ГЕРБ: За другите избори да направим така, че да не се червим
ГЕРБ: За другите избори да направим така, че да не се червим / БГНЕС

Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев в „Седмицата" на Дарик:

Защо няма да работите на 15 септември? Понеже веднага чух коментари, че няма да работите, защото няма какво, не сте готови със законопроекти управляващите.

Знаете ли, това е много интересна тема за мен, защото на група във вторник, миналия вторник, нашите народни представители поставиха въпроса, съвсем коректно, могат ли да отсъстват, нали, за едно отсъствие трябва да си подадеш молба и...

Да.

... да кажеш, да се мотивираш защо няма да присъстваш. Могат ли да отсъстват, защото всички са канени за учебната година, за откриване на учебната година. Ето аз оттук мога да ви кажа и аз къде ще бъда във вторник.. .

Къде - в Банкя?

... в сряда. Не, няма да бъда в Банкя, а ще бъда във Факултета, там е най-голямото ромско училище и ще бъда на откриването на учебната година, защото забелязвам, че особено от опозицията, от БСП, гледат да са на откриването в елитните гимназии и елитните училища.

Ама, добре, ама тия примерно ромски бащи, майки, деца, дето... баби, дядовци на децата, на които им се открива учебната година, те също са на работа, нали, и тогава, ако ще взимате решение, не трябва ли да се вземе решение 15 септември - почивен ден за България?

Този мотив, когато го поставих въпроса на председателския съвет, беше изказан от Екатерина Михайлова, че ако е така, как ще реагира обществото? Аз зададох въпроса - на тези майки и бащи къде е работното място? Вие смятате ли, че на народния представител работното място е само в залата и в парламента да гласува? Нали затова ни упрекнаха в началото...

Става дума, че вие, всъщност ГЕРБ поставяте един въпрос, който очевидно трябва да се реши в България - всички искат на 15 септември да идат на близко дете например на първия учебен ден.

Добре, нали казваме, че е най-важно... Ето, говорим за образованието, за реформа в образованието. Нали казваме, че това е богатството на нацията - децата на България и образованието. Това е нещото, което дори и в криза не трябва да пипаме финансово. Добре.

Готови ли сте, г-н Велчев, да мислите 15 септември примерно до обяд да бъде почивен ден за цяла България, за да може хората да отидат на своите деца, на своите внуци, както народните представители ще идете, без да бъдете санкционирани?

Надали е необходимо това нещо. Значи, това... Само че, само че ние... Ето, говорим пак за конфликт на интереси. Аз ще ви кажа, че нито внуци имам ученици, нито деца имам ученици. Аз отивам там на работа, и така го възприемам. Нали нашето работно място е сред избирателите. Ние на работа ли сме? Ето, днес аз почивен ден ли имам? Тук това като почивка ли го имам, вашето участие, за мен е удоволствие да участвам във вашето радио, но това почивка ли е за мен, нали трябва да се подготвя за това предаване?

Тоест вашето обяснение е, че вие отивате на работа на 15-и септември в училище.

Сега, аз искам да кажа, че всичките... искам да кажа защо някои политици от това правят дивидент, което мен ме дразни? Защото на председателския съвет, когато го казах това нещо, реакциите главно, забележете, на опозицията бяха, че не е редно, какво ще кажат хората. И аз тогава ги погледнах, викам - аз знам какво ще стане на 15-и. Непрекъснато, от една година на мен ми се напомня като съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ, че кворумът в залата е проблем на управляващите. И аз много пъти съм ги питал - вие на работа ли сте, или не сте на работа? Защо да е мой проблем? Вашите заплати се плащат от бюджета, плащат се от всички, от парите на данъкоплатците, вие защо не присъствахте в залата? Може ли да седиш в зала и. .. това е като шизофренията, да седиш и да не натискаш нито едно копче. Защо? За да няма кворум и да се провали заседанието. Цялата им дейност е да провалят работата на Народното събрание и ако... и това е много дълбока тема. Ако парламентът няма авторитет, това е именно затова, защото не може една фирма да се ползва с авторитет, ако половината от работещите във фирмата работят против интереса на фирмата.

Опозицията са саботьори, това казвате.

Не. Казвам това, че... Примерно за самия случай на 15-и, аз им казах и Ангел Найденов се усмихна многозначително и каза - да, така е, защото казах, посочих този аргумент, че наше задължение е кворумът, и викам - значи вие искате ние всички да дойдем, но ние сме 117, пак няма да имаме кворум.. .

А те да идат по училищата.

... а те отидат по училищата. И те викат - ама, това си е ваш проблем. Не, не е наш проблем. Това е принцип и затова по-хубаво да направим така, че хората да отидат, защото трябва да уважат тези, които са работили, както аз съм ходил в това училище. Аз съм в училищното настоятелство на това ромско училище и когато имаше избори аз ходих и поех ангажименти към родителите, към техните деца и сега...

Дълго време отделихме за това. Ясна е тезата ви, но дайте да...

Интересен е въпросът, защото ето как може да се манипулира мнението, общественото мнение, и да се каже - е, те няма да са на работа. Напротив, аз мисля, че сме на работа.

Кое е най-важното пред България до Коледа? Какво смятате, че трябва да свършите през следващите месеци?

Очаква се наистина много тежък сезон, в смисъл че. .. от една страна, нещата като обем не са малко, а, от друга, приоритетите, които сме си поставили, и аз лично трябва да ви кажа като човек на бизнеса, и съм го казвал и на колегите, че за мен успешно ще бъде управление или мандат, или период, ако ти не само изпълниш това, което си обещал, ами направиш малко повече. Тогава е успешният мандат. Досега винаги е било обратно, винаги се е поемал ангажимент...

Това е общо казано, общо казано. Дайте сега конкретно номер 1, коя е целта на българските управляващи до Коледа?

Номер 1 си е за нас изборният кодекс, че трябва задължително да бъде готов до края на годината, не че е толкова спешно, а защото поехме този ангажимент.

А той значи, нали щеше септември да влиза, четох интервюта в началото на лятото. .. на парламента, че септември е готов и ще го приемете.

Вижте, това вече... да, искам да подчертая само, да се разбере, че изготвянето на този изборен закон вече не е само благодарение или единствено зависи от мнозинството в парламента. То зависи от всички, защото този закон трябва да бъде консенсусен закон. Трябва да се загърбят наистина теснопартийните интереси и да се направи закон, който, първо, ще остане във времето. Аз винаги съм казвал, че искам да правим такива закони, не които да ги променяме след една година или след две, или като дойдат другите на власт да ги променят, а да е закон, който да е консенсусен.

В името на консенсуса ли например ще се откажете, ако е вярно това, което четох във вестниците, защото проекта не съм чел, от отпадане на гласуването в Турция, т. е. да може да си се гласува в Турция, за да спечелите ДПС, ще запазите гласуването в Турция.

Не, аз не съм казал, сега ето казвам, че не съм казвал, че ще го запазим или че нашата позиция е такава, както и...

Да, каква ви е позицията?

Ами, позицията ни е такава, първо. .. ето за местните избори. Има принципи. Не може да дойде някой да гласува и да ти каже кой ще бъде кмет, който не живее в това населено място, примерно ви казвам.

Добре, ама за другите избори?

За другите избори. Нека да направим така, че да не се червим, първо, пред ЕС, да направим така, че да защитим главно нашите интереси, национални интереси, а не да гледам дали са турски, или са испански, или американски, или руски.

Ама, това пак е общо. Значи на конкретния въпрос какъв е отговорът?

Аз не съм в тази комисия...

Не знаете.

... затова не мога да ви кажа конкретни неща, но е хубаво, казвам, че е хубаво този закон да бъде максимално консенсусен. Е, не може да. .. няма такъв закон, който да удовлетворява и опозиция, и управляващи, но се надявам, надявам се, че максимално ще стигнем до...

Добре. Изборният закон е номер 1. Къде слагате здравеопазването?

Сега, не искам да ги подреждаме така като на редичка. Здравеопазването, трябва да ви кажа, че това е най-големият проблем в държавата според мен...

Ясен ли ви е моделът?

Абсолютно, да.

Вие като народен представител знаете ли колко каси най-накрая ще има България? Ще има ли задължителна, или ще е доброволна допълнителната частна, или и двете? Частните ще допълват или ще конкурират държавната? Най-сетне ще даде ли едно управление ясен отговор на този въпрос?

Вие задавате един въпрос, на който може би и специалистите в този момент не могат да дадат конкретен отговор.

Не, това е въпрос, който аз лично задавам от около 7-8 години.

Да. Ето, аз изобщо не съм пък, така, толкова вещ в здравеопазването, защото никога не съм работил в тази сфера и не мога да кажа, не мога да вляза в детайли, но ви казвам нещо друго, което в разговорите с Анна-Мария Борисова, министърът на здравеопазването, съм... тя ме е убедила, че това, което правим, е правилно и сме на правия път. Това е важното.

Какво правите?

Ами това, което трябва да направим за здравеопазването, са множество такива елементи, на които трябва да се намери отговор. Едно от нещата, знаете ли, главните неща. Сега, вие задавате преди малко един въпрос, който е много специфичен и конкретен, но...

Е, той е конкретен как ще се подреди системата.

... да, но в здравеопазването, едно от важните неща в здравеопазването, първо, като във всяка една сфера е контролът. Вие... аз се убедих, че досега, особено в последните 20 години абсолютно никакъв контрол в здравеопазването. Другото нещо - оценката на пътеките. Как са правени тия оценки по коя пътека колко пари да се взимат? Кой ги е направил тези оценки? Това е малко като законите в... поне така, които са правени само от адвокати. Направен е така законът, че облагодетелства напълно адвокатите, в смисъл така са го направили, че те могат, добър адвокат в комбина със съдия, могат да извадят и най-големия престъпник от затвора. Тук имам чувството, че пътеките са правени точно от хората, които след това ползват тези пътеки.

Тоест за вас най-важното, което ГЕРБ трябва да направите до края на годината, е сметките...

Не. Ето. .. вчера Борисов каза едно нещо, което също ме впечатли много, сутринта в парламента, само че пред нас, пред председателството - защо не се направи така, че. .. особено говорим и за частните клиники, когато се взима един пакет, да се направят пакети по-скоро за такива клинични пътеки, където да има... има пътеки, които определено са много печеливши, и цената на тези пакети за мен е увеличена, въпреки че казвам, че не съм специалист. Но е завишена предварително. Или да ти направят такъв пакет, в който да има пътеки, които не са толкова атрактивни. Искаш да вземаш пакета. Това... вижте, връщаме се към... преди 15 години...

Тоест какво - да върви, както едно време с книгите: продават примерно Ленин с "Отнесени от вихъра", и вие ще направите това в здравеопазването.

Примерно е така.

Взимаш да лекуваш...

Вижте, това са идеи, аз не казвам, че ще го направим, аз ви казвам какви проблеми има. И ето...

Преди 15 години започна тази варварска приватизация. Варварска, защото всички в България знаят, че е варварска. Какво стана в първия момент?

Приватизираха се точно най-печелившите предприятия в държавата и останаха тези, не могат и нямат перспектива, останаха държавни, другите веднага ги взеха. После тези, втората вълна ги взеха пък абсолютно на безценица. Защо се прави така? Защото, когато се решава даден казус, даден проблем, се оставя в ръцете на заинтересованите да го решават. Трябва да се решават, пак се връщам примерно за НПК. Трябва да има, на принципа на който ние изграждаме, ако щете, комисиите в парламента - от всички парламентарни групи по един човек. Не, че ние сме мнозинство и трябва да имаме най-много, но когато се прави комисия за корупция примерно или за ДАНС, виждате как го направихме още с идването си на власт. От всички парламентарни по един, като ГЕРБ няма право да председателства. Казвам го като принцип това нещо.

Само да свършим с болниците. Сега, последно ще дадете ли парите, които искат болниците от резерва? Няма много логика някой да не може да се лекува, защото няма пари и болници да го връщат болен...

Ето, пак тук...

... а да има пари, които седят в някакъв резерв.

Не, те не са в резерв. Има... сега влизаме в другата сфера, на г-н Дянков. Значи, има пари, които са...

Понеже тази седмица и това обсъждахте.

... да, които не могат да ги пипат, които са във фиска. Не можем да нарушим фискалния резерв.

Не, те са фиксирани във фиска, да.

Да, във фиска. Говорим за друго нещо - че тези пари отпускаме толкова, колкото можем, първо, 65 милиона, доколкото знам последно бяха обещани...

Болниците искат двойно, че и отгоре.

Те искат двойно. Вие бихте ли дали пари в нещо, което знаете, че това е като капка върху нагорещен камък? Пускате го и то изчезва. Тези пари, и 200 милиона да пуснем, те ще изчезнат и ние не сме убедени, че те ще помогнат на здравеопазването в какъв смисъл, под здравеопазване и защита аз разбирам пациентите...

Ами, да, ама ето в неврологията...

... а не определена група хора.

... се записват, в София се записват след 4-5 месеца хора, за да бъдат прегледани и оперирани, защото нямало пари.

Ама, защото не е реформирана... Не, не...

Д, ама той този човек, дето му виси въпросът Е

Добре, а като отиват по тези пътеки и се отчита после, че са направени операции, и се установява, че тези хора изобщо не са оперирани. Нека първо да направим така, че да запушим дупките, откъдето изтичат тези пари, и след това да дадем пари. Сега ние държим един минимум критичен, който да осигури системата да работи, но не да се разграбва. И нека да направим законите и реформата и след това ще видите, че... ето, пак такива примери от действителността.

Така разсъждават обаче здравите, г-н Велчев. Нали разбирате, че има хора, дето примерно да чакат 6 месеца да стане реформата...

Ама, болните досега... Добре, как... Аз тук ви нося една папка, ще ви я оставя, с неща, които ще видите как в България, за разлика от другите държави, как нараства активното болнично лечение два пъти за 10 години. Леглата. Защо, толкова много болни ли станаха? Аз много се съмнявам. Защо в другите държави примерно за активно болнично лечение на глава от населението примерно, ако има 300 легла, при нас са 500-600 легла. Ето диаграми. Това е изследване, това са цифри, това са данни, това са факти. Обратно пък, за следболнично лечение, там, където трябва да има, да се долекуват хората, защото най-скъпо е активното лечение и като персонал, като лекарства, като всичко. Ние там сме дали и ползваме най-много, като пътеки, най-много пари изтичат оттам, в същото време аз ви казвам един случай от моя живот. Майка ми е на 85 години, счупи си глезена. В "Пирогов" я оперираха, след 3 дни я изписаха без гипс, само с дреновете и с марлите, и ми я дават на количка в къщи. Ако аз не бях, ако тя нямаше близки хора, беше обречена да си умре. Това ли е нашето здравеопазване? И защо? Защото няма заведение, излизайки от "Пирогов" да я изпратят в другото лечебно заведение...

За долекуване.

Ама не долекуване. Тя не може да се обслужва, тя нямаше и гипс. Десет дена след това я върнах в болницата, оставих и пак я върнаха. Аз си наех медицинска сестра вкъщи, която да я гледа 20 дена, докато тя вече се изправи на крака. Дотогава знаете, че един възрастен човек, ако остане на легло, той ще умре - ще разболее от бронхоплевмония и т.н. Знаят го лекарите, и казват, че ...

Е, този пример, дето давате, е точният. И ако това не е майката на такъв добър син като вас, как ще се оправи човек, докато чака реформата?

Ами добре. Ние затова искаме по най-бързия начин да го направим, но дотогава какво се прави. Ето, и Анна Борисова има точно тези идеи - да може, излизайки от болницата... ако няма, примерно на този етап ние сме разработили и междинни варианти...

Аз се опитвам да ви кажа друго - че те докато станат идеите, ето с вашата майка, дето се е случило скоро, както разбирам, това нещо... питам...

Да, да.

... какво правим с човек, който го изписват като майка ви днес от "Пирогов", на третия ден, защото нямат пари да го държат повече.

Ама чакайте, аз ви го казвам случая тогава, когато имаше много пари, когато са наливани по 300-400 милиона от държавата в здравеопазването, и това също се е случвало до този момент. Значи и да наливаш пари резултатът не е този, който го очакваме. Затова трябва да направим така, заедно всички, и опозиция, а не да се говорят глупости, и управляващи, и опозиция да вземем мерки, защото този закон и тези мерки касаят нашето население.

По-късно ще питам Сергей Станишев те какво предлагат.

Те казват само: дайте пари.

Хайде да питаме какво предлагат.

Те казват: дайте пари.

Сега, понеже времето напредва. Какво отговаряте на Георги Първанов, като казва, че дискусиите за данъците, които вие предизвиквате, са на тука има, тука нема? Сега... 14 процента, 7 процента, 9 процента за туризма.

Само ще ви кажа, че от малък съм възпитаван така - за уважение към институциите. А и след това, работил съм в авиацията, където основното качество и основният принцип е дисциплината. Не ме карайте да коментирам президента Първанов. Не искам да коментирам, защото това е една институция. Той представлява тази институция и най-малко на него му приляга да прави такива изказвания от този сорт към управлението на държавата, когато наистина е в криза и виждате колко тежко е положението в държавата. И ако говорим и за уважение, и преди малко стана дума, трябва да ви кажа, че ние българите не уважаваме себе си, искаме другите, особено в Европа, да ни уважават.

С данъците все пак, последно, 9 процента ли ще бъде за туризма данък ДДС.

Аз не мога да ви кажа, защото не е обсъждано на изпълнителна... за това си има екипи. Аз не мога сега да говоря от името на Дянков, от името на... нали затова има изпълнителна власт, затова има...

Нали депутати всъщност са били тия, дето обърнали мнението все пак да бъде 9 процента.

Ама аз не съм и член на тази комисия и ви казвам откровено, че не съм участвал в този дебат. Но съм сигурен в едно. В това упрекване, което, конкретно сега дали е от президента, или от друг - много ни упрекват, че ние сме се лутали. Защо приемат нещо за лутане, когато ние сме склонни да търсим, първо... за да намериш правилното решение, най-точното, защото винаги има няколко, които ужким са правилни, но най-точното, за да го намериш, трябва дебат, трябват срещи с неправителствени организации, с профсъюзи, с много институции, с професионалисти, за да можеш да вземеш правилното решение. И когато отнякъде изтече информация, защото пък медиите нормално е, търсят да направят едно заглавие и от казана дума вече едва ли не финализират решаването на даден проблем, оказва се, че не е така, защото не стигнато. Ние в момента, това, което според мен, и е много правилно от страна на премиера, на Борисов, че даден въпрос, пускайки го така в пространството...

Става дискусия...

... в рамките на една седмица точно благодарение на вас, за което ви благодарим, става такава дискусия, че стигаме до верния отговор. И това не е лутане. Това е точният начин.

Трябва ли България да реагира на експулсиранията на роми от Франция?

Разбира се. Много пъти бяхме упреквани...

Защото някак си изглежда, че не реагирате по-остро. Румънците изглеждат доста по-остри, а тук като че ли пазим приличие заради Шенген.

Може би, защото все по...

Експулсиране ли е това, г-н Велчев? Коя е думата, която ще употребите?

Да, сигурен съм, че това е принудително изпращане от държавата, от Франция към родните им места...

Франция експулсира българските роми, казва съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Проблемът с ромите в България е един много тежък проблем и аз се радвам, че...

Той се оказа, че проблемът с ромите във Франция е също толкова тежък проблем.

Проблемите, още когато влязохме в Европейския съюз, аз бях сигурен, че когато ... и то е така нормално, когато една държава влиза в дадена общност, нейните проблеми стават проблеми на общността. Проблемите с ромите, пак се връщам до малко спомени отпреди няколко години, премиерът беше главен секретар на МВР, имаше един проблем във Видин със Зрънковите, знаете. Тогава вечерта, когато се върна, защото ние се събирахме вечер, и той това каза: Нямате си представа какъв проблем стои пред България. Говорим не пред Видин или пред правителството в момента, пред България с тези роми. Ако наред с вкарване на законите на демокрацията някои хора го разбират на свободия, на анархия, а демокрацията изисква абсолютна дисциплина. Дисциплината е това, което е най-незачитаното нещо от страна на ромите.

То проблемът е, че Западът, когато България дисциплинира и прилага стриктно правилата спрямо например ромите...

Те ни упрекваха.

... казват, че това е дискриминация.

Точно така.

А те като експулсират заради неспазване на правила - можело.

Ами, ето затова казвам. Затова казвам, че се радвам, че има и такива неща в Европа, за които сега и медии, и обществеността, да събудим обществеността в Европа, за да види какви са проблемите у нас...

Добре.

... да види, че тези проблеми не са толкова елементарни за решаване и много лесно можеш да упрекнеш съседа си защо така прави в неговата къща, без ти да си участник там в процесите.

За този въпрос ще говорим след малко и с Лютви Местан.

Да.

Само да ви попитам - вас от земетресение страх ли ви е?

Не. Природните бедствия...

Вие в къща живеете, нали?

Да, в къща живея.

Вашата къща 9-та ще издържи ли?

Не знам, дано не се наложи да я изпробваме...

Защото Росен Плевнелиев каза, че всичко е строено за 9-та степен. Вие ли сте я строил, или вашите...

Не, има си планове...

Не, става дума по ваше време вие сте... в смисъл не от родителите.

Да, да, сега в последните години.

И сега като я строихте - на 9-та степен.

Ами, надявам се, надявам се, и фирмата, която... сградата, която построихме, от фирмата също да е предвидена, защото, когато ги питах, защо слагате толкова много желязо, тонове желязо, те казват - по новите изисквания трябва да отговаря на 9-та степен. Предполагам, че конструктурите са си свършили работата.