М. Керемедчиев: Няма държава в света, която да дава гражданство срещу 100 000 евро
М. Керемедчиев: Няма държава в света, която да дава гражданство срещу 100 000 евро / снимка: Sofia Photo Agency, архив
М. Керемедчиев: Няма държава в света, която да дава гражданство срещу 100 000 евро
57799
М. Керемедчиев: Няма държава в света, която да дава гражданство срещу 100 000 евро
  • М. Керемедчиев: Няма държава в света, която да дава гражданство срещу 100 000 евро

Милен Керемедчиев - бивш заместник-министър на икономиката и на външните работи в „Седмицата” на Дарик.

Това беше на тройната коалиция и предишното, на царя, нали?

Така беше, да.

Двете правителства, бяхте и генерален консул на България в Дубай, сега сте вече консултант в частния бизнес.

Далече съм от политиката в момента, да.

По ваше време беше въведено, въведена тази възможност да станеш български гражданин, ако си инвеститор, нали?

Това е така...

Като принцип.

...2009 година бяха направени промени в закона за чужденците в Република България, които даваха възможност срещу един милиона лева, които се инвестират във финансови инструменти, в държавни ценни книжа, в търгувани на борсата дружества, да получиш статут за постоянно пребиваващ в страната чужденец. И съответно като го получиш този статут, след пет години да имаш право да кандидатстваш за българско гражданство.

А тогава парите, които трябваше да си инвестирал, чужденецът, беше... т.е. и по сега действащия още закон е един милион лева.

Един милион лева, точно така.

500 000 евро. И сега се предлага за 100 000 евро или двеста хиляди лева да можеш да станеш направо български гражданин. Това добро развитие на вашата идея за насърчаване на инвестициите в България ли е?

Точно обратното, това е едно пагубно решение и аз искрено се надявам...

То е прието на първо четене преди седмица всъщност.

Точно така.

Дали тая или... в края на миналата го прие парламентът на първо четене.

Аз искрено се надявам между двете четения все пак здравият разум да надделее и ще ви кажа каква е, какви са моите аргументи. Няма държава в света, която да продава паспорти, свои или свое гражданство за, първо, такава малка сума и, второ, за... изобщо за каквато и да е сума.

Карибски държави...

Да, и...

Доминика - 150 000 долара, Сейнт Китс и Невис - 550 000 долара...

Точно това щях да дам като пример, две държави в Карибския басейн са единствените, които продават своята националност, това е наистина Доминика - за 175 000 долара, което отново е над 100 000 евро, и Сейнт Китс и Невис, които са за 500 000 долара.

Да, обаче ако в Австрия например ако си инвестирал, ако ми е вярна информацията, милион евро, можеш да получиш по-бързо гражданство.

Ето, един милион евро, но трябва да си пребивавал в страната минимум една година. Във Великобритания е инвестираш един милион британски лири, и тогава продължаваш да чакаш пет години, за да получиш британско гражданство, но ако увеличиш или удвоиш своята инвестиция от един милион и я направиш да кажем два милиона лири, тогава периодът на чакане се съкращава от пет години на три години. Никъде в ЕС няма държава, която да дава, първо, за такава смешна сума...

Черна гора нямаше ли продажба на паспорт?

Да, ще стигна до нея... да дава за такава малка сума да дава директно гражданство. Черна гора, вие сте абсолютно прав, бяха въвели преди две години такава програма, инвестиционна, срещу инвестиция от 500 000 евро в недвижимост да получиш директно черногорски паспорт. Издадоха само един такъв паспорт на гражданин извън Европа, ЕС, и Европейската комисия замрази преговорите за членство на Черна гора в ЕС, докато те не прекратиха своята програма, и те я прекратиха. Тоест, ние в момента правим, се опитваме да направим нещо, което, първо, е ясно, че няма да бъде одобрено от ЕС. Второ, няма да бъде одобрено от шенгенските държави. И трето, вие знаете, че Великобритания, г-н Камерън се изказа за въвеждането наново на визи на румънски и български граждани. Ами ние му наливаме толкова много вода в мелницата по начина, по който ние решаваме да продаваме български паспорти на всеки чужденец, който събере 100 000 евро. Вие можете да си представите какво е 100 000 евро за който и да е гражданин.

Добре, ама това е всъщност принцип, който... изобщо тази идея, нали, срещу пари да станеш гражданин, е принцип, който вие, по ваше време се въвежда.

Това, значи по наше време не се въвежда принципът срещу пари ставаш гражданин. По наше време се въвежда идеята, инвестираш пари в България, замразяваш ги тези пари за следващите 5 години, тези 1 милион лева са замразени в България. Българското правителство, като купиш например държавни ценни книжа, тези 5 години тези пари са директно в българския бюджет. И след 5 години ти вече имаш право да получиш българско гражданство. Какво става в момента. Даряваш 100 хиляди евро или 200 хиляди лева в държавен фонд за иновации, който, да ви кажа честно, аз не съм чул какви иновации подпомага този държавен фонд и завбъдеще какво би направи, и директно срещу това нещо получаваш българско гражданство. Тоест, по какъв начин българската икономика започва да печели от теб?

Добре, но това не е ли пък форма наистина да привлечеш... добре, да, по-малък бизнес, но да привлечеш хора, които имат пари, да ги дадат точно в България, наистина с идеята, че ще станат граждани на държава в ЕС, което ще улесни пътуванията им, живота им изобщо.

Сто хиляди евро е много ниска сума. Това са наистина много малко пари, ако ние наистина искаме да привличаме бизнесмени, които да имат траен инвестиционен интерес в България. И отново се връщам на европейската практика, нормално е да привличаш богати инвеститори в България.

Поне милион.

Бедни...

Казвате вие.

... наши съграждани, които живеят около България, вие знаете, има много и те всички кандидатстват за български паспорти. Знаете колко македонски граждани, знаете колко молдовски граждани кандидатстват за български паспорти.

В Молдова лесно ли е да събереш 100 000 евро?

Не, не е, но аз давам примерът, че ние хора, които искат да вземат български паспорт и след това да не живеят в България, а да ги използват да пътуват из Европа, да работят и съответно да злоупотребяват с всички европейски норми и правила, има много. Този закон би трябвало да бъде за подпомагане на чуждестранните инвестиции, за подпомагане на богати бизнесмени, които да имат траен инвестиционен интерес в България. По този начин ние не го правим. Ние събираме по 100 хиляди евро и раздаваме паспорти на всеки срещнат, така да се каже.

Какъв ефект имаше въвеждането изобщо на възможността срещу инвестиции да получиш постоянно пребиваване в България и след това право да станеш гражданин? Може ли да се измери колко души са дошли и са дали тук по 1 милион...

Абсолютно.

... лева?

Абсолютно, да.

Колко?

Сто и тридесет инвеститора извън Европейския съюз, граждани на държави извън Европейския съюз са инвестирали по 1 млн. лв. в държавни ценни книжа. Това са 130 млн. лв. са влезли в страната за последните 3 години.

Да, а логиката, че като падат... да паднат.. т.е. че като сега има криза, трябва да падне тази сума, нали, защото вече по-трудно ще намираш по 1 млн. да дават.

Според мене да падне пет пъти е, първо, прекалено. Второ, аз за пореден път казвам, че по този начин ние ще бъдем санкционирани от Европейската комисия, ако този закон бъде приет на второ четене, за това нещо съм абсолютно убеден и пак както казах, има такива примери.

Т.е. санкцията каква ще бъде, от тези глоби, които се точат с години или какво...

Или ще се започне процедура, наказателна процедура срещу България за приемане на закон, който не е в съответствие с европейските директиви.

...ама ние през това време ще сме събрали парите.

Ами, ние ще сме ги събрали и след това ще трябва да спрем това нещо, би трябвало да съществува не повече между 6 месеца и 1 година. И другото, което е, ние ще си навредим много по пътя ни за Шенген, от една страна, и второто нещо, ние ще си навредим страшно много, ще дадем много основания на други държави като Великобритания, като Съединените щати, като Канада да преосмислят визовата си политика към България, защото ние, раздавайки паспорти на всеки кандидат за такъв, ние заобикаляме визовата политика на Европейския съюз, визовата политика на Съединените щати и на Канада, и на всички държави, които имат визи към България.

Е, те и Щатите, и Канада, и други държави от този калибър като кандидатстваш за виза, първото, което питат, е да носиш банкови сметки и да показваш нотариални актове, така че не виждам какво точно пък ще се заобиколи точно в тази част. Даже те проявяват доста по-агресивно нахалство в събирането на лични данни за хората...

Съгласен съм.

...какви имущества имат.

Говоря за следното, че Европейският съюз има визова политика спрямо държавите извън Европейския съюз, спрямо Пакистан, спрямо Иран, спрямо Сирия, спрямо Русия, ако искате. В момента, в който тези хора срещу 100 хил. евро си купят български паспорти, те ще могат безпрепятствено да пътуват из страните на шенгенското пространство и Европейския съюз и по този начин ще се заобикаля европейската визови политика, която се налага от Европейската комисия.

Широкият спектър от занимания, които имахте в политиката, позволяват да бъдете събеседник за много широк кръг въпроси. За данъчните дебати, данъкът върху лихвите, "за" или "против"?

Разбира се, че съм "за", защото в крайна сметка това съществува в Европейския съюз, съществува в целия свят.

Ама, да бъде ли, казва тогава Пламен Орешарски, с който бяхте в едно правителство...

Да.

...казва да, ама тогава да бъдат освободени хората да не дължат данъци, да им се признават за разход сумите, които плащат като лихви по кредитите.

Затова съм абсолютно съгласен. Значи, ние говорим принципно - трябва ли да се облагат с данъци или не трябва. Аз смятам, че трябва, но за мен много по-сериозният проблем е въвеждането на единна европейска ставка, данъчна ставка, която се обсъждаше сега на...

За финансовите транзакции.

...на срещата на главите на Европейския съюз. А България има една-единствена мярка в момента, която подпомага чуждестранните инвестиции, и това са ниските, най-ниските данъци в Европейския съюз. Ако ние тръгнем по пътя за увеличаване на данъците и изравняването им с която и да е държава на Европейския съюз, първо, забравяме за чуждестранни инвестиции, второ, започваме... влизаме отново в сивия сектор на икономиката.

Друг актуален дебат е за референдума. Последно, как според вас трябва да се пита за "Белене"?

Знаете ли, и аз вече се обърках какъв трябва да е въпросът, но според мен въпросът е принципен. Щом е зададен въпросът и над 500 хиляди български граждани са отговорили на този въпрос...

Че искат за "Белене" да бъдат питани.

...че искат за "Белене" да бъдат питани, това трябва да е въпросът.

Ама почва тук тълкуване. И председателят на парламента в началото на предаването каза, че това според нея ще е противоконституционно и затова ние ще се питаме за ядрена, както вече ГЕРБ й викат на атомната централа, ние ще се питаме за ядрена централа, пък ще си знаем, и тя каза... и аз ще си знам, че е за "Белене".

Това е за пореден път промяна на конкретния въпрос, който е бил поставен на гражданите, те са отговорили на конкретен въпрос. Те не са мислели дали става въпрос за "Белене", за "Козлодуй" или за друга площадка. Те са отговорили ясно и конкретно, 500 и нагоре хиляди граждани. Край, т.е. не би трябвало да влизаме в такива дебати. Ако този въпрос е противоконституционен, защо не се вкара в Конституционния съд?

Лошо подредих разговора, ама нека последният въпрос бъде свързан с арабската ви връзка, предвид и консулството ви в Дубай. Тия промени за условията за инвеститори няма ли вкарат повече араби тук?

Абсолютно е възможно. Определено интересът към България от страните... от граждани на арабските държави, от Иран, Пакистан, от Китай е сериозен. В момента, в който ние свалим прага, увеличаваме, така да се каже, отваряме все повече вратата за все повече, бих казал, бедни бизнесмени, които... 100 хиляди евро за тях наистина не са...

Не са пари.

...не са сериозна сума, да могат по този начин те да придобият българско гражданство и да отидат, например не в България, те няма да останат в България, ще отидат в Италия, ще отидат в Испания.

Настоящото правителство впрочем много заложи на това, че ще дойдат арабски инвестиции в България. Министрите често ходеха в различни арабски държави. Вие виждате ли го това да се случи?

Ами да ви кажа честно, не го виждам да се случи, защото ние в момента говорим за арабски инвеститори, примерно от Близкия изток, и след това се обръщаме към арабски инвестиции от Катар. За пореден път заобикаляме две основни точки на арабските капитали - това са Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Това са двете държави, в които капиталите... те генерират капиталите на другите арабски страни и от там се инвестират по целия свят. Това нещо ние го загърбваме и отиваме пак да си играем на стоте хиляди евро, се връщам на тая любима моя тема.