Европа и САЩ търсят нов дух на партньорство
Европа и САЩ търсят нов дух на партньорство / снимка: БГНЕС

САЩ да ангажират все по-активно Европа във външната си политика, най-вече до борбата с тероризма и уталожване на конфликта в Близкия Изток. Очакването изрази в специално интервю за Дарик лидерът на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент – Жозеф Доул. По време на срещата през март, която се организира в София и която ще е посветена на световната финансова криза, ще покажем ясно на България, че е част от отговорна и солидарна Европа, посочи Доул. Ето какво още каза Жозеф Доул:

Вашата прогноза, как ще изглеждат отношенията ЕС – САЩ по време на мандата на новоизбрания президент Барак Обама?

С поемането на поста от страна на 44-тия президент на САЩ Барак Обама навлизаме в нова ера на отношения между Европа и нейните американски партньори и приятели. Убеден съм, че е дошъл моментът, в който европейците и американците ще се справят заедно с предизвикателствата в икономически и социален план, както и във външнополитически план. Искам също така да отбележа, че веднага след поемането от Обама на поста, моята група организира дни на обучение, чиято основна тематика бяха отношенията между ЕС и САЩ.

Говорите за спазване на обещанието от страна на САЩ и по-активното включване на Европа във външната им политика – как точно очаквате да се случи това?

Считам, че САЩ ще спазят своите обещания и ще ангажират все по-активно Европа в своята външна политика и най-вече що се касае до борбата срещу тероризма, както и всички опити за разрешаване на конфликта в Близкия изток. Ние, европейците, сме готови да поемем нашата отговорност. Това означава, че е необходимо да се снабдим с всички средства, било то политически, финансови или военни, за да успеем да осъществим нашите цели. Също така считам, че Европа заедно със САЩ търсят нов дух на партньорство, както и по-добро разбиране за техните общи отговорности.

Темата за срещата, която се организира в София през март и на която ще присъствате и вие, ще бъде обединение за решаване на проблемите, произтичащи от финансовата криза. Кои са основните стъпки, които трябва да се предприемат, според вас?

Нашата група ще проведе заседание през март в България. Ще говорим за най-важната тема на деня, а именно икономическата и финансова криза. Идваме, за да кажем много ясно на българите, че не са сами в тези трудни моменти на изпитания и, че България е част от една отговорна и солидарна Европа. ЕК санкционира вашето социалистическо правителство, като замрази структурните фондове в регионалната политика, политиката на земеделие и на транспорт. За съжаление, именно българските граждани са тези, които плащат най-високата цена за това.

Това ще бъде един от въпросите, които ще обсъждаме в София – политиката на регионално сближаване, както и модела на социална пазарна икономика.

Изключително загрижени сме от положението на работещите хора, на тези, които работят и спестяват, но също така и от ситуацията, в която се намират малките и средни предприятия. Именно предприемачите са тези, които поемат ежедневно риска, за да допринесат за икономическия растеж на държавата и които всъщност създават работни места. Също така ще говорим за политиката на конкуретноспособност, на малките и средни предприятия в България и ще обсъдим въпросите на покупателната способност. Бихме искали да подкрепим българските партии в център – дясно, в реализирането на свободен и прозрачен пазар. Нашата цел е да направим инвестиции в научните изследвания и да подкрепим силно малките и средни предприятия и най-вече тези семейства, които са в трудност.

Мислите ли, че тепърва много по-силно ще се усещат последиците от финансовата криза?

Кризата нанесе много големи щети навсякъде в Европа, както във Франция, така и в България и много други държави. Борбата с нея стана важен приоритет, колкото борбата с тероризма, имиграцията и климатичните промени. Ето защо искам да стане ясно, че това не е крахът на капитализма, а кризата, в която се намираме днес, е резултат от една политическа грешка, а именно – недостатъчното регламентиране и недостатъчния контрол върху качеството на финансовите продукти, които се намират през океана още от началото на 90-те години. Както президентът Саркози и канцлера Меркел много точно отбелязаха, „управляващите днес трябва да възпрепятстват една спирала на рецесия”. Държавите членки на ЕС трябва да предприемат мерки, за да дадат тласък на своите икономики без увеличаване на бюджетния дефицит. Предвижда се да координират намаляването на данъците, както и своите инвестиции. Банките не трябва да забравят, че за да им помогнем, тяхната основна цел е да се погрижат за европейските граждани, а също и малките и средни предприятия, които трябва да бъдат в състояние да получат финансиране за своите проекти в необходимите срокове.

Как оценявате резултатите от тазгодишната среща на световния икономически форум в Давос?

Положителното във всичко това е, че банковата криза може да бъде преодоляна благодарение на координираните действия на компетентните институции, ръководени от Централната европейска банка. Едновременно с това, най-големият проблем е отделянето на кредити от банките за предприятия и за частни лица. Също така, самите кредити между отделните банки не са на необходимото ниво в този момент. Едва, когато се преодолеят тези проблеми може да се търси решение на икономическата криза. Трябва да имате предвид, че Давос не е институция, която разполага с механизъм за вземане на решения. Много време беше отделено на срещата в Давос, за да бъдат анализирани именно причините за кризата. Но ще бъде грешка от наша страна да очакваме, че Давос ще даде решенията за координирани действия, за да се отговори на кризата и да се излезе от нея. Макар тя да е на световно равнище има своите отделни аспекти в различните региони.