Калфин: Не сме канили Хилари Клинтън в Пловдив
Калфин: Не сме канили Хилари Клинтън в Пловдив / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик:

 

Ще могат ли тези, които са източили много ДДС от България, да се скрият, както направи Веска Меджидиева, в Република Южна Африка без никакъв шанс за българското правосъдие или например да отидат на хубавите плажове на Сенегал, където да си купят къщи, след като вие обиколихте шест ключови държави в Африка?

 

Ще мога да отидат, обаче ще ги върнат много бързо в България. Едно от значенията именно на поддържането на сътрудничеството с тези държави е да има достатъчно добър междуправителствен контакт, включително, и това стана въпрос и в Южна Африка в срещите ни в областта на правосъдието, с лица, които се издирват от българското правосъдие.

 

Това означава, че е възможно в близко бъдеще да бъдат подписани съответни спогодби с най-желаните от българските бандити дестинации.

 

Е, те са желани, защото няма такива спогодби, защото този, който иска да се скрие от българското правосъдие, отива в страна, в която не биха го естрадирали. Много скоро Южна Африка няма да бъде такава държава.

 

А Меджидиева ще се върне ли?

 

Ако я издирва правосъдието, би трябвало да бъде доведена.

 

Т.е. очаквате след спогодба и Меджидиева също да бъде прибрана в България?

 

Ами, точно за това са спогодбите, този, който се издирва от българското правосъдие, да може да бъде, да му бъде предаван.

 

Друга страна на проблема с бандитите са африканските бандити. В Кения се срещнахте с представители на организацията, за която е работила отвлечената преди сто дни българска Данка Панчова. Има ли надежда тя да бъде върната? Какво всъщност искат сомалийците, които са я отвлекли, и защо от Кения се прави операцията по спасяването й?

 

Защото в Сомалия обстановката, включително политическата обстановка, е изключително нестабилна, в Сомалия и посолства на страни - членки на Европейския съюз. Организацията, за която работи нашата сънародничка, казва се "Действие срещу глада", тя е една доста голяма организация, която традиционно доставя хуманитарна помощ в африканските страни. Аз се срещнах с представители на кризисен щаб, който те са изградили в Кения, това е страната, от която биха имали и дипломатическата подкрепа, и възможностите да работят в Сомалия.

   

Да, защото Кения е съседна на Сомалия.

   

Тя е съседна на Сомалия, освен това там и комуникацията е по-добра. Разбира се, аз очаквам този случай да приключи положително, както и става с голяма част от отвлечените хора. Просто в Сомалия има племена, които отвличат хора за пари. Това нещо се случва и с пиратството в Сомалия. Знаете, че НАТО и европейските страни изпращат вече ескорти и кораби, за да си придружават търговски товари, тъй като в една страна, в която няма достатъчно политическа сила и институциите не работят достатъчно, общо взето, много хора правят, каквото си искат. Сега първо има избор на нов президент в Сомалия. С него също се работи. Идеята е и по политическа... чрез властите да се потърси съдействие. На второ място тази организация работи и директно за освобождаването, това не е само българката, в тази група, която е отвлечена, има и две французойки, белгиец и трима кенийски пилоти, има още няколко души европейци, отвлечени също в Сомалия. Вчера не, ами онзи ден бяха освободени две италианки от Сомалия, две монахини, които също бяха отвлечени. Разговорите се осъществяват чрез посредници в Сомалия, чрез представители на сомалийската общност. Няма пряк контакт с тези, които са я отвлекли, но има контакт с похитителите при всички случаи.

 

Колко пари искат?

   

Принципно организацията, и мисля, че това е принцип не само на тях, а във всеки един случай за отвличане...

 

На коя организация, на хуманитарната?

   

На хуманитарната организация,  която е създала...

   

Действията са…

 

... точно така, този кризисен щаб. Това не е и първият, не е и първият й случай. Те не преговарят за даване на откупи, тъй като в противен случай това би придобило действително размери, които са невъобразими, и затова не са и в пряк контакт с похитителите. Основните аргументи са, че похитителите нищо не биха спечелили от продължаване на тази, на тези действия и продължаване на задържането на отвлечените, първо. И на второ място, е, че в крайна сметка тази организация доставя хуманитарна помощ именно на тези хора, които са я отвлекли, което няма никаква логика в това нещо. Има контакт, даже предния ден, преди да отида аз, са говорили с похитените, те се чувстват добре с изключение на психологическото им състояние, тъй като оттам, където са, те не знаят, че се работи,  и то се работи много активно за освобождаването им.

 

Защо България няма посолство в Найроби, при положение че това е най-развитата държава в Източна Африка и се оказва ключова за пазенето например на търговските пътища заради проблема със съседната Сомалия.

 

Много е резонен вашият въпрос. България има седем посолства на юг от Африка и в тези посолства... на юг от Сахара, и тези посолства са с минимален брой дипломати. Там работят не повече от десетина души български дипломати общо. Основният проблем е финансовият. България е имала, даже имаме собственост в Найроби, в Кения, сграда, която даваме под наем в момента, проблемът, единственият, е с финансовите възможности за откриване на нови посолства.

 

Тоест, когато е отвлечена една българка, както в случая, и ако бъде отвлечен български търговски кораб или кораб с българска стока, България няма никакъв директен начин да контактува с евентуално похитители или властите в държавата, в която се случва това в Африка, трябва да търсим други европейски посолства?

 

Начин има, точно така, чрез другите европейски посолства в рамките на ЕС, това е и договорено в европейските страни, там, където една страна няма посолство и консулска служба, всяка една друга страна - членка на ЕС, поема грижата за съответните граждани. Ние работим много активно с посолствата на Белгия и Франция, тъй като техни граждани също са отвлечени, така че ви уверявам, че това, че в момента няма българско посолство в Найроби, не означава, че се работи по-малко.

 

Ще получава ли България втечнен газ от Нигерия? Алтернатива ли е газът на четвъртата по запаси страни в света на руските и азиатските доставки за Европа?

   

Абсолютно, това е една от алтернативите, която би могла да проработи, ако България направи две неща. Първото е да изградим тази връзка с Гърция, за която очакваме и европейско финансиране. И второто е, ако се изгради нов терминал, това ще стане и още по-достъпно, нов терминал за втечнен газ. Нигерия изнася втечнен газ, и то го изнася в Средиземно море. Така че през Гърция или съществуващия сега в Пирея, или при нов терминал, ако се построи в Северна Гърция, България би могла да получава газ и от Нигерия. Другите възможни източници са Алжир, Либия или Оман...

   

Конкретни разговори за количества, за цени  кога ще се се водят и кой ще ги води?

   

Не е нормално да водим в момента конкретни разговори, тъй като все още...

   

Нямаме я тръбата.

 

... все още не съществува инфраструктурата, няма как да дойде тази газ до България. Но  доколкото това е един от приоритетите и още тази година ще започне изграждането на подобна тръба, то тези, които споменах, потенциални доставчици на втечнен газ би трябвало с тях да се проведат преговори.

  

Поканихте ли нигерийците да участват на световния енергиен форум в Пловдив, поне така вече го нарича българската преса? Повечето вестници пишат, че Хилари Клинтън, Владимир Путин, властелините на газа ще се съберат в Пловдив тази пролет.

   

За съжаление маса, така, щуротии се видяха и в медиите във връзка с този форум. Нито е световен енергиен форум, нито очакваме американския държавен секретар. Тя г-жа Клинтън не е поканена и няма как да дойде. Аз не мога да разбера защо...

  

Не само няма да дойде, а и не сме я канили.

 

Не, за този форум не сме я канили. Това е някаква инициатива на, така, пловдивското кметство, която не е най-добра. Това, което ще се проведе в Пловдив, е една голяма, много голяма енергийна конференция, среща на върха, в която ще присъстват страни от Югоизточна Европа, от Кавказ, от Централна Азия, поканена е Русия, поканени са и наши партньори, разбира се, от ЕС и САЩ, така че да обсъдим основните принципи на енергийната сигурност, свързани с ангажиментите и на страните производители, доставчици и получатели на газ, доставките да се получават по възможно най-сигурния начин, за да не се получава и това, което се случи в началото на годината.

   

Tоест идеята на България е да събере доставчиците на газ, а не да посредничи, събирайки получателите на газ.

   

Доставчици, транзитни страни и получатели на газ, които една от големите липси е, че тези три вида страни не са обединени в общи принципи, които да са и правно обвързващи за тях. В такъв случай не би се случило това, което се случи в началото на годината с прекратяването на доставките.

   

Тоест ЕС ще участва...

   

Страни от ЕС ще участват, но това не е среща на върха на ЕС - това е среща на нашите партньори от Югоизточна Европа, Кавказ, Централна Азия, които, освен че са наши добри партньори, са изключително перспективни или съществуващи, или по-скоро потенциални доставчици на газ за Европа.

 

Африканците обаче не сте ги канили сега.

   

Африканците не сме ги канили, това не е световен форум и, общо взето, пак казах, той има съвсем много ясно изразен регионален характер.

   

През седмицата беше обявено регистрираното спадане на износа на България заради кризата в Европа и Америка. Виждате ли възможност за компенсации с износ в африкански държави?

   

Абсолютно, африканските пазари са изключително обещаващи със своите трудности, разбира се, но Африка е континентът, в който има най-големи залежи на природни богатства, има излючително...

 

Тоест имат с какво да плащат.

   

Първо, имат с какво да плащат голяма част от тях, второ, има изключително, така, изобилие на работна ръка. Африка е най-младият демографски континент. На трето място Африка е удобна от гледна точка на логистиката. И на четвърто място в африканските страни има създадени в миналото доста добри връзки с България, включително доста бивши български студенти, които в момента заемат важни позиции в африкански страни. Аз съзнавам, че това са непознати пазари за голяма част от българския бизнес.

 

България е имала износ от половин милиард щатски долара през 1985 г., когато половин милиард е страшно много.

   

Ние сме имали подобен... точно така и сега нормално е с въобще преструктурирането на икономиката и появата на частна инициатива да се търсят по-близки пазари. Африканските пазари са много обещаващи. Факт е, че в тях изключително активно присъстват страни като в момента Китай, Бразилия, Индия. Мисля, че България с по-активна политика би могла да има доста добри позиции. Българските стоки биха били много търсени в африканските страни. Пак казвам, това не е близък пазар, не е пазар, който е познат, но не е невъзможен. И факт е, общо взето, във всички африкански страни, в които бях, се оказа, че има български бизнесмени и български бизнеси, които работят, отворили са ниша и работят съвсем не зле. Стокообменът с тези страни, ако се погледне, е на малки, на ниски равнища, но той се увеличава доста бързо. Включително в Нигерия България през последната година е изнесла значителни количества продукти.

 

Какво изнася България?

 

Изнесла е масла, изнесла е трансформатори, изнесла е акумулатори - това са производства на българската индустрия.

  

Това са неща, които в Съединените щати и в Западна Европа няма да бъдат купувани.

   

Вероятно... може да бъдат купувани, но...

   

Защото са по-технологично развити.

  

...там са много по-конкурентни пазарите. Пазарът в Африка, пак казвам, въпрос е като всеки един нов пазар би трябвало да се отвори, но след като се отвори, мисля, че е дългосрочен и обещаващ.

 

Ще отговори ли България на искания от по-бедни държави като Намибия, Бенин, Сенегал за обучение, както това е ставало в миналото, на студенти в специалности, от които те имат нужда - инженери, агрономи, лекари?

   

Да, и това също е начин да се отвори не само...

   

Кой ще плаща?

  

... така, врата за българския бизнес, но да се отворят и много възможности за влияние на България в тези страни. Ще плащаме... тогава, когато става въпрос за обучение, са два начините. Единият е да си платят сами, има някои специалности, за които тези страни са готови да се подготвят. Примерно в Сенегал, а и в Нигерия изключително важна е енергетиката.

   

Тоест те са готови да инвестират в инженери, плащайки на...

   

Те имат голямо желание, да, включително за обучение на ядрени специалисти. От друга страна, разбира се, и България би могла да предостави, според мен е длъжна да предоставя стипендии в рамките на тази програма "Помощ за развитие", която така или иначе страната ни като член на Европейския съюз отделя. Не са големи средствата, но според мен, вместо да се правят проекти с не особено ясен резултат, много по-добра инвестиция би било ние да инвестираме в обучение на кадри от тези страни, които след това ще отворят действително пазара за български...

   

Имате предвид Европейският съюз да инвестира, става дума за европейски пари, не България да плаща.

   

Не, не, става въпрос за България. България, след като влезе в Европейския съюз, се превърна от страна - получател в страна – донор на така наречената помощ за развитие.

 

Тоест ние сме длъжни да плащаме за такива обучения.

 

Ние сме длъжни, имаме цели в бюджета… не, ние сме длъжни да отделим средства, с които да подпомогнем развитието на по-слабо развитите страни.

 

Не може да се скатаваме и да не ги плащаме?

 

Няма как да го направим това нещо. И ние имаме много по-ниски цели, отколкото развитите европейски страни, но в бюджета ни се отделят такива средства. И това, което... аз съм убеден, че една от най-добрите инвестиции на тези средства е именно в обучение у нас на специалисти от тези страни.

Друга тема с африканска връзка от седмицата е блокадата, поредната блокада на Кулата. Едно от исканията на гръцките тираджии е да спрат да ги наказват, когато в камионите им намират най-вече чернокожи емигранти. Така че оказва се, че вашето посещение може и от тази гледна точка да се погледне - че Кулата е блокирана заради емиграцията, включително от Африка.

 

Какво става на Кулата днес?

 

Не е така, очевидно, че в Гърция има доста вътрешнополитически проблеми, които започнаха със студентските протести, минаха през протестите на селскостопанските производители, сега са протестите на собствениците на тежки камиони. Не е нормално, и това го заявихме много ясно на нашите гръцки съседи, не е нормално България, а и други страни, които превозват през Гърция, да страдат от тези вътрешногръцки проблеми. Аз не мога да коментирам с колко наказват нарушителите, но мисля, че един нарушител, когато е нарушител, би трябвало да се накаже и не виждам много основание в това да търси по-малко наказание. Доколкото знам, основното искане на гръцките превозвачи е да не се допускат превози, нерегламентирани, в Гърция от други гръцки превозвачи. Пак казвам, това е чисто вътрешногръцки проблем, от който не е нормално да страда България.

 

Какво прави външно министерство, за да престане това?

   

Външно министерство прави това, което му е във възможностите. Първо, поддържаме контакт с гръцките власти, изразихме тази неприемливост България действително да страда и да понася загуби от тези вътрешногръцки проблеми. Обърнахме се и към Европейската комисия по една директива, която не е прилагана досега, но не пречи да се приложи за първи път, която изисква от страните да осигурят свободното движение на стоки. Така че, ако тези проблеми продължат, ще започне и процедура срещу Гърция в Европейския съд.

 

Заглавие от "Стандарт" тази седмица с големи букви: "Африкански софтуер побърка данъчните". Какъв е коментарът ви на темата Национална агенция по приходите?

 

Е, сега, като се връщам от пътуване в Африка, недейте да мислите, че отговарям за всичко африканско. Доколкото разбирам, един от... в смисъл софтуерът, който е доставен в Националната агенция по приходите, за което е сключен договор 2004 година от предишното правителство, е приложен в някои африкански страни. Очевидно, че у нас има проблеми с прилагането му, след като тази информация. . . от 2004 до 2009 са пет години, когато той трябва да даде, а все още не дава, само че за това трябва да питате други хора.

 

Тоест нямате коментар за... не отговаряте като вицепремиер, въпреки че икономическият сектор е към вас, не отговаряте за...

 

Министерство на финансите е директно към министър-председателя, но, пак казвам, това е договор, сключен от предишното правителство.

  

"24 часа" за Соломон Паси: предложи й в Африка, подписаха в Родопите. Какво мислите за кандидатурата, която беше гласувана във ваше отсъствие, на Паси за генерален секретар на НАТО?

 

Това е един особен подход за издигане на генерален секретар на НАТО. Но след като е взето  решение на правителството по този начин, така е поискал и г-н Паси, доколкото разбирам, и НДСВ, аз ще направя всичко възможно да извършим всички процедури, които са необходими в това отношение и да представим кандидатурата.

 

Вие правите всичко възможно да представите и кандидатурата на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО. Може ли България да разчита на гласовете на африканските държави, които се оказват с най-голяма тежест в международните организации просто защото Африка има много държави и те, техните гласове тежат, колкото например този на Съединените щати, Франция или Германия.

 

Това е така. В ООН всяка страна има един глас, независимо колко голяма е тя, и африканските страни са много важни. Още повече че много често те са единни в гласуването си. Една от целите на това пътуване беше действително да потърся подкрепа за кандидатурата на г-жа Бокова. Рано е да се каже със сигурност коя страна ще подкрепим. В някои от държавите имахме доста, така, ясно изразена подкрепа и симпатия, така че надявам се... за съжаление връзките с африканските страни не са толкова интензивни, колкото би трябвало да бъдат. Аз се надявам това в бъдеще да се случи, но се надявам, че имаме достатъчно аргументи с тази кандидатура. Между другото, ще ви кажа една новина, която е много хубава, свързана с назначаването на високи постове. Снощи беше обявено, че българин заема позицията заместник генерален секретар на УНКТАД. Това е конференцията на ООН за търговия и развитие, една от най-важните международни организации. Това е г-н Петко Драганов, който в момента е посланик на България в ООН в Женева. Вчера беше обявено назначението му и той е най-високият пост, който се заема от българин в системата на ООН. Много се радвам, че това се случва. Значи, оказва се, че можем да заемаме такива…

 

Какви са функциите на…

 

Организация…

 

... тази организация и неговия пост?

 

... за търговия и развитие една от най-важните организации, която определя основните принципи на международната търговия и на сътрудничеството между развитите и развиващите се страни. В нея са съсредоточени изключително много интереси. Тя има генерален секретар и вече и заместник-генерален секретар, който е българин. Между другото, работата на г-н Петко Драганов беше оценена. България беше част от работната група, която миналата година работи по тази организация и той свърши една работа, която беше оценена от всичките му колеги. Това също много помогна. Но пак казвам - това е най-високата позиция, заемана досега от българин в системата на ООН и това показва, че България действително има добри шансове в тази организация. Аз очаквам в скоро време да бъдат обявени поне две директорски места на българи в Европейската комисия, което също ще бъдат високи постове за българи, така че...

 

За какви директори кандидатства България?

 

Нека да изчакам, да не избързвам преди обявяването на официалните…

 

Да не урочасате.

 

Приключила е процедурата. Очаквам всеки момент да бъде обявено това от Европейската комисия, но много се радвам, че там също ще имаме директорски места, така че мисля, че, общо взето, тази стратегия, която имахме за търсене не по принцип на много широко участие в международните институции, а на високо участие и на ключови позиции, започва да се реализира.

 

Добре, трябва да завършваме. Вие сте първият български държавник след Тодор Живков от края на 70-те години, който обикаля толкова африкански държави. Това означава ли, че ще бъдат възстановени посолства на много места в Бенин, в Сенегал искаха от вас откриване на посолство. Впрочем това е един абсурд. България се води франкофонска държава, а няма в нито една френски говореща държава...

 

Така е. В Западна Африка има 15 държави, в които България няма... 15 франкофонски държави, в които България няма посолство. Там и в Нигерия няма.

 

Тя показа, че има и много и българи, и завършили в България, които имат ежедневна нужда от...

   

Точно така. Има...

 

... някакви консулски например...

 

... и асоциации за приятелство с България в Бенин, и то много активна. Те са готови да съдействат за развитие на бизнеса на двустранните отношения. Има българи, които са заминали и живеят там, така че действително би било добре. Пак ви казвам, България има 113 дипломатически представителства в момента. Въпрос на възможности и на приоритети е. Последното, което открихме, е генерално консулство във Валенсия, тъй като в Испания има изключително много българи и досега всички трябваше да бъдат... да ходят до Мадрид за оформяне на документите им. Затова сега отваряме и във Валенсия генерално консулство. Така че подреждаме по някакъв начин приоритетите. Не мисля, че бихме могли прекалено да се разтегнем като дипломатически представителства, но при всички случаи, пак ще кажа, африканските страни са един изключително обещаващ и пазар, и партньор, и то дългосрочно, така че редно е да помислим за увеличаване на усилията.

 

А какво мислите за вота на недоверие? Основният упрек към вас от опозицията, най-общо казано, е, че не сте си подредили правилно приоритетите.

 

Аз не знам опозицията какви са и проблемите. Ако погледнем това, което се случи в България през последните 3.5 години на това правителство не знам кой приоритет точно не им харесва - дали икономическото развитие, дали влизането ни в ЕС, дали очевидно доброто място, което България зае и на международното поле, и авторитетно. Така че може би опозицията би трябвало да си подреди приоритетите и тогава да поиска такъв вот. Мисля, че искането на този вот е една от предизборните инициативи на опозицията. За съжаление не е направена и по най-добрия начин.