КРИБ: Национализация на професионалните фондове би ударила всички работещи
КРИБ: Национализация на професионалните фондове би ударила всички работещи / снимка: БГНЕС

Ако се стигне до национализация на професионалните пенсионни фондове, ще бъдат ударени всички работещи хора, заяви в интервю за Дарик изпълнителният директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. По думите му в Националния осигурителен институт ще се отвори огромна бюджетна дупка в следващите години, защото с национализацията на професионалните пенсионни фондове ще се постигне временен и краткотраен ефект. След като бюджетът на НОИ отново излезе на минус, парите ще трябва да се събират от по-големи вноски. Ето какво още каза Иванов:

Първо ще бъдат нарушени индивидуални права. Това са индивидуални лични сметки, по които титуляри са работниците, на чието име са внасяни пари от техните работодатели. Има хора с натрупани партиди от порядъка на 10-15 000 лв. Едно такова секвестиране, бих го нарекъл даже и кражба, национализация ще доведе до ситуация, в която хора, които не са имали никакви вноски или са били осигурявани на минимум, в един момент ще започнат да теглят права, равни на тези, за които коректно е плащано, на пълния осигурителен доход и които са имали сериозни очаквания, че когато дойде време за ранно пенсиониране, ще получат пенсия в пълен размер. Това са 17 процента от участниците на този пазар, която цифра не е толкова малка.

Може ли да дадем пример в цифри в единия и другия случай - на един работник, на когото са правени пълни вноски, и другия...

В случая хора, на които е плащан пълният размер, имат много сериозни натрупвания - 10-15 000 лв. в индивидуална партида не са малко пари. Същевременно има други, на които има натрупване от порядъка на 1000 лв., които излизайки, ще получават пенсия от порядъка на около 5-10 лв., а другите ще получават пенсия от порядъка на 500-600 лв. И изведнъж една уравниловка ще ги доведе всички до една пенсия от порядъка на кумулативно не повече от 100 лв. ако не бъдат налети допълнителни пари в системата.

Според вас едно такова действие на национализация, както вие го определихте, би ли довело наистина до балансиране на бюджета на НОИ, каквато е целта на правителството.

Категорично не. 2025 година ще бъдем на 2 млрд. минус. Този прословут учителски фонд, за който говорихме, се оказва, че не е ликвиден. Не знам какво означава това, че има 104 процента ликвидност. До ден-днешен не мога да намеря обяснение. Но пък знаем, че има пенсии от порядъка на 15,99 лв., които се изплащат в един период от 3 години. Нима целим да постигнем същото и с другите професионални фондове. 15 лв. пенсия за  три години. Ако това е целта, аз мисля, че няма заинтересован в България, който да подпише такъв един закон.

Ще се отрази ли на работещите хора, имам предвид на техните заплати, както и на условията на труд, ако се стигне до национализация.

Естествено, че ще се отрази, тъй като ще започнат да се търсят по-високи вноски, за да може да бъде запълнена новата дупка, която ще се отвори в НОИ. Тя може да бъде събрана единствено от вноски. Не съм чул досега да се предвижда оптимизация на разходите на НОИ. Да видим там секретарките и колите и как стои въпросът с тези разходи. Досега говорихме само за частните пенсионни фондове и там разбрахме, че няма нито секретарки, нито автомобили, те нямат имущество. Но в НОИ има и въпросът е как се стопанисва това имущество. Изобщо колко струва на НОИ операцията по управление на пенсионната система, какви са разходите.

Видяхме, че само като се заговори за тази идея, капиталовият пазар започна да пада. Какво ще се случи, ако наистина бъде гласувана от парламента?

Аз още преди да започне говоренето, заявих в медиите, че ще има срив на борсата, ако това започне да се обсъжда. Още буквално да другия ден борсата падна с около 2 процента, основните индекси и оттогава до ден-днешен продължават да се сриват. Лошо завършиха миналата седмица, лошо започнаха тази седмица. Но това е ефектът, не може да бъде друг. Страда репутацията на държавата, страда икономиката като цяло, а борсата е индикаторът на икономическото състояние.