Края на 2007 първи присъди за отнемане на престъпни имоти
Края на 2007 първи присъди за отнемане на престъпни имоти / netinfo

Проф. Стоян Кушлев - председател на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност в предаването „Денят” на Дарик радио. Интервю на Йовка Йовчева.

Колко производства сте образували от началото на тази година, по какво работите в момента? Предстои един доклад, който трябва да представите на властите за едногодишната си дейност от март 2006 г. до март тази година.

Структурата ни функционира вече една година и един месец – първите производства бяха образувани в началото на месец февруари 2006 г. За миналата година са образувани общо 154 производства – 100 от тях са за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. 42 от тях са за възбрана на имущество и запор върху парични средства и движими вещи. Завели сме 12 иска пред окръжни съдилища в страната за отнемане на имущество. Вече са 15 общо от началото на новата година.

Значи от началото на тази година има нови три искания за отнемане на имущество?

От началото на тази година имаме общо 25 производства, от които 8 броя за налагане на обезпечителни мерки и 3 за отнемане. Комисията си функционира вече нормално. Не беше лесно да се ситуира в страната, защото ние работим главно чрез териториалните структури – те взаимодействат с органите на досъдебното производство и с органите на съдебната власт.

На каква сума са запорираните до момента имоти? Какво е най-често запорираното имущество?

Общата сума по пазарна стойност на обезпеченото имущество е за миналата година 21 771 057 лева. Това е вписано и в едногодишния ни отчет, който скоро ще представим. Всички наши искания до съда за обезпечаване са одобрени. Подали сме 50 молби за 42 производства – всички са уважени. Само в три случая първоинстанционния съд не наложи мерки и след обжалване втората инстанция наложи обезпечителни мерки. Имаме две производства по обезпечаване, които са минали по цялата верига на съдебната власт.

За Ванко 1 ли става въпрос?

Става въпрос за един случай в София за незаконно притежаване на оръжие, при което се отнемат доста съществени имоти в Етрополе на Върбанов.

Човекът, който е съименник на депутата Венцислав Върбанов?

Да, но това е друго лице. Срещу него вече се води дело за отнемане и можем да съобщим името му. Той обжалва до край, стигна се до последната инстанция, която окончателно потвърди обезпечителната мярка.

Съдът уважава всички ваши искания за обезпечения, но хората логично задават въпроса кога ще бъде отнето най-после това имущество, кога ще го конфискува държавата?

Отнемането на имущество в страната може да стане само със съдебно решение и след като минат всички демократични процедури за обжалване. И затова в обществото трябва да се прояви известно търпение, за да се изчерпи цялата съдебна процедура. Една част от тези дела, може би 9, минаха на първо гледане. Някои минаха вече и на второ съдебно заседание. Предположенията ми са, че до края на тази година ще имаме не отнето имущество, а първоинстанционни присъди за отнемане. След това вече касацията …

Колко време може да отнеме обжалването след това?

До две години още може да бъде времето, но така е в цял свят. Органът, който постановява отнемането е съдът. Всяко друго решение не може и да се мисли. Освен това ние не сме данъчен орган, нито митници, които събират някакви недосбори на държавата. Ние сме репресивен орган – т.е.чрез нас държавата провежда определена политика на отнемане и възстановяване на обществото на онова, което е отнето от него. И политика на пресичане на престъпните облаги. Имаме и превантивна роля. Много се затрудниха вече организираните престъпници в различни сделки. Проверяваме всяка една трансформация на собственост. Проверяваме цялото имущество на лицето и на всички свързани с него лица.

Кои са основните категории запорирани имоти?

Тези факти не съм ги съобщавал. Ще ви кажа някои от тях. Комисията е поискала от съда и съдът е наложил възбрани върху 25 апартамента, някои от които са на атрактивни места. Жилищни сгради и къщи – 22 броя. Има и хотел на четири етажа, това е случая с бащата на Ванко 1, където вече водим дело за отнемане. Мотел в Благоевград на два етажа на един човек, известен като Гурвата. Той вече не е между живите, там също сме на фаза отнемане. Наложено е обезпечение на 24 магазина и складове.

Земеделски земи има ли?

36 случая на земеделски земи имаме. С обща площ 374 декара и все в атрактивни райони около Черноморието – около Поморие, Каварна, Балчик, Варна. Не на самия морски бряг, а на 5-6 км навътре от бреговата ивица. Такава тенденция се наблюдава през последните пет-шест месеца представителите на организираната престъпност да купуват имоти по Черноморието навътре, не до бреговата ивица, но тази част, която пряко допира до изградената инфраструктура.

Получавате такива сигнали?

Не само сигнали. Ние запорираме. Даже и утре ще гледаме производства за установяване – не мога да съобщя къде и как, но като погледнах материалите видях, че се купуват лозя, ниви и ливади на атрактивни места пак по Черноморието. Имаме случаи, когато някои са закупили по 25-30 места – лица, срещу които са повдигнати сериозни обвинения за трафик на хора и употреба на наркотици.

Курортите ще ви отворят сериозна работа?

Но има и селскостопански сгради. 5 броя овчарници са с възбрана, кравеферми – 2 броя.

Придобити от престъпна дейност?

Имаме и ветеринарна лечебница и кланица, върху която е наложена възбрана. Два ресторанта, едно ханче, една механа, две бензиностанции, една аптека, едно ателие даже. Ако говорим за автомобилите, сме наложили запор общо върху 82 коли. От които 27 скъпи автомобили – 19 мерцедеса и 8 БМВ-та.

Помним случая около хотела на Самоковеца, за който ви упрекнаха, че не сте реагирали бързо при запора му, но тогава вие обяснихте, че вдовицата на Константин Димитров не е получила реално нищо от продажбата на този хотел. Но въпросът е за другото му имущество, търсехте контакти зад граница, в Англия, запори наложени ли са там?

Имотите са известни вече. Те /запорите/ са наложени от английска страна, от тяхната служба, която се занимава със същата дейност, която имаме ние тук. По нейно искане са наложени от съда. На обща стойност около 5 милиона британски лири. Това са недвижими имоти – три офиса, един апартамент в Кенсингтън, един от най-атрактивните и жилищни райони. Срещу вдовицата му има повдигнато обвинение за пране на пари. Ако тя получи присъда вече на това основание тези имоти ще бъдат отнети, ще постъпи наше искане за отнемане.

Това може да бъде постановено и от наш съд, но тук се повдигат международноправни проблеми, защото английската страна казва, че парите са изпрани във Великобритания и самото престъпление по изпиране на парите е станало там. Между страните от ЕС съществуват специални споразумения в тези случаи, когато се извършва една подялба на имуществото между двете заинтересовани държави. Но това е вече правителствен въпрос, не е въпрос на комисията.

Известни политически фигури от по-ново време има ли сред хората, които проверявате? Проверявахте един бивш депутат – Дончо Димитров, но той е от зората на демокрацията.

Да. Срещу него имаме наложени обезпечения. Може би ще се отиде до внасяне на иск за отнемане на част от неговото имущество. Споменах вече, че ние не можем по закон да се самосезираме.

А трябва ли да имате това право – в ясни публични случаи да се самосезирате?

Мисля, че поне трябва да се даде възможност на комисията да поиска, когато разбере, че има повдигнато обвинение и то е в нейния предметен обсег, да започне производство като задължително поиска от съответната институция – следствие, дознание или прокуратура, да бъдат изпратени материалите.

Сега вие чакате?

Вие медиите често пъти ни упреквате, че сме закъснели. То си има и някакво технологично време, аз не упреквам колегите. Това взаимодействие с другите институции вече работи много добре. По чл.21 от органите на дознанието, следствието и прокуратурата през годината сме получили уведомление за 2 400 лица. Изграждането на това взаимодействие е продължителен и сложен въпрос, нужно е време.

Очаквате законодателна промяна, защото след последните поправки в НК не може да работите по един от текстовете – за източване на ДДС в големи размери. Какво се случва с тези случаи, по които сте работили?

Не става въпрос за промяна в Наказателния кодекс, а за промяна в нашия закон. След промяната на Наказателния кодекс, тогава, когато е необходимо да се внесат поправки в нашия закон, зад да останат тези случаи в предметния обсег на Комисията, е допуснат пропуск. Мнозина от експертите в парламента казват, че не е допуснат пропуск, обаче същия състав го има в друг текст.

Има ли в момента блокирани ваши случаи, производства?

Да, имаме. Всички наши производства, които са по член 257 – за източване на ДДС в големи размери, следва да бъдат прекратени, защото няма правно основание.

Много ли са тези случаи при вас?

Вече имаме 3 или 4 прекратени от нас производства за стойност около 2 млн. и 400 хил. лева. Трябва да остане и член 257, защото ще се получи една несправедливост. Лице, което е осъдено вече по този член, ако не се включи в предметния кръг на нашата комисия, то ще остане ненаказуемо по нашия закон.

Колко души проверявате по аферата „Топлофикация”, установени ли са имоти зад граница, знам, че не може да говорите с имена, но някои от героите са ясни?

Проверяваме много широк кръг лица и това забавя производството, защото там е вършена трансформация на имущество между голям брой лица.

Как върви проверката и кога мислите, че може да се стигне до някакво искане от ваша страна за обезпечаване на имущество в съда?

Мисля че в този срок, който законът е установил, може би ще имаме готовност, ако се наложи ще го продължим с още три месеца.

Да припомним кога започнахте работа, много време ли измина от този срок?

Пет месеца вече са изтекли. Ако нищо не се установи, прекратяваме производството, но тогава лицето е придобило определени имоти, които трябва да се установят.

И тези хора четата закона и четат добре сроковете.

Да и добре противодействат на закона. Имаме информация, че определени лица, които обслужват тези хора, са се събирали на съвещание.

От вас може ли да изтича информация, имате ли до момента информация за служители по места в страната? защото знаем, че хората, които проверявате са много имотни и могат да предложат големи суми на вашите служители?

Най-много държим на конфиденциалността на нашата работа. Производството, което се образува – то не се обявява никому и решенията на Комисията в този смисъл са необжалваеми. Ние нямаме за сега доказателства засега да е изтекла информация.

Сигнали получавате ли? Хората активни ли са, търсят ли ви, имат ли съмнения?

Съмнения понякога възникват, ние проверяваме, изчистваме ги и понякога се оказва, че тези съмнения са неоснователни.

Какво се случва със заплатите в Комисията? Вие много нашумяхте в медиите с възнаграждението си.

Заплатата ми вече беше обявена, средната работна заплата в комисията е 949 лева, но тя ще стане толкова, след като се направи увеличение от 10% след 1 юли – в момента е 897 лева. На пръв поглед като се сравни със заплащането в държавната администрация, изглежда висока. Ние сме между ведомствата с най-високи заплати. Но трябва да се има предвид характера на нашата работа, ние сме орган на досъдебното производство, ние действаме като едно гражданско следствие, което установява определено имущество и го предава на съда. Работата на нашите инспектори е същата като на следователите и дознателите, донякъде и като на прокурорите, а заплатите ни не са като техните. Без високо заплащане не може да привлечем добри кадри.

Проблеми със сигурността имате ли? В момента охраняват ли ви? Заплахи напоследък получавали ли сте?

Имаше отправена към мене заплаха и тя беше сериозна. Това беше миналата година, този случай е приключен, но съветът е винаги да се движа с охрана.