Димитров: Проблемът не е толкова с бизнеса, колкото с ината на Дянков
Димитров: Проблемът не е толкова с бизнеса, колкото с ината на Дянков / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Димитров: Проблемът не е толкова с бизнеса, колкото с ината на Дянков
33547
Димитров: Проблемът не е толкова с бизнеса, колкото с ината на Дянков
  • Димитров: Проблемът не е толкова с бизнеса, колкото с ината на Дянков

Синдикатите ще поискат среща с премиера Бойко Борисов, на която да им бъде обяснено защо министър Дянков e сменил договореностите и е поставил ултиматум осигурителната вноска да се повиши с 1,5 %, но при условие, увеличаването на стажа и възрастта за пенсиониране да започнат още от 1 януари 2011 година. Това съобщи в ефира на Дарик изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров. Той добави, че ако не се стигне до споразумение, двата синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа", са готови да подготвят национални протестни действия. За четвъртък е предвидена среща на тристранния съвет, където все още не е ясно дали ще участват синдикатите. Ето какво още каза Пламен Димитров:

На фона на спасителната операцията в мината в Сан Хосе, Чили миньорите в Бългеария са в стачна готовност. Това стана ясно при разговор със синдикален представител миналата седмица в деня на националния протест?

Да, точно така.


След провала на преговорите вчера КНСБ в стачна готовност ли е?


Не сме сваляли стачната си готовност, още в момента, в който тя беше обявена, и със съответната подписка, тоест хората заявиха готовността си за ефективни стачни действия в дадения сектор. В дадения бранш има такава готовност, във всеки един момент могат да започнат ефективни безсрочни протестни действия. Разбирам, че не е това начинът единствено и само.

Ние не искаме така да водим преговорите, но когато сме принудени и поставени в ъгъла нямаме друга алтернатива. Така че вчерашното поведение на министър Дянков за съжаление ни тласка в тази посока. Ние все пак имаме още няколко хора, които смятаме, че са важни и решаващи. В тези часове буквално - днес, утре, в следващите дни, ще трябва да намерим вариант как премиерът да потвърди или да се отметне от неговото съгласие и намерение да изпълни определени мерки, които съвместно определихме, че са приемливи и добри за системата. След това със социалния министър и управителя на НОИ бяха разписани като един възможен комплексен подход и компромис как финансовата стабилност на пенсионната система да бъде постигната до 2015 година с мерки, в това число с увеличение на вноската от следващата година и как да бъдат увеличавани полека-лека пенсиите, свързано обаче с това, което внасям. Тоест приносът да бъда свързан с какви права получаваме, а не на калпак всяка година да се вдигат някакви проценти. Освен това, естествено, да бъдат намерени в годините напред, до 2016 година предложихме ние, как да бъдат адресирани и да се справим адекватно с демографските предизвикателства като полека-лека се увеличава стажът за придобиване право на пенсия. Този съвместния или интегрирания подход включва в себе си всички компоненти. Не можеш да кажеш намалявам едно за сметка на друго нещо, а това казва господин Дянков. Няма да вдигаме с два процента вноската а ще бъде 1,5 на сто, това е неговата сметка. При такава сметка му излизат сметките на консолидирано бюджетно ниво, но ще настоявам - казва той - от 2011 година, тоест още от догодина, да се увеличава стажът за пенсия, тоест да се увеличва стажът за всички категории. А за категорийните работници, тоест миньорите - радвам се че вадят живи миньорите (при операцията в Чили - бел. ред.), - но нашите не знам дали ще бъдат живи, след като господин Дянков иска да им увеличи възрастта от догодина. Това не е поле за диалог, това не е поле за компромиси, а е взривен диалог и това е най-точната дума и единствен премиерът може оттук нататък да „извади"ситуацията.

Разговори с премиера водили ли сте?

Да, естествено. Няколко срещи имахме при него. Последната беше в рамките на шест часа. На няколко пъти след преговори и уточнявания на какво точно и къде точно и той пое като ангажимент шест неща. Увеличение на вноската по тяхно предложение с 3 процента. Ние винаги сме искали 2 на сто, понеже това е показал разчетът на НОИ - че при толкова проценти може във времето напред с повишена събирамеост да се балансира системата. Второто нещо, което премиерът категорично каза и бизнесът прие, е, че трябва да бъде криминализирано укриването на неплащането на осигуровки и това вече върви към изпълнение. Третото, което беше казано и той го прие, е да бъдат гарантирани ежегодните увеличения на минималните осигурителни прагове с толкова, с колкото се договорим ние с бизнеса. Не е казано с колко, може да е 0,2 на сто, но трябва да има постоянно движение нагоре, което изсветлява доходите всъщност. Четвъртата мярка, която касае приходите в системата и нейната финансова стабилност, е да повишаваме полека доходите с колкото имаме възможност спрямо икономиката и да повишаваме заетостта. Следващата цел е по-адекватни пенсии и демографските предизвикателства. За по адекватни пенсии - една смислена цел, която може да бъде изпълнена с мерките, които говорихме със социалния министър. Да постигнем нещо, което да мотивира младите хора да правят вноски. 65 процента да бъде поне коефициентът на заместване през 2025 година от личния осигурителен доход. Тоест днес ако се осигурявам върху 1000 лева и ако го правя това постоянно, ще получавам пенсия от 650 лв. Тези неща мотивират хората и те могат да върнат доверието в системата и те са важни. Всичко останало е въпрос на изчисления. И тези изчисления касаеха двете мерки за категорийните работници как да намерим решението. Намерихме го и мисля, че беше предложено от министър Младенов много смислено решение: фондовете, в които се правят вноски, а не плащат пенсии за ранното пенсиониране, да бъдат изместени в НОИ и от тях да бъде гарантирано плащането на ранните пенсии на всички категорийни работници, за които се правят по-високи вноски от техните работодатели. Това е и справедливо, тъй като не ощетява никой друг освен бизнесът, който има нужда от тези работници и той плаща и сега тези вноски междувпрочем и се справедливо към всички останали, които няма да носят допълнителен товар. Така че това беше интелигентното решение. Не знам защо министър Дянков реши, че това не му харесва. Не че не му харесва, а трябваше да го взривим, като каза: не, не, и възрастта ще вдигнем, и стажа от догодина. Е това не може да се понесе. Това просто няма как да се случи като диалог.

Е, господин Димитров, значи вие разговаряте и се разбирате с премиера, разговаряте и се разбирате със социалния министър, не се разбирате с финансовия министър? Как си го обяснявате това?

Те си го обяснявам. В крайна сметка в България има едно правителство, което се ръководи от министър-председателя и мисля, че той има доверието на българите. Не финансовият министър, него никой не го е избирал. Така че за мен думата на премиера би трябвало и тежи много повече от думата на всеки друг министър. С д-р Транчев днес или утре ще поискаме среща с министър-председателя. Очакваме премиерът да сложи ред в собственото си правителство.

Ще участвате ли в заседанието на тристранния съвет в четвъртък?

Рано е да се каже. Ако има пак същата схема, в която ни постави министър Дянков снощи, защо да участваме, какво да решим повече и какво да се надлъгваме? Това го правим вече дни наред, омръзнахме на хората. Трябва вече да има решения и то такива, които са балансирани и със споделена отговорност - на държавата, на бизнеса и на наемния труд. Това са приемливите и работещите решения. Всичко друго са идеи и опити да докажем колко сме най-добрите еди-къде си и отново да сме отличници.

Останахме с впечатление, че пък бизнесът е доволен от предлаганите мерки.

Бизнесът беше недоволен от начина, по който се водиха преговорите. Вчера ние, преди господин Дянков да взриви диалога ние с бизнеса намерихме много компромисни решения. Едно-единствено е което никога не можем да приемем - съотношението при вноската между работник и работодател да е равно. Такова съотношение няма почти никъде в Европейския съюз с изключение на две държави. Не виждам причина бедната държава в ЕС да става третата страна, където има равно съотношение. По това няма да постигнем съгласие, но по всичко останало, което бизнесът искаше и много смислени предложения, мислим, че би трябвало да бъде придвижен напред общият пакет от мерки. Така че проблемът не е толкова с бизнеса в момента, колкото с ината на финансовия министър, че видите ли няма да бъде нещо, което е казал премиерът - нещо, което е доста притеснително, а ще бъде нещо, което той е казал. Ако това е спорът, мисля, че премиерът би трябвало да има повече власт и повече сила в този спор.

Господин Димитров, ако може да очертаем следващите ваши ходове. Искате среща с премиера и ако постигнете споразумение, да продължите диалога, продължавате го. А ако не?

Ако не нищо ново под слънцето. Аз казах ние сме готови с ефективни стачни действия в няколко сектора, започваме да мобилизираме хората и им казваме истината. Това, което казвам пред вас, ще кажа и пред тях. Те не могат да понесат точно тава намерение и тази заплаха да не могат да се пенсионират. Иначе очевидно никой не иска да му се вдигат вноските, никой не иска да плаща повече. Но ако това е по-малкото зло, а то е, хората казват, ами дайте да изберем по-малкото зло тогава. Ще се плати малко повече, но поне в обозримо време да стигна стажа и да изляза в пенсия. И като изляза в пенсия, да получавам нещо смислено. Иначе ще продължава тази лъжа и всеки млад човек ще си казва: за какво да плащам, нали виждам майка ми каква пенсия получава. Ако не върнем доверието на младите хора, всичко е безсмислено и всякакви упражнения, които правим в момента, ще отидат в кошчето.

КТ „Подкрепа" как гледа на преговорите?

Нямаме различия към настоящия момент. Лекото недоразумение, което доведе до самостоятелен митинг на КНСБ, е преодоляно. Ние днес най-вероятно ще имаме обща среща на двете ръководства, за да координираме действията си и оттук нататък никой да не разчита, че ще има разнобой между двете конфедерации.