Грешка на правосъдието е различно от корупция според посланика на Великобритания
Грешка на правосъдието е различно от корупция според посланика на Великобритания / netinfo

Посланикът на Великобритания у нас Стийв Уилямс в студиото на "Седмицата".

 

Вие сте били втори секретар по политическите и културните въпроси в британското посолство от 1984 до 1987 година. Тогава ли научихте още български?

 

Наистина нивото на езика по това време беше доста ниско, защото... първата причина беше, че езиковата подготовка беше доста кратка, само един месец, и втората причина е, че по това време беше доста сложно да практикуваш езика, защото, разбира се, за обикновените хора беше доста опасно да имат контакти със западни дипломати. Сега е напълно различно. И това е хубаво.

 

Да говорим за англичаните, които дойдоха в България. Сега наистина ли искат да си отидат, да продадат имотите, които са купили, отказват ли се от тях заради кризата?

 

Ами, да продават имотите тук - не, но, разбира се, т. нар. бум на имотите, купувани от британците, е накрая, мисля, защото са доста ясни причини...  този бум през последните пет години, това беше направено основно на базата на бърз ръст на пазара на недвижими имоти във Великобритания. Значи тези инвестиции... в България беше възможно да се използва чистата стойност от освобождаването на техни имоти във Великобритания. Сега пазарът на имоти във Великобритания е в спад и по-трудно е да се получат заеми за купуване на второ жилище. Ето защо очаквам броят на британците, които ще купуват имоти в България като инвестиции, да бъде много, много по-малко тази година. Но досега, доколкото зная, аз не съм експерт на пазара на недвижими имоти, но мисля, че няма силно доказателство за продаване на тези имоти досега. Но ще видим.

 

Само кризата ли е причината или има и разочарование, просто вече не им харесва, или видяха България отблизо и не им харесва качеството на строежите...

 

Не.

 

...продуктът, който се предлага.

 

Ами, главната причина е кризата, това е ясно. Също, разбира се, с този бум цените тук се увеличават и затова като инвестиции може би през последните две-три години печалбите на този инвестиции не бяха толкова като в началото на бума. Разбира се, има случаи на разочарование в новото строителство, когато например според реклама ще има хубаво място с чист изглед на природата, а истината е, че има друг блок много близо. Но това е нормално, че има тези индивидуални случаи на проблемите. Но горе-долу британците, които купуват и купуваха имоти тук, са доволни с инвестицията. Разбира се, има и друга по-малка част от моите съграждани, които не купуват имотите тук като инвестиции, а да живеят постоянно тук, те по-скоро живеят в селата, не в курортите като Банско или Слънчев бряг. И тези хора... няма спад на този вид инвестиции и хората са много добре интегрирани тук, те са много, общо казано, много доволни и много...

 

Колко... колко англичани живеят постоянно в България? Имате ли тази статистика в посолството?

 

Не, не, не. Не, нямаме я за съжаление, нито българските власти нямат конкретна цифра. Това е ефект на Европейския съюз и хубаво е, че има свободно движение на хора. Но аз мисля, че сред постоянно британците, които живеят тук... най-вероятно между 5 и 10 хиляди са, но трудно е да знаем точно колко.

 

Имате ли информация за британски компании, които се отказват от инвестиции в България, не само за недвижимости, а изобщо за бизнес в България?

 

Да. Ние говорихме за недвижими имоти, но важно е да кажа, че през последните 15 години Великобритания се намира на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България и главната част в тези инвестиции не е в недвижими имоти, а в реалната икономика. Има значителни...

 

Кой е най-големият инвеститор?

 

Например "Мелроуз рисорсиз", фирмата, която експлоатира газовото поле Галата и новото газово поле Каварна до Галата. През последните години тези фирма вложи над 200 милиона долара в България. Също например "Юнайтед ютилитис", която е собственик на "Софийска вода", която има концесия за водоснабдяване на столицата. Има много други инвеститори. И за мен и за посолството, разбира се, е важно насърчаването на нови инвестиции и нови партньорства между британски фирми и български фирми. Аз например този месец ще отида в Англия и ще има два семинара - един в Манчестър, друг в Лестър, посветени на насърчаването и да рекламира бизнес възможностите в България за британски фирми. Но разбира се, в  кризата ще бъде по-сложно.

 

По-малко туристи ли от Великобритания ще дойдат в България тази година?

 

Това ще бъде интересно. Интересен въпрос. Защото, да, от една гледна точка заради кризата хората имат по-малко пари да използват за ваканциите. Значи, по принцип аз очаквам спад на броя на туристите. Но, от друга страна, например относно ските,

карането на ски, може би има хора, които преди предпочитаха да отидат на по-скъпи курорти в Франция, Италия и т.н., но сега те виждат, че курорти като Банско са по-, как да кажа, че цените са...

 

По-ниски.

 

Да, по-ниски и качеството, и... ценността на ваканцията е по-добро тук. И същото и за летните ваканции, може да има същия ефект. Най-вероятно ще има малко намаляване, но ще има ефект на кризата върху туризма. Като цяло в Европа ще има различни ефекти според мен.

 

Колко туристи идват годишно в България?

 

Ами, също това...

 

И това не знаете.

 

Не знам. Но например според българските статистики през 2007 година имаше над 400 хиляди британски туристи. Доста.

 

А увеличават ли се българите, които ходят във Великобритания?

 

Да. Да, сигурно. И сега с намаляване на... слабост на британската лира, за българите е по-евтино да пътуват във Великобритания. Разбира се, сега има много директни полети, въздушни връзки между Великобритания и България. Цените на тези полети са много приемливи. И мисля, че това също помага да има повече контакти...

 

Питам ви, за да разберем дали българите продължават да са разглеждани като проблем във Великобритания, за да не вдигате забраната за достъп на българи до британския трудов пазар.

 

Първо, не е забрана, има ограничение на българите и на румънците след присъединяването към Европейския съюз. И това е само за преходния период. И това е нормално с всяко разширяване на Европейския съюз. Ние във Великобритания решихме в края на миналата година тези ограничения да останат. Това беше след съвет, даден от една нова, независима комисия на експерти в областта на емиграцията. И тази комисия сега трябва да даде съвет на правителството относно състоянието на британския трудов пазар. И разбира се, сега сме в ситуацията на криза, с безработица, нивото на безработица се увеличава. И това беше причината, главната причина миналата година тези ограничения да останат. Но ще има годишен преглед на ситуацията и, разбира се, крайният срок на този преходен период не може да бъде повече от 7 години. Това е според европейския закон.

 

Последни ли ще останете във Великобритания с ограничения за българите или може още следващата година...

 

Може...

 

...да го отмените?

 

Както аз ви казах, че когато решихме миналата година, в края на миналата година тези ограничения с малки промени да останат, казахме, че ще има нов преглед в края на тази година и това също ще бъде основа на независим съвет на тази комисия за емиграцията. Но често казано, е доста ясно, че тази година ще бъде доста сложна и за британската икономика, и за българската икономика, и за цяла Европа. Значи, аз не... очаквам голяма промяна в ситуацията на нашия трудов пазар.

 

Да поговорим за корупцията в България и престъпността. Вие впрочем казахте, че очаквате по-конкретни резултати и да се ускори темпото в тази област, а имате богат опит от Латинска Америка, където са популярни с корупционни практики. 2001 – 2003 г. заместник-ръководител на мисията на Великобритания в Буенос Айрес, от 2003 г. до 2005 г. - началник на отдел "Латинска Америка и Карибски басейн" във външно министерство на Великобритания, а до 2007 г. на цялата дирекция "Америка" сте били директор. Къде са по-корумпирани - в Латинска Америка или в България?

 

Не бих искал да отговоря пряко на тази въпрос, защото, разбира се, ако говоря като шампионска лига на корупция, има организация като "Трансперънси интернешънъл", която има всяка година списък с доста обективни критерии относно корупцията. Значи, аз предпочитам да говоря за България и за ситуацията тук, защото България е наш партньор в Европейския съюз и ясно е, че борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи в дългосрочен план е много, много важна за страната, за България, и за вашите партньори.

 

Видяхте ли резултат, какъвто искахте, който да предадете в Лондон и да кажете: да, българите се борят с корупцията, вижте този случай.

 

Ами, разбира се, Европейската комисия има отговорност за целия Европейски съюз с този механизъм за сътрудничество и верификация и тези доклади доказват, че има напредък, но досега не достатъчно. Има нужда от повече устойчиви и конкретни резултати. Разбира се, годишният доклад миналия юли беше доста критичен. Междинният доклад през февруари беше...

 

Технически.

 

...технически доклад, да, но например похвали с право ролята на новия инспекторат на Висшия съдебен съвет. Значи, има напредък, но има нужда от още повече, защото българите, българските граждани имат нужда от по-голяма увереност, че връзките между политическите партии и сивата икономика са решително прекъснати. Ние говорихме за чуждестранни инвеститори. Те имат нужда да бъдат по-уверени в стабилния, прозрачен и справедлив процес на обществени поръчки и правосъдие и аз лично се надявам, че по време на предстоящата предизборна кампания всички политически партии ще заявят ясно и достатъчно подробно какво точно ще направят, за да осигуряват устойчив и конкретен напредък в тази ключова област.

 

Вие искате тези, които извършват престъпления, да бъдат наказани, нали?

 

Да, разбира се.

 

Добре, но тогава какво иска Великобритания от България и английското общество по казуса "Майкъл Шийлдс", който е извършил престъпление, българският съд го е наказал?

 

Много е важно... защото има тази тенденция, когато се говори за корупцията и проблеми в съдебната система, и след това случаят "Шийлдс", че има връзка. Няма връзка. Случаят "Шийлдс" не е дали или не българската система на правосъдие има слабости или не. Това е само спор във Великобритания дали той е виновен или не. Във всяка държава, включително във Великобритания, има случайна... аз не зная българската дума, извинявам се, означава когато има...

 

Грешки на правосъдието.

 

Да, това няма нищо свързано с корупция и...

 

Тоест вие продължавате да смятате във Великобритания, че има грешка.

 

Не. Когато вие казвате ние, това е внимание, защото процесът кога е свършил... правосъдният процес, но и след редовни жалби потвърди, че според съда тук Шийлдс беше, как се казва, нарушител, но той и семейството му продължават да настояват, че...

 

Това е грешка.

 

...това е грешка и има процес, съдебен процес към нашите власти от страна на семейството на Шийлдс, трябва да се опита да докаже, че той е невиновен. Но много е важно да кажа, че независимо от този спор дали Шийлдс е виновен или не има един факт, който е безспорен, който е... има жертва и той Мартин Георгиев и разбира се, правосъдие за жертвата също е един принцип, една основа на всяка правосъдна система и в България, и във Великобритания. Значи, този случай "Шийлдс" и случаят "Георгиев" е много деликатен, много и от политическа, и от юридическа и от хуманитарна гледна точка.

 

Подкрепя ли Великобритания Соломон Паси за генерален секретар на НАТО?

 

Кратък отговор - твърде е рано в процеса на търсенето и избирането на нов генерален секретар. Значи, аз не мога да кажа повече от това. Само да кажа, че като човек аз познавам г-н Паси доста добре, разбира се, като сега, след моето пристигане тук, в България, той е председател на външната комисия на Народното събрание, аз имам голяма уваженвие към него. И разбира се, преди това той беше външен министър, който заведе България в НАТО. Но конкретно относно процеса, избирането на нов генерален секретар още е твърде рано да...

 

По-общо да ви попитам. Смятате ли във Великобритания, че този пост трябва да бъде даден на страна от нова Европа?

 

Е, това е само лично мнение. Аз мисля, че постът трябва да бъде даден на най-добрия кандидат, за заслуги, нали? Вторият коментар, аз не обичам тази... знам, че беше Доналд Ръмсфелд този, който използва за първи път тази разлика между нова Европа и стара Европа. Но например, когато се говори за европейските икономически теми и как да се справим с кризата, ние във Великобритания мисля, че ние сме много близки и може би по-близки до страните като България, отколкото т.нар. стара Европа, относно теми например против, срещу протекционизма, важността да има... пазарите да станат отворени, да защитим общите правила на общия европейски пазар и т.н. Значи, тази разлика нов - стар според мен не е много полезна.

 

Ще участва ли Великобритания и на какво ниво в енергийния форум, който организира България през април в Пловдив?

 

Ами, разбира се, темата за енергийната сигурност е много, много важна. И чешкото председателство на Европейския съюз с право реши да бъде тази тема една от главните теми на срещата на върха на Европейския съюз този месец. Има други срещи на високо ниво през април и май, включително тази в София. Участниците в тези различни срещи са различни. И например форумът в София, ние сме сред страните, които са поканени на срещата, значи... няма да участваме в срещата.

 

Великобритания изобщо не е била канена на този форум?

 

Точно така.

 

Справяте се отлично с българския. Аз се колебаех как ще звучи в ефира, не знаех, че говорите толкова добре.

 

Ами, не, от...

 

Почти без грешка...

 

Отново...

 

Има акцент, но...

 

Отново трябва да се извиня за грешките и също че...

 

Вие не...

 

...някои от тези теми, например когато говорихме за Майкъл Шийлдс и Мартин Георгиев, по-трудно е да ги има тези нюанси на чужд език, но надявам се, че горе-долу...

 

И слушателите ни трябва да знаят...

 

...беше успешно...

 

...че не четете. Имате само бележки, ние говорим.

 

Да, да. Не, беше интересно и за мен много...    

 

Коя е най-голямата...

 

...хубав разговор.

 

Най-голямата разлика, която виждате в България, отпреди 25 години? Четох, че са ви задавали много този въпрос и вие някак си деликатно избягвате да кажете.

 

Ами, може би самият факт, че правим това интервю, е като доказателство за това...

 

Това е един от най-хубавите комплименти...

 

Е, не, не...

 

...които сме получавали в "Дарик" радио. Най-голямата разлика е "Дарик" радио...

 

Не, не. Е то това наистина е най- най-... случи се за мен като човек през 80-те... беше да живея в един блок с много приятни обикновени българи, близо до Орлов мост. И след три години нямах възможност да говоря повече от здравейте, как сте на стълбите. Защото аз знаех и те знаеха, че за тях ще бъде опасно да имат връзки с мен. Сега, разбира се, е напълно различно и това е хубавото. Значи, това за мен е най-приятната и  най-хубава промяна. Но хубаво също е, че има неща, които не са се променили и които аз, за които от 1980 имам хубави спомени. Природата, разбира се, Витоша, както, как се казва, зелен... на столицата...

 

Така.

 

...че хората може да излязат за 20 минути на красивата Витоша. Някои от ресторантите, които още са тук, в столицата. И, разбира се, гостоприемството на българите. И значи има неща, които не са променени. Но много неща са променени за... в хубавата посока. Може би единственото, което е лошо, е задръстването в София, което сега е по-близо доста...

 

До Лондон.

 

По-близо до Лондон, да. Но това е нормално с икономическия растеж.