Екатерина Михайлова: ЗаСинята коалиция е важно да има политическа стабилност
Екатерина Михайлова: ЗаСинята коалиция е важно да има политическа стабилност / снимка: Sofia Photo Agency - Юлиана Николова

Интервю със заместник-председателя на Народното събрание от квотата на "Синята коалиция" Екатерина Михайлова в предаването „Денят" по Дарик:

Има ли шансове новият парламент наистина да отлепи от дъното на рейтинга, с който се ползва в българското общество в момента?
   
Много се надявам това да се случи. Разбира се, зависи от политическата воля на депутатите това да го направят. Ние от "Синята коалиция" ще направим конкретни предложения в правилника за организация и дейност на Народното събрание, които да доведат до това да се прекрати гласуването с чужди карти, да се пресече т.нар. политическо номадство. За нашите слушатели да кажа какво имам предвид - влиза един депутат от една политическа сила, след това се разхожда през 3-4 и накрая прави нова парламентарна група под ново име. Нещо, което. . .

Да, междувпрочем за това говорихме. . .

  
. . . българските граждани крайно много неодобряват. Ние ще предложим и в тази посока предложения. Освен това смятаме, че трябва да се намали броят на парламентарните комисии за сметка на повишаване ефективността на работата им и контрол, много сериозен парламентарен контрол в няколко от специализираните комисии, които ние смятаме, от "Синята коалиция", че трябва да бъдат на паритетен принцип, да няма мнозинството мнозинство, за да може да има контрол. Това са европейските въпроси, където са европейските фондове, знаем колко скандали имаше около тях, това е противодействието на корупцията, а също така и върху контрола на специалните служби, в конкретния случай ДАНС. Разбира се, освен тези конкретни предложения, за да се подобри рейтингът на Народното събрание, се изисква от народните представители да дават добър пример и да бъдат наистина народни представители, а не да се интересуват най-вече от себе си.

Това за паритетния принцип, и, така, намерението наистина важни комисии да бъдат изградени на този принцип, дори председателското място да бъде дадено на опозицията, да не се окаже в един момент, така, излишно благородство?

Вижте, от опита, който имаме във времето, в което сме били и в опозиция, и в мнозинство, сме видели, че един от големите рискове е, че когато имаш власт, която не е контролирана, то много лесно започваш да злоупотребяваш с нея. Затова по-добре е да има контролни механизми.


Сега, един конкретен пример. Бъдещият премиер още колко. . . преди седмица, ако не и повече, заяви своите намерения да махне поста министър по европейските въпроси. Днес пък в интервю за "Дарик" радио Иван Костов предлага България да бъде представена пред европейските институции от държавен секретар по евроинтеграцията. Защо? Означава ли това, че не приемате идеята на Бойко Борисов?

За да има представител от страна на България, който да може да партнира с подобни лица, които са излъчени от другите държави членки на ЕС, да има една по-тясна комуникация. Разбира се, в крайна сметка решение е на министър-председателя какви структурни промени ще предложи за новия кабинет, това е изцяло в неговите правомощия. Но това, което предлага г-н Костов, е свързано именно с възможностите за подобряване отношенията между България и ЕС, които не са в най-добро състояние в момента. Знаем, че бяха спрени европейски фондове, че има съмнения към способността на държавата ни да се справи, особено в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Аз това разбирам, не разбирам каква е разликата дали ще се казва министър по европейските въпроси, или държавен секретар по евроинтеграция?

Просто това са различни рангове. Ние смятаме, че трябва да бъде намалена администрацията и това означава още една възможност за по-мобилни структури в държавата и за ограничаване на администрацията.

Добре. Към, така, един от важните въпроси на тази, пък и идната седмица. Днес председателят на парламентарната група вече на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че започват консултации за формулата за бъдещия кабинет и заяви, че очаква подкрепа на принципна политическа основа, а не коалиционно договаряне за постове срещу парламентарна подкрепа. Харесва ли ви тази формулировка? Одобрявате ли намеренията на ГЕРБ такива, каквито ги формулира Цветан Цветанов?

От "Синята коалиция" сме заявявали, че за нас най-важни са политиките, които ще се провеждат. За нас е много важно обаче да има и политическа стабилност, за да могат да се провеждат тези политики, защото без политическа стабилност държавата, и то в един много труден момент на финансова и икономическа криза, момент, в който трябва да се борим с мафия и организирана престъпност, няма да може да се реализира. Разбира се, всичко това предстои като разговори.

Аз ще си позволя един конкретен пример, за да е малко по-ясно. Миналата седмица например бъдещият премиер Бойко Борисов каза, че прокуратурата си остава в съдебната власт. Доколкото знам, вие пък, дясната, "Синята коалиция", искате главният прокурор да се избира от Народното събрание. Как например ще решавате подобни казуси в бъдеще, ако "Синята коалиция" не е поканена да управлява и няма подписано коалиционно споразумение за участие на "Синята коалиция" в изпълнителната власт?

Това, което мога да заявя, е, че днес в изказванията на няколко парламентарни групи чух желание за конституционна промяна. И това бяха представители извън предишните управляващи. Това, което мога да кажа, извън БСП и ДПС, е, че със 162-ма народни представители е конституционно мнозинство, което може да направи смели промени, свързани с две много важни сфери. Едната е съдебната власт, т.е. да се направи по-ефективна организацията за борба с престъпност и да имаме справедливо правораздаване. И второто е да се уреди избирателният закон, така че да не се правят промени в последния момент в полза на едни или други управляващи. Надяваме се, че такава политическа воля ще има. Разбира се, въпрос на разговори е. Ние досега не сме водили помежду си този разговор. Надявам се, че това ще се случи. Водещи, разбира се, в случая са най-голямата група, това значи тази на ГЕРБ.

А ще се водят ли такива разговори между вас и ГЕРБ преди четвъртък, когато Бойко Борисов ще получи мандат от президента?

Очакваме покана от страна на ГЕРБ. Те са мандатоносители, те са тези, които ще трябва да търсят осигуряването на политическа стабилност и мнозинство. От наша страна това, което декларираме, е, че има нужда от политическа стабилност и ние сме готови, разбира се, за политики и принципи да подкрепим едно бъдещо управление.

Що за меморандум за политическо партньорство ви предлагат от ГЕРБ, можете ли да кажете?

Нищо не мога да кажа, защото нищо не знам, освен заглавието.
   
Освен заглавието. Вероятно утре ще има някакви новини?
   
Може би, може би.