Кунева: Най-добрият начин, по който Европа успява, е с постоянство
Кунева: Най-добрият начин, по който Европа успява, е с постоянство / снимка: DarikNews
Кунева: Най-добрият начин, по който Европа успява, е с постоянство
19424
Кунева: Най-добрият начин, по който Европа успява, е с постоянство
  • Кунева: Най-добрият начин, по който Европа успява, е с постоянство

Еврокомисарят Меглена Кунева в "Седмицата" на Дарик радио.

Днес е празникът на Европа, Денят на Европа. Но да спестим общите приказки, които се свързват с такъв празник, и да говорим за конкретен въпрос от седмицата. Как Европа преговаря с Китай? Вие участвахте в срещата на върха по търговията Европейски съюз - Китай, която се проведе вчера и онзи ден в Брюксел. Европа или китайците ще бъдат по-силни през следващите години?

Аз съм съгласна с вашето предложение, че най-добрият начин да покажем значението на Европа, а не да говорим само за празника и за това какво е направила досега Европа за гражданите си, е да дадем конкретен пример от тази седмица. Защото наистина силата на Европа сега, в този глобализиран свят, е в това колко добре ще успее да наложи, да обясни и да удържи ценности, които са важни за всички. Смятам, че най-добрият експортен продукт на Европа, това е начинът да управлява устойчиво, стабилно и с мисъл за живота на всеки всеки ден. Точно това беше междувпрочем и разговорът с 8 министри от Китай начело с техния заместник министър-председател. Темата, по която аз участвах и за която аз искам да ви разкажа, беше, аз понеже замествах комисар Андрула Василиу, беше безопасност на продуктите, на храните и здравеопазване и специално по отношение на свинския грип. Това, което успяхме да направим и което в политическите преговори постигнах, е да разменим декларации с Китай, подготвени, разбира се, от предварителни разговори, и те поеха ангажимент да няма санкции срещу Европа така, както те наложиха на Канада и Щатите по повод на свинския грип за внос на продукти от страна на Европа. Представихме им много доказателства, за да ги убедим, и успяхме, че този грип не се предава по хранителен път. Но искам да кажа, че силата, с която Европа успя да убеди, се оказа очевидно по-активна, отколкото за другите им два големи партньора.

За какви обеми става дума на търговия, госпожо Кунева? Колко свински продукти изнася Европа в Китай?

Значи става въпрос за... не само за месо, а и за всички производни. Освен чисто паричния обем представете си в тези години на икономическа криза какво означава за производителите в Европа. Има страни, които са известни като Дания например, като Ирландия с това си производство, какво би било това за работни места, за икономиката. Така че ние се борихме много силно за всяка една страна и за всички заедно. Разбира се, самите цифри можете лесно да ги видите в... 

А направи ли пък Европа пък отстъпки пред китайците? Доколкото ми е известно, те настояват пък да внасят рибни продукти и миди, на което се дърпа Брюксел, и само една китайска провинция имала право на такъв внос като безопасен за европейците.

По отношение на рибите и на мидите, дори и една китайска провинция все още няма такова право. Ние внасяме от Китай в Европа хранителни продукти само от една провинция, засега. Това е провинцията Джилин. Те искат да разширим вноса от още една провинция, но засега Европейският съюз не намира основание, тъй като ние трябва да имаме сто процента увереност, че техните контролни органи могат да си свършат добре работата. Но това, с което се съгласих, съгласих се да изпратя мисия в следващия месец в Китай, за да проверим на място, Европейската комисия да провери на място дали контролните органи могат да поемат този ангажимент, дали са на мястото си, дали имат достатъчно административен капацитет, за да може да свършат това. Не, засега няма отваряне на допълнителен пазар към Китай, но поехме ангажимент да направим още проверки. В моята област, в областта на безопасност на стоките, това, което мога да кажа, е, че препаратът, който забранихме... това е препаратът, който може да предизвика сериозна алергия, но който китайците употребяват, за да пазят кожените изделия от влага и от молци, ние го забранихме в Европа и след като аз направих това в началото на април, сега вече във всички предприятия в Китай е забранено да го ползват, и моите колеги са отчели административно какво още трябва да направят, и са направили един наръчник за всички производители, което, така, дава гаранция, че нещата ще бъдат добре контролирани. Освен това имам от следващата седмица един китайски служител на обучение при мен, в моята генерална дирекция. Мисля, че най-добрият начин, по който Европа успява, това е с постоянство, с твърдост...

Кой е по-силен сега - китайците или Европа, кой е номер едно в момента?

Зависи за коя област говорите. Ако става въпрос за областта на производство на детски играчки, да, Китай има 80 процента от световния пазар, но ако става въпрос кой определя стандарта, аз мисля, че ние постигнахме успех от страна на Европа и този стандарт е определян според нашите критерии. Така че това не е канадска борба, това са търговски спорове, които са много важни, но което е още по-решително, е, че тук става дума за конкретни потребители, конкретни хора. Всеки един от нас сега е изложен на повече опасности. Във време на икономическа криза хората ще търсят по-евтините стоки, но аз няма да направя компромис с безопасността и мисля, че това се разбира добре от моите партньори.

Накрая със сигурност трябва да кажем нещо - къде е България в целия този разговор или пък, ако позволите да се пошегувам, вчера на приема за Деня на Европа отсъстваха каквито и да е водещи български политици, даже кандидатите за евродепутати ги нямаше. С изключение впрочем на вас и на министъра по европейските въпроси, и шефа на централната банка, друго познато лице от държавния елит нямаше, за разлика от други приеми - в руското или американското посолство например, където се изсипва цялото ръководство на държавата. Дали пък това не е знак, че нас какво ни интересува всъщност Европа и какво преговаряме с Китай?

Не, Европа е абсолютна релевантна за всеки. Междувпрочем трябва да кажем в интерес на истината, че министър Михаил Миков дойде и министър Орешарски.

А, после, значи са закъснели.

Но вероятно вчерашният ден е бил интензивен за всички. Има обаче една друга опасност - да смятаме, че Европа е нещо като перпетуум мобиле, че след като веднъж сме влезли и сме казали, че искаме да бъдем част от Европа, нещата са ясни от само себе си. Не, не е така. Не е така, ние имаме нови вътрешни трудности и тези трудности са, едното от тях е точно това, че Европа не се случа по подразбиране и че ние имаме всяка година различни предизвикателства. Ако тази година това, да речем, е свинският грип или пък безопасността на продуктите, или на храните, следващата година може да бъде нещо друго, с което нито една страна не може да се справи сама. Уверявам ви, че и най-голямата държава в Европа не може да преговаря на равна нога с Китай.