Калфин: Няма натиск върху България за позицията й за Косово
Калфин: Няма натиск върху България за позицията й за Косово / netinfo

Много бързо след като Косово обяви независимост ЕС би трябвало да се събере и да излезе с позиция, заяви пред Дарик радио министърът на външните работи Ивайло Калфин на 6 февруари. Той допълни, че за страната ни е важно да участва активно в правеното на европейска политика по този въпрос. "Иначе или ще се самоизолираме, или ще изолираме ЕС, а и двата варианта не са добри", коментара Калфин.

Доста са рисковете. Ако мога да обобщя най-важните, първият е свързан с дестабилизация и връщането отново на насилие на Балканите. С разпадането на Югославия имаше много войни на Балканите. Те от няколко години насам спряха и от няколко години насам целият регион и България много активно работят за икономическо развитие, за просперитет, за създаване на икономически връзки, за подобряване на жизненото равнище. Връщането на насилие е изключително опасно за целия регион. Не заради пряката опасност, колкото заради задържането му и връщането му обратно. Вторият риск, който също не е за подценяване, е възникването на един голям, замразен конфликт на Балканите. За такъв конфликт може да се направи паралел със северната част на Кипър, с Приднестровието, с Абхазия, с Южна Осетия, с Нагорни Карабах. Такъв замразен конфликт трупа около себе си нови и нови проблеми, завързва нови и нови дилеми и по този начин отново целият регион е затруднен в движението си към просперитет и икономическо развитие. Не трябва да се подценяват рисковете, свързани със стабилността на целия регион и възможността да не се появяват бежански вълни. Така че решаването на косовския проблем съобразно и с това. Конкретен риск за България би възникнал при евентуално затваряне на границата между Сърбия и Косово, когато част от транспортният трафик на Косово ще мине през Македония и България. България е външна граница на Европейския съюз.

Никой обаче не казва колко съществен е един такъв риск. Колко е съществен?

Той се оценява. Имаме оценки за всички възможни развития. При евентуални проблеми в Сърбия – това са от другата страна, от страна на Белград рискове, България би трябвало да оцени и тя оценява, че ние имаме значителни български инвестиции, които са в Белград, имаме доста голям транспортен поток и човешки поток, който минава през Сърбия. Има българско малцинство в Сърбия. За нас е много важно тези канали да остават отворени и да не се затрудняват, така че рисковете не са малко. Те са икономически, политически, свързани и с ефект върху България – той е косвен, не е пряк, но и с ефекти в целия регион, тъй като ако имаме едно огнище на напрежение в региона, то това се отразява на доста съседни страни и фактът, че България е член на Европейския съюз и член на НАТО е много добър за нас, но в наш интерес е регионът ни да е стабилен.

Сръбският посланик в София обясни, че Сърбия има екшън план за Косово, но знаме ли нещо повече, поне принципните параметри на този план на Сърбия в случай на обявяване на независимост от страна на Косово?

Това, което Сърбия заявява, че ще предприеме, е от една страна, действия по отношение на Косово, като заявленията на сръбската страна са, че тя ще предприеме всички мерки, с изключение на военните – което няколко пъти се подчертава – за защита на техния интерес. Включително по отношение на Косово могат да се очакват и доста брутални мерки, като примерно затваряне на граница, затрудняване на инфраструктурни доставки, на електроенергия и така нататък. Освен това Сърбия най-вероятно ще потърси съдействие и ще започне процедури в редица международни организации. Освен това това, което беше декларирано от Сърбия, е, че страни, които установят отношения с Косово или признаят Косово, ще имат проблеми със Сърбия и точно това е един секретен план, който прие сръбското правителство на 14 януари, в който се описват марки, които биха били предприети по отношение на такива страни. Без да знам какво пише в секретния план на сръбското правителство, аз си мисля, че България така трябва да продължи да развива политиката си, че да държи максимално широко отворена вратата за диалог, за сътрудничество, за обмен на информация. Ние сме съседни страни, имаме изключително горчивия опит от ембаргото върху бивша Югославия, което нанесе най-големи щети в България и мисля, че поучили се, не трябва да допускаме повече такова нещо.

Има ли риск от прекъсване на дипломатически отношения между София и Белград?

Не вярвам да се стигне дотам, защото прекъсването на дипломатически отношения, означава един много сериозен и дълготраен конфликт. България и Сърбия са съседни, приятелски държави. България е може би най-убеденият поддръжник на европейската интеграция на Сърбия, което беше и изборът на сръбския народ в президентските избори, така че аз не виждам нито една причина, поради която да се затрудняват нашите отношения.

Имало ли е външен натиск или предложения към България да бъде сред първите европейски държави, признали независимостта на Косово?

Не, позицията, която се взема в България, е изработена в България и съобразена с българските национални интереси. Натиск към България няма, не оказван и ние не бихме го допуснали. Не виждам институция, която би могла да го допусне по такъв деликатен и важен въпрос за нас. Ако може да се говори за някаква обвързаност на позицията ни, то България до голяма степен се съобразява с това, което става в Европейския съюз. И за нас е действително важно ние да участваме в тези действия.