Д-р Цветан Райчинов: Принудително ни тласкат към протест
Д-р Цветан Райчинов: Принудително ни тласкат към протест / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Д-р Цветан Райчинов: Принудително ни тласкат към протест
32687
Д-р Цветан Райчинов: Принудително ни тласкат към протест
  • Д-р Цветан Райчинов: Принудително ни тласкат към протест

Финансовият министър Симеон Дянков обеща, че болниците ще получат дължимите им от здравната каса 125 млн. лева, но до 30 юни 2011 г. Това би означавало, че агонията на много от лечебните заведения у нас ще продължи с още девет месеца. Ще станем ли свидетели на един категоричен лекарски протест в отговор на това - разговор с председателя на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

От нашия здравен репортер разбрахме, че от срещата днес с министър Дянков сте излязъл не толкова доволен и обнадежден от това какво ви предстои. Как премина срещата?

По-скоро бих казал, че излязох крайно недоволен, защото решението, което беше предложено, на практика не решава нито един проблем в здравеопазването. Това, което беше предложено - 65 млн. до края на годината, което прави около 80 млн. месечно за болнична помощ, това са около 82-83% от нужните средства. 125-те милиона, натрупани до края на юли, да бъдат платени до края на месец юни следващата година, и то от бюджета за следващата година. Така че кой точно проблем се решава по този начин не ми е ясно. Агонията се предвижда да продължи в още по-тежка форма и следващата година. Бюджетът, предвиден за нея, около 1,8 млрд., ако махнем тези 125, това означава, ако сега положението е зле, догодина да е още по-зле. Като междувременно до края на годината почти се ликвидира здравеопазната система в България. Знаете, няма доставчик, който да чака девет месеца да му бъде платено. Сигурно след шест месеца ще наложат запори на сметките на болниците, следва неплащане на заплати и т.н.

Пациентски организации вече алармираха, че пациенти биват връщани заради недостига на пари. Каква е ситуацията в страната, имате ли някаква по-обобщена информация?

Информацията е точно такава, да, връщат се пациенти, отказва се лечение, насочват се към някакви листи на чакащи, които към момента, искам да бъда ясно разбран, нямат никакъв регламент. Така че доколко това връщане е правомерно, е трудно да се каже, но е факт, че се случва и за съжаление очаквам случаите с необслужени и получили недостатъчно помощ хора, дори с фатален край, да станат ежедневие. И това е единствено поради липсата на възможност тези хора да бъдат обслужени, тъй като няма никакъв подсигурен финансов ресурс дори и за спешните дейности.

Можете ли да се ангажирате с брой или пък процент на лечебни заведения, които просто на ръба и буквално до дни просто няма да могат и да работят?

Буквално до дни надали, но до месец-два максимум могат все още да поддържат някаква дейност и пак казвам, в рамките на спешността. Така че не мисля, че има незасегнато лечебно заведение. Колкото и добре да е било и да се е развивало добре, вече почти всички лечебни заведения започват за трупат сериозни задължения, а доставчиците няма как да чакат безкрай и се притеснявам кога ще дойде моментът, когато няма да могат да си плащат тока, водата. Идва все пак и зима - парното, и т.н.

Д-р Райчинов, зависи ли нещо в случая от здравното министерство, или всичко е в ръцете на финансовия министър, щом става дума за пари?

На практика всичко е във финансовото министерство - средствата, финансите, финансирането на здравеопазването. Като че ли Министерството на здравеопазването го държат настрана и няма участие в тази сфера. Изцяло всичко зависи от финансовото министерство. А знаете, че заместник-министърът на финансите е шеф на надзорния съвет на касата и така не можахме да разберем кое е наложило предходната година, при положение че не са платени два месеца, да бъдат прибрани 455 млн. в резерв.

А има ли шансове за нови преговори с Министерството на финансите?

Мисля, че всякакви шансове се изчерпаха. Утре е съборът на лекарския съюз. Ние ще вземем своите решения, но мисля, че принудително ни тласкат към протест. Не знам кой има интерес от това, но очевидно това се случва.

Ще има ли някаква полза изобщо от тази кампания да се водят дела срещу здравната каса, респективно държавата?

Аз мисля, че ще има резултат и че тези дела ще бъдат решени много по-бързо, отколкото предлагания от министър Дянков срок. Така че в много по-късо време касата така или иначе ще трябва да се разплати, защото в такъв случай пък болниците могат да наложат запор на сметките на касата. Така че кое е по-полезният ход ми е трудно да кажа, но това пък означава самата каса да фалира... За съжаление път без изход.

Но и тия дела, ако бъдат заведени, случаите на върнати пациенти, всичко отнема страшно много време, а когато се отнася за болни хора, времето... и ден, и часове са много важни.

Това имам предвид. Това имам предвид и се надявам хората да го разберат. Животът и здравето на всеки един от нас в момента е абсолютно застрашен. Дали ще ни ограбят, ще ни нападнат вероятността е много по-малка, отколкото да се разболеем и да не получим нужната помощ. Така че животът и здравето на всеки един е в пряка опасност. И очаквам хората да защитят това право на живот и здраве.

Да не се окаже, че ще стоварят тази вина и на вас?

Със сигурност ще я стоварят на нас. Очаквам го и дори, така, съм малко изненадан, че все още не е стоварена върху лекарите, но предполагам, че няма да закъснее такъв натиск и такива обвинения. В случая... естествено и между лекарите има и по-добри, и по-лоши, но вината в случая и сега със случващото се не е на лекарите. Те нямат никаква възможност нещо да направят. Само за пример ще ви дам, че ако обслужат болен извън стандартите, не само трябва да заплатят лечението на този болен, самият лекар да го заплати, но ще бъде и санкциониран от касата.

И другото нещо, което се казва в такива случаи - криза е.

Кризата не е приоритет на България. Кризата в момента е в целия свят и във всички европейски страни. И не знам защо те толкова по-добре се справят от нас. И никъде няма такова драстично, буквално ликвидация, ликвидиране на здравеопазната система. Напротив, заделят се изключително сериозно средства, вземат се сериозни мерки и ако имахме възможност, но вие сте радио, бих показал графика, за да се види как се движат средствата спрямо БВП в твърде много страни. Никъде няма такъв рязък спад. Напротив, има завишаване.

Д-р Райчинов, утре предстои да ви се изясни картината по време на събора на лекарския съюз как ще се развие недоволството ви - ефективни или някакъв друг вид ще бъдат протестите ви. Дали според вас има опасност големите болници да не ви подкрепят, защото срещу тях ще бъде оказан натиск.

Има такава опасност. Не можем да се сърдим на колегите, ако се изплашат и не посмеят да излязат да защитят собствения си интерес. Но те трябва да са наясно - ако не го направят сега, ще бъде още по-зле и по-зле. И следващата година и това, което сега са получавали, няма да получават. Да не говорим, че няма да имат възможност да упражняват професията си така, както се изисква, и рискът ще бъде изцяло на гърба на лекаря. Защото пациентът няма как да ходи да се кара с министър Дянков или с някой друг. Той ще се кара и ще търси отговорност от лекаря си.

Или другия случай - да изчезнат от страната добрите лекари.

Така е, така е. И това явно ще се засили изключително много, тъй като нашите лекари са добре подготвени. В момента има глад за лекари в почти всички европейски страни. И най-лошото е, че младите хора със сигурност ще заминат. Това, което казах на министър Дянков днес, е, че ако след някоя и друга година се оправи икономиката и финансите на страната, може би ще имаме едни добри болници като сгради, с добра апаратура и няма да има кой да работи в тях.