Липсата на диалог довела до противоречията между БАН и правителството
Липсата на диалог довела до противоречията между БАН и правителството / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Липсата на диалог довела до противоречията между БАН и правителството
29251
Липсата на диалог довела до противоречията между БАН и правителството
  • Липсата на диалог довела до противоречията между БАН и правителството

Намериха ли спорните въпроси между БАН и правителството своето решение. Събеседник по темата в „Денят" на Дарик беше председателят на Българската академия на науките акад. Никола Съботинов.

По време на протеста днес символично погребахте БАН. Как стана така, че само няколко часа по-късно академията възкръсна след срещата ви с премиера. Как толкова  бързо успяхте да се разберете с него по теми, които са спорни от месеци?

Отдавна се водят спорове по различни въпроси. Днес имахме възможността да седнем и ясно и точно да формулираме кое създава противоречието между Министерството на образованието и науката и финансовото министерство от една страна и Българската академия от друга страна.

Кое?

Министър-председателят разбра, че нашите искания са справедливи. Министър-председателят разбра, че Българската академия на науката трябва да съхрани своята автономия и своята цялост. Разбра, че реформата, която правим, единствено има за цел да оптимизира една структура, да бъде тя по-ефикасна, да не излиза скъпо на държавата. Организацията, която имаме, е на достатъчно добро ниво. На базата на тези разговори ... Между другото министър-председателят беше провел редица посещения в Българската академия на науките и той познаваше нещата в дълбочина. Всички тези факти доведоха до вземането на едно важно решение, държавническо, с което се съгласихме по редица важни въпроси.

А намерихте ли обяснение тогава защо толкова месеци съществуваше напрежение между различните институции и не можехте да намерите краен вариант?

Липсата на диалог. Това доведе до редица проблеми. Водихме разговорите през медиите, а това не трябваше да се случва. Трябваше действително да се правят по-тесни връзки, да се правят дискусии. Ние правихме опит, но явно не намирахме решение. Добре, че днес министър-председателят тропа по масата и каза, че „трябва да се разберете" и намерихме най-добрите решения, надявам се, за бъдещото на Българската академия на науките и използване на нейната дейност за развитието на българското общество.

Получихте ли някакво уверение, че вие сами ще извършвате реформата. Споменахте и думата автономия. А няма да ви се налагат неща примерно с новия закон на БАН от просветното министерство.

Ето по следните моменти, по които се споразумяхме: първо ще се съхрани автономията и ценността а БАН. Това е много важно - за всяка научна организация от подобен ранг като академията, е важно тя да бъде автономна, независима политическа институция, която да дава обективно становище по различни важни за държавата въпроси. От това се нуждаят всички управленци - да знаят какъв е жалона, а дали те ще спазват препоръките, то си е лично тяхно политическо решение. Затова навсякъде по света академиите са автономни. Разреши се да се запази целостта на академията, институтите да си останат към академията, така както са, и академията да изпълнява ролята на национален изследователски център, както това се случва в почти всички нормални държави по света. Разпръснати институти почти няма, има организирани институти. (...)

Въпросът е дали начинът, по който вие виждате реформата в БАН, ще бъдете оставени да я вършите сами или ще ви бъде налагана от други места. Получихте ли уверение, че така както вие виждате бъдещето на БАН, така ще се случи то, а не както ви кажат да се случи?

Българската академия на науките ще бъде оставена до края на годината да извърши реформата така, както я вижда, така както виждаме организацията на институтите. Защото никой по-добре от нас, не разбира как това трябва да стане. Чиновници извън академията не могат да направят реформа. Реформата предвижда оптимизиране броя на институтите, организиране на дейността на академията по важни за икономическото, материално и духовно развитие на страната, по проблеми важни за страната. Също така реформата предвижда да няма дублиране на институти, да няма дребнавост в тематиката, раздробеност на тематиката, обединение в по-крупни звена, така че да могат да решават значителни, големи проекти. Всичко това ще доведе до едно по-ефективно съществуване на организацията. В тази насока бяхме подкрепени да ни оставят сами да си направим реформата. И най-важното, което постигнахме, министър-председателят се съгласи и нареди БАН да стане първостепенен разпределител на бюджета, т.е. ние да вземем в ръцете си и да си организираме по най-ефикасния начин финансовите въпроси. (...)

Имате ли притеснения относно проверките по отношение на това как се управляват имотите на академията и изобщо финансите на БАН?

И в момента текат две проверки. Нещата малко загрубяха в последно време и бяха изпратени две проверки за това как се движат финансово потоците в академията, от една страна, и, от друга страна, как се използват имотите, има ли нарушения, има ли продажба на имоти. Трябва да кажа, че ние не се притесняваме от това. Сметната палата непрекъснато ни контролира. Досега в академията не е имало някакви нарушения особени. (...)

Цялото интервю с акад. Никола Съботинов слушайте в прикачения аудиофайл