М. Димитров: Oчертава се управлението, което ще извади тройната коалиция извън властта
М. Димитров: Oчертава се управлението, което ще извади тройната коалиция извън властта / снимка: DarikNews
М. Димитров: Вече се очертава управлението, което ще извади тройната коалиция извън властта
17917
М. Димитров: Вече се очертава управлението, което ще извади тройната коалиция извън властта
  • М. Димитров: Вече се очертава управлението, което ще извади тройната коалиция извън властта

Интервю с лидера на СДС Мартин Димитров в "Седмицата" на Дарик радио.
   
Какво подписахте с Иван Костов?

Подписахме бъдещо управление на България с ГЕРБ и аз съм много доволен, защото вече се очертава управлението, което ще бъде демократично и което ще извади тройната коалиция извън властта. На всички хора им е ясно.
   
С нотариална заверка ли го подписахте, както пише във вестниците?
   
Това се несериозни неща.

Дайте да изчистим този въпрос.

 Това са несериозни неща.

Вътре, в това споразумение, разписани ли са всички детайли - кой къде ще води листи, къде СДС, къде. . .

Значи, преди решението на Националния съвет (НС) имаше само проекти. Логично е, преди НС да вземе някакво решение, да има и разпределение на листи, защото, представете си, политически партии, които гласуват коалиция, пък после де не могат да се разберат дали. . . това би било една странна ситуация? Вижте, аз знам и разбирам, и на мен също ми беше трудно да я направя тази коалиция, и ви го казвам абсолютно искрено на вас, г-н Вълчев, познавам ви от много години. Трудно ми беше. Тъй като и аз не мога да оправдая разцеплението вдясно, и на вас съм ви го казвал много пъти. За мен то беше тежка политическа грешка. И сега събирането обратно е трудно, защото има много незараснали рани. И наистина е трудно. Но въпреки това това е единственият правилен ход, за да направим едно демократично управление в България. Иначе комунистите цял живот ще ни управляват. Така че всички тези реакции, които ги виждате и ги чувате, са обясними.

Те реакциите са от вашите местни структури, които няма да бъдат водачи на листи. Там, където сте договорили, че ще бъде ДСБ. Примерно Варна. И реакцията е оттам. Ако вие сега размените Варна с Русе, Русе ще реагира, а Варна ще са доволни и ще започнат изведнъж да подкрепят коалицията, защото ще дойдат и гласовете от ДСБ във Варна.
   
Значи, вижте, извън листите, които искам да ги оставя вече настрани и тази тема я затваряме, извън листите разберете, че в СДС има много почтени и много честни хора, включително в софийската организация, които просто смятат, че Костов не заслужава и ДСБ не заслужава този компромис, който ние правим. И аз ги разбирам защо се чувстват така. Те се чувстват предадени. Затова, че са се доверявали на този човек, били са в една партия, бяхме много силни тогава, знаете, мачкахме, печелехме избори. И след това разцеплението ни отслаби. Така че аз ги разбирам тези хора и вие трябва да ги разберете, и цялото общество трябва да ги разбере. Но важното е, че СДС има едно държавническо поведение. В името на това да се получат нещата, да се върви към един европейски път, да махнем тройната коалиция от власт решихме да направим този руден ход и аз вече наблюдавам в СДС процес на консолидация, и на това, че ние ще тръгнем и ще работим всички в една и съща посока.

Откъде остават засега проблемите ви, СДС - София, тази седмица като че ли противно на всичко, което се изписа, че ще ви искат оставката, ще ви гонят, няма да сте в листите в София, това май всичкото не стана. А Варна?

Не, вижте, има успокояване в партията и аз искам от днес нататък да спрем да се занимаваме с вътрешните ситуации, които възникнаха, те са преодолени. Трябва да погледнем в бъдещето, защото всичко това го правим заради хората, които ме срещат на улицата и ми задават следният въпрос: Мартине, вие, докато се биете помежду си, тези бандити, които ни управляват, ни съсипаха и вече живеем лошо. Това казват повечето хора, че живеят лошо. Затова наистина трябва да бъдат взети спешни мерки. И между другото се чува, така, и Бойко Борисов пуска идеята и мисълта, че ГЕРБ може сами да управляват. Ние ще се радваме, ако ГЕРБ спечелят добър процент на следващите избори, тъй като те са наш потенциален партньор. Но те никога не могат да имат самостоятелно мнозинство. И в този смисъл коалицията със СДС и ДСБ е задължителна.

Колко широка да бъде тази коалиция? Защо сте против БНД?

В този живот човек трябва да има принципи, иначе се е загубил. Иначе се движиш, така, в гората или в града и не знаеш каква ти е посоката и накъде отиваш. БНД бяха част от това управление, от най-корумпираното, от най-проваленото правителство след Жан Виденов. Аз го класирам на второ място. Жан Виденов за мен, отличника, в кавичка, направи най-много бели в България. Тези са на второ място.

Те от кое от двете правителства, в които бяха?

Говоря за последното.

На Станишев?

За настоящото правителство. Говоря за настоящото правителство. Те бяха част от този кабинет. Подкрепяха този кабинет с години. Бяха част от всички проблеми, които се случиха. Да, намериха сили да го напуснат, което все пак е добре. Но изведнъж. . .

Костов миналата седмица знаете ли какво обясни обаче? На същият въпрос? Той каза - да, това е така, но те бяха най-добрата част. Те бяха експертизата на това правителство, в това има символ, че дори хората на царя го напуснаха и те са при нас, тези, които разбират за какво става дума.

Аз ще продължа тази мисъл и ще предложа НДСВ да напуснат тази седмица коалицията и да кажат, че и те искат да се коалират с нас. Че са размислили. Че са променени. Че са по-добрата част от правителството и че вече отхвърлят и нямат, не нищо общо. По тази логика. Дето се казва - и тях да ги вземем.

То и БСП може да. . .

Значи, вижте, трябва да има принципи в този живот. Който се коалира с БНД, ще трябва да носи отговорност за сегашното правителство. Аз и СДС няма да носим тази отговорност. Аз няма да отговарям на въпроси нито за това правителство, нито за предишното, по никакъв начин. Няма да позволя това да се случи.

Вярно ли е това, което пише днес вестник "Делник" - "Костов иска Яне повече от СДС"?

Вижте, те, вестниците, така, имат интересни заглавия. Фактът, че се е получила коалицията СДС - ДСБ, е ясно, че с Яне не са се искали толкова много, защото, ако са се искали, да са се взели, както казва народът. Иначе доколко трябва да се разширява коалицията? Работим по този въпрос. Той е доста сложен между другото, доста сложен. Аз ще призная, че и в СДС няма единно мнение, макар и да надделява идеята все пак за разширяване на коалицията, но забележете. . .
   
Добре, ама каква логиката ще приложите?
   
Забележете, не разширяване на всяка цена. Не разширяване. Ако видим, че има възможност тя да бъде разширена на една принципна основа, от която да се види, че обществото печели и резултатът ще бъде по-голям, т.е. прибавяме, а не изваждаме, тогава бихме могли да направим. . .

Да, но част партиите, с които се обсъжда коалиция, са, общо взето, доста бутикови. Доста малки партии - някакви земеделци, някакви демократи, които сами нямат никакво влияние в обществото. Докато ето, въпросният Яне има все пак някакви резултати, показани и на местни избори. Какъв принцип ще приемете? Защото, ако останете във формата ЕНП, тогава ще вземете тези, които вечно си се коалирате с тях и които без вас не биха съществували.

Няма да коментирам г-н Янев повече, тъй като той на един мой коментар се обиди миналата седмица и, така, го прие трудно. Така че наистина няма да коментирам тази тема. Още повече, че. . . аз трябва да си коментирам и моята партия, която е СДС. Вижте, една коалиция  примерно със земеделците има своите основания, тъй като те имат достъп до хора, до които СДС има по-ограничено влияние. Това е ясно. Особено на някои места на страната. Но пак ви казвам, ние няма да разширяваме коалицията на всяка цена. Ще видим дали има основанията, дали има възможностите и дали, и забележете, дали това разширяване ще прибави, а няма да извади, пак ви го казвам.

Как ще се казва коалицията? Римляните казват номе номен ест, името е знамение. Предзнаменованието, което ще даде цялото ви бъдеще?

Ако никой не ми даде по-добро предложение, аз не съм чул по-добра идея, моето желание е коалицията да се казва СДС и ДСБ. Защото. . .

ДСБ да се казва по азбучен ред - ДСБ и СДС.

Мисля, че няма да имат такава претенция. Още повече в самото споразумение СДС винаги е на първо място. Още повече СДС е партията майка, СДС е партията с 20-годишна история. Такъв дебат мисля, че няма да се случи.

Тоест ви искате коалицията ви да бъде просто СДС - ДСБ.

Знаете ли защо - просто защото СДС е много сериозна марка в България. Марка, която е 20 години на терена. Много партии се появиха, много партии изчезнаха. ДСБ произлезе от СДС и за мен този вариант, този вариант е честен и хората ще го разберат. Ако някой има по-добра идея, ние сме отворени за предложения. Аз съм искрен с вас, че този въпрос не е окончателно затворен от двете партии. Когато бъде затворен и вие, медиите, ще го разберете.

Кои са кукловодите на недоволството, за които говорите, чиито сметки са били объркани от коалицията СДС - ДСБ?

Има един прост начин това да бъде разчетено и видяно в обществото. Медиите, близко до ДПС, ама то не бяха писания, ама то не бяха чудеса, то какво ли, каква ли интрига не забъркаха. Какво ли чудо на чудесата не написаха. Медиите, близки до коалиция "Напред" или там движение "Напред", та те писаха та чудеса, та това, пък какво и. . . Очевидно е кой има проблем с тая коалиция просто защото им взехме сиренцето. ДПС си правеше сметка за ново мандатче пак със Станишев премиер. Вероятно движение "Напред" щеше да е третият коалиционен партньор тоя път. Обаче объркахме тая схема по един тотален начин и те са същисани в момента и се чудят какво да правят. Плюят, плюят, пишат, пишат, пишат и ще е така явно. Но за мен те не си дават сметка за едно, едно хубаво обстоятелство и това е, че всички тия безпринципни оплювания още повече мотивират нашия електорат, още повече накарват хората да гласуват за това, което правим, за нашето обединение. Ще има още по-силна мобилизация.  

Въпросът е тези кукловоди, както вие ги наричате, какъв потенциал имат да ви пречат. Например вие все още управлявате СДС с пълномощно, нали?

В политиката. . .

Което е един абсурд, ако погледнем реално, нали, вие пък бяхте избран най-така, по най-публичния начин, по който е избиран лидер на партия в България.

Вие сте адвокат, господин Вълчев, и ви е ясно, че политическата легитимност идва от гласуването на членовете. За мен са гласували над 5000 души от нашите членове, което означава, че политическата легитимност е много сериозна. По отношение на регистрацията в съда - да, има група хора, които разиграват пълни циркове.

Тоест те са от кукловодите.

Ами, очевидно е, че те обслужват интереси извън СДС. Това е очевидно за мен, очевидно е. Но знаете ли, още влизайки в политиката, ми беше ясно, че такива битки ще има и ще бъдат водени.  Аз съм готов да ги водя и ще ги водя докрай, и съм убеден, че ще ги спечеля.

Какво ще направи десницата, когато дойде на власт? Най-важното нещо, с което трябва да се започне, ако дойде на власт.

Аз съм убеден, че ще дойде, и то е, защото го виждам в очите на дясно мислещите хора, които ми казват - като ги направихте тия неща, като СДС направи тоя жест, ще гласуваме вече за вас. Знаете ли, че в много областни градове получаваме информация за хора, които се връщат в СДС. Връща се емоцията, връща се настроението в хората. А това, което ще направим първо, е вие, освен че сте адвокат, знам, че имате, така, и слабост към икономическите тези. Очаквам това лято сериозен бум на безработицата и въобще тежки последствия от кризата. Първото нещо, което трябва да се случи, е спешна антикризисна програма.

Станишев има такава. Той я разказва в продължение на 45 минути миналата седмица в това студио.
   
Аз мога да. . . Искате ли да обобщя програмата на Станишев в едно изречение? Значи, той ползва кризата като повод да налива допълнителни пари в обръчите от фирми. Е това е антикризисната програма на Станишев. Тоест в малко по-широк план нещата изглеждат по следния начин. Загубиха половин милиард европейски фондове, а след това се опитват да откраднат  парите, с които компенсират липсата на тези пари, господин Вълчев. Това е антикризисната програма на сегашното управление. Какво всъщност има нужда да се случи? Всъщност има спешна необходимост да се направи така, че много предприятия да не фалират, да им се помогне, за да не уволнят съответно своите служители. Най-спешните мерки - намаляване на осигурителната тежест наполовина, което веднага ще разхлаби примката на шията на голяма част от бизнеса. На вас абсолютно ви е ясно за какво става въпрос.

Наполовина?

Наполовина, да. От 32 процента на 16, то е  33 някъде на 16 процента. Намаляване на ставката по ДДС от 20 на 18 процента, което отдавна го искаме, отдавна го предлагаме. Съкращаване на излишни държавни разходи. Поне 2 милиарда лева в бюджета са абсолютно потъващи в нечии джобове.
   
Например?

И веднага мога да ви кажа. Цялата тая програма за инфраструктура, голяма част от нея е абсолютно излишна от страна на правителството. Частта, която касае голф игрища, частта, която касае индустриални зони. Много от разходите на министерството на Емел Етем, въобще цялото министерство на Емел Етем трябва да бъде закрито.

Тя ще бъде по-късно в това предаване.

Ами, може да й кажете какво съм предложил. На Гергана Грънчарова министерството, то не е даже министерство, а каквото и да е там, в смисъл така и не е ясно точно какво е. И това на Николай Василев, държавната администрация.

Гергана Паси е.

Добре, простете за грешката в името.
   
На второ място какво трябва да направи правителството. Значи, изяснихме първата стъпка . . .
   
Кое друго закрихте, чакайте, и на Николай Василев закрихте министерството?
Да, да, така е, така че казвам ги тия неща, за да се готвят. В смисъл да не. . . да няма голяма изненада. Да, по-малко министерства, по-малко държавна администрация, а като станат по-малко държавните служители, им се увеличава съответно и заплащането. Значи, това са първите мерки, които ги обобщих като антикризисна програма и запазване на работни места. Второто голямо направление на мерки, това са
антикорупционните мерки. Те са вече абсолютно задължителни, което означава една конкурентна среда, прозрачност и равно третиране. Това ще даде възможност да бъде възстановено доверието на европейските институции и да бъдат върнати европейските фондове.

Това звучи обаче общо. И какво, коя антикорупционна мярка вие ще я въведете, дето я няма?

Да, ето сега ви казвам, директно. Едно от нещата, които трябва да се случат, е ясни процедури на класиране на фирмите, ясни критерии. Казах, критериите се публикуват публично - едно, две, три, четири. . .

Ама те и сега са публикувани.

Не, не, вие чели ли сте ги някой път? Те са написани като за група съветски учени, които само те могат да ги разтълкуват - неясни, сложни, никой не може да ги разбере. И това дава възможност накрая тоя, който си е близък и се е обадил по телефона на съответния министър и заместник-министър, да спечели. Нека да не бъдем наивни. Категорично ви казвам, сегашната система е ужасна - прости и ясни критерии. Цената каква тежест има, другите критерии каква тежест имат и участие на гражданския сектор при подреждането и в комисиите.

Тоест в комисиите ще има хора извън министерствата задължително.
   
Да, задължително.
   
Ще промените закона за обществените поръчки.

Да, участие, постоянно. В момента бяха въведени подобни правила за европейските фондове, аз не виждам причини те да не бъдат въведени за обществените поръчки за българските проекти.  Тоест като това, антикорупционна мярка за европейските фондове, трябва аналогично да приложена. . .
   
Тук ще почнат в детайлите да ви възразяват. Сега как в село еди-кое си, където кметът трябва да прави поръчка, ще се намери пък неправителствен представител от гражданския сектор, който пък и да разбира нещо от това, което ще се купува.

Значи, винаги може да се търсят някакви оправдания, винаги да се казва, че нещо не може да стане, но всъщност може да стане. Може да стане, защото, първо, има страшно много неправителствени организации в България. Ще отидат и на село, ако трябва, няма, няма проблем. Ще отидат в даденото село. Освен това може да има праг - като става въпрос за някаква по-малка сума, няма нужда. . . в селото, нали, искат да си купят, да си направят нещо, тогава може да е по-опростено, да речем. Като става въпрос за по-голяма сума, да речем, ще има други критерии и по-голяма степен на взискателност. Но цялата антикорупционна политика и антикорупционно законодателство в България е изключително важно да се случи.

Добре, мината седмица обсъждахме и с премиера как да се построи магистрала "Тракия". Вие как ще я построите? Като досега все бяхте, че така не трябва както се готвеха две правителства назад да я строят.

Тя работата стана пълен цирк, защото БСП, ако си спомняте, докато беше миналото управление на НДСВ и ДПС, твърдеше, че е категорично против този подход за магистрала "Тракия". После дойдоха на власт и се оказа, че те са против, защото не участват в схемата. Когато се включиха в схемата, се оказа, че тази схема не била толкова лоша. Просто БСП казва, че не желаят, не подкрепят схеми, в които не участват. Това се оказа цялата работа. Какъв е правилният път за магистрала "Тракия"? Значи, вижте, те останаха 110-115 км непостроени. При това положение няма проблем, където се казва, и държавата да ги довърши. А по отношение на другите магистрали, където. . .

Тоест вие казвате, че тази магистрала ще я свършите с бюджетни пари.

Да, може да бъде свършена с бюджетни пари и европейско финансиране, и/или. Аз предпочитам да бъде свършена с европейско финансиране и с по-малко бюджетни пари. Казах бюджетни пари, защото и европейските ги броя за бюджетни.

Бюджетни, български, да. . . т.е. така.

За другите магистрали сега ме питайте, да. Значи, за другите магистрали, където има много непостроени километри, там вече. . .

То те ги няма.

Там вече трябва да бъде, да, то ги няма, там вече трябва да бъде направена една процедура при открита конкуренция, при която наистина да се стигне до концесионен договор, но не от рода -  тук едни министри знаят една фирма, я да я поканим така на кафе, пък да не направим конкурс, пък да я дадем на тях, защото те са ни много близки, много ни харесват, утре, така, ще направят едни неща за определени хора. Не по този начин. Това е ужасно. И това е ужасяваща практика в България. Ясен търг пред цялото общество. И ето тук на такъв търг е важно да има вече много граждански организации, за които ви споменах и тотална прозрачност. И който спечели, който спечели - строи, ама да няма условия като за "Тракия" - да има асфалтова база на 60 км от магистралата, да няма обструкции, като например кой бил подписал някакъв документ - дали това били всичките собственици на фирмата, или половината, както се опитаха да направят магистрала "Тракия", т.е. да има една пълна прозрачност и истинска конкуренция. И който спечели, да има и ясни изисквания за сроковете, в които изпълнява проекта. Защото вижте за колко години има договор за магистрала "Тракия" - няма магистрала "Тракия". Тук да има ясни ангажименти, санкции, ако не се изпълнява какви са санкциите, какви са неустойките и т.н.

Казвате, че спирате големи проекти, инфраструктурни - "Белене" сигурно, "Южен поток", Бургас - Александруполис.
   
Вижте, дайте да ги почнем, какво трябва да бъде различно.

Какво ще спрете и като ги спрете, какво друго ще направите?

Въпросът е - всяка държава да има своите приоритети и да има яснота какво ще оставим на нашите деца и внуци. Трябва да има грам мисъл оттук, защото, както знаете, животът е кратък и човек си отива. . .

Ами, Станишев казва - ще оставим атомната електроцентрала в "Белене", защото "Козлодуй" ни остарява и ние ще направим нова, по-голяма и хубава.

Станишев единственото, което ще остави на поколенията, е една държава пред фалит. Нищо друго няма да остави Станишев. Това ще остави Станишев - държава пред фалит. Сега, какво означават тия инфраструктурни проекти? Това е опитът на сегашното управление да създаде една тотална зависимост от Русия. Защо е хубав "Южен поток". "Южен поток" е хубав, защото е проект на Русия и алтернативен на "Набуко". Няма никаква диверсификация. Няма алтернативни източници. Няма възможност да се взима газ отнякъде другаде - пак от Русия, обаче понеже сегашното управление изключително толерира тази зависимост, затова е хубав "Южен поток".

Десницата, ако дойде на власт, няма да има "Южен поток".

Този поток за мене трябва. . . този проект трябва да бъде. . . този поток трябва да бъде преразгледан. Потокът трябва да бъде пренасочен.

Пресъхва, пресъхва този поток.

Да и вместо този поток, вместо този поток трябва да видим да тече един друг поток. И това е потокът "Набуко". Защото какво е потокът "Набуко"? Думата поток я използвам фигуративно, разбира се. Идеята е България да не бъде зависима само от Русия, да не може един човек. . . Значи, вижте, аз нямам нищо против Русия, не си мислете, но не желая като българин, като български политик да може да се събуди някой в Русия някоя сутрин и да каже: я да взема сега да спра газа или петрола на тия хора, по някаква причина, било то конфликт с Украйна, конфликт с някоя друга. . . нещо се случило. Искам да има възможност, ако единият кран бъде затворен, да може да бъде отворен друг кран и да не се налага стотици хиляди хора в България. . .

Ама, управляващите обясняват друго. Те викат: какво лошо пък има, хубаво ще върви и южния да върви и потокът "Набуко", както се казва.

Сега, както в едно семейство си давате сметка, че човек не може да си купи всичко, парите са ограничени, ресурсите в този живот са ограничени. И това, което не ви казва Станишев и аз ви препоръчвам да го питате някой път, като дойде тук, е, ако се дадат парите за "Южен поток", просто няма да има пари за "Набуко". Няма как да стане.

Така, значи, без "Южен поток".

Значи без "Южен поток".

Бургас - Александруполис по същата логика. . .

Бургас - Александруполис по същата логика, още повече че там екологичните рискове са жестоки. Значи, отидете да видите, аз съм се срещал, ние имаме много силна организация на СДС в Бургас, изключително силна между другото и ще видите на изборите за какво става въпрос. Там екологичните. . .

Станишев там води. Вие директен сблъсък с него да направите в Бургас?
   
Няма да му е лесно, там ще му е много трудно.
   
Вие в Бургас ли ще се кандидатирате или?

Не, но нашата организация е много силна и кандидатът на СДС в Бургас ще бъде много силен.

А вие къде ще се кандидатирате, да не забравя да ви питам.

Не е решен още този въпрос. Значи, вижте, тези неща са ми последния, последната грижа.
   
Така.

Та по отношение Бургас - Александруполис. Екологичните рискове са зловещи там, просто са зловещи. Представете си, България има много сериозни приходи от туризъм, които сега пострадаха покрай финансовата криза, но това е една златна мина и един сериозен потенциал, слага се там една тръба, от която възможните разливи са много сериозни, няма оценка на екологичните рискове и когато може целият туризъм да умре. На каква цена? На 30-40 милиона възможни, евентуални годишни приходи.
   
И третият проект, който спирате, е "Белене".

Сега, за "Белене" темата е най-сложната. Но какво, какво твърдим ние за "Белене" и СДС има една категорична позиция от доста време. Първо, не е доказана икономическата ефективност на тоя проект. Ще се спечели ли или ще се загуби? Никой това не го е видял. Докато не се, тоя анализ не бъде видян, не може да има. . .
   
А хората си мислят, след като правим ток, пък ще го продаваме, пък енергията струва много пари, дай да го направим. . .
   
Господин Вълчев, по тая логика да направим по една атомна централа във всеки голям град, в смисъл, ако така ще разсъждаваме. Само че умният човек какво прави? Прави си една хубава сметка - ще се спечели ли от тая работа или няма да спечели и ако няма да се спечели, да не го правим. До момента, в който я няма тая сметка, те наляха вече към един милиард властите в тоя проект. . .
   
С какво ще си светим при дясното правителство?
   
Сега. . . С какво ще си светим? А, това е хубавият въпрос. Първо, има огромни възможности за намаляване на, за повишаване на енергийната ефективност в България. Харчи се много ток по глупав начин в България. Четири-пет пъти над средните европейски нива. Това като се намали, вече въпросът с консумацията на ток
и със светенето, въпросът със светенето вече е решен. Оттам нататък, оттам нататък. . .

Вие казахте какво няма да построите. Какво ще построите?

Нали ви казах, че даваме, ще дадем на концесия и останалите магистрали, и то по един.. .
   
Така, т.е. пътища строите, друго?

Пътища ще строим. Какво друго искате да построим, господин Вълчев?

Какво друго трябва да се направи в България с положителен знак? Разбрахме какво ще спрете - спирате корупция и безсмислени според вас проекти.

Другото, което е много важно да се направи в България, е да се създаде един голям. . . Значи вижте, какви са стратегическите рискове, особено във финансова криза? Един от най-големите рискове в България е плащането на пенсиите на пенсионерите. Защото през периода на комунизма бяха унищожени пенсионните фондове. Едно от нещата, които трябва да се направят и това е категорична позиция на СДС от доста време, голям сребърен фонд, т.е. капиталов фонд, от който само доходността да отива за пенсиите и да не се налага всички ние, работещите, всичко, което внасяме всеки месец, да отива за пенсии. Това е другият много важен стратегически въпрос, много важен стратегически въпрос. Искахме тази година и целият излишък да отиде в тоя сребърен фонд. Благодарение инициатива на СДС цялата приватизация и приходите от концесии ще отидат в тоя сребърен фонд. Това го връзвам и с идеята, че концесионираме магистралите, обаче приходите от това не отиват в нечий джоб и не отиват в някакво разхищение в обръчите от фирми, а отиват в тоя сребърен фонд, който ви казах.

И лихвите хранят пенсиите?

И само лихвите ще покриват една значителна част от пенсиите и ще направят, забележете, за първи път пенсионната система стабилна. Защото иначе знаете ли какво се оказва? Ако има тежка криза, ако има висока безработица и икономически проблеми, плащането на пенсиите става проблематично. Аз не искам да живея в държава, в която майка ми и баща ми, които са пенсионери, да има риск дали ще им бъдат платени пенсиите.
   
Ще въведете ли еврото предсрочно и едностранно?

Това е. . .
   
Да или не?

Значи, господин Вълчев, аз обичам да казвам една мисъл, ще ви я кажа и на вас - всяко сложно нещо има едно просто решение, и то е грешно. Така. Какво означава едностранно въвеждане? Едностранно въвеждане на еврото означава конфликт с Европейската комисия. При цялата тази ситуация това необходимо ли е да се прави? Не. Някой въвеждал ли е едностранно еврото в. . .
   
Косово.


Да, да речем, Косово и Черна гора, да, обаче това са много малки територии. Освен това те не са. . .

Да облекча коалицията ви с Иван Костов. Миналата седмица каза не и не.

Значи, не едностранно. Вие търсите между двама, между двете партии някакво различие, явно, ясно, разбрах каква е целта на въпроса. Сега, какво трябва да се направи обаче? Това правителство тотално е загубило доверието на Европейската
комисия. В смисъл вече не се получава комуникацията. Това все едно един човек много да ви е лъгал и сега да иска да ви убеди в някакви неща. Вие като го видите направо си тръгвате. Така е и Европейската комисия - като видят някакъв човек от сегашното правителство, направо си отиват и въобще никакви разговори, никакви такива неща. При нов кабинет и един сериозен министър на финансите какво трябва да се направи - трябва да се спечели доверието на Европейската комисия, да се сложи срок и условия България да приеме еврото, още повече че вече и критерият за инфлация, това ще помогне поне кризата, инфлацията ще спадне, ще бъде изпълнен и еврото, възприемането на еврото ще бъде възможно. Защо е важно възприемането на еврото за България? Но не едностранно, а с подкрепата на Европейската комисия. Защо е важно? Защото ще намали лихвите по кредитите. А намаляването на лихвите по кредитите - и на потребителски, и на бизнес кредити, и на ипотечни кредити, това е важно за хиляди, за милиони хора. Значи, хиляди хора имат кредити в България. Намаляването на лихвите по кредитите ще даде глътка въздух на цялата икономика. Затова съм "за" въвеждане на еврото, но не едностранно, не на принципа - станахме една сутрин, сега ще въвеждаме еврото, а с диалога и съгласието на нашите европейски партньори.

Бойко Борисов пак каза тази седмица, че е готов за премиер. Питах ви в понеделник, когато ви включих от Каденабия, сега отново ще ви задам тоя въпрос. Господин Димитров, вие като лидер на най-голямата дясна партия искате ли да станете министър-председател на България?

Значи, господин Вълчев, аз смятам, че коректното отношение към хората е да видим резултатите от изборите първо. Нека да видим резултатите. Тогава ще почнем да мислим за премиери, за министри, за подреждане на кабинети, за подреждане на мозайката.

Станишев каза - искам пак, миналата седмица.

Ами, това е, меко казано, проява на лош вкус. За мен е много важно един човек да няма фиксидеи. Защото знаете ли, когато един човек има фиксидеи, почва да прави нещата на. . .

Той каза, че това му е отговорност - да бъде пак. . .

Аз смятам, че е наша отговорност, на всички нас, да направим всичко възможно Станишев не само да не е премиер, но да бъде във възможно най-дълбоката опозиция. Това считам за своя отговорност и на СДС категорично.

Но няма да кажете кой ще е?

Ами вижте, аз не искам да изпреварвам събитията. Нека да видим как ще гласуват хората. . .
   
Аз искам пък да съм като английски, френски избирател - като гласуваш, знаеш кой идва на власт, силни фигури.
   
Ако това ще ви. . . Господин Вълчев, ако това ще ви мотивира вас да гласувате за коалицията СДС - ДСБ, съм готов да бъда вашият министър-председател, така да ви го кажа, ако това ще бъде ваша мотивация, съм готов да го направя.