Канада не гледа на ЕС като бавна икономика и еврозона пред разпад
Канада не гледа на ЕС като бавна икономика и еврозона пред разпад / снимка: БГНЕС

Докато правителствата по света се чудят дали да вдигат данъците или да режат разходите като спасение от кризата, Канада предлага като универсална рецепта увеличаването на търговския обмен. Поне така твърди министърът на външната търговия на страната Питър ван Лоън, който е на своеобразно road  show из Европа преди да бъде подписано споразумението на свободна търговия Канада-Европейски съюз. Той дава за потвърждение на тезата собствената си страна, две трети от икономиката на която се дължи на търговията. А пък тази икономика е нараснала с над 6% през първите 3 месеца на годината - резултат, с който никоя от най-развитите не може да се мери. Канада е изчислила, че от това споразумение ползата е повече търговия за 38 млрд. долара, две трети от които ще отидат в посока на Европа. Ето какво каза още министър Ван Лоън пред Дарик. 

Казвате, че търговията може да помогне за по-бързото излизане на света от рецесията. Как кризата засегна вашата търговия доколкото две трети от икономиката ви е търговия?

Канада отчете спад в търговията си вследствие на кризата най-вече заради спада в американската икономика. И в частност заради проблемите в енергийния и автомобилния сектор. В същото време продължи да нараства търговията ни с другите страни. Фактът, поради който ние сме толкова агресивни в желанието си да сключваме нови търговски споразумения и да подобряваме комкурентноспособността си е това, което ни помогна да преминаваме през кризата в по-добра позиция от много други страни.

Четох, че Канада е почти незасегната от кризата. В каква степен това е факт?

Това е така, защото се бяхме приготвили за кризата. Ние взехме мерки да намалим дълга си и в рамките на три години го редуцирахме с 47 млрд. долара, което ни даде възможност да въведем стимули като не създадем голям дефицит по този начин. Така че имахме вече към момента на кризата силна фискална позиция, вече бяхме редуцирали данъците, на няколко пъти свалихме ДДС като видяхме, че икономиката ще върви надолу и така или иначе ще трябва да се намали данъчното бреме. Но всъщност ние реализирахме този пакет стимули с тригодишен аванс. В същото време през годините направихме доста, за да помогнем на бизнеса да стане по-конкурентоспособен. И то не просто чрез сваляне на данъците, но и чрез улесняване на инвестициите, облекчения при обновяване на оборудването, в предишните години също наблегнахме много на квалификацията на хората. 

Така или иначе вашия съсед, който всъщност създаде кризата, бе силно поразен от нея. В каква степен са пораженията и върху вас? 

Както вече казах нашата търговия пострада, но по две линии не сме засегнати като САЩ, защото по тях се различаваме. Нашата банкова система е по-стабилна - нямаме нито една пропаднала банка или някоя, която да сме спасявали. Нашите правила за ипотечно кредитиране са доста по-строги и съответно нямахме ипотечна криза. Така че тези две разлики ни помогнаха да не изпаднем в ситуацията на САЩ.

Да, но целият свят пострада, а вие залагате основно на търговията в световен мащаб... 

Това беше възможно заради непрекъснатите иновации, квалификация на персонала и създаване на икономически условия, които поставят бизнеса в по-добра позиция. Както казах две трети от икономиката ни е свързана с търговията, а 70% от нея е със САЩ, така че ако някой трябваше да е силно ударен от глобалния спад в икономиката, това трябваше да е Канада. Но тъй като фундаментът на нашата икономика беше здрав, това ни даде възможност да се предпазим в тази ситуация и да маневрираме.

Канада е единствената сред страните от Г-7, която вдигна основната си лихва преди известно време. Правилно ли е това решение от гледна точка на развитието на икономиката?

Лихвата се определя от централната банка и правителството не участва в тези решения, нито ги коментира.

Разбира се, но как изглеждат нещата от гледна точка на бизнеса?

Ние не коментираме тези решения нито негативно, нито позитивно и оставяме коментара на бизнеса.

Канада върви към споразумение за свободна търговия с ЕС. Не ви ли притесняват многото прогнози за разпад на еврозоната?

Преди да дойда в България бях в Естония...

Вашите корени всъщност са тъкмо от Естония, нали?

Да, и точно това обсъждахме, тъй като те преди дни минаха през последната процедура за влизането в еврозоната. От гледна точка на Канада обаче ситуацията изглежда така - ние не влизаме в обшия валутен съюз на Европа, ние влизаме в търговски взаимоотношения при това с 27 страни, някои от които не са членове на еврозоната, а пък ползата от свободната търговия ще бъде за всички. В този смисъл как се представя еврото като валута и кое правителство има фискални проблеми или пък няма - тези неща ни интересуват само заради техния глобален ефект върху икономиката. Ние сме сигурни, че ще бъдат направени правилните стъпки, за да се предпази еврозоната от бъдещи проблеми, идващи от няколко страни. Но е факт, че подобно търговско споразумение ще подобри фискалната позиция на всички правителства от общността, защото ако търговията ти се увеличава с 38 млрд. долара, това означава милиарди долари възвръщаемост в съответните държави и съответно означава по-силна фискална позиция.

Но за търговията е важно колко силно е еврото, колко силен е канадският долар...

Така е. Но канадските производители се справяха много добре, когато канадският долар беше 60 доларови цента, с днешна дата двете валути са почти равностойни. И производителите ни пак се справят добре, просто защото осъзнаха, че успехът им няма да дойде от това да подценяват продукцията си, а ако предлагат високо качество.

По какъв начин малка икономика като българската е важна от гледна точка на споразумението за свободна търговия Канада-ЕС?

Тези, които ни критикуват за намерението ни да подпишем това споразумение, казват, че Европа ще бъде зона на бавен растеж. Аз обаче не съм съгласен. Гледам към всички, които около 50 години са били социалистически държави и виждам, че те имат огромен потенциал за силен растеж. Това се отнася и за България, и за Естония и за другите. И в същото време това са страни, които имат връзка с Канада чрез своите роднини, които живеят там, което ги прави наш естествен търговски партньор.

Като говорим за растеж, Канада отбелязва удивителен ръст насред кризата, какви са прогнозите ви за търговския сектор до края на годината?

Очаквахме всъщност по-скромен ръст, но за първото тримесечие се оказа 6.3%. МВФ мисля прогнозира под 4 %. И ние смятаме тази прогноза за далеч по-реалистична. Данните за търговията също показват ръст и при вноса, и при износа. Почти всеки месец виждаме ръст този сектор и което е по-интересно - при вноса ръстът е по-висок отколкото при износа и по-голямата част от него се дължи на импорт на оборудване за различни видове производство. Това е добър сигнал, защото показва растеж на икономиката и  готовност на хората да се възползват от възможностите. А това, в крайна сметка означава повече инвестиции, повече работни места, повече растеж през следващите месеци, така че тези данни са вече добра новина сами по себе си.