Калин Георгиев: Принудени сме да работим не като част, а въпреки системата
Калин Георгиев: Принудени сме да работим не като част, а въпреки системата / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Калин Георгиев, главен секретар на МВР пред „Денят започва”:

Почти година сте главен секретар, време за равносметка може би. Но все пак да не влизаме в многословие. Да ви попитам, част от „Килърите” са на свобода, вчера арестувахте Дачи, който беше пуснат от съда преди няколко дни... Смятате, че той е участвал и в друга стрелба. Разкажете ни малко повече?

Ами, аз не смятам, според прокуратурата имаме безспорни доказателства, че Дачи е лицето, което е направило опит за убийство на Камен Балбузанов - Куката в Плевен, ноември миналата година.

Казвате, че имате безспорни доказателства. Така се твърдеше и когато Дачи беше арестуван с останалите четирима в групата на „Килърите”...

Направих едно малко уточнение - според нас и прокуратурата.

Да. А защо се получи така, г-н Георгиев, защо такива хора, с такива обвинения са на свобода, четирима от тях са на свобода, само един от тях остана задържан и то с най-леката мярка за неотклонение?

Ами, аз мисля, че адресатът на въпроса ви е неправилен, тъй като не МВР и прокуратурата определят мерките за неотклонение.

Така е. Така е, но все пак като, не като главен секретар, а може би като експерт, как тълкувате това разминаване в нюанса между решението на първата съдебна инстанция и на втората? Коренна разлика в тълкуването на доказателствата, коренна разлика в съжденията на съдиите. Знаете, първата инстанция задържа „Килърите”, втората ги пусна. Вашият коментар като експерт, като полицай?

Конструктът на вашето разсъждение е изключително логичен и мисля, че всеки един нормално мислещ човек е наясно с тези противоречия. Аз оттук нататък каквото и да кажа, то само ще бъде едно разсъждение върху тези противоречия, те са очевидни. И не бих искал, така, да кажа, че ми е особено приятно от тази ситуация, нито на мен, нито на моите колеги. Факт. С това, което започнахте сутринта, ние сме принудени да вършим една работа два пъти. Харчим един ресурс няколко пъти. В края на краищата всичко това, което правим, струва пари. И всички тези усилия, които полагаме, аз не бих искал нашият труд да бъде определян като сизифов, не искам да пълним каца без дъно, защото резултатът, венецът на всичко това, което правим ние като служители на МВР, на прокуратурата и на останалите правоохранителни институции, се материализира в съда. И ако се не лъжа, миналата година 51% от всички постановени от българския съд присъди са пробации или условно, нещо от този род мисля, че беше.

Добре, казвате противоречия, но като че ли мирише на война. Мога ли да се изразя по този начин? Май не само противоречие има между вас. Дори бих могъл да цитирам вътрешния министър, който късно вчера е казал - въпреки съпротивата на някои от органите на държавата Министерството на вътрешните работи с прокуратурата ще продължи своята политика за реално противодействие и ефективна борба с организираната престъпност на територията на страната.

Аз не бих могъл да го кажа по-точно.

Това е казал министърът. Вижте, знаете ли кое ме притеснява, в смисъл такъв, въпреки съпротивата на някои органи...

Е, на вас не ви ли се струва, че има съпротива на някои органи?

Това е съпротива срещу борбата с организираната престъпност. Не е ли прекалено силна тази квалификация?

Ами, аз мисля, че е точна тази квалификация. Фактът, че, както ви казах преди малко, ние сме принудени да работим не като част от системата, а въпреки системата, това не е добре.

Това звучи, това звучи страшно. Страшно е положението, това каза и Бойко Найденов преди няколко дни във връзка с... така, с освобождаването на „Килърите”. Вас положението плаши ли ви? С една думичка ми отговорете. Страшно ли е наистина положението в държавата. Това ме интересува. Противоречието на...

Не е добре тогава, когато една част от държавната власт се държи все едно не е част от държавата. Това не е добре, определено.

Добре, г-н Георгиев, но вие сигурен ли сте, че не допускате и грешки? Сигурен ли сте, че събраните доказателства наистина са изрядни. Защото все пак...

Знаете, че последния идеален са го разпнали на кръста преди 2000 години. Всички сме грешни, естествено, че допускаме грешки, но искаме съдът да бъде арбитър, а не да взема или да кредитира само една от страните по делото. И действително настояваме за някаква състезателност в процеса. Ние и прокуратурата, естествено.

Не да видим така, доводите на съда и вашата позиция. Първата инстанция относно събраните от вас доказателства по делото за „Килърите”, така, вижда във вашата обосновка относно симкартите, относно проведените разговори, локализирането на местоположението на тези проведени разговори, достатъчно основание за това, че групата най-вероятно е участвала в това престъпление. Следващата инстанция категорично смята, че в крайна сметка не може да бъде направено такова обосновано предположение. Това ли са основни доказателства - симкартите, позиционирането им, разговорите?

Ами, аз не мисля, че една такава добре позиционирана, структурирана, йерархична организирана престъпна група може да остави някакви видими материални следи други. Говорихме за това, че нямало ДНК или по гилзите няма пръстови отпечатъци. Елементарната логика показва, че не можем да очакваме от един поръчков убиец на местопрестъплението да отиде до тоалетната, да си остави носната кърпичка или да направи нещо друго, което да ни даде биологичен материал. По гилзите всеки един нормално трезвомислещ човек знае при каква температура гори барутът и при колко градуса коагулират белтъците, и как се разпада позицията на ДНК.

Това е така, трудно се намират биологични следи.

А да се водят свидетели, които ние после да намерим, да ви поканя на едно поръчково убийство... Звучи нелогично.

Така е. Но съдът дори ви обвинява в това, че повечето от вашите доказателства се базират на полицейски оперативни справки. Това така ли е?

Ами, в кориците на делото не видях такова нещо. По-скоро обвиненията бяха направени на базата на това, че не са приложени така наречените веществените доказателствени средства на базата на експлоатацията на специалните разузнавателни средства. Когато слушаш голям брой телефони, вече ви вкарвам в кухнята и в технологията на разследването, ти ги слушаш наживо и не си в състояние в такъв кратък период от време да изготвиш съответните веществени доказателства. Но затова ние говорим за искане на една мярка за неотклонение, което да ни даде възможност да продължим да работим, а не да помолим съда да ги осъди тези хора.

Така е, но да се върна на изявлението на г-н Бойко Найденов, заместник главният прокурор. Той хвърли една медийна бомба като каза, че има оперативна информация, че дори групата като че ли била взела на прицел премиера. Има ли наистина такава оперативна информация?

Всяка една информация, която е свързана със сигурността на премиера, не се коментира.

Защо обаче тази информация наистина не беше коментирана, въпреки че се прокрадна в един ежедневник преди пускането на „Килърите”, а след тяхното пускане дори заместник-главният прокурор, така, си позволи в медиите да направи това изявление.

Той съобщи всичко, което можеше да каже, а аз няма да коментирам никаква информация, която е свързана със сигурността на премиера.

Тази група има ли връзка с хора от ъндърграунда извън България?

Това е част от технологията на разследването и тепърва ще предстои доказването на такива връзки, но не бих искал допълнително, така, да коментирам факти и обстоятелства в хода на досъдебното производство, които ще се изясняват.

Сърбия - в полезрението ли е на това разследване. Хора от сръбски произход в полезрението ли са на това разследване?

Правите разговора ни скучен, г-н Димитров.

Но все пак е доста интересно, особено когато се касае за сигурността на премиера.

Нещо, което ви казах, че аз принципно не коментирам.

„Всичко коз” и операцията срещу съпругата на Валентин Димитров също бяха шамар срещу усилията на МВР и прокуратурата. Как ще коментирате развръзката? Оказа се, че съдът счете, че срещу дамата няма никакви доказателства.

Съдът затова е съд. Аз затова ви казах, че е ненормално част от държавната власт да се прави, че не живее в същата държава. А по отношение на „Всичко коз”, мисля, че видяхте, непосредствено след промяната на мерките за неотклонение беше направен опит да се изтеглят 567 000 лева от една от инкриминираните фирми. Коя нормална фирма тегли половин милион в брой? Коя нормална фирма използва подставени лица и форми на защита, за да не бъде засечено това теглене? И да чувам твърдения, че в България няма организирана престъпност, това ако не са форми и методи на работа на организираната престъпност, извинявайте, ама в детските градини не работят така.

Не, едва ли някой, едва ли някой е казал, че няма организирана престъпност. Може би тезата е, че няма мафия, поне не в италианския смисъл.

Ами, какво е? Хайде, ако трябва да спорим и да теоретизираме, какво е... мафията е популярното, така, народното определение за организирана престъпност. Какво значи няма мафия?

Така е, но все пак знаете, вие сте човек прагматик. Законово никъде не е регламентирано какво е понятието мафия. Организирана престъпност със сигурност има. Това е друга тема. Но ще успее ли МВР да помогне в, така, трупането на приходи в хазната? Премиерът много разчита на това. С освобождаването на „Всичко коз”, на групата по „Всичко коз”, изглежда, че поне в този момент нещата боксуват.

Вижте, ние предотвратихме една щета за държавния бюджет. Групата, свързана с „Всичко коз”, в рамките на две години е усвоила страшно много пари. Това са 250 млн. лева неправомерно. За последните два месеца, откакто започнахме да работим по досъдебното производство, там са усвоени около 35 милиона неправомерно. Последната щета, която предотвратихме, за тези половин милион лева, мисля, че отговаряме адекватно на икономическата ситуация в страната. Друг е въпросът, че тези пари биха могли, те биха могли да бъдат усвоени от цялата държавна администрация, пак казвам, от цялата държава. Няма значение коя власт ги харчи тези пари. В края на краищата трябва да мислим малко и в този аспект.

Въпреки развръзката, естествено това, че са пуснати на свобода, не означава, че са оневинени, тепърва продължава разследването, но все пак не е добра индикация. Може би политическата воля, за която твърди премиерът, че има да се справи правителството с организираната престъпност, най-вероятно ви дава някаква свобода. Възможно ли е да набирате една инерция, която обаче да слага прът в колелата ви и да допускате грешки? Все пак имате ли и това едно наум?

Искате да кажете, че преди като нямаше политическа воля, не се допускаха грешки, така ли?

Не, не казвам това. Възможно ли е все пак да се избързва при някои разследвания?

От момента, в който съм заел позицията на главен секретар, помолих колегите да направят една статистика, са проведени над 2400 специализирани полицейски операции, като 150 от тях са срещу знаковите фигури, така наречените знакови фигури, които станаха 216 вече. От тези 216 фигури 72 фигури са с някаква мярка - от задържане под стража до подписка, парична гаранция.

Какво се случва със случая, който, така, беше най-голямото предизвикателство в началото на вашата кариера като главен секретар, случаят в Разлог, където бомба уби жена и дете? Знаете, там имаше арест, съдът обаче счета, че е действано доста прибързано, а тогава още не се говореше за война между институциите. Какво се случва там?

Ами, продължаваме активно да работим по издирването на извършителя, тъй като...

Оптимист ли сте?

Ами, аз винаги съм, аз съм принуден да бъда оптимист. Не мога да бъда друг.

Мотивирате ли колегите си?

Ами, ние се мотивираме взаимно и мисля, че се справяме добре, въпреки всичко. Ние нямаме друг шанс, трябва да продължим. Ако спрем сега, всичките ни усилия отиватнапразно.

Какво би могло да ви откаже?

Няма такава сила.

Убеден сте в това?

Ако не бях убеден, щях веднага да си отида.