Има начини, които да върнат в старите размери плащанията за лекарства
Има начини, които да върнат в старите размери плащанията за лекарства / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Има начини, които да върнат в старите размери плащанията за лекарства
29843
Има начини, които да върнат в старите размери плащанията за лекарства
  • Има начини, които да върнат в старите размери плащанията за лекарства

Директорът на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева - събеседник в предаването „Седмицата" на Дарик по актуалната тема за парите за здравето на българите.

Какво плаща касата сега, в края на май- началото на юни? Какво показват сметките? За какво ще стигнат парите и за какво не?

На 1 юни, Денят на детето, един хубав ден, касата плати 40 милиона и малко повече на изпълнителите на доболнична медицинска помощ, медикодентална помощ и на аптеките, за месец април на първите, а на аптеките до 15-то число, което е от 1 до 15 април, така че ние сме наваксали, мога да кажа, с изоставането на доболничната помощ и малко ни остава, може би месец-два, в който бихме могли да наваксаме и болничната, тъй като там са едни по-големи суми...

Докога сте платили на болниците?

Там сме платили и месец март, сега ни предстои да платим месец април. Казвам за извършена дейност през месец март, защото винаги се плаща с един месец след извършване на дейността, в следващия. Така че би трябвало сега да сме готови вече и платили за месец април и да се готвим с отчетите и плащането за месец май на края на юни, но това не е възможно, тъй като има изоставане в плащанията от началото на годината. Плащани са извършени медицински дейности през ноември и декември миналата година, затова се е получило това изоставане и наваксването за 1 месец на такава голяма сума е невъзможно. Предполагам, че изпълнителите на медицински дейности ще разберат това и ще позволят малко забавяне.

Добре, ама защо се получи така? Според това, което четох в пресата, здравните вноски според Националната агенция по приходите си били събирани ритмично, дори повече, отколкото други плащания към бюджета. Опозицията пък твърди, че парите за здраве се използват за друго и заради това закъсняват плащанията.

Бих могла да ви отговоря, ако ръководя касата от края на миналата година или началото на тази, когато са правени тези забавяния. Аз съм само от 10 май и във времето от 10 май за май месец са платени два пъти, на 1-во число и на 30-то число, а забавянията не се дължат на това, че има забавено събиране на вноските от НАП, а по-скоро на това, че е трябвало да бъдат изплатени дейности, които са били на края на миналата година, и тези дейности наистина са изплатени през януари и февруари.

А те не са били покрити от вноските, които си плащат хората ли?

Вижте, не е възможно да има отчитане, превеждане по районните каси, оттам по изпълнителите на медицински дейности, респективно болниците да могат да се разплатят в един месец два или три пъти. Това просто технологично не е възможно, а и превеждането на парите, на лимита, така да се каже, с който ние можем да оперираме, не може да става толкова скоростно, има заявка, има одобрение, има след това превеждане към районните каси.

Тоест вашата теза е, че парите ги има...

Да, да.

...но има технологични срокове те да бъдат превеждани и да се влезе в ритъм след това закъснение, което вие казвате, че не знаете защо се е получило в началото на годината.

Не, напротив, аз не казвам, че не знам, аз казвам, че се е получило заради това, че не е платено за ноември и декември.

А защо не е платено за ноември и декември?

А, това вече не бих се наела да отговоря. Но не е платено за ноември и декември в миналата година, макар че то за декември винаги се плаща януари, а е платено в началото на тази година, и това вече предизвиква това забавяне. Но все пак ние сме май месец, юни... да, юни и имаме време да наваксваме.

БСП искаше тази седмица анкетна комисия да провери къде се губели 60 милиона лева от резерва на касата, в края на 2009 г. били 860, здравният министър говорил за 800 милиона в този резерв. Паднал ли е резервът под минимума без решение на парламента? Това е друг начин да повторя въпроса взимат ли се пари от тези, които хората са дали за тяхното здраве, за да се покриват други дупки в някакви други бюджети?

Аз ще ви отговоря по друг начин. Оперативният резерв на касата се определя в началото на всяка година. Оперативният резерв на НЗОК в началото на тази година е определен и той е 125 милиона, говоря за оперативен резерв. Не знам какво от кой резерв, вие говорите, са се загубили тези 60 милиона, защото освен оперативния резерв касата друг резерв няма. Има определен излишък, който във времето обаче не е на разположение на касата и на ръководителите на касата, така че това са пари, които по принцип по сметки съществуват и те съществуват винаги. Тези 60 милиона, които са получени като някаква разлика в говоренето на края на декември и някъде към края на март, когато е имало два такива подобни въпроса и на двата въпроса са се разминали цифрите, когато са казани, това е разлика в салдото, текущото салдо, което естествено се променя ежедневно и ежемесечно. Въпросът е какво остава на края на годината. Никой...

По-важният въпрос всъщност е използват ли се пари, които българите дават за тяхното здраве, за да се плащат за нещо друго и заради това вие сега да казвате ние сме платили на докторите до март, вместо да сме им платили до края на април, каквато е логиката в края на май?

НЗОК разпределя бюджета си в началото на годината, който е гласуван от Народното събрание, и този бюджет е с определена рамка в началото на всяка година. Така че за тази година бюджетът е определен, всички го знаят. Той е поместен на сайта на НЗОК и този бюджет е толкова, колкото е гласуван. От него нищо не се използва по друго предназначение освен за това, за което е гласувано.

Тоест вие искате да кажете, че единственият проблем да има закъснение в плащанията към аптеките, най-много към болниците, по-малко към джипитата, е в технологично отчитане на дейности и превеждане на пари, които си ги има и те ще стигнат, за да бъде платено?

Да, парите си ги има и те ще стигнат. Друг е въпросът по какви правила ще се разпределят и колко, и как, но това е ясно от самото начало и изпълнителите на медицински дейности, и договорните партньори знаят какви са тези количества пари и могат да разчитат на тях, защото в закона за бюджета на касата е казано, че той трябва да има предвидимост и да осигурява една стабилност, и това се залага още в самото начало, когато се гласува от Народното събрание. Така че там това, което е гласувано и което осигурява стабилността, съществува в наличност.

Всеки ли българин, който според личния му лекар има нужда от преглед от специалист или от изследване, може незабавно да го получи, след като е коректен с държавата и си плаща здравната вноска?

Да, ще ви отговоря. През второто тримесечие на 2010 г. на изпълнителя на извънболнична медицинска помощ са разпределени с 50 000 повече направления за специализирани медицински дейности и с 500 000 лв. повече като стойности на медико-диагностична дейност, спрямо определените за първото тримесечие на годината, и ще ви прочета една цифри. Месечните разпределения са направени на база и бюджетни средства на НЗОК, предвидени за годината, а това е 154 млн. за специализирана медицинска помощ и 61 млн. за медико-диагностична дейност.

Ама от това, което казвате, излиза тогава, че сега всички дето ни слушат и на които личният лекар им казва - абе пари няма за направления, нямам направления, не ми дават направления, ти трябва да те изследват, обаче ще трябва да си платиш лабораторията. Значи, лекарите ли лъжат?

По-малкият брой на направления, предвидени за общопрактикуващите лекари през 2010 г., е продиктуван от промяната в нормативната уредба за прегледи при специалист. Според НРД 2010 за децата до 18-годишна възраст личните лекари могат да издават неограничен брой направления за консултация със специалист по повод остро състояние, като тези направления са извън определените стандарти, и до миналата година тази възрастова граница е била 14 години, а сега е 18, и затова има преразход на направления, но аз искам да ви прочета нещо, което е много важно.  След приключване на годишното изпълнение за 2009 г. за отчетите при общопрактикуващите лекари е констатирано неусвоени в милиони броя направления за консултация със специалист и в милиона лева, предвидени за медико-диагностични изследвания, което говори, че има практики, медицински практики, които не усвояват талоните си, но не сигнализират съответно районните здравноосигурителни каси, които пък трябва да сигнализират Националната здравноосигурителна каса и да следва преразпределение. Нормално е в едни големи градове, които не могат със статистика да определят какъв е броят, тъй като не всяка година се прави статистика на населението, а все пак направленията са разпределени според статистическия брой, така че ако ние предвидим, че в София-град населението по статистически данни от последните години е около милион и триста, но по непотвърдени данни то е много над 1,3 млн., ние разпределяме на изпълнителите на медицинска дейност, доболнична, направления, които отговарят на първия брой, който е официален, но вие знаете в София колко голям брой население има, които не могат да бъдат статистически обхванати и доказани. Така...

Добре, ама какво прави човек, който е болен - отива, трябва да се изследва, плащал си е вноската и му казват - ами, отиди и си плати в лабораторията, защото според тая статистика, поради тая статистика, дето вие я разказвате сега, аз нямам направление да ти дам, за да отидеш без да плащаш да се изследваш. Какво да направи такъв човек? Как ще го убедите и другия месец да си плати.

Ами, това е отговорност на ръководителя на медицинския център или на ДКЦ-то. Той трябва да следи броя направления не само в началото на месеца, може би е регулярно три пъти в месеца, на 10 дена тогава...

Тоест вие твърдите, че всички, дето ни слушат ДКЦ-та и джипита като се обадят в понеделник в здравната каса и да кажат - аз понеже сега си проследих, както каза директорът, и ми трябват още 100 направления, щото имам тук болни, вие ще му ги дадете?

Ама, то го има заявено и в споразумението, и в рамковия договор. Казано е и в договора, който се сключва с тях, казано е, при мотивирано поискване и доказване, че тези направления са ви необходими, може от съответно от районната каса да ви бъдат отпуснати. Аз пак ви казвам - въпрос на технология, въпрос на мотивация.

Е, това колко време ще отнеме? Отива болният. Той е болен, примерно, с температура. Трябва да му се пусне изследване и той почва да заявява докторът.

Ами, смятам, че може да попитате точно колко време ще отнеме един изпълнител на доболнична медицинска помощ.

Тоест вие моментално ще го дадете?

Ами, когато се организират нещата и когато стигнат до РЗОК-то, РЗОК-то би трябвало моментално да отреагира, но трябва да стигне до там, трябва да има сигнал.

Тоест вие сега от всичко, което казахте, излезе, че лекарите са виновни. Те не са се организирали. Здравната каса има едни много направления, които обаче стоят неизползвани, защото те не са се мотивирали да ги...

Нека не разделяме, нека да не търсим вина или, ако я търсим, нека да я разделяме, нали? За да станат нещата добри, за да можем да работим оттук и насетне, въпросът е не да търсим вина, въпросът е да правим така, че всеки да бъде доволен в рамките на това, на което е възможно. Аз пак ви казвам, ние говорим за един бюджет, който е определен. Ние не говорим за нещо безгранично. Нека всички да знаят, че това е определен бюджет и ако вие така, както говорите, след малко може би ще ме попитате - а какво става с болниците, които изпълняват, и изпълняват, и изпълняват определени дейности, а не им се заплащат? Най-вероятно ще чакате от мен отговора - да, нека всички да изпълняват, нека всички да приемат. Това е начин на менажиране един вид. Дори и самият лекар, говоря за ПИМП-ове и СИМП-ове, които са си самостоятелни, по-скоро ПИМП-овете. Дори и самият лекар, той си е менажер... Той сам трябва да определя.

А смятате ли, че държавата е честна към българите и им е казала това, което вие сега се опитвате да обясните? Ами тогава излезте и кажете - вижте сега, за тая вноска, дето плащаш, ти ще получаваш две направления годишно, каквото и да ти стане, хайде, трето, ако нещо много ти стане и с мотивирано предложение се дойде, оттам нататък, ако искаш да получаваш нещо друго, ще си плащаш или ще ходиш в частен фонд. Нали това е честният подход? Защото хората в момента им е казано - ти като си болен, отиваш и ще получиш всичко. Никой не слага никакви ограничения.

Не, напротив, навсякъде има регулиране.

Не взе ли решение, че не може да има регулирано направление?

Говори се за регулативни стандарти. Когато, ако имате срещи с ръководителите на ДКЦ-та, с тях може да говорите за регулативни стандарти. Те подписват говорите си по регулативни стандарти. Те получават определени регулативни стандарти, така че не знам защо внушавате, че всичко е безгранично. Напротив, има рамка, има граница. Въпрос на добро планиране и на добро прогнозиране е да се вписват в тази рамка и в тази граница изследванията и прегледите. Въпрос на добро планиране и прогнозиране. И нещо друго, което е много важно, което искам да ви кажа. Сега, аз ще ви задам въпрос. Не знам. . . Той ще бъде такъв, само без отговор - 2003 г., ще ви дам една статистика, изпълнителите на специализирани медицински дейности получават, аз сега ви казах, че ние сме предвидили 154 млн. лв., тогава са 74 млн. лв.

Два пъти по-малко.

Така, точно така, два пъти по-малко. Това е 2003 г., преди седем години. Може да ви дам и други статистики, но само с това точно число засега съм готова. Мисълта ми е, от тогава България не е станала нито по-голяма по численост, нито нашите изпълнители на медицински дейности - лекарите, са станали повече по брой. Не може и да има такава статистика, която да покаже, че заболеваемостта е скочила два пъти в сравнение с 2003 г.

Какво е вашето обяснение?

Какво излиза? Излиза, че само за седем години два пъти са се покачили парите, които ние трябва да дадем като граждани за тази медицинска дейност. Аз не знам дали вие ще бъдете съгласен и всеки, който ни слуша, по такъв начин да се разходват нашите пари, защото това са нашите пари. Аз ще ви кажа какво е обяснението. За тези години са се увеличили много повече броят, разрешеният брой на дружества, на ДКЦ-та, на медицински центрове, които съществуват на територията на България. И какво излиза? Че с тези пари гражданинът, който ги дава като здравноосигурителна вноска и държавата плаща издръжката на стопанските сметки, защото само това е разликата, аз ви казах. Лекарите са толкова, пациентите са толкова, малко повече са изследванията да кажем, но не двойно повече, които са разрешени от този период досега, а много повече са здравните заведения, които са възникнали.

Тоест според вас парите за направления изтичат към едни кухи структури, които просто ги използват, за да взимат пари от касата. Това ли искате да кажете?

Искам да кажа, че трябва да има математическо и социално обяснение и това е обяснението. Това са цифрите.

Сега, лошото обаче, че от гледна точка на тия, дето ни слушат, всеки сам по себе си, със своя случай, който получава отговора от джипито - ами, няма направления, нещата не изглеждат изобщо математически и статистически. Те изглеждат лично. Този иска да си вземе направление да се изследва...

Ами, ето всеки... Добре, и ще си вземе направление, и ще се изследва и аз ви казвам, че това е възможно тогава, когато изпълнителят на медицински дейности и управителите на съответните заведения се грижат малко по-обзорно и наблюдават какво е движението във времето. Не казвам, че само изпълнителите имат вина. Най-вероятно и директорите на районните центрове и администрирането на начина на разпределение на направленията в районните центрове, а може би и на НЗОК към районните центрове, не е било точно, но все пак ви казвам, това се разпределя на тримесечие по статистически принцип, по исторически даже сравнено с миналата година и няма чак такава голяма разлика, така че трябва да има...

Плаща ли си държавата вноските, здравните вноски?

Плаща ги, да. Плаща.

Редовно?

Плаща ги, само че ги превежда на тримесечие.

Няма там закъснения?

Ами, на края на април, за първото тримесечие са получени редовно и в размер в какъвто трябва да бъдат. Сега очакваме следващия транш.

Актуализацията на бюджета, която се обсъжда, предвижда допълнителни 220 млн. лв. за здраве. За какво ще отидат тези пари?

В сряда, мисля от 11.00 ч., ще имаме надзорен съвет, където ще предложа на надзорния съвет разглеждане на проектопредложението за какво ще отидат тези пари, но на този етап те ще отидат за изцяло здравноосигурителните плащания - към болници, към аптеки.

Ама, нали в началото обяснихте, че те, парите, ги има. Сега защо още 220 млн.? Нали всичко си вървяло, единствено имало техническо закъснение.

Аз ви обясних, че парите ги има, но ви обясних, че и за два месеца от миналата година са плащани, така че това ще допълни тези два месеца, които са платени за миналата година.

Тоест, миналата не са стигнали двата месеца, 220 млн.? Ами, сега тези 220 ще покрият на предната година двата месеца накрая.

Не, тези 220 ще покрият това, което е необходимо до края на годината.

До края на годината те ще стигнат...

При определени правила, при спазването на определени правила.

Растат ли задълженията на болниците?

Най-вероятно растат. При нас ние нямаме статистика колко растат, но аз, разбира се, следя актуалните новини, както и ние непрекъснато се чуваме и разговаряме с министър Борисова. Задълженията на болниците от началото на годината мисля, че имат някакъв 100, 100 и няколко млн. са пораснали в сравнение с миналата година.

Защо например в Пловдив стоят без заплати и протестират? Четох, че сте изпратили проверка на Националната здравноосигурителна каса там?

Вие ми задавате един хубав въпрос, който ще ме накара...

Първи. Той сигурно ще важи не само за тая болница, но това била най-голямата
болница в България с 1300 легла.

Точно с 1300 и ми задавате един хубав въпрос, който ще ме накара да ви прочета едни сравнителни цифри, които са не само за пловдивската болница, и за някои други големи болници. Специално за пловдивската болница, аз ще ви сравня какво е платено миналата година от първото тримесечие и какво е платено от тази година от първото тримесечие, тримесечие към тримесечие. Миналата година за първото тримесечие имаме изплащане на касата към пловдивската болница 17 827 048. За тази година, първото тримесечие към Пловдив са изпратени 18 817 000, 231. Вие сам може да намерите разликата между 17 млн. ...

Повече от милион...

...и 18. Точно така. Искам да ви прочета и още няколко примера, а това, което го нося, мога да ви го оставя. То е качено официално на сайта на НЗОК и сравнението между миналата година и тази година може да се види във всяка една болница. Общо взето, мога да ви кажа, че ние не изоставаме, нито забавяме в парите, в смисъл не изоставаме във времето един месец, но когато е наслагано тримесечие към тримесечие, виждам, че за тази година в повече от болниците са изпратени повече пари.

Е, тогава какво е пък тук обяснението? Давате повече пари, те нямат пари да си плащат заплатите. И протестират, 200 лекари.

Така. После това ще ви го оставя, за да го гледате. Най-вероятно този въпрос вие може да го отнесете към съвета на директорите, към изпълнителния директор на болницата в Пловдив, който може да ви даде правилното обяснение. Аз само ви давам цифрите, които ние сме изпратили, и количеството пари, а как те се преразпределят, за какво, решава директорът да ги...

Ами едното обяснение е, че работят повече. Примерно, тези болници стават по-предпочитани от хората, ходят повече хора там, извършват по-голяма дейност, чувал съм такива обяснения от добрите болници. Те казват колкото по-работиш, толкова по-затъваш. Колкото повече те търсят, толкова повече има да ти дава здравната каса.

Аз преди малко нещо ви обясних за доболничната помощ, за заведенията, които са по брой много повече в доболничната помощ от 2003 г. Вие като че ли си имате своята теза и решавате да я защитавате.

Аз нямам теза, аз ви питам.

Да, и аз ви отговарям, хората, които се лекуват в България, отговарям ви много на достъпен език, хората, които се лекуват в България, в последните 10 години със съвсем малък процент, в зависимост от тяхната заболеваемост, със съвсем, съвсем малък процент са се увеличи. Парите, които са дадени за лечение в България от МЗ и от НЗОК в последните години, под милиард, някъде 2003 г., са стигнали до 2,6 милиарда миналата година. И вие много добре знаете тази цифра. Смятате ли, пак ви питам, че това е едно нормално покачване и това усетили ли сте го от общественото мнение, дали е за сметка на по-добро качество, дали е за сметка на по-добра достъпност, или е за сметка на облагодетелстване на определени заведения, хора, които по някакъв начин са стигнали до там, че да откриват и да построяват все повече и повече здравни заведения? Защо си мислите, ако нещо няма печалба, ще стигне до там, че инвеститорът да иска да го строи? Защо спряха строителството в последната година в България? Защото няма печалба. Защо в последните 10 години в България се увеличаваха болниците и здравните заведения? Защото трябваше да има механизъм, по който да се използват обществените пари, за облагодетелстване на определени цели.

И вие какво предлагате да се промени тогава глобално, за да не изтичат средства?

То е ясно, правителството го е предложило още с встъпването на власт и това е здравната реформа. Това е здравната реформа.

И разкажете вие как си я представяте, за да се преодолее този проблем?

Министър Борисова говори вече няколко пъти. Министерството на здравеопазването е институцията, която ще наложи правилата, по които ще се провежда здравната реформа. Ние сме един финансов изпълнител и, разбира се, ще подпомагаме институцията в нейната политика. Но ние само ще изпълняваме след това зададената политика...

Вие за кой модел сте? Една основна държавна и няколко допълнителни каси, които да са частни, или множество равнопоставени каси, независимо от собствеността? Кое ще работи според вас по-добре в България?

Има различни модели и аз не бих могла да се ангажирам с това  да кажа кой от тези модели ще работи по-добре.

То лошото е, че никой не се ангажира, г-жо Нешева...

Не, не може да се ангажираш предварително.

Никой не ще да каже. От толкова години водя това предаване и всички въртят, сучат, които са на власт, и никой не го казва...

Аз съжалявам, че вие сте решили, че нямам един месец откакто съм в НЗОК, аз ще ви кажа...

Ама, вие сте с много богат опит. Имате много силна биография.

Ами, не е толкова богат моят опит.

Здравеопазването в София.

Това няма нищо общо със здравно-осигурителния модел, този опит, който аз имам. Там има институции и хора, които се занимават със здравно-осигурителните модели по света и биха могли да се ангажират с това, да кажат кой ще бъде по-добър за България. Аз мога да ви кажа, когато се наложат тези модели, или два модела, или три, аз мога да ви кажа кой е бил по-добрият пост фактум. Но сега да се ангажирам да ви кажа кой ще бъде по-добрият за България, е твърде рано и твърде несериозно от моя страна.

То не е ли късно при положение, че се вдигат толкова много разходите...

Казвам за мен, като констатация, е твърде несериозно и твърде рано. Аз ръководя касата едва от един месец.

Ще има ли такса за обработка на рецепти?

Това е идея, която аз не я лансирам, не съм разговаряла по този въпрос с изпълнителите на договорите. Така че на този етап това не стои на дневен ред пред мен. Съвсем друг е механизмът, по който могат да се намалят разходите специално, които са за лекарства.

Как?

Те са повишени от началото на годината и това е заложено още миналата година с отиването на старото правителство, с премахването на определени моменти, които имаше наистина чакащи, имаше лимитиране, със залагането на този вид позитивен списък. Така че има начини, които могат да върнат в старите размери плащанията за лекарства или поне да ги стопират.

Например, какви са вашите идеи?

Ами, аз казах, промяна в лимитирането. Промяна в начина, по който сега се изпълнява позитивният и реимбурсен, на едно и също място в...

По-конкретно може ли, кое не е доброто сега, в лимитирането например?

Ами, нали искате да има и следваща новина. Нека да го оставим това за по-нататък.

Не, понеже пък чета, в края на миналия месец, че срещи, които правите с пациентски организации, включително с участието на касата, от 1 юни се готви тази промяна и понеже мина 1 юни, тогава са обсъждани намаляване цената на оригиналните лекарства, заплащани от касата, слагане на фиксирана надценка при търговците на едро и такса за обработка на рецепти.

Да, да, преди да отида...

Това са трите идеи, дето сте ги обсъждали, че на 1 юни ще влязат в сила.

Не, аз не съм обсъждала тези идеи. Лошо е, че просто би трябвало да поемам някаква приемственост, която аз...

Вие не поемате.

...не поемам, защото не е точно това правилната мисъл. Все пак не забравяйте, че касата почти до края на миналата година е управлявана не от правителството на ГЕРБ. Така, че малко е времето, в което може моделът да се промени.

Ще има ли санкции за пациенти, които не ходят на профилактични прегледи? Това пък правителството на ГЕРБ, в лицето на предишния здравен министър вложи много ентусиазъм да обяснява, че така ще бъде? Има ли здравната каса модел, с който да санкционира хората, които не се явят на профилактичен преглед?  

Не, на този етап здравната каса няма такъв модел. Но вие ме попитахте нещо преди и аз казах, че това е политика на Министерство на здравеопазването, и това е част също от нещата, които се мислят за здравната реформа. Здравната карта, която би определила броя легла. Нещо, което е важно и което искам да кажа за политиката на здравната каса, когато здравната реформа бъде вече в завършен вид, което нас ни кара много бързо да работим с проф. Борисова, жалко, но такива са сроковете, в такива кратки срокове трябва да работим, то тогава ще има едни много стриктни правила, по които ще се осъществяват договорите с изпълнителите на медицински дейности. Сега правилата са доста широки, дават възможности да се сключват договори с, и такъв е и регламентът в НРД, но ние имаме среща в четвъртък с Български лекарски съюз. И към края на годината, когато можем да говорим отново за следващото НРД и за следващия бюджет, тогава ще бъдат заложени много по-стриктни правила за сключване на договори към изпълнителите на медицински дейности и този брой легла, които ще бъдат заложени в здравната карта, и възможността касата да сключва договори само с тези, отговарящи на високите изисквания и на стандарта, който е поставен, лечебни заведения, ще бъде вече в действие от 2011 г.

Какъв ще е броят легла за България, който ще заложите в следващия договор? Колко е сега и колко ще заложите?

Сега е около 40, между 42 и 45, би трябвало да бъде, ако спазваме европейските стандарти, да стигнем до 30-32.

Това на какво? Как се изчисляват?

Хиляди.

Тоест от 42 леглата, болничните, ще станат 32 000?

Да, защото стандартите са малко по-високи.

Това е, за да приличаме на западните държави?

Да, ние имаме по-висок брой легла, отколкото в ЕО-15 или в ЕО-10. Не би трябвало...

Това какво е - ЕО-15?

ЕО-15, са страните...

Някакви стандарти? А това е стандарт европейски, като общност. Основателки.

Страните в Европа, които са основателки, и другите страни, които са влезли много
по-късно.

Ще има ли електронна пациентска карта до края на годината, всеки един?

До края на годината не, но до средата на 2011 г., вчера също бяхме на една такава среща с Министерство на здравеопазването, съвместно ще работим по въпроса. Заместник-министър Димитрова е ангажирана, ние от касата. Така, че много бързо, но не може в такива кратки срокове, тъй като искаме информацията в здравната карта, електронната, да бъде много точна и пълна. Има модели, които могат да станат много бързо, но те няма да носят тази информация, която ние искаме.

Ще промените ли нещо в начина на получаване на европейската здравна карта, за която в момента се ходи на ограничен брой места? То е в известен смисъл по-лошо от това да си извадиш паспорт, и се чака на големи опашки.

Ние имаме косвено задължение към европейската здравна карта. Това не е пряко задължение.

Предният министър плашеше народа, че не може да излиза в чужбина, ако няма такава карта.

Аз не нося отговорности за други...

Да, става дума, че пък има и логика, всеки, който си е платил вноските, да може да ползва в цяла Европа и му трябва тази карта.

Да, да.

Няма ли някакъв разумен начин да си получиш картата, например, дето се вика, по пощата да ти я пратят?

Това, което разбрах от встъпването ми в длъжност, това е един договор с различни офиси, които, някои от тях се намират в ДКЦ-та и там се изпълняват, самият момент на изпълнение е в тези офиси. Това са допълнителни, договорни партньори. Затова ви казвам, че ние нямаме директен ангажимент, а косвен е нашият ангажимент.

Ама, ще го смените ли да стане директен, в смисъл...

Това не е задължението на НЗОК...

Кой трябва да ги дава тогава? Кой трябва да ги дава тези карти? Като не е касата, кой да гоним?

Може би фирмата-изпълнител, която е спечелила договора...

Ама, договорът с кой е?

С нас е, с НЗОК. Фирмата-изпълнител би трябвало да увеличи...

Аз ви казвам, че се вадят на две места в София и се чака на зверски опашки.

Да, ето това ви казвам.

И се ходи по два пъти, което е смешно.

Фирмата-изпълнител би трябвало да увеличи броя на офисите си.

Ами, сменете я. Ами, сменете я тази фирма.

Ами, то е протекла тръжна процедура. То не се прекратява току така договор по тръжна процедура, защото нарушаваме...

Става дума, че като си си плащал вноските и се водиш европеец, нали, държавата трябва да ти създаде някакво чувство на съпричастност. И когато чакаш цял ден чакаш за паспорт. После цял ден ходиш, чакаш за карта. Нали, почваш да не я обичаш тази държава и почваш да си мислиш как да не плащаш вноски. То това е проблемът.

Бих искала да помоля вие, излъчващите общественото мнение и формиращите общественото мнение, по някакъв по-толерантен начин заедно да комуникираме с пациентите, с гражданите на България, така, че да премахнем това в народопсихологията на българина, да търси вина и виновни, а да търсим начина, по който можем да излезем от това объркано, заплетено и потъващо положение, в което се намира здравеопазването.

Ами начинът, ами начинът с тези здравни европейски карти е всеки в плик, както си получава съобщението какви данъци да плати за имота си, да получи от НЗОК своята европейска здравна карта, без да ходи на опашка. След като му имате и снимката, ще се разберете с МВР да му вземете и снимката, и ще се реши въпросът.

Това не е задължение на НЗОК.

То въпросът е на кой е задължение тогава в държавата? Нали?

На който е взел решението.

Да има европейски карти? Или да влезем в ЕС?

Не, не, да бъде по този начин изпълнено това.

Трябва ли да се вдигне здравната вноска според вас? От догодина?

По принцип да, но дали от догодина, не се ангажирам, тъй като сега сме в период на криза и това е от значение за БВП и в съответствие с БВП. Така, че на този етап би могло да се включим в парите, които имаме, но при много добър разчет, след влизане на реформата такава, каквато трябва да бъде.

Тоест, ако пак сравняваме, понеже казахте, че ползвате европейския модел, на напредналите държави, за брой легла, ако сравняваме с европейските държави, каква вноска след години трябва да има в България, за да покрива, при математическия модел, който вие прилагате, разходите за здравеопазване?

Различна е в различните европейски държави. Но във всички случаи е над 10, 12, 14. Така, че би било добре за България, ако стигнем до тези стойности - 12, 14.

Тоест, да обобщим, от догодина, вместо 40-45 000 легла, 30-32 000 легла в болниците. В по-далечна перспектива вноска над 10%, която, ако се сравняваме с Европа, може да стига и до 14?

Да, но това не е същественото и единственото за здравната реформа, нека да не остават с убеждение гражданите, че това искам да кажа. Намаляването на броя легла изобщо не значи здравна реформа. Много по-важни са другите механизми. Много по-важно е внедряването на друг начин на заплащане на медицинските услуги. Видя се, че начинът за плащане по клинични пътеки не е най-удачният. Затова ще преминем към диагностично свързани групи, това, което ще се работи в здравната каса. И този модел трябва да бъде наложен до средата на 2011 г.

Добре се справяте за един месец директор. Остава ли ви, понеже в началото говорих с боксьор, министърът на образованието, който отиде да се боксира, за вас пък четох, че харесвате конете и ездата. Остава ли ви време?

И тениса харесвам. За конете не ми остава време. За тениса, от началото на сезона съм играла два пъти.