Цветанов: Всяка реформа трябва да е добре анализирана
Цветанов: Всяка реформа трябва да е добре анализирана / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветанов: Всяка реформа трябва да е добре анализирана
31498
Цветанов: Всяка реформа трябва да е добре анализирана
  • Цветанов: Всяка реформа трябва да е добре анализирана

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в студиото на "Седмицата".

Юри Галев ли е бил жертвата на тези килъри, които хванахте?

Мога да кажа, че колегите свършиха прекрасна работа, и това, от което съм удовлетворен, е, че вече има такава екипна работа между директорите и дирекциите в министерството, директорите и дирекциите в ДАНС и с, така, вещото наблюдение и указания от прокуратурата смятам, че вече сме постигнали точно това, което бяхме заложили преди една година в съвместната екипна работа на всички...

За Галев става дума, нали?

Да, за Галев става въпрос. Но днес ще стане и ще обясним абсолютно всички лица, които са съпричастни към тази тежка организирана престъпна група, начинът, по който са функционирали, и връзките един с друг на основните обекти, които са от 6 до 8.

Добре, не са ли твърде много за нещо, което би трябвало да се прави по-конфиденциално? Поръчка на убийство?

Вижте, въпросът е как ще свършиш оперативната работа, за да можеш да прихванеш и периферията. Защото в една такава реализация ти никога не разполагаш със 100 процента от доказателствата, а си примерно вече в, така, над минимума, който е необходим, за да можеш да прибегнеш към тази операция. Колегите свършиха изключително много работа, за да могат да направят всички възможни връзки и периферни, защото знаете, че в голямата си част някой път основните неща, които са, се укриват на адреси, които никога не са към основните обекти. Така че в тази посока всяка една операция или всичко това, което сме го правили през последните няколко месеца и година, е точно с такъв акцент.

Тоест част от тези задържани вие очаквате да не се окажат пряко съпричастни с този случай?

В много от случаите тяхната, така, съпричастност към всичко, което се е случило, макар и в периферията, допринася с голямата си част от хората, които започват да свидетелстват и да ни подпомагат в разследването, което е много съществено и много важно. Аз ще дам един пример само с "Всичко коз". От 10 човека имаме вече и свидетели, които свидетелстват за начина, по който от лидера до основните лица, тези които бяха тримата задържани, как са извършвали, как са правили... и целия механизъм на това всичкото, което ние го имаме като оперативен анализ и информация, която е иззета от офисите. В момента се наслагва и със самопризнанията, за това, което се е случило и как се е правило, естествено, че ставаме много по-убедителни в съдебната фаза.

Разкрили сте поръчителя?

Всичко е разкрито.

Какъв е бил мотивът?

Днес ще го коментираме мотива.

Дървената мафия беше...

Това е също един от мотивите. Има там и други възможни неща, които са свързани със съпричастност към тежката организирана престъпност, но днес мисля, че в 12.00 часа ще обясним и ще обявим абсолютно всички подробности и ще стане ясно, че тези лица имат съпричастност и към лица от прехода, които днес не са между живите.

За колко други убийствата ги подозирате?

В момента се бяхме концентрирали в това по определеното убийство. В съвместната работа и екипната работа, която бе създадена от всичките директори и дирекции и ограничения кръг от служители, които боравеха с тази информация и всичко това се анализираше, имаме, така, и оперативна информация и за други убийства, имаме конкретно за едно-две още убийства, които ще бъдат, така, част от това разследване, което в момента тече също.

А колко струва да бъде поръчано убийство в България?

Е, това все още го установяваме като цяло.

Петър Стоянов-Вожда, председател на федерацията по сумо, също е замесен. В какво?

Това, което мога да кажа за сумиста, е, че както е обичайно с лица, които се задържат, след това леко изпадат в тежко състояние и той в момента е с хипертонична криза и естествено, че е...

В болница.

...в болница.

Само до Вожда ли се отнасят тези връзки с властта? Макар че неговите са доста...

Мога да кажа много неща в студиото, но смятам, че ще бъде малко некоректно към всички колеги, които днес ще участват в пресконференцията, и искам все пак да дадем заслуженото на целия екип, с който работихме през цялото това време, и смятам, че от уважение към техния труд и към признателността, която днес и премиерът, така, ще изрази, смятам, че това, което казах досега, е напълно достатъчно. Важното е, че е разкрито едно поръчково убийство с всичките сегменти от функционирането и организирането на подобно убийство.

Това първото такова убийство, разкрито толкова бързо поръчково е?

Като цяло да.

Малко ми е трудно да си спомня през последните години?

Имахме готовност някъде в началото на юли месец да стартираме операцията, но от съвместната работа излязоха други детайли, които бяха важни да бъдат проверени и те. И забавянето не беше от това че не изпълнихме в общи линии разпореждането на премиера, защото на 5 юли, знаете, е професионалният празник. Той вика "е, чакам и се надявам до края на тази седмица за бъде реализирано". Но и с премиера когато говорихме, когато обяснявахме какви са аргументите, за да отложим малко, смятам, че това, което направихме вчера, си заслужаваше да бъде изчакано.

Колко такива групи за убийства смята МВР, че са действали и евентуално действат още в България.

В момента това е една от тежките и съпричастността може би на някои от тези, които са задържаните, по други подготовки за убийства... ще започнем да работим много активно в процеса на разследването.

Те са подготвяли други убийства.

Ами участвали са всеки с това, което може, и на това, което може да се разчита за негова съпричастност към убийство.

Това впрочем не е първа обаче фабрика за убийства. Този израз използвахте по повод на друга такава група още по времето, когато беше главен секретар Бойко Борисов. Николай Добрев, Бай Добри беше сочен за негов шеф, после обаче в съда май не издържаха доказателствата. Този път?

Това, което мога да кажа, е, че този път сме направили всичко, което е необходимо и тук искам, така, да изразя своето, така, задоволство и благодарност и към главния прокурор, и към Бойко Найденов, и към окръжната прокуратура в София-област за това, че всъщност и те бяха един добър коректив в хъса и желанието по-бързо да направим тази реализация.

Специализиран съд ли трябва да гледа делото срещу килърите?

Аз смятам, че, ето, това е една изключително добра възможност подобни дела да бъдат гледани точно от специализиран съд.

Тоест такъв тип заварени случаи, когато още не са повдигнати обвинения, а бъдат повдигнати по време на вече създадения специализиран съд, ще влязат в неговото полезрение. Как ще се реши този въпрос?

Това ще е въпрос на законодателството как ще бъде регламентирано, но това, което мога да кажа, ето, давам ви пример сега примерно този случай - ако имахме специализиран съд и той го поеме от самото начало до края на съответната осъдителна или оправдателна присъда, ние ще гарантираме, че всички възможни свидетели по един такъв процес ще могат да бъдат запазени, съхранени и да останат живи. И другото, което е, че продължителността, която всъщност дава една липса на справедливост и като оценка от обществото, и от Европейската комисия, смятам, че това ще бъде много по-полезно и много по-ефективно както за правораздавателната система, така също и за държавата. И тук, понеже има доста спекулации за това, че се създава специализиран съд, няма нищо общо с един, така... че ще бъдат нарушени правата на всичките, които трябва да бъдат съдени от този съд. Аз не бих се съгласил, защото знаете, че това, което се предвижда в законодателството, третата инстанция да бъде на Върховния касационен съд. С което всъщност отпада абсолютно всякаква възможност за някакво въздействие или за някакъв сценарий или за това, което някой излагат като притеснения.

А тези примерно, по данъчните измами с ДДС, с фиктивен износ за 250 милиона лева - акцията "Всичко коз", тях също ли ги виждате в такъв съд?

Разбира се. Вижте, това е престъпление, което е с широка, така, първо обществен резонанс, другото, което е, че това има и своята превантивна роля, защото всеки един, който е крал досега, поне да се спре и да знае, че вече държавата е променена. Ако продължава да краде и службите го задържат и има достатъчно доказателства, трябва да бъде съден максимално бързо, защото в останалия случай времето, когато минава, ние забравяме за всичко, което се е случило преди 4-5 години. Ето в момента, вчера, понеже бях в Добрич и се срещнах с близките на изчезналите, ами, трябва да ви кажа, че имаше представители на сдружението, което бяха пострадалите от катастрофата София - Кардам, влакът, където изгоря... те просто са обезверени, те са загубили абсолютно всяка вяра. И когато всъщност стане даден подобен инцидент, давам случая и с "Индиго", вие виждате, че обществото е много нетърпимо и много е, така... искат бързо да има справедливост и в момента, в който минат 2, 3, 4, 5 години, отлагането на делата, това вече заминава и в един момент обществото от ежедневните проблеми, които стоят към всеки един, пропускаме най-важното - точно този обществения контрол, който трябва да се осъществява и естествено да има ефективността на...

Аз ви питам какво си представяте да ходи като дела пред тези съдилища, защото критиките, актуалните от вчера от обсъжданията в правната комисия на парламента, са... например вашият предшественик Михаил Миков, за неясни правила за изпращане пред тези съдилища. Той казва, че е много витиевато това разбиране за престъпна група. Може да е група, която е брала череши, или пет баби, които бракониерстват на два язовира.

Е, това е сериозно и това е нормално, за да неглижираш нещо, от което обществото има нужда. Аз не бих искал да влизам в полемика с Михаил Миков, защото съм, така, човекът, който наследи проблемите, които имаше в Министерството на вътрешните работи, и той е един от хората, които ми ги създаде. Мога да кажа, че... знаете за принтерите, които ги беше закупил г-н Миков с много голямата функционалност, която имаха - за 3 милиона 1000 принтера. Хубавото е, че бързо реагирах на всичко това, което ми беше споделено от експертите и от служителите, които всъщност трябваше да боравят с тези принтери, и в момента на първа инстанция делото е спечелено от министерството на вътрешните работи. Също така с проблемите...

В смисъл за разваляне на договора?

Да, да, разбира се, и съдът на първа инстанция се... съвсем основателни са претенциите, които ние сме изразили в развалянето на този договор. Защото, разберете, когато има проблеми за решаване, ти да хвърлиш 3 милиона за хиляда принтера, при положение че можеш за 3 милиона да купиш сигурно 4 хиляди принтера, смятам, че това е много лошо като подход и всичко, което е правено като решение...

Но все пак аз ви цитирах неговото пет баби бракониерстват на два язовира, ще ходят ли на специализиран съд?

Разбира се, че няма да ходят, и няма как да отидат. Тук говорим за дела, които са от тежката организирана престъпност, и дела, които са свързани с корупцията по висшите етажи на властта.

Друга голяма критика е, че това е съд само за... най-различни цифри срещам, най-високата е 2 процента от всички дела, според други сметки са под половин процент даже.

Ами аз мога нещо да ви попитам. Вие като елитен журналист и човек, който води много авторитетно предаване, какъв е акцентът в предаванията в последните 20 години на тези 2 процента от тежката организирана престъпност - убийствата, престъпленията, които са с изключително брутален почерк, или това, което всъщност е в конвенционалната престъпност, където са за черешите, за което казвате, за другите, по-маловажните от тежката...

Тоест това е съд за медийно обществено интересните дела.

Не е за медийно интересните. За тежестта на наказанието, защото когато говорим за тежка организирана престъпност, тук говорим за престъпления с изключително голяма бруталност. Другото, което е, със сериозен финансов ресурс, който се генерира от подобен вид престъпна дейност, и срастването на определени представители от организираната престъпност с всички възможни контролни институции, които имат отношение по предотвратяването на подобен вид престъпления.

Друга критика - че не в съда, а в досъдебното производство се бавят делата, включително и в полицията, и че промените трябва да се направят там.

Това е един спор, който се води от години.

То чисто статистически май наистина е така, гледали сте сигурно статистики.

Това, което мога да кажа, е, че последните промени в НПК дават възможност да отпушим малко точно този процес и това, което имаме като критика, и от европейския доклад и ние го приемаме като съвсем основателен, защото сме предприели адекватни действия в тази посока, да повишаваме административния капацитет на разследващите полицаи. И това го правим с фондации - "Ханс Зайдел", "Конрад Аденауер", в момента... в понеделник стартираме едно обучение, което пък е с американското посолство и техни представители от Лос Анджелис, точно за повишаване капацитета на началническия... на началниците, директорите в полицията и в МВР, също така вече и разследващите полицаи, които имат отношение по разследването на престъпленията.

Друга критика от всички страни - и от БСП, и от ДПС, и от "Синята коалиция", дори от "Атака" като че ли звучи, против специална подсъдност. Именно, че лицата с имунитет, депутатите, членове на правителството, областни управители, кметове, шефове на държавни агенции и комисии, магистрати задължително ще бъдат съдени от тези специализирани съдилища, което навява дори на нещо като Народния съд. Нали е бил направен той за такива, дето са били на определени постове.

Съвсем нормално е да има подобни оценки от опозицията.

То имаше съмнения, ми се струва, дори у вашия колега, министъра на правосъдието, да не се получи нещо такова.

Вижте, гаранцията е Върховният касационен съд, защото това е третата инстанция, която всъщност няма нищо общо със специализирания съд, който е първа и втора инстанция. Искам нещо да ви попитам, г-н Вълчев. Днес България нуждае ли се от по-ефективна правораздавателна система, нуждае ли се?

Зависи какво ще вложите в по-ефективна, но по принцип цяла Европа се опитва да прави своите системи по-ефективни.

Точно така. В момента от приемането на България в Европейския съюз, всичките доклади, които са по механизма за оценка... какви са докладите?

Ние сега ще обсъдим подробно този доклад последния...

Но там има текстове, които в годините те се наслагват за нереформираната съдебна система, нали така. В момента, когато ни го казват от Европа, където всъщност страната ни вече е част от голямото европейско семейство, и когато трябва да направим всичко възможно да покрием тези критерии и те да отговорят на очакванията и на българското общество, естествено, че това е един от възможните варианти за отпушване точно на тези тежки знакови дела, които всъщност са част от тази ненаказаност, която търпим вече 20 години.

Защо не изчакате решение на Венецианската комисия към... политическата емблема на Съвета на Европа?

Една Словакия има подобен съд. Чехия в момента прави подобен съд. В Италия има, в Испания има. Просто нищо не е излишно и нищо лошо...

В Испания е във връзка с тероризма на баските обаче.

Ами, вижте, всяка страна има определени проблемни сфери, които трябва да бъдат решавани...

В България тероризъм на кого трябва да бъде борен...

Ами аз мога да кажа... всичко, което изживяват българските граждани, можем да го формулираме като тероризъм от всички тези, които са от тежката организирана престъпност, и тези, които злоупотребяват с финансите и средствата на българския данъкоплатец.

Защо не получите още един аргумент за вашата идея от Венецианската комисия или се опасявате... има различни версии защо бързате с приемането - защото очаквате, че ще бъде отрицателно становището...

Не, просто искаме да си начертаем план за действие от последния европейски доклад. И това, което направихме от критичния доклад, който беше в края на мандата на предишното правителство, вие видяхте, че ние изработихме 58 мерки, които трябваше да бъдат изпълнени. И това, което ние представяхме като желание да реализираме на... ноември месец, когато бяха дошли експертите от Европейската комисия и обсъждахме това какво трябва да бъде във връзка с излизането на междинния доклад, тогава аз им казах "за пореден път вие ще чуете какво трябва да се направи и какво ще бъде направено. Но аз вярвам, че когато дойдете април месец, ние вече ще говорим за това какво сме направили по това, което ви казвам днес, ноември месец". Това беше...

Но не чакате Венецианската комисия да ви даде...

Това беше... Ами, вижте, колкото по-бързо реализираме специализирания съд, толкова по-бързо ще можем да покрием и да отпадне тази критика, която имаме днес и препоръка на Европейската комисия.

Докладът на Европейската комисия за напредъка на България в противодействието на организираната престъпност и корупцията. Вие прочетохте частта, която критикува съдебната власт, но има изречения, които се отнасят до всички. По-специално България трябва да подобри професионалната практика в рамките на полицията, прокуратурата и съдилищата, пише там.

Да, и това го казах преди малко тук, във вашето студио, точно преди 5 минути - 10... го казах, че ние осъзнаваме и знаем какви са нашите грешки.

Трябва компетентна криминална полиция, способна да прилага най-добрите практики в страните от Европейския съюз.

Да продължи реформата за създаването на тази компетентна криминална полиция. Защото тук говорим вече за стартиране на реформата. И това, което в момента подготвяме и което ще бъде гласувано на заседанието на Министерския съвет точно по план-програма с конкретни срокове за това, което ще направим, и за повишаване на капацитета на тези служители. Мога да ви кажа, че в момента търсим всичко възможно, правим всичко възможно, за да можем да кандидатстваме и по оперативните програми за административен капацитет, където МВР не фигурираше. Правим всичко възможно да участваме и по други оперативни програми, които са свързани пък с подобряване условията на труд на служителите и с т.нар. енергийна ефективност и санирането на сградите, които са на министерството, защото министерството не беше включено. Така че сме направили абсолютно всичко възможно да заложим едни добри основи и да надграждаме...

През седмицата ви цитираха с, така, с противоречиви изказвания ще правите ли реформа или няма да правите. Готов ли сте да намалите администрацията за сметка на действащите полицаи?

Администрацията в министерството е намалена чувствително за последните години и...

Обаче има доста администрации наоколо, даже вие явно го признавате, когато казвате, че не е ефективно "Гражданска защита" и "Пожарната" да са отделни например и да имат две отделни счетоводства например.

Вижте, всяка една реформа трябва да бъде много добре анализирана, защото през последните години наблюдаваме един експеримент, който се прави с всяко едно правителство и всеки един министър иска да остане в историята на министерството с това, че е направил реформата в министерството. Числеността на служителите от Министерство на вътрешните работи, аз си направих труда да направя една справка, 1996 година май месец, когато приключва мандатът на тежкото управление с тежките последствия на БСП, служителите са били около 64 хиляди. Иван Костов, когато... май месец 2001 година преди изтичането на мандата, са били някъде около 62-63 хиляди. 2005, когато НДСВ приключи, са станали 64 хиляди, защото тогава вече сме закрили през тези години войниците, които бяха към "Гранична полиция" и вече минахме към професионална армия, към гранична и към жандармерията. 2009 бяха към 63 хиляди. В момента мога да кажа, че служителите са 56 хиляди на Министерството на вътрешните работи и като сложим 2400 - тези, които дойдоха от закритото министерство на извънредните ситуации, са 58 хиляди и 600. Това са...

Колко от тях са полицаи и работят пряко полицейска работа?

Двадесет и девет хиляди са полицаите.

Не е ли... Какви са съотношенията в други държави, г-н министър?

Абсолютно същите, за които и в България...

Искате да кажете, че на всеки полицай има още човек и половина, който нещо го ръководи и му помага.

Г-н Вълчев... г-н Вълчев, не е така, г-н Вълчев. Има неразбиране от функциите, които изпълнява Министерството на вътрешните работи. Когато говорим за чисто полицейска работа, ние говорим за тези, които имат действително тези функции. И съпоставимо с другите европейски държави, съотношението е едно към едно. И това, което мога да ви кажа - че за първи път ние разсекретихме щатната численост на министерството и в Евростат ние вече сме дали заявка за качване на числеността, която е изцяло е само за полицейските. Аз искам да ви попитам, "Гражданска защита" според вас администрация ли е?

А според вас трябва ли да се обедини с "Пожарната"?

Разбира се, че трябва, но това вече е ефект...

Значи, ето една посока, в която се показва липса на ефективност в момента.

Да, тук ще търсим точно тази ефективност. "Пожарната" според вас администрация ли е?

Впрочем Иван Костов предложи пожарните да минат към общините. Как гледате на такава идея?

Вижте, във...

Той казва "много държави всъщност така са го решили и то е много по-ефективно".

Но говорим за държави, които имат по-добри бюджети в общините. Защото в България в момента субсидирането от държавата е огромно, а координацията, която има в момента чисто централизирано от Министерството на вътрешните работи... ние можем да пренасочим ресурс от една община, от един областен център в друг областен център. И давам за пример това, което в момента направихме с източването на един от микроязовирите във Великотърновско. Ползвахме помпи, които бяха командировани от Кърджали. Така че в тази посока аз не смятам, че това може би е най-доброто, което предлага Иван Костов, но всичко това ще бъде дискутирано и ще бъде обсъждано при една по-задълбочена реформа, която да очертае 10-15 години, където да знаем, че в Министерство на вътрешните работи няма да се експериментира. И понеже вървя към тази администрация, за която вие казвате, която е по-различна от полицейските функции - български документи за самоличност и всичкото това напрежение и тази информация, с която те боравят, това администрация ли е според вас? Дори и днес те работят.

Тук по-смелите идеи са защо трябва полицията да върши пряко тази работа, т.е. МВР, и не може ли да се изнасят тези дейности, както при нотариусите например?

Вижте, най-лесно е да изнесеш определени функции от определена сфера. Въпросът е какво става след това, защото аз не искам да бъда поредният реформатор, който всъщност... реформата да се окаже, че е нещо, което не е било необходимо и всъщност е задълбочило проблемите. Днес, когато имаше една ефективна, работеща правоохранителна система с всичките й компоненти, които в момента са в нея, ами трябва да ви кажа, че аз не виждам смисъл да правиш нещо, което всъщност би могло... а и във всички държави...

Вие в правоохранителна си говорите, че е ефективна само в МВР. Това имате предвид, защото, като кажете първо охранителна, излиза, че...

Включвам, включвам и ДАНС, включвам и ДАНС.

А, и ДАНС.

Включвам и ДАНС, защото това, което имаше във философията на създаването на ДАНС, тя не беше, за да си кореспондират и да си работят заедно, а тя беше, за да може личните взаимоотношения между премиера Станишев, личните взаимоотношения с Румен Петков да може да се надцакват и да могат всъщност да си правят някакви взаимни контроли помежду си. Това, което днес правим, е... ние постоянно сме заедно. Постоянно работим заедно и това е всъщност функцията на държавата - всички органи и всички институции, така нареченото институционално взаимодействие да го има и то да бъде постоянно. Защото в края на краищата всичко това, което се формира като заплати на всички тези служители и държавни институции, е функция на данъците, които се плащат от българските граждани.

Тоест, крайната ви цел след тази реформа, която замисляте, е какъв е съставът, който трябва да има МВР.

Смятам, че 55 хиляди може би могъл да бъде един разумен, така, като цифра, но това казвам, че е възможно да бъде реализирано при финансова обезпеченост на допълнителни възможности за подобряване на полицейската работа. В момента това, което предвиждаме с лансирането на едни идеи, примерно Закона за движение по пътищата, ние искаме да се създаде един специален фонд, и това обсъждаме от всички неправителствени организации, които имат отношение към този въпрос, с този фонд самите нарушители да инвестират в подобряване на инфраструктурата. Това е със съответните камери, със съответните снимки, които могат да бъда правени, когато човек извърши нарушение. И тогава хем ще подобрим събираемостта, хем ще дисциплинираме повече водачите, както по принцип е практика във всички развити европейски държави, и по този начин ще отпада леко необходимостта от този контрол на тези, криещи се катаджии, които постоянно ни обвиняват, че са в храстите, а пък всъщност реално те трябва да бъдат, за да предотвратяват съответните тежки пътнотранспортни произшествия.

Когато ще бъдат предадени доказателствата за повдигане на обвинение на петте процента съдии, които са се сраснали с престъпността? Това е въпросът, който ви зададоха веднага от съдебната власт. Лазар Груев каза "един наказателен процес започва от полицията, това е председателят на Върховния касационен съд, преминава през прокуратурата и завършва в съда". Значи кога ще започне работата от полицията?

Аз имам друга визия по темата и не смятам, че всички държавни институции... трябва МВР да се занимава с разследването на всички злоупотреби, които правят. Аз смятам, че във всяка една институция има контролни органи, има инспекторати, а в случая, както е в съдебната система има Висш съдебен съвет, който всъщност определя цялостната кадрова политика на съдебната система. Аз искам да попитам Лазар Груев за нещо конкретно, което вече е известно на обществото, какво направиха и това не е ли част от тези пет процента на Красьо Черния, който всъщност кадруваше и ние всъщност още не знаем какви са последствията от неговото кадруване, защото частично има някаква воля за справяне с този проблем. Но ние не знаем какви са били...

Висшият съдебен съвет все пак и в доклада на Европейската комисия е изтъкнат като положителен факт, че хора, които са контактували с него, вече не са в съдебната система.

Аз помислих, че ще кажете, че е като положителен факт и социалният статус и възползването на близките и роднините на съдиите. Вижте, проблемът е много сериозен. И Лазар Груев знае много добре какъв е реалният проблем, и знае много добре, че всъщност той като...

Вие имате ли доказателства срещу съдии?

Мога ли да ви попитам нещо? Ако примерно, да речем, получите писмо от един посланик, в което той казва, че една институция, т.е. първата инстанция в един съдебен процес взима страна в случая, втората инстанция взима обективното решение, третата инстанция потвърждава решението на втората инстанция за обективното решение, и когато човек отиде да влезе във владение на дадения имот, по който съдът се произнесъл в най-висшата инстанция, че трябва да влезе, тогава всъщност излиза определение моментално на 30-ата минута от първата инстанция и блокира влизането във владение на един инвеститор, който е построил примерно някаква сграда, която е негова. И това писмо аз го получавам от посланик. Аз се обадих на този посланик и казах, викам... разбирам ви напълно, но това са въпроси може би, които трябва да ги задавате към Лазар Груев, към Висшия съдебен съвет, защото те са тези, които трябва да правят разследване, и да си вземат съответното дисциплинарно отношение. Защото е видно, че този съдия, който се е произнесъл на първата инстанция, има определен икономически интерес. Видно е и от хронологията на събитията, както ви ги казвам аз. Нали така? Не искам да назовавам...

А МВР нямате ли механизъма да извършите разследване?

Вижте, ама защо трябва едни такива решения МВР... защо трябва...

Не, защото казвате икономически интерес, то това е подкуп, подкупът се разследва.

Добре, бихте ли ми обяснили. Първата инстанция, втората, третата, пак връщат първата с едно определение.

Значи, има вариант първата инстанция да е просто сбъркала, то затова има втора и трета, нали.

Значи вижте сега. Е, да, де, обаче след това... когато вече трябва да влезе във владение от третата инстанция, тогава всъщност знаете ли какво се получава?

Но ако е вярно това, което казвате за икономическия интерес, то това си е...

То прозира в решението, г-н Вълчев. Това не е необходимо да го разследваш. Това не е необходимо да го разследваш. Аз ви давам пример за...

Казахте ли този конкретен случай на...

Запозната е и Маргарита Попова, и министър Попова е запозната с този случай и предполагам, че тя трябва да ги е сезирала Висшия съдебен съвет. Но, вижте, това са неща, които... случаят "Борилски". Защото имах вчера идентичен случай с една майка, която всеки ден ходи на гроба на сина си и която каза, че случаят сто процента се прекопира със случая на нейния син. Само че тогава, когато е било за Добрич, за един човек, който няма нищо, което би могло да доведе до една, така, международна подкрепа от някой посланик, защото случаят стана в България и тук трябва да бъде разследван, и тук трябва да бъде осъдено това лице, ами това лице в момента е на свобода. Точно извършителят, който се е признал за виновен. Той е на свобода. И тази майка казва така - той излезе след 2 години, аз обаче ходя и продължавам да ходя всеки ден на гроба. За случая Борилски щяхме да имаме същия резултат, ако не беше френският посланик, за да каже, че във Франция... и френската страна, ако не беше излязла със становище, че ще започне паралелно разследване на случая "Борилски" и тогава, представете си, какво щяхме да направим, ако във Франция беше осъден на 18 или 20 години, а тук беше оправдан. И то това беше тук сценарият. Тук беше ясно, че ще бъде така направено. Само че тогава съдебната система или Лазар Груев защо не излезе и да каже, "да, ние носим вина за всичко това, което се случва". Мога да ви дам ще един случай. Това е за Огнян Атанасов - 70 кг хероин, които бяха с дестинация Испания. В обектите, които бяха около него и всичките адреси, които бяха претърсени в Благоевградско, около 400 хиляди евро кешова пара, човекът не работи. И той се е занимавал само с това години наред. В Гърция има ефективна присъда 18 години, на която той на четвъртата година избягва, отива в Благоевград, отива в съда, споразумява се с прокурора и всъщност получава условна присъда. Когато вече идва първата европейска заповед за лицето, че е избягало от затвора и трябва да отиде в Гърция да си излежи присъдата, нашият съд каза, съжаляваме, но за едно и също деяние човек може да изтърпява едно наказание. Втория път, когато идва втората европейска заповед с 14 престъпления, фиксирани по дати, по часове за престъпленията, които са извършени от това лице, нашият съд каза "европейската заповед не е с достатъчно аргументирани мотиви, не може да бъде възприета". Третата европейска заповед, която идва за конкретно престъпление, където офицер под прикритие на гръцките специални служби продава наркотика, всичко е контролирано, за да се установи неговата съпричастност и престъпна дейност... хубаво е, че докато се произнесе българският съд, ние го заловихме с това, което ви казах преди малко - 70 кг подготовка за Испания...

Офицер под прикритие на българските служби не може ли да хване...

Г-н Вълчев, понеже това е тема, която е много болезнена, и това е тема, с която много се спекулира от уважаемия г-н Лазар Груев. Но аз мога да попитам г-н Лазар Груев колко пъти той е отишъл на среща с граждани, които имат проблеми с неефективността на съдебната система. И му давам за пример, нека да отиде в Опънец, както бях аз в Плевен. Защото там се знаят кои са извършителите, те са хващани многократно, имат много заявителски материали, имат много осъдителни присъди, но осъдителните присъди са пробация, обществено порицание и това, което може да се каже като условно. И оттам нататък този човек ти го стимулираш. Той знае, че това му е занаят. Той невинен, докато не го хванат. Хванат ли го, той знае, че ще го пуснат след 24 часа или 48, или 78, или 72 и оттам нататък той отива и пак прави същото. Обаче мога да ви кажа, че последствията някой път са трагични. Защото в едно плевенско село, което е до Мечка, където има сериозна криминална, така, активност на ромското население, две баби, които бяха на 82 и 85 години, бяха завързани, бяха със запушени усти и бяха обрани точно от тези, които имат подобни присъди. Разбирате ли? Които са с пробация и с присъда, която всъщност е обществено порицание и тези хора всъщност погубиха две баби...

Добре, де, ама както се събират доказателствата срещу тези хора, за които говорите, не може ли да се съберат доказателствата срещу тези магистрати, които имат икономически интереси, както казахте вие, които явно ги подкупват.

Ама, г-н Вълчев, чакайте, нали имаме Висш съдебен съвет. Нали има инспекторат във Висшия съдебен съвет. Този инспекторат какви са му функциите? Той не е ли компетентният орган да прави това разследване и да се запознават висшите представители на висшата съдебна система и да взимат правните кадрови решения. Те дори избягаха от това да се запознават с класифицирана информация, която е от службите. Ние сме в състояние да им я дадем. Защо трябва да харчим ресурс, за да хванем някой съдия, който всъщност взима парите, както примерно случаят "Сантиров". Ама защо трябва да губим това време? Значи, аз в МВР не чакам примерно да...

Това не е губене на време. Това е...

Изчакайте малко. Когато имаш достатъчно информация за съпричастност... примерно, да речем, ние разработваме даден обект, който е съпричастен към организираната престъпност, и в един момент той си кореспондира със съдията, който ще му гледа делото. Е, вие какво искате, ние да го наблюдаваме този процес години наред и всъщност ти по СРС можеш да добиеш представа, докато той по някакъв начин не се светне или не си ограничи комуникацията с този съдия. И в един момент вие да не мислите, че той дава парите или дава тези екстри, които той ще се възползва този съдия, на публично място, във вашия ефир, тук, в студиото, и да каже "ето, аз за това нещо, че вие ми свършихте и ме оправдахте от тази присъда, ви давам тези пари". Вижте, това са смехотворни неща. Аз да не би в Министерството на вътрешни работи или някъде, където има проблеми в държавния сектор... премиерът в момента, в който разбере, че има подобни хипотези за корупционни практики и вече се получава информация от 3-4 места, не е необходимо да правиш разследване. Направо взимаш важното и най-важното административно решение това е да го освободиш от длъжност.

Да, ама Съюзът на съдиите обявява през седмицата, че ще сезира Съвета на Европа заради продължаващия процес по уронване на престижа на съдебната власт.

Но направете нещо, за да го повишите този авторитет, направете нещо. Излезте и кажете "ние се срамуваме от това, което се случва със социалния статус на тези съдии, които са се възползвали и са взели тези терени, ние се срамуваме от това, което е Красьо Черния, ние се срамуваме от това, което е за Огнян Атанасов, ние се срамуваме от тази ниска ефективност в присъдите, които даваме". Защото за телефонните измамници, които в момента тормозят обществото, последният случай, предпоследният, който беше всъщност в Пловдив, тримата човека, които бяха задържани, те бяха с 11 присъди, но те са само условна, пробация и всичко това е на споразумение, защото той, когато примерно е завлякъл 90 човека, в един момент по досъдебното има заявителски материали за 9 човека, адвокатите се запознават и той казва "аз се признавам за виновен и ще възстановя тези пари". И възстановява парите на 9-те, а на другите 90, хипотетично, които са били ограбени, всъщност си остават в него и виждате в Горна Оряховица какви са къщите на едни слабо грамотни, социално слаби, които не работят, имат палати. Това да не би да става от въздуха или от това, че седи на пейката отвън пред къщата.

А какво отговаряте на Татяна Дончева, която казва през седмицата, че си поръчвате съдии на базата на компромати, които държите срещу тях, за да гледат определени дела по мерки за неотклонение?

Мога ли да ви кажа нещо? Дал съм си дума да не я коментирам тази дама. Един човек, който професионално и в личен план не е удовлетворен, това е нормално да бъде като негова теза. Благодаря.

Остра реакция от Висшия съдебен съвет на промените в Закона за съдебната власт, въвеждането на допуски за членовете на съвета, декларация през седмицата. Идеята да се подлагат членовете на съвета на проверка за надеждност от органите на изпълнителната власт застрашава конституционно установения принцип на разделение на властите, казват от Висшия съдебен съвет.

Кое е разделението на властите и кое и притеснението за намесата в изпълнителната власт? Знаете ли, че в момента всяко едно назначаване... не, аз да ви кажа, за да... всяко едно назначаване във висшите етажи на управлението на страната... премиерът е разпоредил да бъдат проверявани в масивите на МВР да видим дали имат те криминални регистрации, дали за нещо имат повдигнати обвинения или са съпричастни към някакви корупционни схеми. Тук вече е въпрос на взимане на правилно управленско решение. Премиерът, когато се запознава с тези неща, когато вече трябва да се вземе финалната част за даденото назначаване, той си носи отговорността, ако той не се съобрази с тази информация, която има, и да каже "независимо от това, което има в момента, това е минал период от време" или нещо, но той понася отговорността. В момента Висшият съдебен съвет ние искаме да им дадем възможността да работят с класифицирана информация. Тук няма нищо, което да ги притеснява. Ако има естествено от какво да се притесняват, те се притесняват.

Да, ама, те казват, те казват "ако се откаже допуск на вече избран член на съвета, би се възпрепятствала неговата работа".

Ами, ще се избере нов, бе, г-н Вълчев, какъв е проблемът.

Ами то същото би се отнасяло тогава и до министър-председател, до президент.

Ами, разбира се, разбира се.

Представяте ли си, народът избира президент и да няма...

Разбира се. Аз в момента имам допуск, аз съм си попълнил искането, главният прокурор си е попълнил искането, макар че при него не е необходимо, не е задължително. Той по право е добил тази възможност, когато е влязъл във Висшия съдебен съвет, но в момента, в който Висшият съдебен съвет по определени дела... но ние говорим, че трябва да има допуск за абсолютно всички възможни информации, с които могат да боравят по всички дела.

Интересна е позицията ви по друг голям дебат, пак свързан с промените в Закона за съдебната власт.

Не, аз искам по тази тема, защото отново пак имаме някакви спекулации. Вие притеснявате ли се, ако трябва да отидете да заемете даден пост и от вас зависи какви решения ще взимате и как ще функционира една система? Вие не искате ли когато взимате тези решения, вие самият да бъдете максимално мотивиран и вътрешно убеден, че...

И информиран.

То това е всъщност информирането, за да бъдете вътрешно убеден, но по никакъв начин тази информация няма да ви бъде задължително да я вземете предвид, но когато вече искаме да въведем и явното гласуване във Висшия съдебен съвет, да знаем, че за лицето Петър Сантиров, мисля, че Петър му беше първото име, вдига Висшия съдебен съвет, и когато стане подобна ситуация, тогава вече да знаем кои са тези, които са го назначили, те да си носят отговорността. И тогава ще видите как при следващия случай ще бъдат вече изключително внимателни, за да не допуснат подобни грешки.

Атестационни комисии към окръжните съдилища по места да оценяват първоначално магистратите. Това, включително и според Константин Пенчев, председателят на Върховния административен съд, ще доведе до феодализация на системата, до...

Вижте, г-н Вълчев, ние в момента коментираме...

...вместо целият съвет да го решава...

...един законопроект, който предстои да бъде приет.

Тоест от това сте склонен да отстъпите?

Значи, вижте, идеята е, когато внасяш един законопроект, след това има комисии в парламента, които дебатират. Канят се представители от неправителствените организации и оттам вече се ражда това, което отива като...

А готов ли сте да отидете по-далеч в идеите за промяна на начина, по който се избират съдиите? СДС предлагат да го правят депутати. Народът с пряк избор, казва Волен Сидеров.

Вижте, най-демократично е с пряк избор. Но проблемът е, че при това отвращение от, така, неодобрението към всеки възможен избор, който се прави през последните години, вие виждате колко по-малко и по-малко отиват да гласуват. Тази лоша, порочна практика може така да провокира, че всъщност изборът да стане много по-платен, много по-скъп за гражданите, защото всъщност те ще бъдат подвластни на ситуацията, която е определяща в даден град. Това, което според мен е важно, трябва да се запази някакъв баланс, но примерно Висшият съдебен съвет да бъде редуциран, да има представителност и всеки да носи отговорността с тези ясни правила, които Маргарита Попова в момента е включила в този законопроект.

Казвахте, че ще пазите реколтата. Прави ли го МВР в момента?

Това го прави. Мисля, че това, което...

А има ли има ли ефект - по-малко кражби...

Това, което мога да ви кажа - че от посещението ми в края на беритбата в...

Понеже идвате от Добричко, затова ви питам.

...по черешите в Кюстендилско, трябва да ви кажа, че хората, когато отидох, бяха изключително удовлетворени от това, което сме направили. За първи път тази година те са сигурни, че това, което трябва да оберат от техните черешови масиви, те го правят и са спокойни, че на другия ден когато отидат, ще продължат да берат оттам, където се спрели предишния ден.

Хората в отпуски, които няма да са си вкъщи, могат ли да са сигурни за домовете си?

Правим всичко възможно да неутрализираме конвенционалната престъпност. Работим много активно. Само мога да кажа, че преди два дни в Горна Оряховица 19 домови кражби, т.нар. алпинисти, бяха задържани 2 лица. Тревожно е това, че в София, когато беше задържана една много сериозна група, т.нар. групата на Кумана, четиримата човека, които бяха задържани с кражбата, която беше направена, с всичките откраднати вещи оттам, за съжаление двама са с постоянна мярка, единият е с домашен арест, а другият с 500 лева парична гаранция. Притеснително е и това, което става като въоръжени грабежи в хранителните магазини. Имахме разкрити девет грабежа от една група от трима човека. За съжаление и тримата... в момента единият е под родителски контрол, защото е непълнолетен, другият е с 500 лева парична гаранция и другият е с домашен арест. Това е тревожно, защото всъщност тези хора, когато не получават някаква справедливост или някаква тежест и бъдат пускани толкова бързо, разбирате ли, че това веднага ги провокира, че всъщност то не е толкова сложно - правиш, хващат пускат. Правиш и нямаш никакъв проблем.

Другата седмица изтича срокът, който МВР даде с нотариална покана на "Спарта 2000" и фирмите, на които тя е дала под наем обекти в плувния комплекс "Спартак" да се изнесат оттам до края на юли. Изнесоха ли се?

Срокът последно приключва на 2 август. Имахме преди пътуването ми в Добрич, Варна, Бургас и Русе вчера и онзи ден... правихме едно работно съвещание с кмета на София Йорданка Фандъкова, с председателят на общинския съвет Андрей Иванов, с главният архитект Диков, с министър Нейков. И трябва да ви кажа, че имаме вече определен план за действие. Смятам, че партньор на Министерството на вътрешните работи естествено трябва да бъде общината. В момента правим само пътната карта как да бъде реализирано това. Но това, което мога да гарантирам и да го обявя е, че значението и функционирането на целия този спортен комплекс ще остане и ще се развива. И това, което мога да кажа, е, че държавата за първи път защити това, което всъщност е на държавата. Защото знаете, че 1998 година с, така, мълчаливото съгласие на изпълнителната власт тогава от правителството, респективно от министъра на вътрешните работи, общински... Столичният общински съвет взима решение за апортирането на терените в "Софийски имоти", оттам в "София сити къмпани", всъщност схемата, която е с "Мария Луиза", само че тогава взимат от МВР. МВР обаче тогава пасува и другото, което е - че експлоатацията на съоръженията отгоре на този терен пък всъщност са от "Спарта 2000", които изцяло незаконосъобразно упражняват тази си дейност в продължение на години и отново пак с мълчаливото съгласие на всички, които са били.

Има ли физическа заплаха за управляващите в България? Преди седмица "24 часа" пишеше за българи, свързани с престъпния свят, които са се събрали в Атина, за да планират как да отстранят Бойко Борисов.

Това е тема, която не смятам, че трябва да бъде коментирана. Нормално е в тези тежки условия и в тази воля за промяна да има увеличаване на съпротивлението, което да е против промяната на статуквото, което сме го наблюдавали 20 години. Но това е силата в ГЕРБ, че всъщност освен воля имаме една силна, сплотена парламентарна група на Политическа партия ГЕРБ, която дава силата на правителството и на мен специално като министър на вътрешните работи, защото без тази подкрепа от парламентарната група на ГЕРБ аз трябва да ви кажа, че не бих се чувствал толкова убедителен във всичко това, което правя, и това, което в момента говоря пред вас.

Вие сте на власт, ГЕРБ е на власт от една година. Най-различни обобщения има, които се правят. Австрия, която е актуална и заради посещението на премиера. "Ди пресе" с много хубаво заглавие, не знам дали го видяхте, "България - празни каси, пълни килии". Ако има обективни критики обаче, ето, и в "Ди пресе" това е впечатлението за известна безплановост, пишат австрийците...

Зависи за кое и за кой сектор.

Ами те казват за антикризисните мерки. Цитират - намаляване на ДДС, повишаване на ДДС, замразяване на ДДС...

Мисля, че няма да е коректно аз да давам оценка на колегите си, и то по-специално пък и дейността на моя вицепремиер колега Симеон Дянков. Това, което мога да ви кажа в тази плановост, в понеделник, на 26-и, в парламента ще представим едногодишното си управление и ако сте имали възможност преди изборите да прочетете какво беше записано в предизборната програма на ГЕРБ...

Вие ще карате по програмата? Това казахме - това направихме.

Всичко сме направили от това, което сме казали. Неотложните законодателни промени, това, което сформирахме като специализирани екипи по разследването, и вече берем плодовете и резултатите и задълбочен...

Всъщност аз ви питам като заместник-председател на партията. Съзнавам деликатната страна на въпроса, но сините например обявиха, че ще подкрепят ГЕРБ вече в борбата, само в борбата с престъпността и до есента чакат икономическият екип или да излезе с план за борба с кризата, или да подаде оставка. Смятате ли, че ГЕРБ има проблем не с частта, с пълните килии, ако ползваме тази метафора на "Ди пресе", а с косите.

Вижте, не можем да... днес състоянието е тежко в цяла Европа. Вие виждате какви са радикални мерките, които вземат в други съседни държави или страни от Европейския съюз. България е гарантирано, че няма да повишава данъци, няма да намалява заплати и всъщност гарантираме това, което в момента се получава въпреки трудностите, с които се сблъскваме. България днес няма този инвестиционен климат, който беше обхванал цяла Европа, през 2006, 2007, 2008. Тогава беше инвестиционният дъжд на парите, които влизаха в атрактивните терени във всичките европейски държави. В България 2007, 2008 влязоха сериозни финанси, които бяха точно за терените, за строителството. Имаше много трудова заетост и това всъщност не... тоест остана незабелязано от кражбите, които се правеха. А те бяха само маркирани от Европейската комисия във връзка с европейските фондове, които всъщност се спираха, и то на база корупцията и организираната престъпност. Днес, когато имаме вече един положителен доклад, днес когато за първи път не се говори за спиране на фондове, това означава, че ние сме отворили една възможност за ползването точно на тази солидарност от европейската общност с възможността да ползваме тези оперативни програми. Това, което в момента и премиерът на всичките си официални посещения в Европа и със своите колеги обсъжда и прави всичко възможно, колкото е възможно, да насочим инвестиции към България и колкото е възможно, нашата готовност с министъра по европейските въпроси, по оперативните програми Томислав Дончев да можем повече пари да усвоим и всички проблеми, които има по оперативната готовност и, така, програмите, които биха могли да бъдат реализирани, Томислав да направи необходимата координация и той всъщност е като шеф на всичко, свързано с европейските фондове.

Според нашите слушатели и читателите на "Дарик нюз" вие сте с най-оценка от правителството. Направихме един бележник, пишеха оценки, вие сте с петица. Общата оценка на правителството е добра - четворка, средно.

Благодаря за тази оценка.

Каква грешка виждате през тази една година, която вие направихте?

Това е въпрос, на който отговорът не трябва да бъде много бърз. Вижте, няма безгрешни хора. И аз съм допускал грешки. Въпросът е че, когато допуснеш грешка, да можеш да я осъзнаеш и да можеш да отстраняваш последствията, ако има такива.

Може да отговорите с нещо весело. Е, например с тази песен, "Нашата полиция", която събра толкова пародии. Даже премиерът не искаше да каже, че я е слушал. Трима талантливи души...

Аз съм я слушал тази песен и може би бях първият, който я слуша, и трябва да ви кажа, че на мен ми хареса и смятам, че това, което беше направено, е направено спонтанно, с много душа и много сърце...

Слушат ли я още вашите колеги?

Има хора, които я слушат. Има хора, които не я слушат. Това е като всяка една песен и като всяко едно изпълнение на всеки един изпълнител.

Аз мислех, че заради публичната реакция, примерно сте преосмислил нещата, че може би не е трябвало...

Не. Не. Трябва да ви кажа, че малко са случаите, в които си променям мнение за нещо, което съм си го формирал. Защото формирането на мнение по даден въпрос или по дадена тема, винаги е на база, така, една обективност, а не на база емоции. И това, което мога да ви кажа, и днес ако трябваше тази песен, искам да благодаря на Веско и на всички, които участваха в изготвянето...

Те сега са направили, не знам, четох, нова песен пък за златна Добруджа...

Добре, аз да ви попитам нещо. Тази песен, поне вие, ако не сте я слушали, поне сте прочели текста, има ли нещо, което е деморализиращо, нещо, което да е обидно...

Не, аз смятам, че и тримата са много талантливи български творци, но...

Не, има ли нещо, което... има ли нещо, което да е обидно за професията, нещо, което да е обидно за обществото, и нещо, което всъщност да води за унижаването на тази професия? Не. Всичко е в един такъв позитивен, патриотичен дух. Въпросът е кой от кой ъгъл я гледа и зависи кой, как преценява, че може да се направи... в тази посока.

Правилно, но да оставим това. Има ли промяна в...

Но искам да ви попитам нещо друго. Аз поне подобен коментар не съм чул до песни, които са изцяло с вулгарни, цинични изрази в текстовете. Но не съм чул нито веднъж досега някой да излезе и да каже "ние се възмущаваме, защото това всъщност е възпитанието на нашите деца". Така че нека, когато някой нещо направи, било то добро или го е направил с нещо, което всъщност по никакъв начин не влияе негативно на последствията от това изпълнение... не виждам нищо лошо да го има. А и това е една песен за българския полицай, която... всъщност мисля, че трябваше да го има за служителя от МВР. Има песни във всички сфери и области като цяло, това беше нещо, което смятах, че ще бъде възприето положително.

Има ли промяна в политическия план да сте кандидат за президент на ГЕРБ?

Това е... ще отговоря малко по-така, това е дълбоко лично и това е тема, която все още не е дискутирана по същество.

А кога във времето според вас основните политически партии на България е коректно и спрямо избирателите да кажат...

Специално за ГЕРБ... аз не бих искал да коментирам за другите партии, специално за ГЕРБ може би окончателно ще бъде ясно догодина май-юни, окончателно като решение.

Толкова скоро преди изборите? Защо е такава стратегията ви, да не изхабите човека ли?

Не, не, не, няма за изхабяване. Просто смятаме, че тогава всъщност ще е актуална темата, за да бъде дискутирана и да бъде влизането поетапно вече в съответната предизборна кампания. В момента има толкова важни задачи, които предстоят както към бъдещия евентуален кандидат за президент, така всъщност и в управлението на страната... Имаме толкова поставени задачи от премиера и толкова задачи, които се отчитаме пред депутатите, така че в тази посока това не е тема, която в момента ни вълнува. Но действително започваме вече да мислим по-сериозно, повече може би за местните избори, отколкото за президентските, защото местните избори са важното нещо, което смятаме, че трябва да бъде затвърдено като резултат, дори повишено, и с управлението, което имаме днес...

Ще кандидатирате ли отново сегашните си кметове?

Разбира се, един Митко Николов, бях преди два дни в Бургас, това е един безспорен фаворит.

София - Йорданка Фандъкова, тя не е изкарала и цял мандат...

Данчето Фандъкова, да, също е изключително добра и с тези развития, които в момента...

Във Варна ще имате ли кандидат, различен от...

Разбира се, че ще имаме кандидат във Варна. Във всички градове като цяло ще си имаме свои кандидати.

Собствени кандидати навсякъде...

Собствени кандидати. Вижте, това е нещото, което всъщност видяхме, че работи, и се харесва на избирателите, защото залагаш на кандидат, който стои зад него... ако има партия или граждани, които биха могли да подкрепят даден кандидат, добре дошло. Но според мен отговорността трябва да се носи от дадения кмет, който е избран от дадената политическа сила. Това, което мога да кажа, е, че и в днешното управление виждате, че силната страна на днешното управление, че ние поехме един риск, който обаче се оказа, че действително е правилният, защото, ако имахме едно многообразие в управлението днес и трябваше да съгласуваме с тази или с онази политическа сила... Всичко в България се е крепило, за да функционира едно правителство с партньори, само и единствено за задоволяването на някакви теснопартийни интереси.