Филип Димитров: Не искам да преживявам в политиката
Филип Димитров: Не искам да преживявам в политиката / снимка: Sofia Photo Agency

Втора ключова фигура от СДС напуска политиката. Това е бившият премиер и настоящ син депутат, заместник-председател на парламента Филип Димитров.

Той остава в синята партия, но напуска Народното събрание. Ще се отдаде на преподавателска дейност. Обяснява, че повече от година е обмислял това свое решение. „Един певец трябва да слезе от сцената, преди окончателно да изгуби гласа си”, аргументира се той. Димитров уточни, че в действията му не трябва да се търси намек към други негови колеги да го последват.

Миналата година през септември парламента напусна и президентът на България от 1996-2001 година Петър Стоянов, като четири месеца по-рано той подаде оставка и като председател на СДС.

Ето какво още каза Филип Димитров в интервю за Дарик кафе:

Мисля, че ако човек не може или се счита, че не може да привлича масивно избиратели, значи ролята му не е много значима. Понеже аз съм натоварен с някакъв вид история мисля, че в такива случаи човек полека-лека трябва да се отдръпне. Ние, може би, прекалено много успяхме в последните десетина години да се отдалечим от онова, което представлява съществена ценностна характеристика на моето пребиваване в политиката. Унесени в това да поставяме ново и ново начало, отново и отново ние малко се пооткъснахме от корените си, а това автоматически прерязва възможността да се опреш на тях в усилието да направиш нещо за страната.

Казвате ни, че политикът Филип Димитров е в историята?

Някак си. Това е нещо, което дали ви харесва или не ви харесва не може да бъде оспорено.

Има ли умора, разочарование?

Бих казал просто някакъв вид реализъм. Не съм почитател на идеята да преживявам в политиката. Идва момент, в който си казваш: направих каквото можах, който може да направи повече.

Оставате в СДС, въпреки че говорите в множествено число – ние?

Аз не си променям убежденията, следователно и партиите. Не би ми било добно да пребивавам в политиката като способ за намиране на работа. Аз съм взел решението доста отдавна. Мисля, че не е редно да изчаквам повече, защото от 1 септември човекът, който е заместник-председател от името на ОДС трябва да седне там горе, няма да е прилично да сядам аз, така че в началото на първата половина на следващия месец ще се оттегля.

Един друг бивш премиер, когато се разделяше с политиката, се извини на избирателите на БСП – за Жан Виденов говоря – за неизпълнените обещания. Вие имате ли нещо, за което искате да се извините на хората, които ви пратиха в парламента, които гласуваха доверие на СДС на последните избори и изобщо на вас като политик във времето?

Човек отговаря пред общественото мнение, естествено то си има своето мнение, своята позиция, там трудно може да се направи нещо, то разбира се е временно, пред историята, която ще видим какво ще каже, ако сме загубили битката с историята, т.е ако тя не е приела нещата, които аз съм правил, това е лошо, но съдба. И в крайна сметка пред Господ, там е нескромно човек да прави хипотези. Остава само да се старае да не е направил нещо, от което наистина да се срамува.

Със сигурност ли затръшвате вратата. Може ли да се случи момент, в който отново да решите, че има какво да дадете на българския политически живот.

Човек никога не трябва да казва никога, но аз не си представям ситуация, в която бих тръгнал отново към някаква парламентарна дейност.

С какво искате да ви запомнят в политиката?

България стана част от света, в който смятах, че трябва да принадлежи. Мисля, че участвах в онова почти непосилно усилие да бъде променен курсът на държавата, да бъде изваден от един „коловоз” и вкаран в другия. Оттам нататък кусури всякакви, болки, разочарования, страдание и прочее. Ние сме другия „коловоз”.