Мартин Димитров: Едва ли ремонт на кабинета ще помогне
Мартин Димитров: Едва ли ремонт на кабинета ще помогне / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Мартин Димитров: Едва ли ремонт на кабинета ще помогне
35609
Мартин Димитров: Едва ли ремонт на кабинета ще помогне
Мартин Димитров: Едва ли ремонт на кабинета ще помогне
  • Мартин Димитров: Едва ли ремонт на кабинета ще помогне
  • Мартин Димитров: Едва ли ремонт на кабинета ще помогне

На фона на увеличаващата се разделителна линия между Синята коалиция и ГЕРБ днес лидерът на СДС Мартин Димитров изрази притеснение, че един ремонт на кабинета, за какъвто настоява другият съпредседател на обединението Иван Костов, може да не реши проблемите в страната ни. Не било ясно дали евентуални промени в правителството биха довели до сигурни резултати в посока реализиране на реформи. Синята коалиция е абсолютна опозиция на икономическата политика на кабинета, каза още в интервю за „Денят” на Дарик съпредседателят на Синята коалиция и председател на икономическата комисия в парламента Мартин Димитров:

Г-н Димитров, вярвал ли сте, че на 21-ия рожден ден на Съюза на демократичните сили партията ще е представена едва от десет депутати в Народното събрание и ще бъде в ролята на партньор, гарант за едно управление, афиширащо се за дясно, което твърдите, че всъщност завива наляво?

Първо, честит рожден ден на всички демократи. Много е трудно 20 години да си стабилно на политическата сцена, защото за този период много партии изчезнаха. Вижте НДСВ, мога да ви дам и много други примери. Въпросът е тенденцията да бъде нагоре на СДС, а тенденцията е нагоре оттук нататък. Така че съм убеден, бяха направени много грешки в миналото, аз не се заблуждавам, и съм убеден, че ще си стъпим на краката отново.

Понеже остро разкритикувахте управляващите и след последния Национален съвет, и заедно с другия съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, на крачка ли е Синята коалиция от това да подкрепи например един следващ вот на недоверие към кабинета?

Е, не ми говорете за стъпки, които ще ги правим заедно с БСП и ДПС, те са ни основните опоненти. Точно това е опасността, че ГЕРБ създава предпоставки тройната коалиция да се опитва да се връща обратно на власт. То това е най-голямата опасност. А иначе ГЕРБ не си изпълнява предизборната програма, не си изпълнява следизборните обещания, тотално спря реформите. Започна да прави леви мерки, допуска полицейщина, прави национализация. Аз не виждам причина при това положение да ги подкрепяме. Напротив, разделителната линия между нас и тях стана много сериозна.

А в какъв момент изобщо ще спре да съществува някаква допирна точка между Синята коалиция и ГЕРБ? Какво трябва още да се случи?

В политиката е глупаво въобще да няма допирни точки, защото това би означавало те да предложат нещо разумно и ние да не го подкрепим. Повечето неща, които правят, не са правилни. Но ето, примерно в сряда се гледа законопроектът за Сметната палата, който ние го подкрепяме и сме вносители заедно с ГЕРБ, който реформира контролната система и прави силна Сметна палата. Така че такива допирни точки ще има. Колкото повече разумни неща правят, толкова повече допирни точки. Лошото е, че тези разумни неща са много, много малко в последно време, оттам идва целият проблем.

Вие колко скандала преброихте през изминалата седмица, партньорите ви 19, от ДСБ?

Скандалите са много. Проблемите са още повече, но в крайна сметка за нас проблемът е, че това има конкретна цена за хората. Това, което най-много ме притеснява, е малкият и дребен бизнес, семейният бизнес в България, който е в много трудно положение и който го чака една много трудна 2011 година, за който не се мисли, не се взимат важните мерки. Тези активни хора, трябва зад тях да застане в момента парламентът и правителството, защото чрез тях може да стане излизането от кризата.

Бюджет 2011 ще бъде ли даден на Конституционния съд от СДС или от коалицията?

Не, не. Пак ви казвам, с БСП и ДПС няма да правим нищо заедно. По-важното е другото, тук не е въпрос на Конституционен съд, тук е въпрос на сгрешена политика, бюджетна политика, и лошото е, че не може нито Конституционният съд, нито някой друг съд да изправи бюджетната политика на ГЕРБ, тя си остава грешна. Това е много големият проблем. И другото, което все повече ни притеснява, е, на ГЕРБ липсва компетентност, там има хаос и въпреки това те продължават да правят грешка след грешка.

Закъснява ли Бойко Борисов с ремонт на кабинета?

Аз тук съм на по-различно мнение от Костов и не знам дали дори един ремонт на кабинета може да помогне в тази ситуация.

А какво може да помогне?

Ами, не знам кое може да даде решителност на тези хора, които се отказаха от важните, но ключови реформи. Не знам дали един ресор може да спаси положението, тъй като инициатор на всичко това трябва да е премиерът, от него трябва да идва желязната воля за случването на реформи. Аз от него чух да казва, че като имало криза, като едно семейство било нямало пари, не ремонтирало кухнята. Т.е. той ясно се отказа от реформите. При това положение и да ремонтира кабинета, аз се притеснявам, че това няма да доведе до резултати. Просто единственото, което може да помени ситуацията, е да разбере премиерът, не знам как ще стане това, че политиката, която води, го обрича и на недоволство, и на това, че накрая няма да има резултати.

Може ли да се стигне до предсрочни избори?

Преди време казах ясно, че не го изключвам това, защото, когато допускаш много грешки, накрая идват изборите и си понасяш отговорността.

И кога ги виждате?

За България това е лош вариант. Не ме разбирайте грешно, това е лош вариант за България, но не ги изключвам. Нямам намерение да гадая. До местните избори те ще изкарат и цялата им стратегия е насочена вече към това, към местните и президентските избори, и бюджетната им политика, и всичко, което правят, е да се изкара до местните избори.

Според Бойко Борисов скандалите, за които говорите, проблемите, които критикувате, са дребнотемия. Това вкалинчване на скандалите, използвам, така, метафората на вашия колега Иван Костов, доколко наистина е дребнотемие?

Напротив, проблемът е много сериозен, защото ние атакувахме предишното правителство за това, че няма капацитет, и сегашното допуска същия проблем, който не е дребнотемие, а е много сериозен. Фактът, че на ключови позиции има хора без дипломи, е отговорност на хората, които са ги назначавали, включително премиера. И тук не трябва да има бягство от отговорност. Това са много сериозни проблеми.

Въпреки че казахте, че ремонт на кабинета не би бил решение...

Не, казвам, че не е сигурно решение. Аз не смятам, че един ремонт на кабинета ще даде сигурни резултати, това мога да ви кажа.

Кога трябва да се случи това?

А, знаете ли, за мен трябва да се приеме един ясен план за действие с голямо участие на гражданското общество. Това го препоръчваме много отдавна на правителството, но, пак ви казвам, за мен те са се спотаили в ъгъла и тихичко чакат да дойдат местните и президентските избори, пък после каквото стане. Те се отказаха от програмата си, от решителността, отказаха се, това виждам аз. И прегърнаха „Атака”. Между другото е много интересен феномен, че тези две партии толкова много си допаднаха. Аз не съм видял те да имат различия по нито една тема в последно време.

На какво го отдавате?

Като имате предвид, че „Атака” е партията, която искаше и иска излизане от НАТО, излизане от Европейския съюз по възможност, национализация на всичко възможно. Това го отдавам, че тези хора не ценности, а интересите ги събират. Ако ги събират ценностите, вече е страшно.

Защо Бойко Борисов винаги, когато заговорите, Синята коалиция, за оставки, казва, че всъщност сте искали министерски кресла?

Мога да ви дам един много хубав пример от последните дни. Беше предложено на Владо Кисьов от СДС да стане посланик в Германия. Човекът каза не. Това е много хубава картина, която показва, че ние отказваме назначения от ГЕРБ. Нас не могат да ни купят по този начин, и това трябва да го разбере премиерът. На него му е ясно всъщност, той спекулира в момента, на него това му е абсолютно ясно вече.

Ще съжалявате ли един ден, може би още на следващите избори, сините, че може би закъснявате с момента, в който да се обявите като опозиция на ГЕРБ?

О, напротив. Смятам, че постъпваме принципно и правилно. Принципните решения понякога изискват човек да премине през трудности, една партия да премине през трудности, но съм убеден, че, постъпвайки правилно и принципно, гласувайки против бюджета на здравната каса и на НОИ и въздържали се за републиканския бюджет, критикувайки всички грешки на този кабинет, ние на практика сме опозиция на цялата икономическа политика на това правителство, опозиция сме на строежа на „Белене”, така че смятам, че хората, които ни разбират, стават все повече. В този смисъл нашите решения са обосновани и правилни.

Остава ли „Белене” ключът, който ще ви раздели тотално от ГЕРБ?

Да, „Белене” за мен е, забележете, най-голямата корупционна схема в историята на България, твърдя аз. В цялата история на българската държава, от нейното основаване. И това може да бъде, разбира се, разкрито пред обществото от компетентните органи, но по някакви причини нямат мотивацията да го направят, дано това да се промени.

Ще чакате да започне да се строи „Белене” и тогава да се разграничите или…

Не, не, не. В момента, в който се чуе решение за строежа на „Белене”, за нас това ще е ясен сигнал, че и това правителство тотално е продало българските национални интереси.