?

С много хубав въпрос започваме. Здравейте от Велико Търново, където правим обучението на СДС, поредното. Каквото сме казали в началото, то това е хубавото при СДС, каквото сме казали - това правим. Ние сме коректив от самото начало. Като има нещо разумно, го подкрепяме, като има нещо, което е неправилно, каквито неща в последно време има доста, сме опозиция на всички тия неща. Ние сме опозиция на кризата. И когато ГЕРБ прави неща, които задълбочават кризата, за тези неща сме и тяхна опозиция.

Понеже нали видяхте вестник "Стандарт" под главата - "Коалиция Цицерон" - БСП, ДСБ и СДС, впрочем заради един ваш цитат на Цицерон, който май не бил на Цицерон, а впрочем от негова биография, но това няма особено значение. Ще има ли "Коалиция Цицерон", възможна ли е, ако не за този вот, за следващ?

Това, което... първо, това е нелепо, защото за 20 години ние сме показали, че сме... нямаме нищо общо с БСП, това е нашият основен опонент, така че такива съмнения не трябва да има. По-скоро Бойко Борисов покани един човек от БСП и агент на ДС в правителството и направи жест към тях. Тоест, ако има някакви отношения, те не минават през нас, те са другаде, това трябва да бъде ясно. А колкото до в. "Стандарт, там е много любопитно следното нещо. Ние представихме своята идея за фискален борд, която да гарантира стабилност на бюджета и излизане от кризата, изключително добра идея. И те горките са се опитвали нещо лошо да напишат. И понеже за самата идея, която е наистина много важна, която получи подкрепата на всички икономисти, няма как да напишат нещо лошо, са търсили, така, за цитата нещо да се заядат, просто ей така да има за нещо, и явно са били много затруднени, и накрая са казали - абе, тоя цитат май не е най-автентичният, който сме видели. А какво е важно.

Да изясним идеята ви за фискален борд. Вие искате...

Дайте да видим сега идеята за фискален борд, правилно, г-н Вълчев, тука задавате правилния въпрос.

...две трети от парламента да взима решения, когато дефицитът в държавата, в бюджета ще надхвърля 3 процента, както и ако се създава дълг за държавата повече от 1 процент, това веднага се превежда: "Синята коалиция" иска от нея да зависи финансовото управление на страната.

В текста, който внесохме, понеже не е в конституцията, ако беше в конституцията, щеше да пише две трети да решават за дълг над 1 процент от брутния вътрешен продукт и за дефицит до 3 процента. Но понеже текстът е в устройствения закон, в закона за устройство на държавния бюджет, го написахме по друг начин. Тъй като подобно мнозинство може да бъде записано само в конституционна разпоредба, не може в законова, сме записали просто следното нещо. До 2013 г. или от 2013 г. нататък българският бюджет трябва да е балансиран. Само в ситуация на криза или бедствие може да се допусне дефицит до 3 процента, без да уточняваме мнозинство. Това е принципът на дисциплината, т. е. да не се позволява постоянно, както е сега - щукне му на един министър нещо, видял нещо, прочел, гледал филм през нощта и хайде сега една Формула 1 писта да си направим, или пък хайде алея на славата, или пък хайде в най-голямата криза Лувър да си направим. Това всичко може да бъде овладяно и стабилизирано само през такива разпоредби. Те бяха въведени в Германия изключително успешно и знаете ли, г-н Вълчев, сега аз да ви питам нещо, какъв е резултатът в Германия от тези мерки?

Какъв?

Резултатът е спад на лихвените проценти и подобряване на инвестиционната среда, т. е. лихвите и за бизнеса, и за потребителите, и по ипотечните кредити спаднаха в Германия заради тази разпоредба и ще имат подобен и още по-силен ефект в България. Сега по-важното, защото ме питахте за опозиция, аз да ви кажа следното нещо. Кой може да бъде опозиция на тази идея? Само хората, които искат да си харчат безконтролно, само на тях няма да им хареса, защото това е начин да се харчи толкова, колкото се събира, което гарантира стабилност, предвидимост, спокойствие. Хората, когато обичат да си харчат, това очевидно няма да им хареса. И аз затова питам премиера сега той харесва ли я тая идея, иска ли да си харчи безконтролно, или би приел да се сложи един такъв критерий за стабилност, който ще благоприятства излизането на България от кризата. И, забележете, това е най-важната мярка за излизане от кризата, предлагана в последно време.

"Сините" се обявихте против предложенията за пенсионна реформа. Това значи ли, че ще подкрепите протестите на синдикатите, или по-скоро на КНСБ, защото само те са обявили, че ще протестират?

Това не е пенсионна реформа, а това са мерки за задълбочаване на кризата в пенсионната система, това предлага в момента ГЕРБ, бързи мерки за влошаване на състоянието с пенсиите, защото нито един проблем по този начин не се решава, затруднява се пенсионирането на много хора. Това няма да доведе до повече кой знае какви приходи в бюджета, единствено ще има голямо обществено недоволство, т. е. тези, които подкрепят подобни мерки, ще са доста странни хора, така да го наречем. Ние сме категорично против тези предложения. Да, в случая със синдикатите нашата позиция съвпада, макар че не е изработена по едно и също време, и в този смисъл ние сме, ще гласуваме срещу тези предложения в парламента.

Ще гласувате и против идеите за данъчни промени, които бяха обявени тая седмица...

Категорично.

... както и против увеличение на минималната работна заплата догодина.

Ще гласуваме против увеличението на данъците, защото, както ви казах, хубавото на СДС и на "Синята коалиция" е, че каквото кажем - това мислим и това изпълняваме. Ето, премиерът каза преди един месец няма да увеличава данъците, а тая седмица вдигна данъка върху застрахователните услуги. Искат да вдигнат данъка върху туристическите услуги. Слава богу поне, че е по-малко увеличението, предлагайки 2-3 други данъка. Тоест това, което трябва да започне да се прави в България е като се каже нещо да се изпълнява и да бъдат предвидими политиците и партиите. СДС е предвидим, ние сме за ниски данъци и винаги ще бъдем за ниски данъци, защото това е част от нас, това е, ние вярваме, че това е добро е за България. Знаем, че особено в криза на горките хора не може да им бъдат събрани повече пари, няма как да стане. А лошото е, че тая непоследователна политика, която прави ГЕРБ в последно време, че уж били за ниски данъци, ама ги увеличават, така, от време на време, води до объркване и до това, че много хора, които се чудят да правят ли, да не правят ли бизнес в България, май решават да не правят, последно.

Още ли искате заем от Международния валутен фонд?

Ние посъветвахме кабинета, сега ще ви кажа следното нещо, свободните ресурси в държавата, включително свободната част на фискалния резерв към края на годината ще започне да привършва, т.е. ако продължат дефицитите, а те се очертава да продължат, няма откъде да се финансират. Това е като, г-н Вълчев, вашето семейство харчи повече, отколкото печели, и за да покрие разликата трябва да вземе заем, нали така, няма откъде другаде да се покрие тази разлика. Затова и правителството... посъветвахме правителството по-отрано да помисли за намаляване на дефицита, за възможни заеми, издаване на еврооблигации. Това, което аз мога да прогнозирам е кабинетът ще направи 2011 г., ще издаде облигации началото или до средата на годината при доста по-неблагоприятни, забележете, условия, тъй като всички, които дават заеми, гледат в какво състояние си. България 2011 г. ще бъде след две поредни години на големи бюджетни дефицити. Тоест състоянието е какво? По-лошо е състоянието. При това положение лихвите или условията по тези облигации ще бъдат неблагоприятни за България. Това е моята прогноза за началото на следващата година.

Как България да реагира на експулсиранията на роми от Франция, които впрочем продължават и днес, днес се връщат още роми?

Свършихме с бюджетните въпроси явно.

Свършихме. Ако искате още нещо важно да кажете, ама...

Само да кажа последно.

... да дойдете в студиото да поговорим по-подробно.

Последно изречение по бюджетните въпроси. Разбирам, след като предложихме нашата идея за фискален борд и фискална дисциплина, ми се обади един от много сериозните български икономисти, който нека сам да говори, да не го цитирам, и ми каза, че в момента има инициатива на ниво Европейска комисия за въвеждането на подобни правила в целия Европейски съюз, което означава, че рано или късно такива мерки ще бъдат въведени, само че моят съвет към кабинета е да не чака последния момент, да не чака да мине още време и ние да затънем още повече, а сега да помисли и да приеме подобни разпоредби. И след като ви казах това, вече можем да минем към ромите.

Как наричате това, дето правят французите, защото те се дразнят, като се каже експулсиране? Вие как ще му викате на това да качиш един човек заради етническата му принадлежност да си се прибере?

Сега, цялата работа е, че Европейският съюз беше създаден като място, където всеки може да пътува, където иска да работи, където иска да бъде пенсионер, където иска да получава здравно осигуряване, където иска да си получава пенсията, където иска. Макар че тези принципи не са напълно реализирани, това е идеята за създаване на Европейския съюз. Сега, ще ми кажете, че за здравеопазването това е ограничено например, но горе-долу това е идеята. При което, ако гледаме така на Европейския съюз, експулсиране би трябвало да има на граждани, които нарушават само законите. И явно Франция търси и се позовава на нарушени закони, за да приеме такива мерки. Това, което се случва в последните дни, получи много критики Франция от Европейската комисия за действията, предприети до момента, но важният въпрос е следният - какво ще стане оттук нататък. И според мене изводът е, включително за България, това което трябва да се направи - да се помисли за интегриране на малцинствата, т.е. тези хора да не бъдат част от криминална активност, от сива икономика, от престъпления, трябва да се образоват...

Ами, примерно французите защо не показаха на Европа как се интегрират тези хора в Париж за... бяха тези малко хора, които са там, да дадат един образец, който цяла Европа да ги гледаме как става...

Това е въпрос, по който...

... а предпочетоха да се отърват.

... могат да бъдат изнесени много лекции и много гледни точки да бъдат представени, сега за част от малцинствата във Франция настъпила интеграция. Аз имам специално добри впечатления от тази страна и жена ми е завършила средното си образование във Франция, така че имам добри впечатления. Част от тези хора са, част от малцинствата във Франция са добре интегрирани, а въпросът е следният - това поставя въпроса, което се случи във Франция, за нова стратегия в целия Европейски съюз, за нов поглед върху този проблем. Този проблем трябва да може да бъде решаван на ниво в целия Европейски съюз по следния начин. Тези хора, пак ви казвам, за да не бъдат част от сива или криминална икономика, Франция инвестира в тяхното образование и те тогава могат сами да си изкарват хляба и да бъдат полезни членове на Европейския съюз. Аз не казвам, че всички от тези хора са в сива икономика, но има такива, част от тях, без всякакво съмнение, са част от сивата икономика. Но сега е моментът не просто да има критика от Европейската комисия, не просто да има остроумия и подмятания, да не си затваряме очите пред този проблем, има го този проблем и той трябва да бъде решен.

Добре, понеже времето напредва, да не забравя да ви питам искате ли още оставката на Божидар Димитров? Как се развиха там отношенията ви?

Пак ви казах, за трети път ви повтарям днес, ние сме предвидима, последователна политическа сила. От самото начало казахме, че мястото на Божидар Димитров не е в това правителство. Мисля, че дойде моментът Бойко да го върне на БСП. БСП страда. Вижте, не могат сами да мотивират тема за вот на недоверие, липсват им кадри. Сега е моментът Бойко да го върне на партията майка.