Любов Панайотова: Отиваме на евроизборите като Синята коалиция
Любов Панайотова: Отиваме на евроизборите като Синята коалиция / снимка: БГНЕС /
Любов Панайотова: Отиваме на евроизборите като "Синята коалиция"
19423
Любов Панайотова: Отиваме на евроизборите като "Синята коалиция"
  • Любов Панайотова: Отиваме на евроизборите като "Синята коалиция"

Заместник-председателят на Съюза на демократичните сили Любов Панайотова в "Седмицата" на Дарик радио.

Вие сте единственият легитимен представител на СДС и де юре, и де факто - и вписана, и преизбрана за заместник-председател. Какви са последствията от изключването на Пламен Юруков? Ставате ли вие председател?

Аз винаги, така, се усмихвам, като стигнем до този казус, защото това, че си вписан в актуалното състояние на партията, която се приема за последно, не означава, че фактически си председател, тъй като политическата легитимност в партиите е много важна. Политически легитимният председател е Мартин Димитров. Бяха проведени, вярно за първи път, може би не толкова перфектно вътрешни избори в Съюза на демократичните сили, но Мартин Димитров на втори тур с убедителна победа спечели тези избори. Така че за мен председателят на Съюза на демократичните сили е Мартин Димитров.

Не знам дали имахте възможност да слушате предаването, но преди малко Бисер Троянов, който е заместник-председател и говорител на централните избирателни комисии, включително тази за Европейски парламент, каза, че снощи късно Пламен Радонов е внесъл още 6000 подписа, за да допълни липсващите му 819 в подписката за самостоятелно регистриране на СДС на изборите, а не както реши партията в "Синята коалиция". Какъв е коментарът ви?

Ами, аз слушах много внимателно вашия предишен разговор и това, което ми направи впечатление, е, че ние нямаме никакви правила и процедури. Аз няколко пъти вече повтарям, че за мен демокрацията означаваше точно това да имаме ясни правила и процедури, които да ни позволят да живеем спокойно, да живеем конкурентно, да сме в еднакви условия с тези държави, които са толкова по-напреднали от нас.

Да, обаче и вие можете да бъдете питани защо не сте протестирали по предвидения по закона ред с жалби за бавност, които парламентите, в които вие участвате, са приели, че са процедурата, по която се протестира при забавяне на една регистрация, а вие сега пишете два дни преди изборите - защо не се произнесохте през март, а чак през април?

Това наистина е уместен въпрос, но законодателството се развива. У нас то за съжаление не се развива в правилната посока. Не напразно това емоционално отворено писмо, което председателят Мартин Димитров отправи до редица институции, говори много, тъй като не виждаме едно... да сравним с търговското право - виждаме вписването на един изпълнителен директор или нова пререгистрация, минава изключително бързо в съда. Същото можеше да се случи при добра воля в случая с политическата формация Съюз на демократичните сили. Ние не разбираме защо от 1 януари - повече от 5 месеца, едно дело елементарно, което е, трябваше да бъде толкова бавно насрочено, отделно изведено по такъв начин, че то да е отменено от Върховния касационен съд като порочно и необосновано, върнато отново за преразглеждане. И всичките тези процедури говорят и на най-непредубедения наблюдател, че има нещо, което не е перфектно в нашата съдебна система. Да не говорим за доклад, мониторинг, тези реперни шест пункта, по които ни следят Европейският съюз, и във всичките тези юридически дебри наистина би могло да се намери подходящо основание да се бави, да не се регистрира. Това е лошият подход. Но когато има някакъв пропуск в законодателството, който следва да бъде отстранен, доброто желание в правораздаването, поне според мен като неспециалист, трябва да бъде налице. Ние събрахме достатъчно аргументи дори в случая "Борилски" и видяхме как едно правораздаване, което е, вярно, родината с Великата френска революция на либералните идеи, как можа веднага да се сезира и да започне един паралелен процес.

Къде е балансът обаче според вас между отговорността вътре във вашата партия, включително на вече хора, които са извън нея, и хората и институциите извън нея? Все пак цялата провокация тръгва от това, което се случва в СДС, тия хора подават жалби.

Естествено, естествено. Аз не подминавам с лека ръка това, което се случва в Съюза на демократичните сили, както и мога да кажа, че не разбирам подхода на господин Юруков и господин Радонов. Разбирам определени тези. Те не оспорват легитимността на изборите. Те не, поне твърденията са, че искат тази регистрация от съвсем най-дори подбуди тя да бъде като едно подсигуряване. Вие също преди малко коментирахте "Синята коалиция". Нека да видим дали техните подбуди ще бъдат наистина толкова добри, след като продължава тази процедура по внасяните допълнително гласове и подписи.

Какво всъщност още искате от председателя на Софийския градски съд, който се оказва, че няколко часа, буквално на следващия ден според съобщението в сайта на Софийския градски съд, което и Дарик радио после разпространи, е преразпределил делото на друг състав?

Ами, ние очаквахме, да ви кажа, още в същия ден да го направи това. Когато имаме отвод, вие като юрист знаете много добре, няма отлагане на делото, няма отвеждане, и това е прецедент - да не се назначи веднага нов съдия или пък дори да се разпредели делото, което не беше направено, а беше направено едва късно снощи, отново наблягам, може би след факта на това отворено емоционално писмо, което г-н Мартин Димитров, така, адресира до него като първи адресат.

Сега вече всичко е в ръцете на съдията.

И ние сега се надяваме, че този състав веднага ще насрочи, още следващата седмица делото и фактически ще финализира тази процедура, която, отново казвам, не е никак сложна.

Всъщност СДС се озовава в доста неприятното положение, след като години беше стожерът и отстояваше независимостта на съдебната власт, сега да се опитвате да влияете например върху насрочването на едно дело, което би трябвало само съдията да може да реши кога ще го гледа, стига да е в рамките на сроковете, а те при всяко положение отиват след датата, крайната дата за регистрация за изборите.

Ами, опитват се точно по този начин да кажат, че няма нищо екстраординерно в тази ситуация. Напротив, ние не сме съгласни с факта и че необичайното е самият факт, че се отнася за партията, емблема на демокрацията в България. Ние не сме съгласни с това, тъй като, отново казвам, тези процедури и това забавяне и за най-предубедения наблюдател се оказват изключително странни. По този начин, както казваме, искаме една... може би управляващите искат една служебна победа, искат една подмяна на вота на избирателя, едно некоректно състезание, и на мен ми е изключително болно, особено като експерт в европейската материя и като убеден, така, привърженик на Европейския съюз, да виждам отново неправителствени организации, които повдигат глас да имаме наблюдатели за изборите, да имаме отново повдигнат мониторинг от Съвета на Европа. Едни неща, които смятах, че сме забравили много, много отдавна.

Какъв е резервният вариант на "Синята коалиция", г-жо Панайотова?

Резервният вариант е основният вариант. Ние отиваме на изборите за Европейски парламент като "Синята коалиция". Нашата листа е от ярки личности, водач е Надежда Михайлова. Спор няма, че тя е от Съюза на демократичните сили, емблема на европейската интеграция и процеса на... най-трудните години на този процес, когато отстоявахме падането на визи и приобщаване към тези ценности, които искахме най-после да въведем тук, в България. Така че с тази листа ние отиваме на европейските избори.

И в името на това да отидете като "Синята коалиция" сте готови дори да преглътнете например липса на абревиатурата СДС във формалните документи, ако това се наложи?

Аз не искам отново да попадаме във всички тези легалистични норми и подробности. Детайлите силно се надявам другата седмица да бъдат отстранени, така че ние ще можем да получим регистрация.